Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 4 z 15)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 ... 15 »»»

RSS

Příspěvky [61 až 80 z 287]

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Fnuk fnuk.. smile ja si je musim zase soustruzit sam smile

Web

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Po delší době si dovoluji opět oteřít link o primitivních zesilovačích za 0,-Kč smile

Bohužel fenomén pulzních zdrojů rozšiřujících se do všech možných přístrojů TV aj. má neblahý vliv na příjem signálů rozhlasu AM. V našich končinách na Valašsku, zejména stanice Praha na středních vlnách je neposlouchatelná po zapnutí TV plasmy ve vedlejším pokoji. Radiožurnál na DV se silným vysílačem Topolná tomuto rušení vcelku odolává.
Mládežníci poslouchající pouze svá internetová rádia nemusí zcela chápat o čem tady píši, ale starou generaci, jako je má matka - 79let, nelze přimět změnit své zvyklosti, což se týká např. poslechu kuchyňského rádia naladěného trvale na jednu stanici…

Nějakou dobu mám na mysli malý „sračkovitý“ projekt – DVB-T přijímač + malý jednoúčelový minizesilovač pro příjem veřejnoprávních rozhlasových stanic vysílajících na multiplexu 1.
V mém místě jsou podmínky digitálního vysílání vynikající, neboť stožár 25kW (Valašské Klobouky-Ploštiny 33k) vysílače je na dohled – dle GPS měření 2913m od baráku v přímě viditelnosti. Takříkajíc pro příjem místo antény postačí hrábě, ovšem nesmí být dřevěné smile ve skutečnosti mám použitý metrový kousek lanka, na polaritě nezáleží.
Asi před deseti dny jsem k tomuto účelu koupil DVB-T přijímač Sencor SDB 1011T, s rozměry 180x90x28mm a okamžitě započal s přípravou materiálu pro minizesilovač tak, aby rozměrově odpovídal k přijímači, s podmínkou – přizpůsobit známému plastovému tráfku 220V/24V, 2VA.
Z dob dávno minulých mám skladem 8ks východoněmeckých A2030V, ostatní součástky jsou taktéž k dispozici. V tomto případě se nejedná o výkonové využití potenciálu A2030V a vzhledem k plastovému tráfku jsem volil verzi schéma s nesymetrickým napájením. V práci jsem na nůžkách ucvakl dva kousky cuprextitu 60x40mm, tamtéž stihl namalovat a večer po vyleptání už testoval funkčnost chodu obou modulů s A2030V.

http://s10.postimg.cc/n5h8v9nxh/84_01_dps.jpg http://s10.postimg.cc/o91d788kl/84_02_moduly_a2030v.jpg

Následující dny čtvrtek, pátek jsem připravil komplet mechaniku. Chladiče jsou zbytky ZH-610, jsou ofrézovány, úhlovány se zapuštěním pro spodní i horní kryt. Pro tak malý výkon chladiče nejsou v podstatě ani potřeba, ale jejich masa materiálu slouží především pro fixaci celé konstrukce. S přesností roztečí děr a závitů M3 na všech šesti dílech jsem si dal záležet, rýsováno setinovým nádrhem.

http://s8.postimg.cc/b33itzc69/84_03_prvni_testy_modulu_a2030v_b.jpg http://s8.postimg.cc/qpus7cpy9/84_04_poiprava_mechaniky_b.jpg http://s8.postimg.cc/r3w46ya1t/84_05_poiprava_panelu_a_krytu_popis_a_lakovani.jpg http://s8.postimg.cc/onuat3rz5/84_06_dily_poed_montai_b.jpg

Teď přes víkend jsem vše sešrouboval, spojil těch několik drátů……a mezitím co tento elaborát píši – poslouchám novou hračku – hraje to znamenitě yikes Hlasitost je více než dostatečná, kvalita digitálního příjmu, zvuku výtečná, spolehlivější než-li příjem VKV v našich končinách.

http://s16.postimg.cc/v281itur5/84_07_svmbass_littleamp_e.jpg http://s16.postimg.cc/nnipqg8vl/84_08_svmbass_littleamp_c.jpg http://s16.postimg.cc/xyv2j40kx/84_09_svmbass_littleamp_d.jpg http://s16.postimg.cc/mnseuqtpt/84_10_svmbass_littleamp_h.jpg http://s16.postimg.cc/rnuggfoq9/84_11_svmbass_littleamp_k.jpg http://s16.postimg.cc/c3n2pwelt/84_12_svmbass_littleamp_m.jpg http://s16.postimg.cc/apvfulfch/84_13_porovnani_velikosti_s_rukou_a.jpg http://s16.postimg.cc/ls0it19f5/84_14_littleamp_dvb_sencor_c.jpg http://s16.postimg.cc/pcwec9dyp/84_15_sestava_komplet_j.jpg

Plastové bedničky mám od starého autorádia a pro tichý noční poslech to bude tak akorát.
Celý komplet půjde k matce do ložnice smile

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Betaron: Jsou tu lidičky co pořád něco komentujou a nic kloudnýho neudělaj sad . Ty v tichosti makáš a výsledek stojí vždycky za to. V tomhle případě se snoubí jednoduchost s krásou. Obdivuju ty Tvoje krabice, asi nic levnýho, ale účel a vkus. Paráda.

