Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 11 z 12)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač 2.1

  Stránky: ««« 1 ... 9 10 11 12 »»»

RSS

Příspěvky [201 až 220 z 227]

Re: Zesilovač 2.1

Bystrouši, já bych tu desku vzal, rád bych přišel na to, kde je problém smile

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

(upravil zuki 22. 11. 2010 17:16)

Re: Zesilovač 2.1

Podle mě to chce (od)škrábnout země k filtračním (napájecím) elytum a ty propojit k zemi trafa. Při jejich nabíjení vznikají na zemi úbytky = napětí které se "tlačí" do ostatních obvodů. Při návrhu DPS je vhodné prostorově "oddělit AC země" kde vznikají rušivé úbytky. Sice jsou to mV, ale na zarušení desky 50Hz (100Hz atd) to stačí. A Pak teprv propojit země ze středu napájecích kondů - který by měli být nejlépe u sebe...

edit: To co jsem napsal já, není identické s popisem řešení od DJ_Rix (niže) .... protože to co je špatně jsou země od kondů a ty se musí odškrábnout a zapojit jinam..., umístění trafa (pokud není brutálně syceno a extrémě vyzařuje mag pole) by nemělo dělat až takový problém.

Re: Zesilovač 2.1

Zkus ještě přeškrábnout ten spoj od sekundárů trafa na zem a spoj střed sekundárů extra kusem drátu až na filtrační kundíky. Pokud je to tím,mělo by to pomoct. Pokud se ti to indukuje z jádra trafa,pomůže jedině dát ho dál od operáků....

Re: Zesilovač 2.1

Lidi měl sem podobnej problém s bručením mojeho domácího repra (TDA2030) a nakonec jsem to vyřešil přidáním větší kapacity na napájecí větev... a tím větší myslím VĚTŠÍ!! dohromady to bude přibližně 10 000uF a najdednou se bručení ztratilo. Taky to poznáš tak že tam dáš třeba dočasně nějakou větší kapacitu a vypneš trafo ze zdi, pokud to přestane bručet na chvilku (pojede to z kondů) tak je to tim určitě, stejně tak to můžeš zkusit třeba z baterií, co jsem koukal napájení by to mělo zežrat 2x12V ne? tak to zkus 2 autobaterky najdeš ne? nebo jakýkoliv 12V baterky ...

Re: Zesilovač 2.1

Zase po dlouhý době už mám doma desku na tu přeladitelnou výhybku z amára a můžu osazovat. Čistě teoreticky kdyby fungovala, přemýšlím o rozmístění ovládání  na předním panelu. Chtěl bych to co nejjednodušeji. Vypínač+volume který by ovládalo satelity i sub, nebo vypínač +vol. satelitů + vol. sub a frekvenci s fází nechat uvnitř nebo na zadním panelu. Spínač kulatý. + možná tam někam zamontovat ledku napájení. Barva kastle bílá nebo černá.

Oživil jsem tu druhou výhybku, ale ještě na ní musim mrknout, má zvláštní průběh.

Takovouhle cháru jsem změřil u tý přeladitelný výhybky. Používal jsem jen sin generator NCH Tone generator, co jsem někde stáhnul a multimetr UNI-T-UT54. Vstupní napětí 40mV, vstupní potenciometr na polovinu, poťák fekvence vytočen na max. Osazení jsem drobet pozměnil abych měl všude stejné hodnoty kondíků, ale frekvence by měly zustat zachované. Tedy Subsonic 20Hz, právě v jeho okolí má největší přenos a pak už jen padá. Vliv toho trimru, který má sloužit k zesílení okolo 40Hz, jsem nepoznal.

http://s4.postimg.cc/3yft2mm2h/1178_poenosovka.jpg

Re: Zesilovač 2.1

Jo tady je schéma http://svetelektro.com/Pictures/Audio_t … ojenia.gif. Změna je u R4, R5 na 75k a C3,C4 na 100n. Nevěděl by někdo jak se se současnm zapojením zbavit toho hrbu? Kdybych snížil zesílení tohjo prvního OZ tak mi spadne celác hára dolů ale nezmění se ne?

Re: Zesilovač 2.1

Zdar! A proč jsi se vykašlal tady na to uvedeny schéma (viz str. 1 ) a bastlíš něco jinyho?? Vždyť to funguje. Nebo opravdu potřebuješ přeladitelnej cros?

Re: Zesilovač 2.1

ten hrb ti dělá poslední operák IC1 , v jehož zpětné vazbě jsou odpory R12, R13 a kondezátor C8.  R13 a C8 v podstatě snižují zesílení vyšších frekvencí, ty to potrebuješ linearizovat, skus odpor R12 nahraď propojkou, tím snížíš zesílení na 1 , pokud by ti to nevyhovovalo, vyletuj kondezátor C8 a odpor R13 a odpor R12 skus vyměnit za odpor 56 - 150 (?) k , rozhodně budeš potřebovat ověřit stabilitu, pokud by sní byl problém, místo C8 osaď 100p a R13 skus nahradit propojkou.

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: Zesilovač 2.1

Díky, zkoušel jsem různě machrovat se součástkama okolo IC1D ale moc mi to neřeklo.
Když zkratuju R12 tak to přestane fungovat uplně, prostě tam nic neni na vstupu a výstupu toho operáku v rozsahu 10-300Hz.
Když jsem rozpojil C8 a R13 a R12 dal 56k tak při min. děličce to bylo podobný jako v druhym grafu max zesílení 2 a pod 1 to klesne na cca 110Hz.
Nejlíp to asi vychází když nechám C8 a R13 zapojené a R12 je 56k. Průběh pro min děličku vypadá docela pěkně 20-100Hz ale maximální je někde v řiti.. až na tu max děličku by to bylo docela použitelný. Jen škoda, že musí bejt vstupní potenciometr naplno aby přenos vypadal takhle:

http://s4.postimg.cc/9nw1mxs8p/1178_poenosovka3.jpg

Re: Zesilovač 2.1

A zkoušel si vyndat C8 a R13 a nechat v desce R12 ?

