Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Sluchátka » DC servo + sluchátkový zesilovač

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 26]

Téma: DC servo + sluchátkový zesilovač

Dobrý den.
Na začátku bych chtěl upozornit, že nejsem žádný odborník na elektroniku, takže se předem omlouvám za případné neodborné výrazy.
Existuje nějaké obsáhlejší pojednání o tomto typu zapojení, či případně jak správně takové servo v zesilovači navrhnout. Když jsem zkusil google, tak mi to vyhodilo odkazy na motory smile. Viděl jsem už nějaká zapojení a také některá slyšel (Actidamp MK3-4, DPA 220 a 330), ale každé se dost liší použitými součástkami. Typ IO je mi jasné a pokud se nepletu, tak odpory versus kondenzátory určují nejnižsí přenášený kmitočet. Ale co třeba výstupní odpor serva? A ještě jeden poznatek z poslechu takového zařízení. Osobně se mi zdá zvuk zesilovače s DC servem horší než bez něho. Může to ovlivňovat zvuk a nebo je to jen můj dojem?
Původně jsem chtěl takové servo použít do sluchátkového zesilovače, ale teď váhám a taky jaký zesilovač postavit. Tady na foru jsem našel spoustu odkazů, ale opět jsem ovlivněn různorodostí konstrukce. Osobní poznatek, že výstupní odpor byť jen malý ovlivňuje nepříznivě zvuk. Další poznatek, výstupní tranzistory zesilovače zapojené tak, že "hrají" z emitorů mají barevnější zvuk, ale takto zapojený zesilovač dříve zkresluje než ten který má zapojený výstup z kolektoru. Takže bych raději volil výstup z kolektoru už pro svůj neutrálnější zvuk. Ale je pravda, že těch s emitorovým výstupem je drtivá většina. Tak proč je to tak, jak to je?

Možná spousta hloupých otázek na první příspěvek, ale snad mě nezabijete smile. Díky všem za trpělivost a případné odpovědi.

Re: DC servo + sluchátkový zesilovač

Něco k servu http://www.mako.webz.cz/DPA.pdf  str.7 ale doporučuju přečíst celé..víckrát smile

Web

Re: DC servo + sluchátkový zesilovač

Díky. Tyhle články od P.Dudka samozřejmě znám, i když jsem skoro na ně zapoměl. Nicméně, o tom výstupním odporu serva se tam nepíše nic, takže předpokládám, že je to jen na konstruktérovi. Navic ještě v servu nedoporučuje elektrolyty a přitom v dnešních konstrukcích se taky najdou smile. Každopádně ještě postuduju.

Re: DC servo + sluchátkový zesilovač

Add výstupní odpor serva..záleží kam ho připojuješ..Některé dotazy v uvodu mas dost zamotaně popsané..

Jako sluchátkáč lze doporučit Dispre2- přesný a neutrální zvuk nebo Cuifoliho zesík, lze dohledat tady na foru..

Web

Re: DC servo + sluchátkový zesilovač

Výstup DC serva je obvykle veden přes odpory velkých hodnot na některý vstup diferáku, případně operačního zesilovače, který má korigovat. Bývají to odpory řádu stovek kiloohmů až megaohmů a je naprosto vyloučeno, aby nějakým způsobem DC servo dokázalo ovlivnit zvuk, to je naprostá píčovina.
Dobře si prohlédni např. zapojení serv v Pavlově Mk.IV a podívej se, přes odpory jakých řádů tam serva pracují.
Pokud budeš mít 32ohm nebo dokonce 60ohm sluchátka /některé Kossy a Sennheisery/, tak je naprosto šumafuk, zdali bude mít sluchátkový zesilovač vnitřní odpor půl ohmu nebo pět ohmů, ty sluchátka, pokud v tom zesilovači nebude něco jiného špatně, budou hrát pořád stejně.

Web

Re: DC servo + sluchátkový zesilovač

Přijde mi že to vyčetl na headwize nebo podobných stránkách...

Web

Re: DC servo + sluchátkový zesilovač

Ten výstupní odpor DC serva byl u actidampu 6k8. Mám na mysli to servo, které je až téměř na výstupu celého předzesilovače. Osobně určitě použiju zapojení "neinvertující zesilovač a neivertující integrátor". A v článcích o DPA na které mě odkázal reeb jsem našel v komentáři u zesilovače DPA 330 jaký má význam ten výstupní odpor (servo je tam zapojené stejně jak potřebuju).
A s tím výstupním odporem zesilovače mě sinclair špatně pochopil, nebo jsem se špatně vyjádřil. Neměl jsem na mysli vnitřní odpor samotného zesilovače, ale odpor, který bývá dodatečně často připojen na výstupu zesilovače (jako ochrana?). Má běžně hodnotu 50-100 ohm. Bez tohoto odporu se mi jeví zvuk daleko čistší. Dispre ho tam má taky, 75 ohm. Cuoffoliho zesák ho tam nemá, ale nelíbí se mi z jiných důvodů. Spíše se mi více zamlouvá Cavalli-Kan Kumisa III. Akorát ty fety na vstupu.... nějak je nemusím smile
Každopádně jste mi pomohli. Dík za trpělivost, něco už sám vymyslím smile
Jiné stránky jsem zatím nečetl, až na audioweb. Spíše se snažím poslouchat zvuk a porovnávat jednotlivá zapojení mezi sebou. Jsem takový amatér......

