Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 3 z 6)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Dilema - jaký zesík, repro...

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 »»»

RSS

Příspěvky [41 až 60 z 107]

(upravil Karlos 3. 6. 2007 10:24)

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

Umax je maximální napětí na výstupu, a Umin je min napetí na výstupu při max zátěží. (aspoń tak mě to pan profesor učil smile )

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

Karlos, si v pořádku jaké Um,Ux dyť tam máš Umax,Umin. To je pro můstkový usměrňovač? A tímhle jako popsals 4stránky ? smile

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

Sem to opravil, já si píšu jak chcu smile No jistě pro můstkový a já sem popsal stránky výpočtama pro trafro takže pruřezy počet závitů  atd.. Ono je to pro váš vystudované jednoduché, pro mě zas tak ne. Ale nechápu proč tady někdo nenapíše zprávnej vzorec, místo toho abyste se dohadovali kde jakej kond má bejt...  A protože že vím že i když to mám na písmených dobře, tak citím že budu profackován tady tak mi pak radší napište ten dobrej vzorec místo vašho obvyklého jebaní blbčků jako sem ja. A přiště už budu mlčet.

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

To je od vás hezký, že se tady dokážete hádat a případně ti chytřejší uzemňovat ty "blbé"
mě třeba zajímá taková kravina(mimo jiné je to zde v jiné diskuzi už od včera):

A zeptám se moudřejších - jaký je jejich názor na použití "rozběhových" kondíků pro motory ve výhybkách? to mě docela zajímá.

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

Karlos, ono to není tak jednoduché, aby se to dalo popsat jedním vzorečkem. V tom tvém vzorci chybí třeba vnitřní odpory transformátoru a usm. diod, které se na tom zvlnění výstupního napětí také podepíšou. Druhá věc je, jaké je to přípustné zvlnění napájecího napětí pro zesilovač. Podle toho tvého vzorečku bys pro zvlnění např. dU=100mV a proud Imax=3A potřeboval kondenzátor 300 000uF. Jenže samotný zesilovač si ten max proud bere, až někde na hranici limitace a to ještě podle signálu který do něj poštíš, takže pokud nejedeš pořád na doraz, je ti filtrování s kapacitou 0,3F na .....

Dingo, ty kondenzátory jsou konstruovány na 50Hz a tomu odpovídá i jejich zrátový činitel, ikdyž jsou na 400-600V. Navíc některé se po rozběhu motoru odpojují, nejsou určeny k tomu, aby byly trvale připojeny v obvodu. Fungovat to určitě bude, kór když jsou na tak velké napětí, ale tebe neláka udělat si pěknou výhybku se žlutýma MKT kondíkama. Pořád ještě pokračuješ v té svojí představě : Vyhrabal jsem doma nějaký elektorbordel, udělám si aparatůru.

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

No vidíte jak to šlo, konečně někdo kdo mi nenadává dik lotre. No je pravda že to vychází divně, ale jak tedy určit jakou kapacitu potřebuju k danému zdroji? To přece nejde abych jen tak tipoval...

(upravil lotrpotr 3. 6. 2007 14:09)

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

smile No buť se podíváš kolik tam dávají ostatní 100W zes symetrika 2x4700uF. Nebo si vezmeš osciloskop začneš znásilňovat zesilovač a díváš se jak moc to napětí kolísá a jak moc je to slyšet v reproduktorech. No a pak uděláš kompromis mezi peněženkou a tvojím okem-uchem smile respektive jenom uchem ten obrazes na OSC ti bude sloužit pro představu jak to vypadá.

Tohle je podbné tomu tvému případu:
http://www.elweb.cz/clanky.php?clanek=51

A tady se simuluje i s tím vnítřním odporem transormátoru
http://hw.cz/Teorie-a-praxe/ART1673-Nav … gramu.html

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

lotrpotr: "Pořád ještě pokračuješ v té svojí představě : Vyhrabal jsem doma nějaký elektorbordel, udělám si aparatůru." mám to brát jako urážku????
(kdyby tě to teda zajímalo, tak mám několik stovek fóliových kondíků 0,47uF 63V, z nichž si příslušné kapacity do výhybek poskládám paralelním řazením, takže mě je fuk jestli si tam někdo narve laciný bipoláry nebo nějaký elyty)

Představ si že bys podobným stylem přistupoval k vyučování vě škole!? (asi bys tam zůstal brzo sám, jako opuštěný učitel jenž trestal každého zvědavého opovážlivce se na cokoli zeptat, dopufaje že získá cenné rady ho však smetla smršť urážek........)

