Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Ostatní technika » DC filtr - brum toroidů

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 37]

(upravil Xhibit 7. 5. 2024 10:35)

Téma: DC filtr - brum toroidů

Určitě se zde již řešilo, ale téma nemůžu najít. Je to jednoduchá věc, ale mě prostě nefunguje.. Zkoušel jsem asi nejpoužívanější "klasiku" viz:

https://img37.rajce.idnes.cz/d3701/18/18192/18192642_55521bab4bd24653b08c841baeb70027/images/dc_filter.jpg?ver=0

Na elytech jsem naměřil -20 až +60mV, furt to lítalo. Trafo nebrumilo, aspoň většinou. Občas mírně začalo, třeba v pravidelných cca. 10s intervalech si vždy "bzouklo". Nenaměřil jsem žádné větší DC. Při zkratování tohoto obvodu to nemělo na měnící se brum vůbec vliv.

Tak jsem zkusil toto zapojení: https://www.thel-audioworld.de/module/N … Filter.htm

Mám doma pár kousků snap-inů 33000uF/16V , letité použíté vykopávky značky Sprague. Každý má přes 30.000uF (ESR už nevím, změřené a připravené je mám už dlouho). Tak jsem dal napřed dva paralelně, pak zkusil 4kusy, tj. 120000uF, k tomu 6x schottky dle schématu v odkazu výše. A nic, pobroukávání trvá.
4kusy těch kondíků paralelně měli po připojení na 15V po 3h svod 30uA! Kde by mohl být jinde problém než v jejich případném větším svodu?

A pak jsme jeden den jeli z baterie z backupu FVE (vnější síť vypnutá kvůli opravám). 3f střídač (Solax), na jedné fázi 2,2kw boiler, na druhé router, na třetí audio aparatura. A to začal masakr, hučely mě i zalité talemy v DACu (70055K, 70043K). Výkonové toroidy (2x400 a 600W) hučeli tak že pomalu drnčela skřínka zesáků.. Na DC filtru jsem naměřil 0,9V, tak že on asi něco chytá.. Ale praktický výsledek byl hukot v celé místnosti, jak kdyby tam žádný filtr nebyl.

Trafa jsou audio provedení, stínění mezi primárem a sekundárem napojeno na PE, společný jmenovatel jsou ale desítky tisíc uF za usměrňovačem na sekundárech..

Co s tím, je vůbec možnost se toho DC - brumu zbavit?

Re: DC filtr - brum toroidů

Nemôže to by spôsobené prepetim v sieti ? Meral si AC napätie ? Ak si blízko trafa kľudne tam môžeš mať 250V.

OB 4 pasmo aktiv 15" H frame ala Linkwitz | rpi4 moode + CamillaDSP | ESI GIGAPort eX | 4x HYPA10 (pasiv KEF LS50 meta | CW DAC1 | HYPA17)

Re: DC filtr - brum toroidů

Trafo nebrumilo, aspoň většinou. Občas mírně začalo, třeba v pravidelných cca. 10s intervalech si vždy "bzouklo". Nenaměřil jsem žádné větší DC. Při zkratování tohoto obvodu to nemělo na měnící se brum vůbec vliv.

Je to běžný jev a naměří se jako neharmonické v síti, zřejmě velkou změnou zátěže. Shodou okolností teď dělám dost měření sítě na zakázku.

https://pmacura.cz/mains_harm.png

https://pmacura.cz/mains_nonharm.png

(upravil Xhibit 7. 5. 2024 11:57)

Re: DC filtr - brum toroidů

to dhaman: AC jsem neměřil, ale v minulosti měříval.. Jsme na vesnici a napětí dost kolísá, ale do těch povolených +/-10% tolerance se to vždy vešlo.. Během pár dnů zpět do teď bylo max. 244V ( vyčteno z logu střídače FVE).

to PMA: A co s tím? Krom teda síťové pračky která si tvoří vlastní sinusovku, tu bych asi nezaplatil...


Ono je to zhruba v 90% času ok, ale občas se to zblázní a není to nic příjemného poslouchat.. Před celým aparátem mám ještě filtr TESLA WN852 02, a většina komponent má ještě další filtr ve zdroji..

Re: DC filtr - brum toroidů

Xhibit napsal:

to PMA: A co s tím? Krom teda síťové pračky která si tvoří vlastní sinusovku, tu bych asi nezaplatil...

Ono je to zhruba v 90% času ok, ale občas se to zblázní a není to nic příjemného poslouchat.. .

Ten popis přesně odpovídá.

Co s tím? Přechod na moderní řešení zdroje, tj. SMPS. Tunám železa v audiu opravdu odzvonilo.

