Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 3 z 5)

Audioweb.cz » Dílna » Sitovy filtr

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 »»»

RSS

Příspěvky [41 až 60 z 84]

Re: Sitovy filtr

I perfektně navinuté a zalité transformátory navržené na 230V vrčí jak nasranej pes, pokud je v síti větší procentuální podíl stejnosměrné složky.
Například mikrovlnná trouba nebo fén s diodovou regulací tepelného výkonu je to nejhorší z hlediska rušení, co existuje. Taktéž přístroje s jednocestnými usměrňovači /čínské šetření/.

A teď si vemte, že bydlíte v třináctipatrovém paneláku, kde je 52 bytů a v horším případě může být 26 bytů napojeno na vaši fázi /přívody do panelákových bytů bývaly zcela zásadně jednofázové/-fáze jsou tři, ale stoupačky v takovém baráku jsou čtyři, pět nebo dokonce osm. K tomu přidejte osvětlení chodeb bůhvíjakými úsporkami, dva výtahy s frekvenčními měniči a výsledkem je takovej bordel v síti, že vyčistit to je často neřešitelný problém.

Web

Re: Sitovy filtr

Fotovoltaická elektrárna ve vašem okolí může být také pěkným zdrojem rušení..   smile

Web

Re: Sitovy filtr

V tom případě stížnost na patřičný úřad. I pro ni asi platí normy...

Nevím jak u výroby energie, ale nás výrobce přístrojů honí a nejde si jen tak něco pustit do sítě. Mám dojem, že už od 75W příkonu (nedávno 150W) se musí hlídat i účiník, zkreslení 50Hz (harmonické 100Hz, 150Hz) atd. Když už něco, tak to jsou např. mezi 0,5M-30MHz pro domácí použití jen mV rušení (mezi 150kHz a 500kHz je to o něco více, tam už to je skoro vidět osciloskopem)...

Re: Sitovy filtr

Zuki, s úřady moc nepochodíš, pokud jsi sám, kdo si stěžuje, nebo mu to vadí.
Nedávno dokončil jeden zelený vychcánek těsně v blízkosti našeho baráku FV elektrárnu o výkonu 75kW. Zatím to ještě není přifázované do sítě, prý až na jaro, tak uvidíme, co z těch měničů poleze za bordel.
Nicméně se vláda chystá těmhle vychcánkům, zneužívajícím vysokou výkupní cenu FV energie, zatnout tipec. Tak uvidíme, jak to dopadne. Fakt je, že panely a šlauchy s kabely poslední dobou vidím na každé větší střeše.

Web

(upravil zuki 5. 12. 2009 20:31)

Re: Sitovy filtr

No, "nezávidím vám to tam". Nedělám si iluze o úrovni rušení. Zatím pokaždé, když jsme nakupovali nějaké měníče (zdoje cca 70W-600W), tak byly s rušením na normě, spíše nad normou...Pak to začleñ do systému, který má být jako celek pod normou....Řekl bych, že u nás tě tlačí abys byl pod normou (většinou s nejistotou měření cca -3dB) a jinde jim projde těch +6dB, což je max. povolená nejistota pro certifikační laboratoř...Takže rozdíl v přistupu skoro 10dB. No a když tam spustí např. 14 x 6kW měnič "paralelně", který každý sám je s rušením na hraně, tak v součtu bez externího filtru, to může být pěkná paseka. Schválně jsem teď juk na stavebnici 30kW elektrárny, kde bylo 6 ks měničů + panely a nikde ani zmínka o filtrech....neb i celek by měl být pod normou - tak to aspoň platí pro funkční celek přístrojů...

(upravil Richard_Majer 22. 2. 2010 13:02)

Re: Sitovy filtr

trafo brumelo a docela i hralo. Odsrouboval jsem z z prave strany montazni uhelnik http://www.majerovi.com/richard/zdroj/c.jpg
a razem je velka cast probelmu vyresena... urcite to trafo bude pouzitelne, vzhledem k planu ho mit v separatni mistnosti.

Re: Sitovy filtr

Copak, chyběly tam izolační trubičky a podložky ?

Web

Re: Sitovy filtr

ty tam byly (a jdou videt na obrazku), ale asi magneticke pole mimo jadro je porad silne a takovy plech napric tomu nedelal dobre. To jsem necekal, ze to ma takovy vliv (chybi  mi trochu prakticke, ale i teoreticke zkusenosti, co si budeme povidat)

Re: Sitovy filtr

http://www.solid-czech.cz/data/web/korp … z-str1.pdf
http://www.solid-czech.cz/data/web/korp … z-str2.pdf

Web

Re: Sitovy filtr

Mohu potvrdit k testu "prodlužovaček s odrušením a přepěťovkou" : cca 2roky mám doma 6-ti zásuvkovou "prodlužovačku od APC (vítěz testu). Do ní zapojen domácí TV rozvod  a  telef. přípojka + audio a TV.
Od té doby vše OK. Krátce před pořízením této přepěťovky jsem měl 1x "odstřel" modemu ADSL  od přepětí na telefonní lince....

