Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 13 z 15)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

  Stránky: ««« 1 ... 11 12 13 14 15 »»»

RSS

Příspěvky [241 až 260 z 287]

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Zdravím,
      více méně ze zvědavosti jsem se pustil do stavby BETARONova zesilovače, co má na konci BD 249/250. Chtěl bych to provozovat na +/- 25 V zdroji. Tak jsem si dovolil konec osadit pouze BD711/712. Pravděpodobně to mám osazený "pajcama" ala GM. A jak jistě tušíte, prosím o konzultaci, tak že, co se mi na tom nezdá:

1) Mám na výstupu cca 100 mV, což se mi zdá moc. Když začnu hejbat hodnotou odporu R3 (původně 12 kOhm), napětí na výstupu se hejbe, dá se tím vynulovat. Při změně R3 zůstává proud T1 téměř stejný, ale proud T2 se mění. Když je hodnota proudu T1 a T2 shodná, je na výstupu téměř 0. Zdá se mi, že když se hne napájecí napětí, hne se i proud T2 a tím napětí na výstupu. Měnil jsem T1, T2, C2, C3, porůznu zkoušel blokovat 100pF, ale bez výrazné změny chování. Napětí na výstupu neustále kolísá +/- 5 mV, podobně se hejbe i napětí na R7, napětí na odporu 22 kOhm v obvodu T1 je konstantní.

2)  Nastavení klidivého proudu funguje, v obou větvích je klidový proud téměř stejný. Ale teplotní stabilizace je nějaká nemocná. Tranzistory mám našroubovaný na AL vinglíku 20 x 20 x 2 mm přez nějaké gumové izolační podložky. Při ohřátí nastavím 50 mA, ale po vychladnutí se klidový proud pohybuje skoro okolo 0 V. Když se montážního šroubku od T3 dotknu pájkou, proud začne padat, ale je to nějak málo citlivý. T3 jsem měnil, trimr jsem zkoušel 4k7. Při změně klidového proudu se vlivem poklesu napájecího napětí mění hodnota SS napětí na výstupu. Napětí mezi C-E T3 je cca 1,25 V.



Zkoušel jsem napájení +/- 42V, chová se to podobně. Při připojení reproduktoru a dotknutí se vstupu to něco dělá, tak to asi má i snahu fungovat, ale nechci to trápit, myslim, že tam mám botu, ale nemůžu přijít na to kde. Při provádění pokusů mám vstup propojen nakrátko. Jsem omezen pouze na měření multimetrem. Máte typ na literaturu v CZ, ze které by bylo možné pochopit tyto základní obvody?

Dík

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Dej sem fotku..

Web

(upravil antonio 5. 4. 2012 20:31)

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Ok
http://leteckaposta.cz/532731138

problém č. 2 pravděpodobně není tak vážný, měřil jsem bez chladiče jenom s vinglíkem. Po montáži chladiče se zdá, že by situace mohla být akceptovatelná. Než se po tom vinglíku prohřeje T3 trvá dlouho a mezi tím klidový proud dost vyskočil.....

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Určitě tam máš nějakou krpu, pět ubastlených modulků mi chodilo na první zapojení. Proměř znovu všechny součástky, zejména zkontroluj ohmetrem, zda-li je skutečně izolace pod všemi tranzistory funkční. Kolektor tranzistorů je zároveň chladící ploška. Gumová izolace hlavně pod snímacím tranzistorem nemůže dělat dobrotu lol

(upravil potkan 7. 4. 2012 20:10)

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Mně se stalo něco podobného při oživování, v jednom kanále kolísalo napětí na výstupu a dělal to kondík C2.  Po výměně je výstup stabilní. Pod tranzistory mám izolační fólie z PC zdrojů a klidový proud jde nastavit bez problémů. Hezký den!

Ještě možná drobnost, T1 a T2 jsem vybíral s co největším zesílením.

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Tak jsem za to ráno vzal a měřil a měřil. Šmrncul jsem si o vývody a rozsvítila se žárovka v primáru.....UPSSSSS. Odešlo T5, T6, T7, T8. Tentokrát jsem osadil BD911/912. Vyměnil jsem preventivně i T1, T2, T4, kompenzační keramiky, C2. Odpory přeměřeny. Nešťastný gumový podložky vyměněny za slídu + silikonovou vazelínu. Nastavování a hlavně kompenzace klidového proudu se zdá v pořádku. Ohledně SS napětí na výstupu jsem zkončil, tam kde jsem ráno začal, nic nového, stále cca 70 mV, pohybuje se to v závislosti na hodnotě R3 a napájecím napětí.

