(upravil Richard_Majer 23. 10. 2009 22:51)

Téma: Sitovy filtr

Zdravim vsechny,

dostal jsem se k oddelovacimu trafu, ale nemam tuseni jaky ma vykon. Neumim to ani odhadnout, prosim.
Co a jak to nejlepe to vyuzit? Muzu pozadat o radu? Diky moc predem

http://www.majerovi.com/richard/zdroj/a.jpg

http://www.majerovi.com/richard/zdroj/b.jpg

http://www.majerovi.com/richard/zdroj/c.jpg

http://www.majerovi.com/richard/zdroj/d.jpg

velikost plechu 220x100, vyska 50

(upravil sinclair 24. 10. 2009 14:56)

Re: Sitovy filtr

Odhadl bych to na 800 - 1000VA. Nejpřesněji to zjistíš měřením takto:
Na svorky označené jako primár připoj síť, změř napětí a potom změř napětí naprázdno na sekundáru, mělo by být o cca 10-15% vyšší. Připojuj pomocí  nějakého pěti-šestipsa zátěže na sekundár /žehličky, kulmy, lampy atd., prostě něco s odporovým charakterem/ tak dlouho, dokud nebude sekundární napětí při zatížení rovno primárnímu. Až se ti to povede, tak součet zátěží na sekundáru je odhadovaný výkon trafa s tolerancí maximálně 10%, většinou kladnou, mívá to ještě rezervu. Rezervu žádnou až silně mínusovou mají jen čínské výrobky. Tohle vypadá na dost slušný výrobek.

Web

Re: Sitovy filtr

Diky moc, to je chytra rada.

(upravil sinclair 25. 10. 2009 7:07)

Re: Sitovy filtr

Richarde, to není nic zvlášť chytrýho - nás tohle učil mistr v dílnách ve škole při zjišťování napětí vinutí a celkové zatížitelnosti naprosto neznámého trafa.
Prostě vytáhl z bedny pod ponkem nějaký síťový trafák a jedujedujedu! Za deset minut chtěl vědět, co to je za trafák a co umí. Samozřejmostí bylo rozpoznat, zda jde o síťák, výstupák, převoďák atp.
My jsme v dílnách dostávali díky skvělému mistrovi jinou sodu než sopli dneska...

Oddělovací trafo pro audio by z toho bylo výborné, chce to ale na primáru i sekundáru doplnit kompenzací jalové složky a seriózními odrušovacími filtry, účinnými až o 60dB v pásmu 0,1-30MHz minimálně /ne něco jako v PC nebo monitorech, to je naprd/. Výborné jsou komplexní širokopásmové odrušovací filtry TESLA v zinkohliníkové odlévané krabičce, označené jako WN852 02. Je to kompletní, zapojený a stíněný filtr, které by stačilo zapojit na vstup a na výstup, doplnit kondenzátorovou kompenzaci, nějaký ten varistor /třeba KEKO CV250K20 z Ecomu/, pojistku na primár /ještě před varistor a filtr/, hezký kabát, několik výstupních zásuvek a máš to.
http://www.almeto.cz/odrusovaci-filtry

Web

Re: Sitovy filtr

No sinclair, keď vám to aj vysvetlil tak je to super. Ja som zažil takých čo len od nás chceli výsledok, s vysvetľovanim sa nes*ali.

(upravil sinclair 26. 10. 2009 3:14)

Re: Sitovy filtr

No, vysvětlil...to spíš já to musím vysvětlit trochu zeširoka.

Ono to v době, kdy jsem byl na střední škole já, fungovalo kapku jinak. Středních škol tohoto oboru příliš mnoho nebylo a nedostal se na ni každý blbeček jen proto, že si tam podal přihlášku a absolvoval přijímačky.
To znamená, že na těchhle školách byli lidi, které to doopravdy bavilo a kteří to doopravdy chtěli dělat - ostatně na přijímačkách na tento nepříliš rozšířený technický obor to bylo tak, že tam byla spousta otázek, zodpověditelných jen tehdy, pokud se člověk o obor zajímal už značně dříve. Mezi námi nebyli blbečkové jako dneska, kteří by tam byli jen proto, že jim to vymysleli rodiče, nebo že se jinam nedostali, že by ve vyučování dělali bordel a na školu srali. Pár takových se tam samozřejmě vyskytlo, ale vyletěli už v prváku.
Přijímačky byly jednoznačně na plný počet bodů a jak už jsem napsal, mezi otázkami byla spoustu fíglů, které do přijímaček vymysleli chytří učitelé a mistři. Udělali je jen ti, kteří se o nf techniku, elektroniku a elektroakustiku zajímali už značně dříve a měli už něco za sebou. Krom toho při ústním přijímacím pohovoru od nich člověk dostal takovou sodu, že by z dnešních slaboproudých tříd zůstali tak tři jedinci...
Takže se tak nějak automaticky předpokládalo, že mistr v praktické výuce má před sebou inteligentní lidi se zájmem o obor, schopné vlastního úsudku a že není třeba dlouhého a složitého vysvětlování na tak primitivně jednoduchou záležitost.

