Téma: Visaton Classic AL200, AL130M, KE25SC
Hezký den, tak jsem za pomoci několika lidí z oblasti Hi-fi dodělal svoje tak trošku jiné Visaton Classic. Nechtěl jsem pouze krabici , ale svým způsobem originál
Předně bych chtěl poděkovat Martinovi -Black Rider za vstřícnost při realizaci měření a následný návrh výhybky na míru.
Vzhledem k jinému tvaru ozvučnice, bylo potřeba udělat kompletní měření , kde oproti originálu bylo nutné jinak sfázovat měniče, poměrně kvalitní měniče nechat hrát pouze svoje pásma. Dělící frevkvence a strmosti jsou patrné z grafu, basreflex je laděný na 34 Hz.
Ozvučnice na basech je vrstvená 4 mm MDFka slepená na 20 mm, ohnutá ve vyrobeném přípravku, lepeno umakolem s tužidlem , které zaručuje voděodolnost. Spoje lepené epoxidem , + kolíky - šroubky nebyly použity.Povrchová úprava dubová dýha , lepený chemoprenem na 2x, 4 vrstvy vodového laku. Objem basové ozvučnice je cca50 litrů. Tlumení molitanové jehlany, přední stěna vedle basreflexu stočený vatelín.
Ozvučnice na středech je z polyamidu, nejprve to byl cca 20 kg špalek , potom jsem vysoustružil tvar, vnitřní objem 2,5 litru, odsazení na repro, povrchová úprava je černý autolak. Tlumení ovčí rouno , uvažuju o zatlumení materiálem Angel Hair od Twaronu. Spojení ozvučnic je vodoinstalaterkou mosaznou průchodkou, kterými je vedena kabeláž SUPRA classic, na středy a na výšky 1,5 mm na basy 4mm průřezu.
Výšková ozvučnice je pouze držák na repro, hliníková trubka , vystužena PVC kroužky na 4 místech .Spojení opět průchodkou. Vyhybky osazeny rezistory Bennic , svitky Bennic , cívky všechny na vzduchu pouze na basech trafocívka MOnacor. Každé pásmo má svoji desku vyhybky , zapojení Bi-wire.
Truhlařina je výhradně moje práce , soustružnické nesou také pouze můj podpis, vyhybky Lukáš Kosina a měření Martin Klučka
obrázky níže:
Stávil jsem na tom spoustu času , cenovku neumím odhadnout, cena měničů je volně dohledatelná v prodejných SOS elektronic, Reproobchod a další .
Případné dotazy rád odpovím.