(upravil MaBat 20. 7. 2010 18:26)

Re: Xover

Sure, real components have always some parasitic R, L, C - I guess you would need to model these to better match the reality (provided you have the impedance right). BTW the crossover looks quite good IMO, as I already told you. I'm working on mine just now.

Have a good time Jack.

- Is "15 deg" really 15? I'd say it should be pretty flat from about 10 deg outward... or at least mine are. I'll send you my results soon.

Re: Xover

MaBat: Pošli mi prosím help ke Xoveru, absolutně nevím jak na něj. smile

(upravil MaBat 20. 7. 2010 19:12)

Re: Xover

Žádnej není. Ale nepotřebuješ nic, co bys už neměl, děláš-li s LspCAD, tj. FRD a ZMA soubory (čisté ASCII bez hlaviček, atp.). Přidáš do schématu repráky, načteš k nim všechny cháry co máš, a prostě myší kreslíš obvod přidáváním součástek a s "Ctrl+levým tlačítkem" to propojuješ drátama. Kdykoliv máš nakreslenej elektricky platnej obvod, zobrazuje to průběžně odpovídající grafy (napoprvé je asi potřeba nastavit si vertikální rozsahy ručně). Pomocí Tweaku pak můžeš interaktivně hýbat s hodnotami vybraných součástek, to je celý. Stačí trochu zalaborovat.

Veřejnej projekt Xover je momentálně pozastavenej - v plánu byla rozšířená, pravděpodobně už ale mírně zpoplatněná verze s podrobným návodem vč. integrace s HOLMImpulse, ale jelikož se mi už prakticky nikdo neozval (asi 2 lidi), beru to tak, že reálnej zájem o vlastní a smysluplný stavění beden je tady minimální a pro mě tak přirozeně nemá smysl se tím dál zabývat nad rámec toho, co si dělám pro sebe. Takže zůstalo u toho polotovaru, co je v #138 - sám nevím, jestli to je poslední verze, resp. jaká.

Re: Xover

Já vím, ža ten help jsi sem kdysi postl... Píšeš "přidáš do schématu repráky" ...jak, kde? Stáhl jsem to v #138 a je to jeden soubor a v něm nenacházím místo, kam bych ta data naházel.

(upravil MaBat 20. 7. 2010 19:09)

Re: Xover

Třeba přes pravý tlačítko na ploše schématu a pak samozřejmě ikonami na liště toolbaru (tos vůbec nezkoušel?). Prvky obvodu se obecně editujou poklepáním na nich - zobrazí se editační dialog. Pro tweak se zvolí jedním kliknutím (zmodrají), ev. spolu se Shiftem, nebo "tažením obdélníku" pro vícenásobný výběr. Kliknutím a tažením se dají prvky přesouvat a během posouvání pravým tlačítkem otáčet (při prvotvím umístění prvku se nedrží levé tlačítko) Všechno intuitivní smile

Help byl asi úplně na začátku ještě pro "textovou" verzi.

Re: Xover

Já jsem vůl, já si toho Add Driver ani toho repráku v tůlbáru vůbec nevšim (nechápu se). smile
Tak se omlouvám a promažu si to.

Re: Xover

Nech to tu, ze zkušenosti se dá očekávat, že nebudeš sám smile

Re: Xover

Mě přijde poslední verze xoveru co se týče ovládání naprosto supr, oproti ostatním simulačním programům. Jsem fakt rád, že konečně bez problémů naházím svoje odměřená data do programu a krásně si pohraju s výhybkou (zrovna jednu stavím a uvidím a hlavně uslyším jak to dopadne). Pro začátek mi funkce programu naprosto stačí, ale neznamená to, že v budoucnu nebudu mít zájem o další funkce (třeba výkonnová chára). Tímto chci hlavně poděkovat MaBatovi za parádní soft.

Re: Xover

Jo, taky se mě to líbí a vyšpikovanou verzi bych si klidně koupil. Dá se to udělat uživatelsky ještě příjemnější s ještě rychlejší obsluhou.

