Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » PA a zvukařina » subwoofer 15"

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 24]

Téma: subwoofer 15"

Zdravím Vás pánové,

Měl bych na Vás znovu dotaz. Povaluje se mi doma šest přemotanejch kiňáků od pana Husáka a potřeboval bych jim ušít nějaký bedny, jelikož shodou okolností v tuhle chvíli nemám žádný basovky k aparátu a ani peníze, tak mi jako cesta nejmenšího odporu přišlo alespoň provizorně využít oněch kiňáků. Leč nejsem si jist jakou benu jim ušít, přemýšlím o klasickejch BR laděnejch nekde na 45Hz. ale napadlo mě že jsou i o něco ůčinější bedny, třeba hornflex. Šneky žádný nechci, ty nehrajou v cimrách a musí se to zpožďovat a já mam jen analogovej cross.  Vím že s těmahle reprákama toho moc vymyslet nejde, ale prosím Vás o radu, co si myslíte o těch hornflexech? Nepotuluje se po netu nějakej vyzkoušenej plán pro 15"-ky? Moc Vám děkuju za vaše názory.

Vojta

Re: subwoofer 15"

To moc hrát nebude, ale kdybys sehnal skelety od starých ARS 2100, tak to bude přinejmenším alespoň hrát nahlas. No když dáš 3 malé basreflexy na stranu, tak už by snad mělo být něco slyšet, nemám s tím zkušenosti, ale Husák prý pracuje dobře. Co by se mělo zpožďovat? Proč?

Re: subwoofer 15"

No přinejmenším by se musely spožďovat vršky smile.

Vojto nahoď nějáké TSka. Hornflex pro takový repro ne, leda klasickej br. //Co máš za vršky?

(upravil Vojta1985 27. 9. 2009 12:01)

Re: subwoofer 15"

No zpožďovat bych musel ty vršky přesně jak říká Vojta.
Jinak jako vršky mám 2*12"+2"  (12NDL76 a  dvoupalcová Beyma na široký horně )
A jak říkám, celý tyhle basáky chci jen jako provizorium protože mi skončila možnost pujčovat si basovky a na nový nemám a přijde mi škoda aby se jen kvuli tomu nehrálo. TS-ka netušim, jsou to přemotaný kiňáky. Pravda že jsem nad tim ještě přemejšlel a je fakt asi pitomina zkoušet na tyhle repráky stavět nějakej hornflex. Co si myslíte o tom že bych jim ušil ty BR na 15"-ku od BC?  Myslíte si že je reálný s těma 15"-kama vůbec něco uhrát? Předtim jsem používal hornflexy s 18"-kama, dvě na stranu

A ještě bych se rád zeptal jestli je nějakej rozdíl (ve zvuku, v ůčinnosti) kdyby to byla ta BR bedna pro dvě patnáctky, protože dva tyhle kiňáky ještě mam, jen bych je musel nechat u Husáka přemotat a pak by jich bylo celkem osm, to ynamená, že by bylo reálný stavět čtyři kousky těch dvojitejch beden
Že bych místo jednoduchejch beden postavil ty dvojitý od BC má li to smysl. 

Díky

Vojta

Re: subwoofer 15"

No a Husák ti parametry nedal? To je takhle těžko od oka. A co se týče zdvojování reproduktorů v basovce, no nevím. Bude to akorát těžký, velký, ale pokud máš víc lidí tak je to docela jedno. (Sám mám basovky L acoutics a dávat na sebe 5 basovek je i na  5-6 lidí moc:-)) Ale je trošku reálný že s 4x15" na straně něco uhraješ, minimálně nějáký disko nebo tak, na bigbít asi těžko. Zkusi se Husáka poptat na ty parametry.

(upravil sinclair 27. 9. 2009 13:12)

Re: subwoofer 15"

Husák a parametry, to nejde moc do sebe. On je ten klasickej lepič-motač-skládač, kterému TSka vycházejí "jak to vyjde" a kterej momentálně těží z toho, že před více, než deseti lety skoupil v TVM všecky staré zásoby membrán, cívek, střediček atd. a dneska s tím "generálkuje" k opravě dodané kusy. U něj ty generálky dopadnou spíše k pláči, například z ARO835 udělá naprostej paskvil a hybrid, úplně nepodobný původnímu repráku a použitelný leda tak do úplně nenáročného monitoru či komba, totéž dělá i s kiňáky, které navíc nemá možnost znovu namagnetovat /Štěrba i Cimbala tu možnost mají/.
Mně Husák už dávněji "vyrobil" čtyři jakoby ARA9918, které ovšem přímým srovnáním s originálem neměly nejmenší šanci, akorát to stálo nehorázný peníze. Dodnes mi leží a také marně přemýšlím, kam bych je utopil. Oproti originálu mají o 10Hz vyšší Fs a mají o 3-4dB nižší citlivost. To znamená do toho futrovat 2xtolik, což sebou ale zase přináší riziko, že to nezpracuje a shoří. Taky je někam budu muset dát po dvou.
Pamatuju toho kokota ještě z totáče, začínal s několika invalidy jako smluvní opravna Tesly Valašské Meziříčí. Ve starých AR okolo roku 1985 by ještě šly najít původní dobové inzeráty na něj.
Má holt nasyslenej matroš a teď z toho žije, no. Electrovoice bych mu nesvěřil.