Teď se tomu nebudu věnovat, ale po víkendu se k tomu hodlám vrátit, budu zatím přemýšlet. Kdyby vás napadlo něco, co by mě mohlo postrčit, předem děkuju.

V odkazu je nějaké foto. Do schematu jsem zapsal pár naměřených hodnot.

http://leteckaposta.cz/914010352



Konstrukce je prověřená, opakovatelnost také, o tom nepochybuju. Prostě tam mám botu, to bez pochyb, ale nemůžu na ni přijít.....

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Zdravím, nevěděl by někdo jestli je vhodný tento invertor s OZ použít na můstek zesilovačů ? ....  předem díky za ohlasy

http://s4.postimg.cc/n3hn2q9fd/2201_mm.jpg

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Tak jsem dnes nad mím plošným spojen, dle schematu nazvaným zesilovač, chvilku poseděl s multimetrem a pájkou.

Měřil, zkoušel a bohužel jsem zase neobjevil nic, ani ameriku. Trápí mě SS napětí na výstupu, které pomocí změny hodnoty R4 nebo R3 dokážu nastavit na téměř 0 V. Ovšem změnou napájecího napětí se mi SS napětí na výstupu zase rozletí. Konkrétně jsem naměřil při změně z +/- 23V na 21,5 V posun SS napětí na výstupu o 30 mV. Pokud ohřeju T1, T2, T3, SS napětí na výstupu se také rozletí.
     
Zeptám se jinak. Je tato závislost na napájecím napětí normální? Pokud není, v okruhu kterých součástek hledat chybu? Dle měření napětí na kolektorových odporech koncových tranzistorů mám mírně odlišné klidové proudy (pokud to není způsobené výrobní tolerancí odporů) může to mít spojitost?

Musejí být tranzistory nějak vyměřovány?

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

lemra79: Vybíral jsi trandy v dif. zesilovači aspoň na stejnou betu? Zkus je vypájet a změřit multimetrem. Pokud budou rozdílné, zkus vybrat pár se stejnou betou nebo s co nejmenším rozdílem.

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

hm, jak popisuješ kterak s bastlem zápasíš lol vzpomínám taky na podobný případ, kdy jsem z toho byl celý tumpachový tongue Totiž, dělal jsem 10ks modulů zesilovače od Štefana AR1/93. Osm modulů bylo na stejných deskách Cuprextitu, a ty po nastavení chodily bezproblémově. Dva moduly byly na stejné desce, kterou vidím u Tebe, a právě tyto dva moduly dělaly psí kusy, kmitaly a prostě jsem se s tím nijak nedomluvil lol lol tak nevím, zda-li nějaké podivné dielektrikum toho materiálu ….

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

No nestras, mam te desky na pude jeste asi 1 m2. Ale zajimavy napad, zitra bych to mohl dat do trouby, třeba to neco udela.

Ještě jsem byl přeměřit tranzistory diferenčního zesilovače. Již je tam třetí pár. Ty předcházející dva jsem změřil multimetrem a mají 500 a 485, 336 a 325, to by mohlo stačit ne?

Vzhledem k tomu, že SS napětí na výstupu kolísá neustále o cca +/- 5 mV, kmitat to asi bude. Už jsem vyházel původní keramiky a dal jiné, 270 pF/ 1600 V  bez úspěchu.

Chci vyrobit ještě jeden kanál, ale dokud nepříjdu na to, proč mi tenhle nefunguje, nebudu se do toho pouštět......  Leda že bych otestoval nový cuprextit......

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

j_paseka napsal:

Vybíral jsi trandy v dif. zesilovači aspoň na stejnou betu?

Na betě tranzistorů tam nezáleží, ale na napětí Ube..

Web

(upravil millano 12. 4. 2012 13:59)

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

SEM jsem dal odkaz na překleslený betaronův modulek do eaglu, ujal se toho někdo a dokreslil tam nadproudovky a popř. i blokovací elyty / +všechny elyty upravit na radiální typy/  ? Osobně bych tam přidal i rychlé rekuperační diody na 2-3A / s 1A BA159 mám špatné zkušenosti / , pojistky do napájení a jako ochranu použil triak co zkratuje výstup na zem - tak jako je to u DPA.