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: Zesilovač 2.1

To když udělám tak se zvedne zesílení, někde až 5x při vstupnim potu na polovinu. Ta min dělička je na 130Hz a max uplně mimo někde u 700Hz. Ve 130 a 700 klene přenos pod 1.

Re: Zesilovač 2.1

skus dát pryč R11, to vyřadí ten filtr co by mněl přidávat frekvence okolo  40Hz a pak dej vědět jak si dopad. ( předpokládám že P2 a P3 jsou jeden potenciometr nebo dva spřažené do hromady - respektive při měření mají oba stejný úhel natočení. Hotový výrobek jsem neviděl, netuším jak je řešený )

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: Zesilovač 2.1

Zkusím. P2 a P3 je čtyčnásobnej pot. Potom semdám fotku.

Re: Zesilovač 2.1

Tak já nevim, ted se to uplně vym*** když jsem chtěl zkusit odpojit ten R11 něco se podělalo a z mě neznámýho důvodu najednou IC1D zesiluje asi 8x už od 10Hz! Těch 10 neprojde přes subsonic, resp. projde minimum(asi 8mV ze vstupních 100) s  velkým útlumem takže na jeho vstupu pinč 13 téměř nic není a na pinu 14 je 900mV. Zkoušel jsem rozpojovat a zapojovat součástky kolem něj, ale nic se nezměnilo. To odpojední R11(obvodu pro zesílení 40hz) taky nemá vliv. Na horních děličkách se nic nezměnilo.

Re: Zesilovač 2.1

hoď ten krám do kontiše ...

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

(upravil Bystrouš 13. 1. 2011 20:35)

Re: Zesilovač 2.1

Zkoušel jsem ještě ten IC1D uplně odpojit a zkratovat ho. Pak to má docela hezkej průběh, ale málo zesilení. Dolní dělička je na 50Hz a horní na 120Hz ale zesílení max 1,5 při vstupnim potenciometru "naplno" a to jsem ještě k R2 dal paralelně 47k.  Tenhle průběh by se mi docela zamlouval, jen to zesílení drobet zvednout abych mohl hlasitost ovlivnit vstupnim potenciometrem. Nevím jestli ještě můžu zvětšovat zesílení IC1A, který by mělo bejt teď tak 5?
Pak jsem zkusil tam dát zpět IC1D a k R12 zas paralelně 56K  tak se to chová jako předtim ale přenáší i 10Hz a horní dělička je někde u 500Hz. Spodní 120.

Re: Zesilovač 2.1

při tom hezkém průběhu,  měl si  vyřazen ten filtr co by mněl přidávat frekvence okolo  40Hz  ( odpojený R11 )?  Pokud ano, tak zkus zkratovat  R9 ( zeslabuje signál signál co de z IC1B dál) a " IC1D" nech odpojený a zkratovaný vstup s výstupem.

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: Zesilovač 2.1

Měl jsem ho pořát zapojený. Tak jsem ho odpojil, jak si říkal a zesílení se zvedlo Tim se ale trochu hnuly děličky směrem nahoru. Myslim že už ej to takhle ale lepší a necham to tak zatim. Stejně se v tom pak začnu znova hrabat až budu mít co k tomu připojit big_smile. Takže zatim díky a budeš chtít tu starou výhybku?

Re: Zesilovač 2.1

jasné, pošli tu starou, jak sme se dohodli přes mail.

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

(upravil sinclair 14. 1. 2011 10:01)

Re: Zesilovač 2.1

Bystrouši,
já absolutně nechápu a zírám. Proč si kurva nekoupíš SubSenior, nebo pokud potřebuješ komplet výhybku na 2.1, tak od EZK FSN1269 ???
Jestli si myslíš, že s těmi znalostmi co máš, postavíš kompletní plynule přeladitelný stereofonní crossover 2.1, tak Tě ujišťuju, že to není vůbec žádná sranda, má-li to být k něčemu. Tím myslím strmost minimálně 18dB/okt, raději 24dB/okt. a plynulá přeladitelnost od cca 30Hz do 150Hz bez hrbů a bez toho, že by Ti při přelaďování např. lítaly nástroje mezi satelitama díky toleranci pasivních součástek, hlavně potenciometrů. Kde například chceš sehnat čtyřnásobný exponenciální poťák se souběhem 1dB, když ES Ostrava tyhle věci dodává až od 10ks nahoru? Nehledě na to, že při 10ks vychází cena takového potu na cca 320Kč...
A co se týče té rány z reproduktorů při vypnutí : je to nejspíš způsobeno tím, že nemáš zpožděné připojení a ochranu reproduktorů, jinak by totiž při zapnutí relé přitáhlo se zpožděním a při vypnutí okamžitě odpadlo, ještě než se vybijí kondenzátory, pověšené na výstupech stáblů. A proč vlastně nenapájíš tu výhybku přes stábly rovnou z jednoho konce? Stábly řady 78xx mají dovolené vstupní napětí 35V, pokud bys tam dal 317/337, což Ti vřele doporučuju, tak ty mají dovolené rozdílové napětí mezi vstupem a výstupem 40V, takže při nastavených +/-15V jsou ty régly naprosto v pohodě.

Web

Příspěvky [201 až 220 z 227]

  Stránky: ««« 1 ... 9 10 11 12 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač 2.1

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£