Za prvé sem se zeptal a otázka byla jasně formulovaná. To znamená, že mě nějaký kecy vokolo nezajímají, zajímala mě stručná a pravdivá odpověd.

Zatím sem ze všech možnejch posměšků na mě sice i něco dozvěl. Ale Ptal jsem se na spoustu věcí. Třeba reproduktory, o tom že to sou skoro sračky sem se dozvěděl od pár lidí, ale od nikoho sem se nedozvěděl adekvátní lepší náhradu......
A mohl bych pokračovat dál.

Zatim to tady na tom foru všeobecně na mě působí tak, že tady sou dva nebo tři bozi, kteří maj jedinej a ten správnej názor a ostatní sou póvl, kterej tomu hovno rozumí a má počítat s tím, že když se něco nějakého guru zeptá, že se dozví mezi urážkama i něco málo užitečnýho!? Ovšem přímá odpověď skoro nikdy! Což mě jaksi bere jakkoli se dále na cokoli zde ptát už nebudu abych se náhodou nedozvěděl, že sem sociál a debil a já nevím co ještě...............!!!

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

No lotr tím se snažil říct že to co máš doma se snažiš za každou cenu použít, já to celkem chápu a nic proti tomu nemám ale prostě STK Lm a už vůbec né TDA není vhodné na PA repro. Ono to hrát bude, ale podle mě se ztratí ten klasickej tvrdej zvuk PA a navíc na garden párty intergáč není moc vhodnej smile Ale to je jen mů názor smile

(upravil kyselym 3. 6. 2007 18:40)

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

Dingo: nikdo ti tu nenadava. Spis bych se byt tebou zamyslel nad tim proc sem vlastne pises? Pises si o radu, my ti poradime ale neni to co chces slyset tak se rozcilujes...Taky sem kdysi chtel z domacich zasob neco levne udelat, ale stejne jako ostatni sem prisel nato ze tudy cesta nepovede...(a ze jsou domaci zasoby po otcovy solidni). Pokud teda chces hrat opravdu z domacich zasob tak urcite doma pozbiras soucastky na V-mos60 je tu o nem taky vlakno. Kazdopadne si jeho stavbou nicemu nepomuzes a neusetris. Bud pujdes semnou do symasymu(coz ti nedoporucuju) nebo si postavis leach nebo neco z aldaxu(coz ti naopak vrele doporucuju). Tak jak tak z hovna nic neuplacas aj kdybys mel doma milion super kondiku a tisic traf k nicemu a valeli se ti tam chladice rozmerove nepouzitelny. Fakt uz nevim jak ti to rict abys pochopil...asi si fakt potrebujes naryt...

co se reprobeden tyce tak ti klidne neco poradim ale PA zrovna neni moje parketa...takze leda az budes stavet neco na doma wink

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

Karlos: A můžeš říct proč by nemělo být zrovna to dingovo STK (3152-III) vhodné? Víš jak vypadá hybridní IO a monolitické IO? Uveď jeden technický důvod, jsem zvědav smile

Dingo: Pokud je to tvoje STK originál, není důvod ho nepoužít. Je to ale jenom napěťový zesilovač - samotný obvod není schopný pracovat přímo do nízké impedance reprosoustav. Na výstup toho IO musíš pověsit výstupní výkonový stupeň se svými budiči a obvodem pro stabilizaci klidového proudu tak, jak je to naznačeno ve schématu na 3. straně datasheetu (je to ten druhý odkaz, co jsi sem sám pověsil...).

Za předpokladu originálního HIO a správně udělané desky není důvod to nepoužít...

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

A výsledný obvod není bohužel odolný proti zkratu na výstupu.
Dingo: sám jsi ze sebe teď udělal slušného vola, protože MKT kondíky na 63V jsou Ti do výhybek PAčkových beden akorát tak na hovno, i kdybys jich měl milión. Po několika akcích je po nich, zvlášť v basové sekci.
Do výhybek se dají velice úspěšně použít motorové kondenzátory MKP, takzvané běhové, tedy ty, které jsou trvale zapojeny k motoru v pomocné fázi. Z českých výrobků je to řada TC8xx /tmavohnědé až černé plastové pouzdro, někdy se šroubem ve dně pouzdra/. Vyskytují se v kapacitách až 120uF/400VAC. Blbě se s nimi pracuje /upevnění/ a dají se použít jen v basové, maximálně středové sekci výhybek.
Jiný druh kondenzátorů, zvláště druh MP v oleji /zářivkové, pomocné rozběhové/ se ve výhybkách použít nedá, jejich vlastní ztrátový činitel je po několika desítkách hodin roztrhá na cucky, případně se prorazí a poškodí zesilovač.