Re: Sitovy filtr

Pred pár dňami sa mi do rúk dostalo toto... šlape to OK, dokonale tiché... len mi z neho lezie cca 220V, aj ked je na primar klasických cca 230V... 380V aj 500V je +- tak ako je na svorkovnici...
Poradíte mi niekto -asi Sinclair?- , či sa to dá použiť ako oddelovacie trafo? neviem aký to má výkon, ale pri jadre ca 4,5x4,5cm to bude asi len na CD a predok... ak vôbec... dopredu ďakujem za info.

http://s19.postimg.cc/acws0tjvz/1034_dsc04783.jpg http://s19.postimg.cc/40hmqzgtr/1034_dsc04786.jpg

Re: Sitovy filtr

Zkus ho postupně zatěžovat větším a vetším spotřebičem a měř o kolik bude padat napětí- např. žárovka 40W, 100W ...

Web

Re: Sitovy filtr

Vypadá to, že primár bude vyvedený spíše na ty svorky vlevo. Toto vinutí je blíž jádru, jestli dobře vidím, takže bude jádro líp sycené a napětí na sekundáru tvrdší. V tom případě by měl mít pak sekundár naprázdno napětí vyšší než primár, při 230V v síti to možná bude i 240V. Zkus to prohodit, uvidíš.

Re: Sitovy filtr

Podle velikosti bych to typoval na 400VA. Je to asi dost staré ,tedy na jmenovité napětí 220 V, při vyšším napětí  asi dochází k přesycení jádra a výstupní napětí klesá.
Na co potřebuješ oddělovací trafo ?

(upravil rica 17. 3. 2010 7:57)

Re: Sitovy filtr

Frantah: mal som dilemu, či je P naľavo či napravo...Tušim som to meral, a naľavo mi vyšlo jedno vinutie a napätia cez odbočky- tak som usúdil, že skôr bude chcieť ísť niekto z 220V na 500V ako naopak... Samosebou som to skuisl prehodiť- presne ako píšeš: vyliezlo mi potom ca 240V... a ešte- drôty vpravo majú priemer cca 0,4mm a nalavo zhruba 1mm...

Rezek: Ja som si tiež myslel, že to bude mať cca 400-500W... taká krava je to kvôli tým 500V... bol som sklamaný, keď som zistil rozmery jadra- je to o držku dostať s k nim presne- ale je to zhruba tých 45x45mm...

Reeb: Ano to vyskúšam určite. Len neviem ako postupovať, Sinclair v druhom? príspevku písal ako na to, len keď mám už naprázdno sek napätie nižšie prim??? Prehodiť S a P ako píše Frantah?

každopádne dik všetkým za rady...

(upravil frantah 17. 3. 2010 8:25)

Re: Sitovy filtr

Více odboček vlevo je na to aby se trafo dalo zapojit podle toho jaké napětí sítě je k dispozici, t.j. fázové 220V nebo sdružené 380V či 500V, je-li trafo někde v rozvodně, kde je vyšší napětí. Taky něco napovídá průřez drátů, silnější drát má primár aby bylo trafo dost tvrdé má-li se ze 120V vyrobit oddělených 220V. Dále je dle měření vidět, že sekundár vpravo má naprázdno vyšší napětí než je na primáru vlevo, takže už ho jen stačí postupně zatěžovat a jakmile bude jeho napětí v rovině s primárem máš podle zátěže na sekundáru i odhad max. přenášeného výkonu.

Re: Sitovy filtr

F: dik za polopatistické vysvetlenie... len mám obavu, či môžem potom na tých 240V zapojiť prístroj bez toho, aby som ho ohrozil- zakolíše sieť a... 240V sa mi zdá na hrane.
Ešte raz vďaka

Re: Sitovy filtr

Sekundár trafa nikdy nebude tak tvrdý, jako 240V přímo ze sítě. Jestliže připojené přístroje budou brát v klidu kolem 20W dá se výsledné napětí ověřit předem připojením 25W žárovky na sekundár. Pokud jsou připojené přístroje stavěné na 230V, musí 240V síťové napětí zvládat.

Re: Sitovy filtr

Tak som to zmeral: prehodil som svorky- na sek bolo 228V, primár ukazoval 236V... 228-229V som dostal pri 200W žiarovke, čiže ten odhad cca 200W bol celkom presný... Keď som tam zapojil CD a preamp, tak sa to ani nepohlo... no, behalo to medzi 235-236V...
Tak hádam to bude v poriadku... ešte tam súsim zaradiť tie filtre.
Ešte mi odpustťe jednu možno primitiv otázku- zapojiť filter aj pred trafo. Prinesie to nejaký efekt, alebo je to zbytočnosť?
Vďaka za rady...

Re: Sitovy filtr

Bude stačit filtr dát za trafo, ono samotné z principu nějaké to rušení spolyká, filtr to už jen vypere dočista do čista...

Příspěvky [41 až 60 z 84]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 »»»

Audioweb.cz » Dílna » Sitovy filtr

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£