kratz napsal:Na autolak to stacilo a vysledek po prelesteni pastama byl slusny. Takze kdyz to da 20 let starej 2-slozkovej lak, nejaka sance tu je. Najdu nejaky reklamni datovy medium, sroubovakem ho vylepsim a zkusime.
.
Tak doufám že se potom dozvíme jak to dopadlo...
Tj. jestli to puvodni mechanika dokazala nejak poresit, tak spis nejakou "chytrejsi" mechanikou cteni - zkusit jinou polohu, zaostreni, ...
To je spíše dáno geometrií čtení v kombinaci s paprskem(nebo paprsky) a umístěním fotodiod - záznam je spirála a Sony se pohybuje po tečně kružnice,kdežto Philips na kyvném rameni po kružnici protínající kružnici (snad jsem to popsal dost polopaticky
) každý se vyrovnává lépe nebo hůře s jiným druhem škrábanců...
Mě CD Maxell -výrobce Ritek zatím hrají spolehlivě,začínají být problémy se stejně starými TDK,ale jen s těmi co vyráběl Mitsui,original od TDK jsou bez problému čitelná i po 20 letech.
Léta používám pro načítání CD program Exact Audio Copy (EAC) a pak to přehrávám z HD přes PC ve formátu FLAC. EAC má nastavitelný počet opakování při nekvalitním CD a píše protokol o chybách.
Dříve jsem tento program také používal,dnes používám K3B a přesně opačným způsobem - občas si stahnu nějaký flac a vypálím CD.
A než sem někdo napíše " kup si raspberry,nainstaluj volumio a nemusíš řešit škrábance a CD " tak mám raspberry4,samozřejmně jsem zkoušel volumio,moode,kodi atd. ( z GPIO na DAC) a výsledek je že to zatím kvalitou zvuku nemůže nahradit transport v mé aktuální sestavě...možná později nějaké raspberrry 5...6...7...na lepším HW,ale dnes ještě ne...
Ono stejně dnes jde spíše o kvalitu nahrávek.Kdo má možnost to porovnat s prvními CD z 80 let tak rozdíl pozná okamžitě...