Re: DC servo + sluchátkový zesilovač

Tak jsem tady na tohle náhodou narazil při googlení a mám taky nějakou tu poznámku:

1. Na výstupech sluchátkových zesilovačů rezistory nemají co dělat. Sluchátka taky mívají svůj rezonanční kmitočet, takže se může zvlnit jejich kmitočtová charakteristika.

2. DC servo zvuk ovlivnit může, obzvlášť pokud se blbě navrhne. Pokud jde zesilovač do limitace, nikdy nebude ta limitace dokonale symetrická, takže na výstupu zesilovače vznikne ss složka. Pak záleží na tom, jak a jak rychle si s tím DC servo poradí a co to udělá s odezvou hlubokotónových reproduktorů. A jak se případně změní symetrie/nesymetrie při následující limitaci signálu (když už je na výstupu zesíku nějaká ss složka).

Web

(upravil luta 1. 1. 2012 20:35)

Re: DC servo + sluchátkový zesilovač

nejsou tam ty rezistory náhodou proto, aby při zastrkávání jacku do konektoru nedocházelo ke zkratům apod? když sem kdysi bastlil LT1010 buffer na sluchátka, tak jsem ho tam měl také..

Web

Re: DC servo + sluchátkový zesilovač

jj funkce je ochranná, odpor by neměl být příliš velký.

http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=11431

Web

Re: DC servo + sluchátkový zesilovač

Nepostará se například ono LT1010, stejně tak třeba TPA6120, o sebe samo? Měly by mít ochranu proti zkratu a ten tam je navíc zlomek sekundy, i když je asi pravda, že když to nějaké hovado tahá při plném vybuzení...

(upravil jura80 1. 1. 2012 22:15)

Re: DC servo + sluchátkový zesilovač

Ochrana se dá řešit i jinak než rezistorem. Podle mě tam často půjde o řešení problému s kapacitní zátěží (kabel sluchátek, propojovací kabel). Ale i to se přece dá vyřešit jinak.

Web

(upravil orhore 2. 1. 2012 0:35)

Re: DC servo + sluchátkový zesilovač

Výstupní rezistor co  se dává na výstupy sl. zesilovačů jednoznačně ovlivní výsledný zvuk. Někdy může mít pozitivní, ale podle mě spíše negativní charakter. Pokud to hraje blbě, tak se mění sluchátka a ne výstupní rezistor. Ochrannou funkci sice taky může mít, ale existují běžně dostupné konektory které nevytvářejí při zasunování jacku zkrat, takže ten rezistor je tam zbytečný. A navíc jak už psal P.Macura na slovanetu, zesilovač jde navrhnout tak, aby zkrat na výstupu bez úhony přežil. Pokud má zes. bez výstupního rezistoru problémy se stabilitou, tak bude lepší se poohlédnout po jiném typu zesilovače smile

Re: DC servo + sluchátkový zesilovač

Pokud bych to chtěl mít odolné vůči krátkodobému zkratu, tak bych to řešil rezistory v emitorech koncových tranzistorů a na těch bych snímal napětí, které by otevíralo tranzistor k omezení bázového proudu - klasická proudová pojistka. A pokud by měl zesilovač celkovou zpětnou vazbu, tak by to ani v podstatě neovlivňovalo výstupní impedanci.
... když tak mě opravte, sluchátkový zesilovač jsem zatím nestavěl smile

