(upravil Pegass 27. 6. 2007 18:14)

Téma: Jak je to teda s ozvučnicami? (bassreflex vs. closed)

Zdravím všetkých. Rozmýšľal som o tom že by som pridal do mojej ozvučnice  bassreflex, takže som Posledných pár dní som trochu čítal na nete a zháňal viac info ako to vlastne je a toto som našiel:
Qtc
Celkový činitel akosti reproduktoru v ozvučnici (pre uzavrený box je optimálne Qtc=0.8-1.0 ), Qtc=0,570 - velký objem ozvučnice, posun spodního mezního kmitočtu (f3) níže, pozvolnější klesání charakteristiky. Qtc=0,707 - vyrovnaná, plochá charakteristika. Qtc=1,129 - malý objem ozvučnice, na kmitočtu (fp) hrb o velikosti SPLp=2dB, posun spodního mezního kmitočtu (f3) výše, prudší klesání charakteristiky.
Bassreflex
Použiť ak chceme "prinútiť" subwoofer, aby hral nižšie alebo ho naladiť tak aby v oblasti kde plne funguje basové pásmo zvýšil hlasitosť basov. Použitie v malých boxoch pre posilnenie basov. Menši namáhanie membrány. Ladenie cez rôzne programy.
Uzavretá ozvučnica
Profi bedne sú vraj bez bassreflexu. Ak je reprak, ktory je vhodny pre bassreflex v uzvretej, tak nie je využitý jeho potenciál. V uzavretej dochádza k stláčaniu objemu vzduchu vo vnútri čo môže mať za následok rôzne pazvuky pri vyšších výkonoch a stráca sa výkon, ktorý by inak "vyšiel von" cez bassreflex, resp. premieňa sa na teplo. Pri uzvaretej je väčšie riziko utrhnutia závesu repráku oproti bassreflexu. Väčšia uzavretá je vhodnejšia ako menšia s bassrelfexom.
EBP
Efficiency Bandwidth Product. Počíta sa ako pomer "driver's free-air resonant frequency" a "electrical system Q" teda EBP=Fs/Qes. Podľa tohto výpočtu zistíme do akej bedne dať reproduktor. Ak je EBP menej ako 50 reproduktor je vhodný do uzavretej ozvučnice, ak je viac ako 50 taj je vhodný do bassreflexu.

Môj prípad:
Ja mám momentálne sub s Monacorom SP-252C (viem, nieje to nič extra, ale na svoju cenu poďla mňa dobrý basák). O stavbe subwooferu toho veľa neviem, takže typ a objem mi doporučil niekto z fóra (už ani nevim kto), čiže mám closed a vnútorný objem 59l. Podľa EBP by mi bola vhodnejšia ozvučnica bassreflex (vyšlo mi cca 74). Našiel jednu zaujímavú stránku http://www.ajdesigner.com na ktorej sú programy na výpočet oboch typov ozvučníc.
Pre bassreflex mi vyšlo: objem ozvučnice Vb=69l, ladená na Fb=35Hz, priemer nátrubku 10cm, dľžka 20,5 cm.
Pre uzvaretú mi vyšlo (parameter Qtc som použil 0,7): Vb=46,5l a Fb=61,25.

Ku SP-252C som našiel rôzne vyjadrenia, napr. že určiťe nie bassreflex, inde zase že je vodný a k objemu: že je dobrá 30l bedňa, niekto že 50 až 60l a našiel som aj soporučenie aspoň 90l. Tak fakt neviem podľa čoho sa k takýmto výsledkom dopracovali. Podľa čoho počítali lebo tie objemy sú dosť rozdielne.
Ako som písal tento reprák nie je nič extra, ale by ma zaujímalo akú ozvučnicu teda spraviť (napr. pre tento reproduktor), podľa čoho sa riadiť, podľa EBP? Zaujíma ma to aj do budúcnosti pre prípadnú novú stavbu, alebo zmenu reproduktora. Dik za odpoveďe.