(upravil jik 23. 10. 2011 18:49)

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Jojo, pěkný, ale hlavně ta Betaronova filozofie je krásná. Opakovaně a stále dokola tvořit přidanou hodnotu. Neřešit nějaké nesmyslné maličkosti jako je třeba v amatérských podmínkách dosažení profesionálního vzhledu spojových cest DPS včetně potisků a já nevím čeho ještě, a hrát si na něco, stejně to pak není vůbec vidět (dělám je stejně jako Ty), ale funkčnost a spolehlivost - to je ta deviza. Dostat zadání, nápad nebo třeba jenom chuť si udělat radost, sednout k tomu a za chvíli odejít s hotovou funkční, spolehlivou a velmi dobře vypadající věcí.  Betarone, velmi obdivuji Tvůj přístup k věci, všiml jsem si toho už dřív na Baskytaře a potom hlavně tady. (ikdyž Tvému přístupu se asi nikdy nenaučím, to musí být v krvi - tak nějak komplexně, já vím moc dobře o čem píšu). Gratuluju!

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Nádhera, moc pěkné. Vím, že jsi psal, že nešlo o využití výkonového potenciálu, ale stejně mi to tráfko přijde až moc slabé, co tam dát třeba nějaký ten spínaný zdroj? lol

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

big_smile Třeba z tý televize. big_smile:D:D

(upravil Yeayer 23. 10. 2011 21:24)

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Betaron: no do prdele, tak jako vzhled je narposto luxusní, jenom ta elektronika je tak trošku na h*vno, to už radši místo červenýho eloxu koupit za stovku aspoň ty kondy big_smile. Ale jinak luxus.
E: jik: mě tady už někdo mám takový tušení docela pěkně zpeskoval za to, že nekreslim podel pravítka, a přitom i bez něj se mi podaří docela hezkej plošňák smile.
E2: jinak pochopitelně všechno myšleno pozitivně ! smile

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Ty kondy jsou tam nejkvalitnější smile Trafo má 2W, ne?  Dost málo..

Web

(upravil Dohnalik 23. 10. 2011 23:17)

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Yeayer: Součástková základna je perfektní. Mám rád tyhle staré, dobré, neošizené součástky. Ty kondy jsou 1000x lepší než dnešní Jamicony a jim podobné. BTW: Nepoužívej takhle obhroublou mluvu.
Trafo má 2VA, což je teda zatraceně málo, něco trochu většího by se tam možná i vešlo...
Mám ještě dotázek, co za stroj je tady na fotce vpravo nad měřákem? Myslím ten zesilovač.

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Yeayer, jo, jasně, podle pravita... co k tomu říct..., vzorově pěkné spoje jsou sice tak nějak "in", ale já si na to taky nehraju. Neboj. Je to třeba hezčí a v některých případech i doma podle zmíněného pravítka nutné (vedení více cest vedle sebe), ale můj názor je na tuhle věc dost silný a to: Něco jiného je hromadná výroba (ať už počítačové techniky nebo i třeba nabíječky na akumulátory s pouze s předřazeným odporem) na celosvětově prodávané úrovni a něco jiného je technika doma udělaná tak, aby to SPOLEHLIVĚ fungovalo samozřejmě za předpokladu splnění podmínek proudové propustnosti, vzdáleností atd. Takže, daleko více oceňuji funkční a vtipné řešení před nějakými klišé a zásadami a hraní si na něco, co tím vlastně ani není, určitě mi rozumíš, co chci říct. DPS prostě dělám alá Betaron a jenom se, když už o vzhled jde, snažím, aby aspoň strana součástek byla estetická. Ale ani to vůbec není podmínka pro funkci. Možná jednou, jestli přijdou do módy průhledné skříňky přístrojú a já té módě podlehnu (což se nestane), změním možná přístup. V současné době nevidím ale důvod. FUNKČNOST, SPOLEHLIVOST a VNĚJŠÍ VZHLED! To jsou pro amatéra hlavní a vlastně jediné parametry!