Web

Re: DC servo + sluchátkový zesilovač

Ochranný odpor na výstupu /pokud jsou aspoň trochu slušně dimenzované koncové tranzistory/ stačí bohatě 3R3 nebo 4R7, který nemůže mít sebemenší vliv na reprodukci sluchátek o impedanci např. 32 ohm, natož tak 60 ohm nebo dokonce 200 ohm, kterou mají některá studiová sluchátka. A ostatně - při zasouvání nebo vysouvání jacku, pokud zrovna není sluchátkový zesilovač vybuzený naplno, se víceméně hovno děje, navíc pokud jsou tam např. emitoráky okolo 2R2, tak se úplně lautr hovno děje. BD139/140 sice nejsou co do odolnosti žádná sláva, ale tohle zcela určitě přežijí. Já jsem v Ciuffolim použil tranzistory 2SB649/2SD669, což jsou patrně nejvýkonnější tranzistory v pouzdře TO126. Lze použít ale i tranzistory podobných charakteristik i v pouzdře TO220, pokud se vám je šikovně podaří otočit o 180° a šikovně chladit. Vyzkoušeny mám Toshiby 2SA1837/2SC4793, které v Ciuffolim chodí excelentně. Výstupní sériový odpor mám 4R7 a i při použití sluchátek s impedancí 2x16ohm jsem nezaregistroval absolutně žádný zvukový rozdíl s výstupním odporem nebo bez něj. Myslím, že některé věci netřeba honit do extrému.

Web

Re: DC servo + sluchátkový zesilovač

Vážený pane......kdysi jste odpovídal na dotaz nějakého tazatele, nemáte-li schema na transmix 120....byl jste v nemocnici. . Našel jsem zde nějaké skenované, avšak poměrně dosti nečitelné. Přivítal bych i blokové schema zapojení. Kdysi byl publikován v informační brožurce - hifiklubům Svazarmu - ale tu zrovna nemám, mám jen zesilovače TW50 a 40. Vzhledem k tomu, že mix vlastním a chtěl bych ho používat jako funkční náradní. Vím, parametry jsou nic moc, ale pro náhradní účel by stačil.  Velmi Vás prosím, pokud máte kompletnější schema nebo zmíněnou brožurku Svazarmu napište mi na email...   milomuzik@seznam.cz   ..Já bydlím v Praze 10....to jen pro představu.díky za případnou odpověď......Miloš

Re: DC servo + sluchátkový zesilovač

4R7 má na výstupu PMA v Dispre2, jfet Dispre..

Web

Re: DC servo + sluchátkový zesilovač

Já nevím. Podle mě se dá zesilovač na sluchátka vyrobit s takovou rezervou ohledně tranzistorů na výstupu (a tím s odpovídající ochranou o velké rezervě), že si prostě myslím, že není důvod tam cpát rezistory na výstup, i když sebemenší. Na jedné straně někdo honí zkreslení v desetitisícinách procenta, na druhé straně někomu nevadí, že mění amplitudovou charakteristiku sluchátek? A současně i fázovou, a dokonce i nelineární zkreslení sluchátek... Vždyť i tohle se dá vyřešit jinak, vždyť zesilovač na sluchátka i tak může mít perfektní tlumení. Ale potom, pokud se vypustí ten rezistor na výstupu, taky musí zvládat kapacitní zátěž. Jen můj skromnej názor.

Web

Re: DC servo + sluchátkový zesilovač

Jen k zamyšlení: Co asi udělá s HiFi proti VF neošetřený výstup na sluchátka, když se přímo na polovodiče (diody emitor/báze) přivede z výstupního kabelu (antény)několik voltů AM, CB, FM, mobily , TV atd. signálu. Komu se nelíbí odpor ať ho vyhodí, ale měl by se zamyslet nad tím, co jsem napsal o řádku výše... smile

Dnes by všechny zařízení měly být (EMC) odolné na vstupu i na výstupu.  Měli jsme v práci před pár roky telefonní ústřednu (cca 30 linek, vzd desítky metrů) a stačilo dát k sluchátku do blízkosti mobil a byl na delší dobu od ústředny pokoj...

(upravil orhore 3. 1. 2012 16:14)

Re: DC servo + sluchátkový zesilovač

Tak proč se necpou sériové odpory i za výkonové zesáky? Tam se nikdo nebojí vnějších vlivů? A taková reprobedna je plná kondíku, cívek a přivodní kabel je samá indukce a kapacita. Chápu, že se pracuje s úplně jinou impedanci. Repráky mají jednotky ohmů, ale sluchátka desítky či stovky. Ale i při 10 ohmech seriového odporu a impedanci sluchátek 50 ohm je jasný rozdíl ve zvuku. Nejen že to funguje jako dělič napětí, ale zvlní to i charakteristiku - více zahuhlané basy.
V podstatě sluchátkový zesilovač by měl být zmenšenou napodobeninou výkonového zesilovače, teda aspoň podle mě smile

Zuki: Ten případ s ústřednou by žádný sériový odpor na výstupu nevyřešil. Spíše bych to viděl na špatnou konstrukci celé ustředny. Osobně jsem už několik sluch. zesáčku postavil a žádný nevykazoval podobný jev i když jsem volající mobil dal skoro až k němu. Tenhle problém je spojený s levnou elektronikou - levné reprobedýnky k pc apod kde to odbyli ve všech směrech.

Příspěvky [1 až 20 z 26]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Sluchátka » DC servo + sluchátkový zesilovač

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£