P.S.: Takmer všetko čo je tu napísané som našiel na rôznych fórach, nie je to z mojej hlavy big_smile

Re: Jak je to teda s ozvučnicami? (bassreflex vs. closed)

Profi bedny jsou co?

Re: Jak je to teda s ozvučnicami? (bassreflex vs. closed)

Pegassi přečti si po sobě cos tu napsal za kraviny.Doporučuji Ti prostudovat literaturu na http://www.czechaudio.com

Re: Jak je to teda s ozvučnicami? (bassreflex vs. closed)

Zůstal bych u uzavřené... http://audioweb.cz/vase-juro2.htm

Re: Jak je to teda s ozvučnicami? (bassreflex vs. closed)

FilipAudio: Ako som písal, nie je to z mojej hlavy, našiel som to na rôznych fórach a ja sa do akustiky nevyznám preto som to napísal čo som našiel aby ste sa k tomu vyjadrili, čo z z toho sú kraviny a čo preavda. A dik za doporučenie, určite sa tam pozriem.

(upravil Pegass 25. 6. 2007 19:29)

Re: Jak je to teda s ozvučnicami? (bassreflex vs. closed)

antonio: Ten projekt som videl, z časti aj preto mám teraz uzavretú. Dnes som sa trošku hral s WinISD a ak som to z neho dobre pochopil tak tomuto repraku by vyhovovala skôr bassreflexová ozvučnica (to mi v podstate navrhol WinISD). Tiež som sa z WinISD dozvedel že plný výkon tam môžem mať pri frekfencii cca 31 až 41Hz (obr2) a tiež že ďalším problémom pri bassreflexe je nárast impedanacie (obr3), lenže pri bassreflexe si môžem naladiť tak aby mal pri mojej požadovanej frekfencii (35hz) impedanciu 4ohm. Pri uzavretej tam mám na 35Hz 7ohmov a nič s tým asi nespravím (okrem zmeny repro).
http://www.kuknito.com/img_small/sub-33n1.jpg  http://www.kuknito.com/img_small/sub1.jpg  http://www.kuknito.com/img_small/sub2-0t21.jpg

Ak som to zle pochopil, tak ma opravte. Dik

Re: Jak je to teda s ozvučnicami? (bassreflex vs. closed)

A proč ti vadí impedanční hrb na frekvenci bedny? Jak jsi se dověděl ten výkon, to je z limitu výchylky? Nemáš v tom pořád trošičku šrumec? smile

Re: Jak je to teda s ozvučnicami? (bassreflex vs. closed)

není 60 litrů nějak moc?

Web

(upravil Pegass 25. 6. 2007 22:27)

Re: Jak je to teda s ozvučnicami? (bassreflex vs. closed)

Michal: ja mám v tom trochu bordel, tak sa snažím zistiť ako to vlastne s tymi ozvučnicami a pre výpočty používam repro, ktorý mám teraz v subwoofri, na ktorom som pred stavbou nič nepočítal, zakže chcem zistiť či ho mám na hovno alebo nie. A k tomu impedančnému hrbu a výkonu...našiel som na nete toto (asi písal to Halen):
Pár obrázků.
http://www.sweb.cz/Kritik.Pavel/Beyma/B … ansfer.gif
Krásně je vidět , že na certifikované frekvenci THX mají bedny pokles basů již 20dB - naprosto nepřijatelné.

http://www.sweb.cz/Kritik.Pavel/Beyma/Beyma%20Power.gif
Další problém nastává v pásmu nízkých kmitočtů - díky velké výchylce membrány v oblasti 35Hz již nelze do reproduktoru pustit plný výkon 250W - zde se musíš spokojit "pouze" se zhruba 75-80W

http://www.sweb.cz/Kritik.Pavel/Beyma/B … edance.gif
Další problém u bassreflexu je impedance - v okolí 100Hz narůstá na neskutečných 43 Ohm, na 35Hz pak na zhruba 20 Ohm.

