(upravil MaBat 3. 3. 2010 21:55)

Re: Xover

Co bysme pro něj neudělali smile Pro sebe bych to nedělal, tolik toho zas nenaměřím...

BlackRider: no, to je pěknej humus smile

Re: Xover

BlackRider: Kup nějakou 19mm pecku a dej koaxiálně, pak to bude hrát. wink

MaBat: HolmImpulse a impedance?

(upravil MaBat 3. 3. 2010 23:10)

Re: Xover

Ano, všechno to je nakonec měření napětí, ne? Limp to nakonec nedělá jinak. Znamená to 4 impulsní odezvy v datech navíc, ale zas je to všechno v jednom souboru. Když budete chvíli přemejšlet, tak na to přijdete smile

Re: Xover

Zvu Vás na poslech! big_smile

Web

(upravil check 8. 3. 2010 18:52)

Re: Xover

Měl bych takový požadavek, myslím, že se to hodí obecně.
Pro každou sadu směrovek zvlášť umožnit odečet fáze tak, aby byla odstraněná nadměrná fáze. Vypočítat fázový rozdíl jednotlivých měničů. Pro Npásmo rozdělit obrazovku na N-1pásem (je zbytečné sledovat fázový rozdíl pod 1kHz pro děličku střeďák/výškáč). Vypočítat graf krajní odchylky rozdílů fáze od průměrné, podle zadaného váhování směrovek.
Za druhý by bylo fajn, pokud by byl program schopen interpolovat mezi natáhnutými chárami a úhly pro které je fázový rozdíl větší než zadaná hodnota. Když se to zrovna dobře sejde, tak mohou být díry schovány mezi měřeními....

Web

(upravil MaBat 8. 3. 2010 19:00)

Re: Xover

To bys mi asi musel nakreslit, na nějakém přikladu, nejlépe. Z tohodle popisu to nechápu.

Momentálně dělám na importu impulsek z Holmu, pak přijdou na řadu výkonové cháry. Co dál nevím, pak to asi bude chvíli spát.

"Když se to zrovna dobře sejde, tak mohou být díry schovány mezi měřeními...." - no mj. proto je třeba to měřit hustě. Interpolovat se dá (to se dělá u polárních map), ale žádnou novou informaci tím nezískáš. Anebo nevím, jak to myslíš. Nakresli to všechno, čistě matematicky mi to zatím smysl nedává:

- co je to "průměrná fáze" a co je "interpolovat mezi natáhnutými chárami a úhly"?

(upravil check 8. 3. 2010 19:41)

Re: Xover

Měřit po 15° se dá normálně, 10° by ještě taky ušlo, ale měřit po 5°? To už je fakt časově nereálný. Vem si, že pro třípásmo a 5° rozlišení bys potřeboval 3*(18+17+17)+3(BR, nearfield bas, nearfield střed) charek a ještě je poskládat z kousků. Pro horizontálně asymetrickou bednu ještě dalších 3x17, to je fakt nereálný. 10 potažmo 15° musí stačit a taky stačí. Jde jen o to, že se fáze (charka) může měnit tak rychle, že se díra na děličce objeví např na 7,5° přičemž modul měření je 15°. Na papíře bude vše v pořádku ale v reálu problém. Přitom charakteristiky v oné slepé zoně by šly dopočítat z okolních včetně fáze s dobrou přesností. Lze to samozřejmě sledovat pouze okem, ale při množství charakteristik je to docela náročné.
Poláry nijakzatím neinterpretuješ, to jenom pospojuješ cháry a předpokládáš, že na slepých místech žádná velká změna není.

Máš basák W a vejškák T se sadami modulových+fázových charakteristik. Počátek okna nelze nikdy umístit tak, aby fázová charakteristika by oproštěna alespoň u jednoho z měničů nadměrné fáze a láme se. To by ztížilo interpretaci dalšího zpracování a proto je potřeba se nadměrné fáze zbavit. Následně odečteš fázovou charakteristiku T od W a dostaneš rozdílovou fázi Phdiff0°. Postup zopakuješ pro všechny sady směrových charek a dostaneš tedy skupinu charakteristik Phdiff0-90°. Následně směrům přiřadíš váhové koeficienty např: 0°=10, 15°=10, 30°=9, 45°=8, 60°=3, 75°=2, 90°=1. Uděláš váhovaný průměr z char. Phdiff0-90° a následně vypočteš ochylku jednotlivých PhdiffX od Phdiff0-90°average čímž dostaneš jednotlivé PhdifdifX. Tyto projedeš podle fr. a podle váh vyneseš největší odchylky do grafu. Tam kde je výsledný průběh nejrovnější máš nejlepší možnost umístění dělící frekvence.

Web

(upravil MaBat 8. 3. 2010 20:17)

Re: Xover

Jaký smysl má zbavovat se naměřeného zpoždění mezi měniči? To je první věc, která mně brání pochopit cokoli z toho dál...