Web

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

Čoveče Dingo dyť ses ptal na názor lidí, no a tohle byl můj názor. Je fakt, že jsem si nevšimnul, že se práš pouze chytřejších no ale co už. To s tím STK mě nevadí, že to použiješ na PA, spíš mě příjde to PA na doma dost na p...
Dneska máš všechno o peněžích, dokonce i to zdraví z části. Celý tenhle svět je pěkně skurvený. Místo aby za tebou došla pěkná pipka a pozvala tě někam třeba na oběd, dojde za tebou posraný zachcaný bezďák (ještě měl mokré ryfle, a smrděl jako prase) a chce po tobě peníze. Pak doleze nějaká mařka, která místo aby šla kráva do obchodáku (tam májí většinou lidi dost peněz) otravuje studenty na zastávce s tím, že probíhá nějaký výběr peněz na postižené děcka. A nestačí jí když jí dáš nějaký ten drobák, prostě musíš si koupit nějakou kravinu za 30,- nebo 50,- myslím. A když jí řeknu že jí nedám(jako prachy samozřejmě) tak mě řekne, ať si počkám, až já budu mět postižené děcka a nikdo mě nepomůže. No vyzně lo to prostě tak, že když nezaplatíš budeš mět postižené děcka, no co toto kur... je. Fakt nekteré lidi bych střílel na počkání. Nejlepší byl borec co za mnou na nádraží došel začal něco žvatlat tak po 45s si řekl o peníze, já mu řekl nemám, nedám(ikdyž jsem měl) a ten zmrd se na mě ještě nasral, že jsem mu žádné peníze nedal. Ještě dnes vzpomínám jak furt opakoval,když jsem se vzdaloval: Jo fakt děkuju, jo fakt děkuju.

(upravil Karlos 3. 6. 2007 19:30)

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

Jiřík na co technickej důvod? Stačí že jak odpálíš ten integráč tak těžko u nás budeš schánět další, a když jo takza 600kč musíš mu udělat desku,ochrany,zdroj,spožděné připojení repro,  A pokud to nebude nějakej blast ze šuplíku, tak na tom neušetřím a radši si koupím 2x Aldax.
A bohužel v Datasheetu toho STK je lautr hovno takže ti žádnej technickej důvod nemohu sdělit protože nemám parametry a měření toho Hybridu v hlavě. Ale v životě bych s Hybridem nestavěl zesilovač k PA. Ty znáš činitěl tlumení ? rychlost přeběhu atd? A taky jsem myslel obecně STK né zrovna tento typ smile Jinak mě je jedno co použijete k PA já sem jen vyslovil svůj názor.

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

V čem je použití PA repro do domácích repro na......??? V tom že je větší? že je odolnější?...........
Mě prostě přijde lepší použití repro, který maj lepší citlivost (nemusí se honit takovejma výkonama) a jso dělaný na trvalou zátěž. Prostě mě to přijde jako dobrý řešení.
kde je zakopanej pes?

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

Ajaj, sinclair, sorry, samozřejmě, že by mě ani nenapadlo použití oněch 63V kondíků v PA, zas tak blbej nejsem. Ještě mám dost "krabicovejch" kondíků, který se ve výhýbkách používaj (nevím ale nakolik sou vhodné).

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

Digno používej edit, A né každej má možnost mít doma velké bedny, a nevím jak běžně dostupnej PA reproš donuťíš hrát v malém objemu nízko. A Pa má určitě jinej zvuk než Hi-fi repro smile

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

Bejma 12LX60... smile

(upravil Karlos 3. 6. 2007 19:52)

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

little já vím voe smile ale ten stojí 4000 smile A pokud někdo chce stavět s toho co má doma tak něvím jestli si koupí 2 basáčky za 8litrů smile
http://www.diyparadiso.com/datasheets/s … 12lx60.pdf a i tak moc nízko nejde smile Je to spíš auto sub ne? smile

Jiřík  předchozí příspěvek sem smazal, Ale mám pár dotazů
1. máš parametry toho IO ? napiš ukaž přeběh,DF atd... hm ?
2.můžeš obcně doporučit STK k napájení PA Repro k použití na doma a Garden párty?

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

Hoď si ten reprák do BassBoxu a uvidíš, jak na tom je... cool

Příspěvky [41 až 60 z 107]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Dilema - jaký zesík, repro...

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£