http://www.sweb.cz/Kritik.Pavel/Beyma/Beyma%20Core.gif
Velký problém je rozkmit membrány. Při plném příkonu by reproduktor na 35Hz měl rozkmit membrány 21mm - mnohem víc, než je povoleno (12mm)

http://www.sweb.cz/Kritik.Pavel/Beyma/B … locity.gif
Dalším problémem je rychlost prodění v nátrubku při plném vybuzení. V nejžádanější oblasti kolem 50-60Hz je to přes 16m/s Tolerovaná horní hranice rychlosti proudění v nátrubku je 10m/s

chyna.cz: no tak to vydíš. Ja už som fakt z toho debil aké veľkú bedňu spraviť. Ty vravíš že 60l je moc, mne zase niekto radil že 55 až 60l, ale že kľudne aj tých 60, niekto že 30l.  Tých 59 čo je na obrázku som tam dal ručne, taký objem práve mám. A to si myslel že 60l je moc pre cloded alebo pre bassreflex. Lebo inak WinISD mi pre bassreflex (inak bassreflex mi doporučil WinISD) pri BB3/SBB4 vypočítal nejakých 74l a pre closed 52l ale ladenie boxu je na 61Hz čo je dosť vysoko.

Re: Jak je to teda s ozvučnicami? (bassreflex vs. closed)

bóže ty v tom máš bordel, když je ten br nalazenej na 60Hz tak je jasný že to na 35Hz bude mít výchylku jak prase. Ta Beyma SM112 neni žádný subbasový repro, to je reprák do satelitů...

Re: Jak je to teda s ozvučnicami? (bassreflex vs. closed)

Pegass:
Ty hodláš ty bedny stavět ve velkým? Jestli ne, tak k čemu ti je nějaký razítko THX?
Proč tě vůbec zajímá nějaká impedance? dyť je to úplně jedno. Proč ti to vadí? Špička na impedanci je vždycky to je úplně normální.
Těch 16m/s bych enviděla až tak tragicky, ale jestli tě to tak trápí, tak jednoduše zvětš průměr.

Re: Jak je to teda s ozvučnicami? (bassreflex vs. closed)

a)Na skutečně "THX" co se subu týče potřebuješ trošku jiné vybavení.

b) a zároveň i d) je to stejný problém a je daný tím vysokým laděním a zaměřením toho repra (středobas nikoliv bas nebo subbas). I to je u basreflexních ozvučnic celkem nromální. Cokoliv ti do toho systému poleze frekvenčně pod frekvencí ladění basreflexu, bude pro ten systém při vytším zatížením nebezpečné. Tam už je potřeba strmě filtrovat a výkonné bedny s laděním vyšším než úplně nejnižším se bez subsonicu neobejdou. Nějaký subýk k PC do paneláku jo, ale seriozní konstrukce nikoliv.

c)Asi jako iridescent.

e)Ano, tady pomůže zaoblený nátrubek, nebo jiný průměr - vyšší.

Re: Jak je to teda s ozvučnicami? (bassreflex vs. closed)

nehodlám stavať vo velkom big_smile len sa snažím zistit hlavné kritériá pre výber ozvučnice a objem, lebo keď som zháňal info pre môj reprák tak som sa dozvedel dosť veľke odlišnosti, ako napr. objem od 30 do 90l.

Re: Jak je to teda s ozvučnicami? (bassreflex vs. closed)

Pokud se nejedná o vysloveně speciální reprák, tak tím, do jaké ozvučnice ho dáš ho můžeš použít buď optimálně, nebo méně optimálně, ale subjektivně třeba lépe, a nebo úplně blbě.
V 70L to bude měkčí a "delší", nejspíš výborné na kino při nižších hlasitostech, pokud se ti podaří najít vhodné umístění. Zmenšováním ozvučnice (a konkrétní objem ode mne nečekej, ten reprák osobně neznám) budou basy tvrdnout(zpěvňovat) a zrychlovat se. (sub bude vhodnější i pro hudbu, kino dostane agrsivnější a "kinovější" projev), až do určité hranice, kde to sice s dalším snižováním objemu bude tvrdnout a zvyšovat se agrese těch basů, jenže začneš přicházet o spodek (se všemi důsledky, které tu padly pro basreflex, ale i uzavřenou) a díky hrbu na charakteristice se začne rapidně projevovat úzké spektrum fekvencí - klasická tucbedna z datartu.