Například toto:
https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=24286

na popsaný problém naprosto nereaguje. Zcela tiché, zdroj je slyšet při odporové zátěži a výkonu >150W cca. Je to legrační, honí se maximální S/N, ale večer v tichu hluk určují trafa ....

Re: DC filtr - brum toroidů

A co s tím?

Ak na tom záleží, tak trafo na zakázku s menším sýtením(predimenzované jadro) a poriadne "utiahnutým" vinutím. A bude ticho aj s uchom na trafe. Za 20rokov ani jeden podobný problém.

Re: DC filtr - brum toroidů

A bude ticho aj s uchom na trafe.

Opravdu? Zkoušeno ve více lokalitách? Zdráhám se tomu věřit, protože zblízka jsou slyšitelná i trafa v preampech nebo CD přehravačích.

(upravil BV 7. 5. 2024 15:41)

Re: DC filtr - brum toroidů

Tak s fonendoskopom som to neskúmal.. wink Ale nikto sa doteraz na " počuteľnosť" trafa nesťažoval a nie je nič počuť ani pri plnom výkone do ohmickej záťaže, len "pískanie" záťaže. Tie malé trafá sú sýtené "nadoraz" , ekonomika nepustí . Skúšal som sledovať priebeh prúdu primárom 300VA trafa, do 260V žiadny skokový rast prúdu,nejaké presycovanie..

Re: DC filtr - brum toroidů

nie je nič počuť ani pri plnom výkone do ohmickej záťaže, len "pískanie" záťaže.

Tak to je obdivuhodné, zejména třeba při testu 20Hz.

To pískání dělá zátěž, nebo koncové tranzistory na chladiči?

Re: DC filtr - brum toroidů

Na 90% záťaž. Konce TO247 bolo počuť, Sankeny v MT200 boli prakticky ticho.

Re: DC filtr - brum toroidů

Spousta starsich vintage zesilovacu ma naprosto ticha trafa, holt dobry navrh i provedeni.
Na druhou stranu spousta dnesnich na zakazku vinutych toroidu ruzne pobrumuje, i Tronic, dle kvalit jadra, utazeni zavitu..

Web

Re: DC filtr - brum toroidů

BV napsal:

A co s tím?

Ak na tom záleží, tak trafo na zakázku s menším sýtením(predimenzované jadro) a poriadne "utiahnutým" vinutím. A bude ticho aj s uchom na trafe. Za 20rokov ani jeden podobný problém.

Řešil jsem zde na webu ale v jiném tématu, to 600W trafo má naprázdno spotřebu cca. 6W. Primár 230V, audio provedení tj. snížené sycení, motané na zakázku. Běžně je dostatečně tiché, krom těch občasných úletů, kdy to umí i rozdrnčet bednu. Ale jak jsem psal, v tu dobu jsem slyšel i zalité talemy..

To pořádné utáhnutí závitů, některá firma nabízí? smile

(upravil BV 7. 5. 2024 16:20)

Re: DC filtr - brum toroidů

Bral som trafa z Vinuty Rajec, požiadavka bola menšie sýtenie, tichý chod. A dôležitá je aj impregnácia jadra, zlepenie trafoplechu v toroide.

Ešte je jedna možnosť,  znížiť napájanie pre ten zosilňovač menším trafom napr. 100VA,  230/10-24V, kde sa sekundár tohto trafa zapojí do série so sieťou pre ten zosilňovač v protifáze tak, aby sa tých 10-24V odčítalo. Má to aj " stabilizujúci" účinok smile,to trafo prenáša len ten " rozdielový" výkon. Ale nemal by to robiť laik..

Re: DC filtr - brum toroidů

Xhibit napsal:

To pořádné utáhnutí závitů, některá firma nabízí? smile

Chce to pozadovat tiche provedeni...nekdy i zavity proliji lakem. Cim vetsi vykon tim to byva problemovejsi.

Web

Re: DC filtr - brum toroidů

Staci to spravne zadefinovat pri objednavani a tiez casto zalezi co za mostik/diody a elyty su pouzite. Mal som zaliate hahn 6w trafko co prehucalo 600w tronik toroid. A o sytenie a dimenzovanie tiez ide, mam z troniku EI co ma mega predimenzovane jadro a pri pretazeni 3x vykonom ani nepiplo. Stacilo ze som na neho zavesil lacny mostik a 100mf elytov a uz si jemnulinko vrnelo. Zaliatie ale vyriesi vacsinu problemov, no je to drahe.

