Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Jednoducha vyhybka

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 22]

(upravil miiskoo2 12. 1. 2010 16:59)

Téma: Jednoducha vyhybka

Caute. Co si myslite o takomto zapojení výhybky a aká je strmost.
http://www.upnito.sk/imggal.php?viewGal … e6755d59a9

Re: Jednoducha vyhybka

basák 6, výška 12 ale ať poradí znalejší

Re: Jednoducha vyhybka

opacne

Re: Jednoducha vyhybka

Opačne si napísal ty! Jurawood to napísal správne.

Re: Jednoducha vyhybka

Mne sa zda ze basak je paralelne s kondenzatorom a seriovo s cievkou cize 12db. A vyskac je praralelne s cievkou a seriovo s 1kondenzatorom aj s 2 kondenzatorom takze by to bolo 18db. Myslim spravne??

Re: Jednoducha vyhybka

Aj ja na to tak pozerám.
Inak hentaké zakreslenie je hrozné! smile Radšej všetko poporiadku.

Web

Re: Jednoducha vyhybka

A já se přidám a řeknu, že je to celé špatně, protože zároveň k tomu co je napsané těsně nademnou jsou ještě basák a výškáč s kondíkem v sérii.

Re: Jednoducha vyhybka

Je to celé na chuja... Miiisssskooo a k čomu to je inak?

Web

Re: Jednoducha vyhybka

sak to je seriova vyhybka, to nie je nakreslene zle. a jura dobre napisal strmosti

Web

Re: Jednoducha vyhybka

Jo sériová vyhýbka mě nenapadla lol

Re: Jednoducha vyhybka

Moc ste nad tým špekulovali. Práve meniče zapojené v sérii naznačujú, že ide o sériovú výhybku smile

(upravil miiskoo2 12. 1. 2010 20:52)

Re: Jednoducha vyhybka

basak Arn 230
http://reproduktory.tvm-valmez.cz/downl … -en382.pdf

vysky monacor dt - 300
http://www.shop.muzikus.sk/index.php?ma … ts_id=4770

Chcem to do bassreflexovej ozvucnice 30l, natrubok 2x 50mm 15cm, ladenie 45hz.

Rozobral som vyhybku na ktorej bola deliaca frekvencia 3500hz. Tak cievku by som pouzil totu a kondenzator mkt 4,7uF

http://www.upnito.sk/imggal.php?viewGal … ebe08eb4d3
chcem pouzit tutoschemu vyhybky popripade tú v prvom prispevku jednoducho niesu peniaze na väcsie spekulacie.

Re: Jednoducha vyhybka

tu mate o tom cely vyklad co ako funguje  http://sound.westhost.com/parallel-series.htm

Re: Jednoducha vyhybka

To aby si opravil tvoj prvý príspevok.

miiskoo: prečítaj si aspoň základnú literatúru o reproduktoroch, ktorá je aj tu na webe. Na to čo chceš spraviť je tých reprákov naozaj škoda.

Re: Jednoducha vyhybka

S touto výhybkou budeš mít
a) zvlněnou kmitočtovou charakteristiku okolo 3-4 kHz
b) nesrovnanou citlivost basáku a výškáče.
Po zkušenostech, co jsem před lety zažil s třípásmem bych měl strach se pustit do sériové výhybky. Při ladění každá změna u jednoho reproduktoru ovlivňuje i druhý reproduktor. Je pravda, že dnes je možnost změření parametrů reproduktorů a simulace výhybky na PC, ale tenkrát to u mne nakonec skončilo tak, že jsem postavil klasickou paralelní výhybku.
U toho ARN si nejsem 2x jistej, že je vhodnej do 2 pásmové bedny, já to vidím spíš do trojpásma.

Re: Jednoducha vyhybka

Cekal jsem, jak se to tu vyvine a nezklamali jste. smile

Re: Jednoducha vyhybka

No zakladnu literaturu precitanu mam, viem ze je to ARn nieje velmi vhodne do 2pasma, ale ked momentalne neprichadza v uvahu 3pasmo, tak by som chcel nieco vycarovat podla moznosti co najekonomickejsie, ale aby sa to dalo pocuvat.. doteraz mi to ARN 230 hralo v 20l "closed" deravej bedni s cinskym vyskacom za 2eura a len s jednym kondenzatorom... preto chcem najst co najlepsie, ekonomicke, docasne riesenie. Tak myslite, ze co chcem urobit ma aspon nejaky ten zmysel pre moje naroky??

Re: Jednoducha vyhybka

Pokiaľ chceš silou mocou použiť to čo máš doma a ako dočasné riešenie, tak sprav klasickú paralelnú výhybku, nie sériovú čo si poslal. Pri nej je výsledná strmosť viac neistá. U tej cievky si nenapísal na akej pozícii bola vo výhybke použitá a či išlo o 1. rád, alebo 2. rád a aká bola impedancia reproduktorov. Škoda, že nevieš jej indukčnosť, alebo nemáš možnosť ju zmerať.