Re: Jak je to teda s ozvučnicami? (bassreflex vs. closed)

Objem ozvučnice sa určuje podľa použitého meniča, nie podľa objemu kufra auta, či doporučenia kamošov.

(upravil Pegass 27. 6. 2007 19:52)

Re: Jak je to teda s ozvučnicami? (bassreflex vs. closed)

to hej, ale keď v tom človek nemá jasno tak si skôr nechá doporučiť ako spraviť nejakú bedňu a dúfať že to beda hrať dobre

Michal Dik za reakciu, asi jediná rekcia z ktorej som sa niečo konkrétne dozvedel. Mám doma ešte jednu ozvučnicu 46l, tak asi na nej budem trošku experimentovať. Inak ten projekt tu je s tým Monacorom http://audioweb.cz/vase-juro2.htm som pozeral už dávno, tam píše, že najvhodnejšia ozvučnica je closed, ale ten projekt je už trošku starší a a ten monacor bude najskôr "starý typ" a tie mali Qts=1, Qes=1,27, Fs=40Hz čiže EBP pri Fs=40hz je 31,5 (jednoznačne closed), ale teraz kupovaný ten istý repro (môj nemá ani rok) má Qts=0,41, Qes=0,47, Fs=35Hz EBP=74 (vented). To ma tak napadlo wink.

Ešte dotaz: vo WinISD je graf Max power, som sa pýtal kamoša, povedal že to je asi akustický tlak, takže ak je to pravda, tak potom môj aktuálny sub má akus.tlak pri 30-40Hz 22-25W a ten istý s bassreflexom by mal 100W (4x vyššia hlasitosť). Ak som to zle pochopil, tak ma oprav.

Re: Jak je to teda s ozvučnicami? (bassreflex vs. closed)

akusticky tlak sa udava v dB.
vo W (citaj watt) sa udava vykon. v tvojom pripade maximalny spickovy vykon.
Otazka - naozaj to chces robit? nebude lepsie vziat siedmacku fyziku, prestudovat cast o elektrine a potom skusit citat nieco o reproduktoroch?

Re: Jak je to teda s ozvučnicami? (bassreflex vs. closed)

dik, ale siedmackú fyziku mám za sebou e elektrotechnike sa už nejaký ten čas venujem, ale nie akustike, teda nie nejak dopodrobna . Čo sa týka toho akustického tlaku, tak to som sa fakt sekol. Neskôr ma napadlo, že to je kravina, že akustický tlak vo W, ale už som to nechal tak. Itak sa mi tu viac ľudí posmieva ako radí. Všetci sú múdri ale, že by niekto niečo aj k veci, tak to nie (až na nejakú tú výnimku).

Re: Jak je to teda s ozvučnicami? (bassreflex vs. closed)

Musíš taky připustit to, že jsi tu nahemzal dost nesmyslů (i když ne jenom ty) na to, aby se nad tím člověk zasmál. Učenej z nebe nespadl, ale nejvíc se naučíš sám od sebe, když budeš mít motivaci. A třeba mengel tě teď motivoval na výbornou. smile

Re: Jak je to teda s ozvučnicami? (bassreflex vs. closed)

Kluci, měl bych jednu otázku, je to věc co my vrtá hlavou. Může se stát u uzavřené bedny pro subwoofer že při některých frekvencích bedna hučí, tak jak se to stává u skříní s basreflexem? Nebo je to problém jen u basreflexových ozvučnic? Moc tomu nerozumím a vykládám si to tak, že bedna repru nepasuje, proto se udělá velkej hrb na frekvenční charakteristice. Zvýší se citlivost na určité frekvenci. Je to správně?

Web