Například mistr nakreslil na tabuli schéma středně složité tyristorové nabíječky akumulátorů, za další hodinu se zcela automaticky předpokládalo, že na čtverečkovaném papíře od nás dvaceti dostane deset návrhů plošných spojů /pracovali jsme ve skupinách po dvou/, vybere ten nejvhodnější, vysvětlí proč je nejvhodnější, případně pomůže jej poupravit a za další hodinu už se kouřilo z leptacích misek.
Když to zkrátím, tak na začátku dne v osm ráno bylo schéma na tabuli křídou a v půl čtvrté odpoledne včetně oběda leželo na stolech deset plně funkčních osazených a oživených desek pro uvedenou nabíječku. Potřebné součástky buď mistr měl ve skladě, nebo je naprosto samozřejmě kupoval stát, resp. škola. To bylo v pondělí.
V úterý se mistr vytasil s deseti transformátory 220V/24V/300VA, které bylo nutno opatrně rozebrat, při současném počítání závitů odvinout sekundár, spočítat počet závitů na volt, navinout DVĚ nové vinutí pro nabíječku, trafo znovu opatrně složit, vyzkoušet a změřit. Kdo se seknul nebo něco zničil, automaticky za pět.
Další den se mistr dovalil z vedlejšího kovopodniku s deseti vyrobenými kastlemi a vypsal soutěž o ergonomický návrh rozmístění ovládacích prvků, svorek, spínačů, měřáku, pojistek atd. Skupina, jejíž návrh zvítězil, měla automaticky na kontě další za jedna a zbytek dne už se jenom vrtalo, pilovalo, brousilo, stříkalo barvou apod., v průběhu praktického týdne se už pak jen šroubovalo a zapojovalo, až na konci týdne stálo na stolech deset plně funkčních krásných nabíječek. Proběhlo férové losování z mistrova klobouku a deset lidí si mohlo domů pro otce odnést svůj vlastnoruční, plně funkční a užitečný výrobek.
Takto to probíhalo se vším, během 2.-4. ročníku jsme toho postavili mraky, včetně malého čtyřvstupového mixpultu, od zesilovačů, barevných hudeb nebo stereodekodéru k předělání monofonního FM přijímače /Tuším Sázava, Carina, Bonny a ještě kterési to byly/ na stereofonní výstup, až po šikovnou vrtačku na plošné spoje.
Prostě šikovné a užitečné věci, na kterých bylo vidět jak fungují, proč tak fungují s tím, že si je člověk postavil vlastnoručně a tak se o tom hodně naučil.

Takže na to, abychom trefili zatížitelnost neznámého trafa nebylo třeba nějakého extra vysvětlování, mistr jen slovně naznačil princip a zbytek, jak to uděláme už byl na nás samotných a na možnostech a vybavení dílny. K tehdejšímu naprosto standardnímu vybavení patřilo několik velikostí regulačních traf, nejméně dvacet DU10, několik DU20, dvacet trafopájek, nějaké RLC10 metry, stolní RLC můstky, generátory, milivoltmetry, osciloskopy od Křižíka přes BM370 až po BM464, napájecí zdroje, nejrůznější zatěžovací odpory...prostě všechno k tomu, aby tam efektivně mohlo pracovat dvacet lidí na čemkoliv a nic je nezdržovalo. Mistr měl plný sklad nejrůznějších součástek a co chybělo, šly se k účetní školy nafasovat peníze a šlo se nakoupit v Eltosu.
Tak tohle byla ta socialistická výuka...

Web

Re: Sitovy filtr

Tak to jste měli fajn... U nás když se v druháku začínalo v dílnách s číslicovkou tak jsme si i na logickou sondu museli nakoupit součástky sami smile))

Re: Sitovy filtr

Kde to bylo?

Re: Sitovy filtr

No tak taku vyuku mozem ticho zavidiet. Aj ked ja som mal na strednej odbor automatizacia, nie nf , ale v podstate nas z asi 24 chlapcov bolo mozno 5-8 co nas to aj vazne zaujimalo a zvysok bol..no do poctu.

Re: Sitovy filtr

Se vsadim že v Rožnově lol

Já jsem na FELu a z mý skupiny to zajímá asi tak jen jednoho.