Každopádne strmosť filtra 6 dB na basáku nedosiahneš bez použitia kompenzácie impedancie, bude tak 3 dB. Nezbavíš sa peaku, ktorý je niekde na 3-4 kHz a toto pásmo bude zvýraznené o niekoľlko dB.

DT-300 bude potrebné utlmiť, na začiatok skús rezistor 5,6 ohm/5W sériovo pred kondenzátor. Neskôr útlm doladíš podla ucha.

(upravil miiskoo2 14. 1. 2010 23:20)

Re: Jednoducha vyhybka

Tlmivka je okolo 0,7mH, boli na vyhybke pouzite dve presne tie iste s jednym kondenzatorom a strmost pisali 12db/oct, 3500hz. Dkusal som ju merat tak ze do cievky som pustil urcitu frekveciu zo zosilnovaca, odmeral U,I, a vzorcom vypocital jej indukcnost.Mam doma aj kus lakovaneho 0,9mm medeneho drotu mozno by som mohol  nieco aj navynut popripade zvysit indukcnost tej cievky. A ten peak utlmim kompenzaciou indukcnosti spravne ?a co take domace mozem pouzit ako kostru cievky??

(upravil Hippo007 15. 1. 2010 18:09)

Re: Jednoducha vyhybka

drž se toho, co napsal marcin. Použij pro basák i výškáč palalelní výhybku se strmostí 12dB, dělící frekvence asi tak 1800-2000Hz. Tomu by mohla zhruba odpovídat cívka co máš a kondenzátor okolo 10uF (ne elektrolyt, použij nějaký mkt, asi budeš muset paralelně nějaký kond přidat k tomu, co byl v původní výhybce).
Hodnoty kondů i cívek si, pokud potřebuješ, můžeš změřit přes zvukovou kartu PC. Stačí k tomu, když použiješ program Limp (záložka Analyze / RLC impedance ...), který je součástí programu Arta (můžeš stáhnout tady v downloadu). Potřebuješ k tomu jen odpor 100 Ohm, pár konektorů, kousek kablíku a vypínač. Sestavíš si zapojení podle obrázku 3.1 návodu v helpu Limpu, paralelně k odporu zapoj vypínač, který sepni při kalibraci vstupních kanálů v Limpu - proveď po každém zapnutí Limpu před začátkem měření. Kalibrací dosáhneš lepší přesnosti výsledku měření. Při vlastním měření už musí být vypínač rozepnut.
Zvlnění mezi 3-4kHz ti zůstane, protože výhybka ti neutne od dělícího kmitočtu tóny z reproduktoru, ale jen ti s danou strmostí na oktávu zeslabuje vyzařovaný zvuk. Takže tóny mezi 3-4 kHz budou vzhledem k blízkému dělícímu kmitočtu výhybky ještě basákem vyzařovány v nezanedbatelné intenzitě a protože tu je v charakteristice basáku výrazné převýšení, sečte se zvuk z basáku se zvukem z výškáče a výsledná charakteristika tu vytvoří peak. Ono je to sčítání signálů z basáku a výškáče ještě složitější, protože výsledný signál reprobedny okolo dělícího kmitočtu záleží i na fázi signálu z basáku a výškáče, nestejná fáze způsobuje zase pokles až díry v charakteristice. Pokud si sám budeš chtít navrhnout pořádné bedny, přečti si články, prostuduj nějakou literaturu, sleduj fóra. Zjistíš, že bez znalosti teorie a bez změření impedance a frekvenčních charakteristik reproduktorů a dosazení těchto změřených hodnot do programů pro návrh výhybky (třeba LspCAD) nedosáhneš žádných pořádných výsledků.
Říkáš, že to co chceš teď udělat je jen přechodné řešení, tak jestli budeš dělat bedýnku, počítej s objemem i na přidání středového repra. Nejlepší by bylo, aby ozvučnice byla odmontovatelná (na vruty, bez lepení, na dotěsnění použít mezi ozvučnicí a vnitřním rámečkem, ke kterému by byla ozvučnice přišroubena těsnící pásku a ještě zevnitř spoje vytmelit silikonovým tmelem) a abys ji mohl vyměnit za definitivní (ta by se už přilepila), až budeš přidávat střeďák (ten musí mít vlastní bedničku, aby nesdílel s basákem společný objem).
Jestli chceš vinout doma cívky, dá se to udělat tak, že uřežeš z instalatérské PVC trubky průměru 30 - 40 mm kroužek, zboků dáš 2 destičky stáhneš šroubem, navineš potřebný počet závitů drátu plus pár navíc (závity utahovat, aby se cívka po oddělání destiček nerozjela), shora přelepíš izolační páskou, odděláš destičky, změříš indukčnost, když ji potřebuješ snížit, znovu přiděláš destičky, odděláš izolačku, odvineš pár závitů atd. Nakonec odděláš destičky a zpevníš závity 4 stahovacími páskami.

EDIT: ty 4 stahovací pásky dáš kolmo na vinutí a rozmístíš je po obvodu po 90° ... každá páska vede nahoře přes vinutí, dole přes PVC trubku

Příspěvky [1 až 20 z 22]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Jednoducha vyhybka

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£