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Betaron napsal:

Celý komplet půjde k matce do ložnice smile

Pánové, díky za reakce;
Tento minizesilovaček je skutečně určen jako jednoúčelové zařízení, kde nazáleží na výkonu! Ale věřte, či nevěřte i s tak malým tráfkem to nadělá kraválu dost. Pulzní zdroje dělat neumím, nezabýval jsem se danou problematikou.
Zprvu jsem uvažoval o použití MBA810, (nebo dle jedné z fotek, to co je schované za měřáky), modulky mám udělané, ale s jejich velikostí by se mi to vše do vnitřku nevešlo.
Plošný spoj jsem maloval o polední přestávce v práci a po ruce bylo jen třímilimetrové kopyto Edding 750, semtam bylo nutné barvu proškrábnout smile
Ale na druhou stranu vězte, že veškerá práce trvala sakumpinkl pět dní, spíše čtyři, protože v neděli ráno jsem už jen fotil finál…..no, není to super ???

K modulkům, které jsou za měřáky něco napíši (i s fotkami) až večer, dnes mám prodlouženou směnu…

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

OK, díky. Jen ještě dotaz, v jak koncetrovaném chloridu železitém leptáš a ohříváš jej? Případně, používáš nějakou špešl fixu? Také kreslím pořád plošné spoje rukou a fixou, fotocestu si pořídím, až budu dělat něco většího a ne jen pár desek zesilovačů, zdrojů a korekcí...

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

To Betaron: Opět pěkné pokoukání a čtení, a ještě jsem se dozvěděl, co je nádrh ...

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Milane ty máš zlatý ruce, fakt krása, slintám nad těma krásnýma krabičkama, máš to hodně pěkné:)

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Dohnalik napsal:

.. v jak koncetrovaném chloridu železitém leptáš a ohříváš jej? Případně, používáš nějakou špešl fixu?...

Chlorid železitý nepoužívám určitě přes třicet let. Místo toho kyselinu chlorovodíkovou HCl zvanou solnou + 30% peroxid vodíku. Je běžně k dostání v drogerii. Ale! – namalovanou dps je nutné v roztoku hlídat, protože proces leptání je velmi rychlý, cca 5 – 7min. dle koncentrace. Desku nechat v lázni otočenou spoji nahoru!! Pro malování používám lakovače Edding 750, 751

http://s11.postimg.cc/70isfqri7/84_dps_b_leptani.jpg

…pro kolegu Digitinga ukázka „mých“ nádrhů v práci pro přesné rýsování smile
http://s11.postimg.cc/d2qf68fy7/84_nadrhy.jpg

Dohnalik;
K tomu modulu, který jsi viděl na fotce v pozadí nemohu zaboha najít dokumentaci! Úprava ale vychází ze starobylého zesilovače Transiwatt TW 30G. Plošňák byl už kdysi hrozně dávno minimalizován, co to dalo – odpory nastojato. Potom mnohem později jsem jej upravoval pro KU611, rozměr modulku je 75 x 53mm.

http://s24.postimg.cc/40l8kjpld/84_104_8526.jpg http://s24.postimg.cc/xts8t5e8h/84_104_8527.jpg http://s24.postimg.cc/n88dh57wx/84_104_8528.jpg http://s24.postimg.cc/7b9lkffip/84_104_8529.jpg

Pro mini zesilovač jsem nejprve před A2030V uvažoval s tímto modulkem, ale rozměr je ještě příliš velký a do daného rozměru krabice by se vše nevešlo lol Dále pak se mi nelíbí při minimální hlasitosti slyšitelné přechodové zkreslení! Asi proto jsem to už před lety nechal ležet v šuplíku ad acta…

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Betarone, když jsem viděl zesik s těmi MBA, skoro jsem zaslzel, protože jsem jen vyhrabal cca 30 let staré dílko ze skříně. Vnitřek není ke chlubení, ale alespoň ukázka, jak bylo možno před 30 lety udělat malý zesik (rozměry 22x16,5x6 cm). Je tam stabilizace 21,5 V s KD 615.

https://i.postimg.cc/mPpWdKPG/2102783.jpg

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Pěkný smile To je všechno propisot?

Web

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Ano, přelakovaný bezbarvým lakem na eloxovaném hliníku, nic jiného v podstatě nebylo. Teď hořce lituji, že už není.

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

... jestli lituješ že není propisot ...
http://www.skartia.cz/component/virtuem … p%C3%ADrek

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Otasi, hezké, pravé retro smile. Vyfoť i vnitřek, vždyť jsme přeci v koutku pro začátečníky a méně zdatné, není se za co stydět big_smile
Vidím, že knoflíky na potenciometrech jsou z magneťáku B444 Lux…


…hm,škoda, že v nabídce nemají bílý propisot..

Příspěvky [61 až 80 z 287]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 ... 15 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£