Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Ostatní technika » Záložní zdroj pro zesilovač a mix.

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [17]

Téma: Záložní zdroj pro zesilovač a mix.

Potřebuju zálohovat cca 150W zesilovač (ještě není na světě, ale pravděpodobně 100W od aldaxu) a mixpult proti výpadkům sítě, zdroj signálu je notebook, ten nějakou dobu vydrží.

V součastnosti tam mám 14V zdroj, k tomu paralelně autobaterku a z toho napájím celej předmět - powermix s 7W koncem big_smile. Funguje to dobře ale je to slabý.

Představa je tedy nějaký záložní zdroj, stačilo by něco s výkonem do 200W, ale aby to vydrželo běžet něco málo přes hodinu. Myslel jsem třeba koupit nějaký jetý APC s baterkou v háji a připojit k tomu baterku z auta, jenže teď čtu cosi o kalibraci nabíjecí křivky přes RS-232 a zdá se, že to nebude tak jednoduchý...
Ale zase kupovat za desítku průmyslovej záložní zdroj pro oběhový čerpadlo ústředního topení se mi nechce.

Jedná se o 100V rozhlas na chatě, když se v zimě topí elektřinou, stačí otočit kohoutkem s teplou vodou a jistič letí, proto je třeba funkční záloha. Musí to být naprosto bezpečné, nesmí to způsobit požár.

Jak je to tedy s tou APC, třeba Smart UPS 400, či něco podobného?

Re: Záložní zdroj pro zesilovač a mix.

Tohle máme u několika kusů zařízení na horách (lyžařský vlek třeba) řešeno tak, že je tam většinou můskový zes budící 100V lajnu trafem, má za normálních okolností napájení +-30V, a to je zálohováno 4ks aku 12V/4,5Ah či 7Ah  sériově (+-24V). Napětí pro zdroj signálu - minimix a mp3 šrot) je buď +24V asymetrika - takže to automaticky skočí na aku, nebo je tam malý DC-DC měnič 36-54V/+-12V. Sice to chce 4 baterky + jejich automatické dobíjení, ale je to zcela jednoduché a spolehlivé (pokud se o ty baterky někdo stará). Při výpadku elektřiny tam je sice snížený výkon, ale na to, aby obsluha vleku zahlásila, že mají jít všichni do pr... či jinam to dostačuje skvěle.

Web

Re: Záložní zdroj pro zesilovač a mix.

DC jsem zavrhnul, prostě potřebuju 230V, už kvůli galvanickému oddělení napájení mixu a zesilovače. No nevím...

Re: Záložní zdroj pro zesilovač a mix.

V jednom případě to galvanicky oddělené mám, je tam pult Sondcraft Conrad, napájený DC-DC měničem, kterému je šumafuck, jestli do něj jde zrovna 60V ze síťového zdroje nebo 48V z aku. Ale pokud to chceš řešit AC, a následně i řešit, proč se trafům nelíbí obdélník z UPS a podobně... jak je libo. Otázka je, co je jednodušší a efektivnější.

Web

(upravil Nepér 15. 2. 2010 17:32)

Re: Záložní zdroj pro zesilovač a mix.

SPV 100P potřebuje cosi málo střídavého k napájení ochran... Proč by trafu měl vadit zubatější sinus? Bude trochu vrčet a? Spíš bych se bál co to udělá takto napájeným spínaným zdrojům...
A nedivil bych se, kdyby mix potřeboval taky symetrické DC napájení...

Re: Záložní zdroj pro zesilovač a mix.

Ano, zmíněný mix potřebuje symetrické napájení, proto tam mám DC-DC měnič se symetrickým výstupem.

Obdélník se trafům moc nelíbí, rotože obsahuje kupu harmonek, zvyšují se ztráty v železe a často se to nelíbí ani UPS.  V Použitých zesilovačích jsou ochrany k tomuhle provozu uzpůsobeny. Z energetického hlediska je výhodnější, když energie z aku jde přímo do zesilovače, místo abych ji mařil v měniči, trafu měniče, trafu v zesilovači a tak dále.