(upravil MaBat 20. 7. 2010 21:38)

Re: Xover

Ono na něčem podobným teď dělá Geddes, a snad integrovaně s měřením, jelikož HOLMImpulse je, zdá se, taky (momentálně) mrtvej. Nevím, jestli a v jaký podobě to dá ven, ale dokud to neudělá, nebudu na tomhle rozhodně dál dělat. Jeho soft by mohl mít fíčury, na který já opravdu nemám prakticky zvládnutou matiku a vůbec teorii tak, abych je sám dotáh do funkčního programu, uvidíme. Jak to zatím popisoval, se to zdálo víc než slibný.

Re: Xover

Já bych si hlavně přál, aby nějakej program opravdu bezchybně a korektně fungoval a to zejména ten měřící. Většinou je to plné různých ochcávek, na které člověk musí horkotěžko přicházet.

No ale už jich dost znám, tak to není zase tak hrozný.

Web

Re: Xover

SPL equalized but impedance doesn't look so.

http://s4.postimg.cc/gwgpz567t/4154_impedance.jpg

(upravil MaBat 1. 9. 2010 20:01)

Re: Xover

Cítil by se někdo na implementaci aktivních filtrů do Xoveru? Minimálně propusti a PEQ. Čistě na úrovni přenosových funkcí, ne součástek. Moje představa je v jednoduché uživatelské volbě a editaci přenosové funkce zdroje, tj. jednoduchá konstrukce i pro poloaktivní výhybky. Nebudu na to mít v nejbližší době bohužel čas, zato bych to velmi využil. Výstupem by byla prostě přenosová funkce.

Re: Xover

Vyměním fční nezveřejněnou verzi Xoveru za SoundEasy, kde to všechno, co potřebuješ, je smile.

Web

Re: Xover

Kdyby měl SoundEasy všechno, proč bys to chtěl vyměnit za Xover? smile No, rozmyslím si to...

(upravil MethMan 2. 9. 2010 10:58)

Re: Xover

Řeším stejný problém, ale pro multisub řízený DCX. Programovat neumím, SE nemám, tak to bude celodenní [: pokus - měření -omyl : ]

(upravil MaBat 6. 9. 2010 16:06)

Re: Xover

Vyřešeno, dobastlím nějak user-friendly nastavitelný biquady, s výstupem mj. pro miniDSP plug-in, což se bude brzy hodit. Na tom, doufám, nic moc není, ono taky jak jinak to dělat, žejo. Tři táhla pro každej, volba typu filtru a vymalováno, a zpoždění samozřejmě. Jinak nevím, jak kloudně to nastavovat - pokus/omyl může být asi na dlouhý lokte.

Jak už jsem psal, na suby mám XO24 od BV, což je sice další A/D konverze navíc, ale u subů mě to žíly netrhá. Zas to má přesně to, co je potřeba. Nějak se mi to DSP zalíbilo - zkouším všechno už dlouhou dobu nejdřív přes PC a člověk si na ty možnosti rychle zvykne. Suby budu muset ale taky integrovat metodou pokus-omyl, zas si výsledku bude člověk víc vážit big_smile

Re: Xover

Budou pokračovat další veřejné verze nebo už si jenom dobastlíš co potřebuješ pro sebe?
Já jestli mám hlásit chyby a možnosti vylepšení.

Web

Re: Xover

Nemám v poslední době vůbec příležitost se věnovat audiu, ale předpokládám, že se k tomu ještě vrátím a něco z toho ještě bude.

Re: Xover

Kdysi jsem dělal program pro výpočet osových charakteristik - výhybka se zadávala jako koeficienty přenosové funkce, směrové charakteristiky jako charakteristiky kruhového nebo prstencového zářiče. Vykreslovalo to polární diagram pro zvolenou frekvenci horizontálně i vertikálně, součtový tlak, součtový výkon a index směrovosti. Nedělalo to off-axis tlakovou cháru. Kdyby se na to narouboval import naměřených charakteristik a dotáhla grafika, asi by to fungovalo. Nevím, zdali tohle všechno umí SoundEasy. Kdyby se tím chtěl někdo zabývat, dodám zdrojový kód v QuickBasicu.