Je zbytečný měřit po 5°. Optimum je asi 7.5, IMHO stačí i 10° a to už je proveditelný. Není podle mě účelný nahrazovat měření zase další simulací. Ale pořád nechápu, o co tu jde, třeba mně to ještě dojde. A vůbec, proč myslíš, že "nejlepší možnost umístění dělící frekvence" je tam, kde naznačuješ? Volba různých strmostí a vůbec tvaru přenosu tohle všechno ovlivňuje...nehledě na to, že prvořadý kriterium jsou pořád výsledný směrovky, a ty to všechny ukazuje, brzy i včetně (správného) váhování pro zobrazení vyzářeného výkonu.

http://img.xchat.centrum.cz/images/x4/sm/69/169.gif

(upravil check 8. 3. 2010 20:32)

Re: Xover

Teoreticky se zbavovat nadměrného fáze nemusí, akorát když na fázi koukám, tak mi to vadí smile. Opakuji, že se líp okem porovnávají charakteristiky s menší strmostí. Také jde o jakousi normalizaci fázových charakteristik.

15° je dostatečné rozlišení dat. Jde o přesné určení nuly přenosu na konkrétní úhel, na což ta interpolace bohatě stačí.
Výhybka konstatní vliv na všechny směrové charakteristiky a proto se na mnou popisovaný algoritmus vůbec neuplatní. Zkrátka jde o to najít místo, kde se nuly přenosu vyskytují co nejdále mimo osu, a je jich co nejmíň. Vyzářený výkon je další hledisko, výkonové zatížení měničů atd...
Pokud je vypočtený rozdíl konstatní s úhlem, přijde na řadu výhybka, aby tento zkorigovala (třeba právě zmíněnou asymetrickou volbou řádů a Qček) a hotovo.
Ano směrovky stačí, ale bylo by to ještě o kus dál. Já do RoXoveru něco nabouchám a ukážu.

PS: Nemaj někde velký úhloměry? Skoro by byl dobrej takovej ten dřevěnej školní. Mě se to frézovat nechce.

Web

Re: Xover

Frézovat? smile
Dvě desky, menší na větší a fixou nakreslený úhlový značky. Rychlý, levný, 100% funkční. Co víc chceš vymejšlet?

Re: Xover

No tak stačí jedna deska, cokoliv. Na kulatej úhloměr se ale líp kouká.

Web

(upravil Hippo007 9. 3. 2010 17:58)

Re: Xover

Úhloměr se dá sehnat, hledej "úhloměr tabulový", jen ta cena je docela velká. Dá se sehnat o průměru 40 a 50cm
http://www.skartia.eu/index.php?page=sh … p;Itemid=1

Re: Xover

No nic, bude větší DIY úhloměr smile. Ale díky.

Web

(upravil MaBat 10. 3. 2010 9:45)

Re: Xover

Dvě desky jsem myslel jako točnu. Nebo na co je samotnej úhloměr - na další přidělání práce? smile

Tak Xover už umí načítat cháry přímo z impulsních odezev, na pár kliknutí se tak v HOLMu naměří komplet impulsky pro libovolný počet směrů, vyexportujou do jednoho souboru a na dalších pár kliknutí se cháry načtou do simulace, všechny najednou, možno i s impedancí. Aby se už nikdo nevymlouval, že to celé dá moc práce... Aktuální to bude tak koncem týdne.

Re: Xover

Přesně tak, dvě desky na sebe (s laminem po sobě dobře kloužou samy, holé MDF se můžou "navoskovat" suchým mýdlem), jako osu otáčení použít u středu přední hrany do desky zapuštěný šroub (střed reprobedny při pootáčení zůstává na stejném místě), na spodní desku nakreslit čáry pro pootočení po 10° na každou stranu ... a změření úhlových charakteristik je otázkou pár minut.

(upravil check 10. 3. 2010 10:38)

Re: Xover

To by platilo pokud bych měl osu otáčení v rovině přední stěny. Ale jo, mě to nenapadlo, ani jsem nad tím nepřemýšlel, díky smile.

Web

(upravil MaBat 10. 3. 2010 10:51)

Re: Xover

Není s tím žádný problém, šroub nemusí být úplně u kraje. Není důvod obávat se difrakcí/odrazů od těch desek, jelikož do časově omezeného měření se to touhle cestou už stejně nedostane, není to nejkratší cesta prvního odrazu. Bednu si na tu točnu můžu postavit, tj. otáčet, jak chci...

Re: Xover

Při natahování souborů si program nepamatuje poslední adresář. Nelze mazat špatně natažená data. Chybí možnost vypnout některé (např ty nejkrajnější) směrové charakteristiky. Čáry nejsou rozlišeny barvou. Chybí okno fáze jednotlivých měničů.
Jinak se mi to líbí.

Web

(upravil MaBat 10. 3. 2010 20:51)

Re: Xover

Špatně natažený data načti prostě všechny znova - jen to znova hromadně vybereš. To, že nejdou vypnout krajní je divný, máš tam něco "nestrandardního". Čáry už jsou rozlišený barvou, ale zatím jen u mě na kompu.. Fázi měničů vidíš v H-FR a V-FR, ne? Jen si ji musíš aktivovat (Drivers & Phase).

Všechno bude smile

(upravil check 10. 3. 2010 20:52)

Re: Xover

Z 13 charakteristik chci 8vypnout, aby v tom nebyl takovej maglajz, není na to fce. Udělej nad zobrazení charakteristik plnou kontrolu. Fáze měničů jsou zobrazeny, už jsem našel. Syté barvy prosím!

Web