Web

Re: Záložní zdroj pro zesilovač a mix.

A co takhle: koupit nějakej "car power amplifier" 100W (pokud to budeš chtít tahat 100V lajnou, dáš trafo třeba z AUJ) a na ten zbytek jako mix, plejer a ostatní blbosti měnič třeba 12V/230V/50W (pravda, netuším, co z takových levných měničů leze za "křivky"). To celý napájet baterkou z náklaďáku a zajistit aut. dobíjení. No nevim, no...jen takovej momentální nápad.

(upravil Nepér 15. 2. 2010 17:47)

Re: Záložní zdroj pro zesilovač a mix.

To trafo z AUJ mám... Možnost s autozesilovačem mě nenapadla. Ovšem pak to vyžaduje silný 13.8V zdroj. A zbývalo by vyřešit to symetrické napájení mixu, asi něco obyč, jako TapcoMix60...

Re: Záložní zdroj pro zesilovač a mix.

Např.:
http://aukro.cz/item921577715_transform … 200va.html  (nechal bych si pro sichr změřit izolační stav), k tomu kostku 50A atd. Záleží, na co se cítíš - co jsi schopen bezpečně ubastlit. Hodně teoreticky by se ta symetrika pro mix dala vytáhnout z měniče toho autozesilovače, ale to už chce opravdu vědět, co člověk dělá, mít dokumentaci atd. Jinak elektrická účinnost celého tohohle bastlu je prachbídná, to je jasný.

Re: Záložní zdroj pro zesilovač a mix.

Totéž umí moje koncepce, ovšem bez nějaké autohifimrdky. Ale dělej, jak umíš smile

Web

Re: Záložní zdroj pro zesilovač a mix.

Nelíbí se mi to, nejraději bych zálohoval 230V.

(upravil sinclair 18. 2. 2010 16:45)

Re: Záložní zdroj pro zesilovač a mix.

Zálohovat 230V můžeš pro čerpadlo topení, PC a podobný srágořiny, kterým nevadí tzv. modifikovaný sinus, nebo dokonce prostý trapéz, který leze z běžných UPSek. Motoru je to u prdele, akorát je malinko hlučnější, ledničce nebo PC je to taky jedno, ale zesilovači s klasickým síťovým trafem rozhodně ne.
Díky tomu modifikovanému sinusu, nebo trapézu totiž jednak bude trafo řvát jak pavián a jednak ti stoupne napětí na filtračních elytech až natolik, že se něco prorazí.
Ten autozes by byl dobré řešení, sice přímo 2x15V z žádného vytáhnout nejde, protože je to tam řešeno tak akorát na odběr operáků v propustech, ale šlo by to vytáhnout přímo z filtračních kondů měniče, kde je obvykle 2x30 až 2X40V, tam by stačily dva BDX53C/54C se zenerkami v bázích a můžeš si s tím krmit třeba dvanáctišavlový mix.
A pro běžný provoz menšího dvoukanálového autozesilovače s výkonem okolo 130W v můstku, který by byl zapojený na to AUJ trafo, co jsem Ti poslal, by síťové trafo 200-250VA bohatě stačilo.
Akumulátor by mohl být k autozesu trvale připojený /přes schottky diodu KYS30-30, překlenutou nějakým 2-4W odporem, aby síťový zdroj pár stovkami miliampér akumulátor udržoval v trvale nabitém stavu. Jednoduchý jak facka.

Nevýhoda je nutnost investice do autozesu, trafa, můstku, kýblů a drobných volovinek, na druhou stranu, kdybys chtěl opravdu zálohovat 230V a sinusovým napětím, tak za takový měnič se nedoplatíš.
Když se poohlédneš po ahifi.cz a podobných, kde se dají koupit použité zesilovače, tak takový malý dvoukanál např. MacAudio MX1000 nebo MX2000 /ta stará verze s ventilátorkem/ se dají koupit i za pár stováků.