Co koncové tranzistory ? Kde koupit BD249/250 ? Co je nahradit TIP35C/36C ?? / To již dříve u jiného modulu s BD249/250 buzeného TDA2030 doporučoval Sinclair /
jen mě irituje cena - u EZK chtějí za TIP 36 kč/ks ( od  10 ks )

/edit: pokud by napadlo někoho, tak jako mě, žeby  si z Betaronových modulků mohl postavit akurátní zesilovač pro domácí kino se  7 kanály, kde by 2 byly zmůstkované a jednalo by se tedy o 5.1, tak jsem si dal tu práci a naťukal všechny potřebné součástky do eshopu na EZK abych věděl, na kolik že by mě přišli součástky.
Koncové tranzistory použity TIP35C/36C, počítáno s blokováním napájení 47u+100n, včetně konektorů a protikusů, počítáno s implementací rekuperačních diod, zjednodušeno zadání odporů R0207 ...

https://i.postimg.cc/Fk3m03DS/2052101.png

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Měl jsem snahu vyrobit desku dle Tvé předlohy, ale po kratším hledání jsem zjistil, že ten .brd nedokážu otevřít. Je na to free utilitka, nebo nemohl by jsi to přeuložit do přeba .jpg? Dík

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

nebuď "lemra" smile a stáhni si tu utilitku, bude to i tak lehčí, než to překreslovat ...

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

No 1205,- za součástky na 7 kanalů to je dost pěkná cena.

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

To Millano: njn, už jsem tam něco nasypal a prohledl, tak že pokrok......


Dnes jsem slavnostně osadil další desku zesilovače, jehož foto je v odkazu

http://leteckaposta.cz/739918165


Chtěl jsem vědět, jestli neúspěch prvního kanálu mohl způsobit materiál desky plošného spoje. Problém se zdá, že není v materiálu desky spoje, což se dalo očekávat. Je to osazené novými součástkami, avšak stejného původu (pravděpodobně oklikami z GM). Místo diod 1N4001 jsou tam nějaké univerzální, ekvivalentní KA 262.

Problém s SS napětím na výstupu je podobný, akorát je to o hodně citlivější na změnu R3, k vynulování SS napětí na výstupu stačí k původní hodnotě 12 kOhm paralelně přiřadit 180 kOhm. U prvního kanálu jsem musel paralelně připájet 15 kOhm, přitom původní hodnota SS napětí byla podobná, okolo 70 mV.

Při stejném klidovém proudu T7 a T8 (BD 911/912)je rozdíl jejich Ube asi 50 mV. Není tedy problém způsobený velkým rozdílem hodnot T7 a T8?

Konečně jsem se odhodlal to připojit na reproduktor. Hraje to, normálně. Při zkratovaném vstupu to docela dost bručí a šumí z reproduktoru, to asi taky není normální. Trafo mám asi 30 cm daleko a chladič spojený se zemí. Přidal jsem ještě 2,2 mF do zdroje a bez vlivu. Diodový můstek zdroje je osazen diodami made in USSR, ale předpokládám, že to by neměl být problém.

Při připojení a odpojení napájení se zhoupne membrána a lupne to. Dokonce se mi 2 x přihodilo, že při zapnutí se mi trvale rozsvítila žárovka v primáru, asi to kmitá.

Nevím, jsem už docela bezradný, myslim, že s pouhým multimetrem se mi to nepodaří vyléčit. Nerad, ale potajnu se budu muset vrátit k TDA 2030 smile

Jak zmiňujete, problém nebude v konstrukci ale já budu něco dělat špatně. Myslíte, že součástky původu GM (nijak nevyměřované) by mohli být původcem problémů?

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

lemra79: mohl bys prosím cpát obrázky jinam, než na tu šílenou leteckou poštu? http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=3

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Malé trandy z GM klidně použij, BD ale rozhodně ne (nikdo neví jakou mají doopravdy SOAR). Nicméně fungovat by to mělo i s nimi. Vlivu materiálu desky v tomhle případě nevěřím.
Kmitat to může. Blokovací kondy musí být na co nejkratších přívodech a třeba k nim pro jistotu ještě hoď keramiky 100n/50V.
Deska není navržena ideálně ale to se projeví teprve až někdo začne řešit THD+N smile - funkční je.

Web

(upravil danhard 13. 4. 2012 13:37)

Re: Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

lemra79, ze ti lita offset s napajenim je normalni, differak je napajenej primo z napajeni.
Jenom nechapu, ze to zmrdane zapojeni plne chyb kopirujete.

Příspěvky [241 až 260 z 287]

  Stránky: ««« 1 ... 11 12 13 14 15 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Primitivní zesilovače k PC za 0,-Kč

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£