(upravil danda 26. 10. 2009 22:01)

Re: Sitovy filtr

U nás (učňák ČKD) to tehdy  (1978-82) probíhalo podobně, akorát s materiálem to bylo horší.. než se objevila starší mistrová, co děsně fandila klukům, co něco bastlí. Uměla sehnat spoustu např. polovodičů vyřazených ve výrobě, protože v dané aplikaci nevyhověly. Ale museli jsme vždycky donést ukázat hotový výrobek. S oživováním pomáhali chlapi ze zkušebny po odpolednách... No, a na kantory (PÁNY! KANTORY)  taky vzpomínám akorát jenom v nejlepším. Polovina tam byla ZA TREST, podepsali Chartu 77 nebo byli jinak společensky nevhodní... Profesoři z VŠ atd..
A Propós pro mládežníky: V osmdesátých letech nebylo možný si po internetu objednat u jedné z desítek firem nejneuvěřitelnější a nejmodernější materiál.. Napsal jsem si seznam třeba třiceti položek, co potřebuju k bastlení a jal se obíhat Prahu, cca pět prodejen včetně firemního Eltosu. S prošoupanými botkami jsem večer dorazi domů a měl z toho seznamu tak s bídou polovinu... Jeden kondenzátor svitek, druhý na 1000V hovňák, třetí keramika..jeden odpor 10W, druhý5W (měly být ty nejmenší, 0,25W..), tuctové hodnoty (4k7, 10k..) nebyly k sehnání třeba měsíc a ten desetiwaťák cihlák se tam ne a ne vejít.. Proto jsme vděčně tý mistrový nosili bonboniery a kytky (ostatně i ona to byla, co mě je naučila kupovat, náctiletýmu soplákovi to bylo šumák, jest-li kaktus nebo růže..)

Taky jsme měli učitele na technologii, už tehdy pán před důchodem, ale do svojí práce naprostý fanatik. Pořád nás tahal někam do provozů něco uvidět, a s jeho výkladem zjistit, jak se to aspoň dělat nemá.. V létě-zimě chodil v baloňáku až na paty. Až na první exkursi jsme zjistili proč. Z fabriky se vždycky vracel tak o dvacet kilo těžší. Co viděl a mohlo se hodit jako názorná ukázka na výuku, to ukradnul..Měl v kabinetu několik tun všemožného šrotu. Ale když vykládal izolanty, několik desítek materiálů přinesl pro názornost ukázat.. fantastickej chlap. Trochu jsme se mu smáli, o to víc on nám, děsnej srandista, ale nějak potajmu jsme ho brali jako autoritu a znalce.. A ten "dědek" nás měl všechny prokouknutý. Toho, co fandil Slávii i toho co Progresu..

Web

Re: Sitovy filtr

ja mam vakuovku smile (SPSE Roznov)

Re: Sitovy filtr

Danda, ten posledný odstavec mi je véééľmi povedomý... Némlich to samé bolo u nás na učňáku.

Web

Re: Sitovy filtr

sinclair napsal:

Odhadl bych to na 800 - 1000VA. Nejpřesněji to zjistíš měřením takto:
Na svorky označené jako primár připoj síť, změř napětí a potom změř napětí naprázdno na sekundáru, mělo by být o cca 10-15% vyšší. Připojuj pomocí  nějakého pěti-šestipsa zátěže na sekundár /žehličky, kulmy, lampy atd., prostě něco s odporovým charakterem/ tak dlouho, dokud nebude sekundární napětí při zatížení rovno primárnímu. Až se ti to povede, tak součet zátěží na sekundáru je odhadovaný výkon trafa s tolerancí maximálně 10%, většinou kladnou, mívá to ještě rezervu. Rezervu žádnou až silně mínusovou mají jen čínské výrobky. Tohle vypadá na dost slušný výrobek.

Jsem zpet s prvnimi poznatky. Trafo pri zapojeni na sit priserne vrci. Viditelne neni nijak poskozene (spalena izolace, vypaleny lak atd). Dodal jsem si odvahu a trafo nechal zapojene a na sekundar zapl varnou konvici. Brum se nepatrne snizil.
namerene hodnoty byly:
bez zateze: prim 280V, sekundar 291V
1960W zatez: prim 269V, sekundar 273V.

Provodni kabel k trafu nema dostatecny prurez, ten pokles ma asi na svedomi, byl dost teply, tak jsem vice uz nezatezoval. Podle puvodniho navodu ma teda >2kW. Ale diky hluku je temer nepouzitelne, pokud nebude nekde ve sklepe.

Re: Sitovy filtr

Ty máš v sieti 280V?? Ako fázové napätie? Na združené je to zas málo...

Web

Re: Sitovy filtr

že hučí pri 280V? a sa divíš? smile)

Web

Re: Sitovy filtr

Mňa zaujíma kde zobral 280V doma. Ak nemá regltrafko ktoré to vie.

Web

Re: Sitovy filtr

to taktiež smile alebo má 200V efektívnych a tých 280 berie ako špičky

Web

Re: Sitovy filtr

Na štítku je 230/230 takže je to oddělovák...výkon se dá odhadnout z průřezu jádra..

Web

Re: Sitovy filtr

to vieme, ide nám o tie vlastnosti ostatné

Web