Web

(upravil Nepér 15. 2. 2011 1:22)

Re: Záložní zdroj pro zesilovač a mix.

Mix (srágora Behringer 1002B za dvojku) má v sobě dvojici 9V baterií, které jsou tam asi přes diody, takže to funguje i po vytažení zdroje ze zásuvky. Konec bude zcela jistě stačit 50W, takže asi SPS 50 nejmenovaného výrobce stavebnic. Zdroj z nějakého levného toroidu z GM + kostka můstek + nevimjaký elyty, aby to po dvou letech nevyschlo, +-30VDC, doplnit o čtveřici 12V olověných článků (přes diody ven a přes odpory do nich, aby byly pod nějakým udržovacím proudem), aby to pak dalo +-24V a nazdar. Nakonec dobrý ne?

Bude ta SPS 50 v pohodě, když bude hrát do trafa z AUJ635?
Kolik to dá při +-24V?

Ten výkon není žádná bomba ale vycházím z toho, že teď do toho dostanu max 5W, přičemž i tak tím lze kohokoliv spolehlivě rušit, že co je to za kravál...  Navíc výkonnější konec by vyžadoval vyšší DC napájecí napětí.

Re: Záložní zdroj pro zesilovač a mix.

Kurvy zasraný zlodějský! Za 20 let poprvé vykradli naše horské sídlo, vytahaný hadry, chlast, nic nechybí, kromě...
14V Zdroj
2x50W autozesilovač
efekt BOSS RCL-10 Compressor/Limiter
Můj první mixák s celkem čtyřmi kusy tranzistorů BC 548 big_smile
Nějaký propojovací kabely
Mixák Behringer jsem měl zrovna doma, kvůli reklamaci, asi to tušil, tak se posral jeden vstup big_smile

Autobaterku nevzali
Trafo z AUJ od sinclaira taky ne
Další trafa taky ne
Různý starý zesilovače taky nic
Dvě CRT televize taky ne


Tak já nevim tyvole, co to je, navíc to všechno bylo v místnosti za místností, kde ani neni světlo, achjo.
Zdroj už jsem jeden zabavil v práci, co se k němu nikdo nehlásí
Zesilovač zase koupím jetej za 900,-

Bych se na to vysral. https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?p … 33#p240733

Re: Záložní zdroj pro zesilovač a mix.

Lidi jsou svině (i ti, co se lidem moc nepodobají, ale to je mimo fórum)...
Já jen doplním, že mnoho dnešních UPS trošku větších výkonu, cca 600VA a výš, mají na výstupu realtivně pěknou, nepříliš zarušenou, sinusovku. Takovej stroj koupíš na aukru za pár stovek, připojíš k tomu dvě autobaterie (většina pracuje na 24V, případně 12V sym) a jedeš. Nabíjecí křivka jde pořešit vždycky.

Re: Záložní zdroj pro zesilovač a mix.

Kdyby někdo potřeboval mám tu podle štítku 1000W UPSku, i když trafo uvnitř tomu moc neodpovídá.
Je to postarší placatej krám, dvě barerky naležato, bohužel právě kvůli těm 24V jsem to nakonec nepoužil, ale je plně funkční.
Chtěl jsem tomu změřit průběh napětí, ale můj osciloskop bohužel nezváládá 250VAC a nevím co by s průběhem udělalo další trafo, nebo jestli by stačil blbej dělič když by to mělo být oddělený od sítě.

(upravil sinclair 12. 5. 2012 21:35)

Re: Záložní zdroj pro zesilovač a mix.

Můžu Ti věnovat APC UPSku, která má štítkově 3kVA, je to tzv. serverová UPS, nevadí jí proudové nárazy na výstupu apod. Nicméně musel by sis do ní koupit baterky, 2x12V/24Ah myslím. Baterky nejsou drahé, viděl jsem je asi za 900,-/ks.

Web

Příspěvky [17]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Ostatní technika » Záložní zdroj pro zesilovač a mix.

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£