Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » SW s Eminence Kappa 15LF pro HiFi

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [7]

(upravil Deko 4. 11. 2009 11:47)

Téma: SW s Eminence Kappa 15LF pro HiFi

Zdar, měl jsem před časem v plánu postavit PA bednu ale nakonec z toho sešlo. Od té doby se mi doma válí Eminence Kappa 15LF, myslíte že by byl použitelný k domácímu kinu? Samozřejmě že jeho citlivost je mnohem vyšší než ostatní repro ale to už mám vyřešeno prostým snížením hlasitosti. Dřevo už mám nařezáno jedná se o dvě dřevotřískové desky tloušťky 18mm přilepené k sobě. Vnitřní objem je zatím 200l, ale bude menší poté až do něj zabuduji všechny věci. Odhaduju asi tak 180l potom. Simulace ve WinISD ukazuje pro pokles -3dB 36,8 Hz to by nemuselo být úplně až tak špatný. Sice beru že Lab12 má frekvenci ještě alespoň o 10 Hz menší ale to mě už nezabije. Na druhou stranu někdy mám i rád když se mi zatřese podlaha pod nohama výbuchem ve filmu.

Můj dotaz je: mohu požít původně repro pro PA k řekněme poměrně Hi-Fi aplikaci? Zesík aldax.

Nebo mi můžete taky navrhnout nějaký lepší repro možná že někdy v budoucnu to PA postavím, v reproduktorech nejsem tak zběhlý, jelikož mám otvor už pro 15" udělaný rád bych nějaký měnič 15" vhodný pro Hi-Fi tak do 4000. Našel jsem třeba tohle
http://www.prohifi.cz/subwoofery-do-aut … n-en-sw150
http://www.prohifi.cz/subwoofery-do-aut … m-gztw-38t

Re: SW s Eminence Kappa 15LF pro HiFi

Ano. Podle mě to je to nejlepší co můžeš udělat. Neměň to za ty autosračky. Tohle co jsi nalinkoval je tak akorát podstavec pod kolotoč. Kappa je určením středobas, tak to měj na paměti při návrhu. -3dB není žádné závazné kriterium, když už tak je asi lepší porovnávat na -10dB. Najdi si svoje vhodné optimum Rozsah-velikost-citlivost-výchylka-požadavek na zesilovač. Dobrý "optimizátor" jsou finanční náklady.

(upravil Deko 4. 11. 2009 21:51)

Re: SW s Eminence Kappa 15LF pro HiFi

No tak já jsem se inspiroval zdejším projektem Domácí kino 7.1 (Beyma, Eminence). Šel jsem ale ještě dál v podobě mikroprocesorem řízeným předzesilovačem s LCD displejem (každý kanál má svoje nastavení hlasitosti). Tento předzesilovač je již postaven a oživen. Bedna bude sloužit zřejmě i jako stolek smile Jinak V bedně bude integrováno 6 zesilovačů. Pro každý kanál jeden (5.1).

Jinak ještě bych se zeptal zdali by nevadila pasivní výhybka před koncovým stupňem. Takový subsonický filtr s výhybkou.  Nebo lepší použít aktivní subsonický filtr např. SubJunior.

Nejvyšší group delay co je v winisd u toho reproduktoru je 18.4 ms při 38.2 Hz. Není to moc? Ještě se v tom tak neorientuju, BR nalazen na 40 Hz. Po narvání všeho co dovnitř chci by měl být vnitřní objem asi 185l



Ještě mám jeden dotaz. Chci použít na středy a výšky značku beyma. Středy 5M30/50W RMS, výšky T-2030/15W RMS

Znamená to že mohu do těch beden pustit jen 15W kvůli výškači? stejně se bude utlumovat o 3-4dB. winisd mi na ty 4 metry (vzdálenost posluchače od beden) vyhazuje hlasitost okolo 94 dB což se mi zdá celkem málo. Místnost je 5x5m.

Re: SW s Eminence Kappa 15LF pro HiFi

Tak koukal jsem a asi tam hodím výškáč od TVM jeho zatížitelnost je až 200W a nebude se msuet utlumovat měl by sednout parádně. ARV-104-03/8

(upravil MethMan 6. 11. 2009 18:17)

Re: SW s Eminence Kappa 15LF pro HiFi

Každej sebeblbější receiver na domácí kino má LCD displej, 5+ zesilovačů, a samostatné nastavení hlasitosti.
Výhybka jistě aktivní. Reproduktory se na basech v místnosti chovají naprosto jinak než by se dalo očekávat, a proto nelze předem odhadnout jaké budou dělící kmitočty L-C-R a SW. Jestli plánuješ s dvoupásmové "satelity" z 5M30 a T2030, tak to nedělej a sežeň si k nim i basový reproduktor. LCR reproduktory musí být schopny dodat adekvátní akustický tlak hluboko pod 100Hz. O GD na 40Hz se nestarej, v reálné (i silně vytlumené) místnosti jsou desítky ms GD na této frekvenci bez vlivu na zvukový vjem.

Edit: opraveno poslední slovo.

Re: SW s Eminence Kappa 15LF pro HiFi

Co bys doporučoval teda za repro? Chtěl jsem dát totíž ty 5M30 dvě pod sebe a pak zřejmě ten ARV-104

Re: SW s Eminence Kappa 15LF pro HiFi

Já konkrétní reproduktory nedoporučuju ze zásady. IMO stačí mít dostatečně dobrý pro danou aplikaci.

Příspěvky [7]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » SW s Eminence Kappa 15LF pro HiFi

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£