Ad vibrovanie krabice, pouzite odpruzenie, napr ako ja teraz v preampe. Ten toroid tam ide bomby, mega kapacity a absolutne ho nepocut, je to kus kamena. Elyty bzucia viac ako samotne trafo…

Tym len chcem povedat ze tu ma na to vplyv mnoho premennych… vyssie sietove harmonicke, dc zlozka, vibrovanie jadra a vinuti, sytenie jadra, ringing od lacnych diod, neumerne vysoke kapacity elytov… a teraz si vyber.

Smps sa zda byt ako riesenie, ale ten sa po case rozospieva ovela viac ako akekolvek nf trafo. To ze je ticho ako novy neznamena ze to tak bude aj o 10 rokov…

(upravil PMA 7. 5. 2024 17:35)

Re: DC filtr - brum toroidů

Toroidy jsem samozřejmě objednával tiché, audio provedení. Předimenzované. 2 trafa 300VA na zes 2x250W nejsou absolutně tichá. A těžké je to jako kráva. Sorry pánové, cesta tudy nevede. Je to minulé století. Zamrzlo to, bastl zamrzl v minulém století. Trochu jako veteran cars.

Re: DC filtr - brum toroidů

PMA napsal:

2 trafa 300VA na zes 2x250W nejsou absolutně tichá. A těžké je to jako kráva.

mozno to bude ten problem, ak by si pouzil jedno trafo co ma 4 vinutia usetris 3 kg,o vyssej efektivite a pretazitelnosti v spicke ani nehovorim...

vyhody/nevyhody smps nepopieram, ale uplne by som klasicke trafa nezatracoval. Vsetko ma svoje pre a proti...

(upravil dawsoo 7. 5. 2024 20:36)

Re: DC filtr - brum toroidů

Spínáky jsou z 90% příčinou toho všeho bordelu v síti,stačí si poslechnout blbej brum na vstupu a vzpomenout si jak zněl ještě třeba v 80 letech min století.

Problémem jsou i ty současný materiály ze kterých se trafa dělaj (cena nákupu je vždy hlavní parametr u všech) .

Jak tu už psal Reeb,
prošlo mi rukama hodně vintage strojů a všechny byly osazený špičkovejma japonskejma klasickejma EI,M a R vždy impregnovanejma a stíněnejma trafama a zrovna i teď si s tím hraju a jsou fakt všechny uplně ticho,i když za ně dám 30G+ a silný diody , ano i ty na původních 220V, prostě všechny ty různý JVC,Sony,Denony...Yamahy a x dalších. Takže je to i o kvalitě výroby a matroše ... z novejch jsou už dlouho problematický zejména totoidy už cca od přelomu milenia je špatný i "značkový zboží" ,takže asi souhlasim s PMA že spínák je asi už dnes lepší a jistější volba,jen je třeba počítat s tím že nevydrží 50++ let jako trafo, ale třeba jen 5 smile.

Co z toho plyne? Kanibalizovat třeba AV receivery, který se daj sehnat za hubičku, (lacinějš než brumící nová paštika od kohokoliv) trafo co tahá multikanál na stereo je uplně ok.

Není co dodávat...

(upravil PMA 7. 5. 2024 20:39)

Re: DC filtr - brum toroidů

SMPS co začínají usmerňovačem + filtrem nemusí být, co se týče rušení do sítě, žádný velký problém. A daji se slušně kompenzovat. Zdaleka nejpříšernější jsou klasické tyristorové střídače, výkonové zdroje. Mám teď toho dost v databází, dělám měření pro AVČR.

(upravil dawsoo 7. 5. 2024 21:35)

Re: DC filtr - brum toroidů

JJ jasná věc,my řešili pár let zpět v práci bordel v síti,bzučely odposlechy trafa nejen v technologických místostech, hučelo mi dokonce jinak tiché obří oddělovací EI trafo 5KVA u mě ve stole. Prostě když je všude hafo různých počítačů často různého stáří,různých laciných nabíječek čehokoli u lidí v kanclech a do toho spoustu různejch stmívatelnejch světel řádu stovek kW ale i  jiný silový výkonový elektroniky,běžný technologický instalace s pouhým oddělením a filtrem nestačily a moc nepomáhaly,vzduchem šel taky mix všeho možnýho.

Byl to nekončící boj se spektrákem a hledání lokalizace,což když se tak dělo jen někdy, byl vcelku velkej boj. big_smile   Museli jsme postupně nechat předělat extra rozvody a přívody pro technologie a studiovou techniku a hodně se pak vše zlepšilo.

Ty SMPS Pavle nejsou problém když jsou nové,ale jakmile vyschnou kondenzátory a zdroj umírá, vše může být jinak. A pak je to o hledání kde a kterej.

Není co dodávat...

Příspěvky [1 až 20 z 37]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Ostatní technika » DC filtr - brum toroidů

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£