Web

Re: subwoofer 15"

jednoduchý... postav 4x ( 2x15 ) od bc,... nějak to hrát bude, a časem to přeosadíš  pořádnejma reprama...

Re: subwoofer 15"

Na zpoždění kašlat. Že ti nebude sedět fáze okolo dělícího kmitočtu? Okolo 100 Hz? Čert to vem, Nexo nebo EAW s tímhle stejně nepřehraješ, ale alespoň bude pořádný rachot. Nebo w-biny. smile 

Chápu, pro praktické využití bude lepší bassreflex, 3-4 15" na stranu už by mohly být slyšet, uvidíš, co si ty přemotávky nechaj nebo nenechaj líbit.

Re: subwoofer 15"

2 ty Husákovo přemotávky mám doma..já bych do toho teda moc nehulil, pokud si nechceš "provonět" plac wink

Re: subwoofer 15"

No fáze sice sedět nebude, ale tak dalo by se to tak udělat a pak to přeosadíš pořádnýma reproduktorama. smile.
Moulo s kiňákama nevím jak uspěješ ve Wbinech, leda ty tovární tesla-zvukovody. A než budeš "honit" okolo fáze, projdi se alespon kolem hrajících Turbosoundů/Funktion-One, Martin audio nebo podobných špičkových zvukovodových beden abys tušil co to je za tlak a jak to musí být nastavený. Ty jsi asi zvukovody neviděl ani z obrázku:-)

Re: subwoofer 15"

To by mě docela zajímalo. Jak to musí být nastavený? Jinak děkuji za inspiraci, budu-li mít tu příležitost, určitě si zajdu takovou bednu prohlédnout a taky poslechnout. Jinak musím nesouhlasit, obrázky už jsem viděl, no máš pravdu, ve skutečnosti to může být ještě lepší smile

(upravil Vojta 29. 9. 2009 19:34)

Re: subwoofer 15"

No nwm jestli v česku uspěješ. Má to jen Hilite a já si občas půjčuji S4 nebo S5ky na akce smile. Jinak pokud to myslíš fakt vážně až budu mít nějákou akci s podobnýma bednama tak bych se ti ozval.
Ty děláš taky zvukaře? Co zvučíš a na co hraješ?

Ne nadarmo jsou Iron Maiden zapsaní s největším PA na světě v Guinesově knize. Na Doningtonu v 1988 měli 530kW, 360 full range beden Turbosound TMS-3 (2x15"+2+10"+2+1"), 6000 zesilovačů a maximální tlak ve zvukařské věži 120 metrů od podia byl 124db!!! smile.  107000 lidí v hledišti.

(upravil ondra Ch 29. 9. 2009 21:04)

Re: subwoofer 15"

6000? spíš 600 ne? smile
http://img268.imageshack.us/img268/3745 … sofroc.jpg .....panebože smile

Web

Re: subwoofer 15"

Ne Ondro, fakt 6000 smile. Celý podium mělo 120x25 metrů.

Re: subwoofer 15"

Teslácké "šneky" mě napadly proto, že jsem s nima začínal, hrály solidně, venku kopák jako z praku, ale je fakt, že jsem tam měl osazeny poměrně dobré repra od EV. Kolega měl 6 kusů tesla zvukovodů právě s kiňáky (všechno přemotávky), no taky to nějak hrálo a jistý tlak udělaly. Jak hrály s originálním osazením od Tesly (ARO 9408) netuším, nikdy jsem je neslyšel.
No jo, dělám zvukaře, s vlastním aparátem jezdím jen vesnickou-okresní ligu, používám dva 18" bassreflexy na stranu a nad to jeden kus 12"+1,4" RCF domorobo pasiv, je mi 24 a na mixu mám stejný počet mikrofonních vstupů... Dělám převážně rock, bigbeatové zábavy, metal, death, grind, punk, ale i dechovku, country, swing, jazz, blues, různou alternativu. Minulý rok to dělalo kolem 300 kapel, tento rok to nejspíše bude o něco méně, kromě svých akcí zvučím ještě v pardubické ponorce (tam je otřesný aparát), dělám zvukaře a osvětlovače v kulturním sále v Přelouči, plus občas pomáhám kolegům s větším aparátem, práce mě většinou baví, ale doufám, že časem vydělám na lepší a větší aparát.

(upravil Vojta 30. 9. 2009 14:18)

Re: subwoofer 15"

Jo, zvukovody od tesly hrály velice solidně. Měl jsem kdysi v začátcích 8 basovek origo s ARO 9408. Ovšem pak se dva reproduktory nenávratně poškodily (bouračka s autem), tak jsem si dva nechal do domácího subu a zbytek jsem prodal.

Jasný no. Já jsem letos dělal Rock for People, Hrachovku, Colours of Ostrava a další festivaly. Máme 90kW Adamson Spektrix, 50kW RCF TT33L-A a "konvenční" LA systém který se skládá z 12 vršků na stranu(Beyma a BC Speakers) a 12 basovek(18 sound, každá 104db citlivost, 1,3kWpříkon) na stranu. Ty samé basovky  používáme i k RCF TT. Někdy si půjčujeme právě ty Funktion one od Hilite a máme přístup i k EAW 760,761 a 750(755) s basy SB 1002 a L acoustic V-Dosc(dV-Dosc) a basy BS218 a Martin Audio LONGBOW + basovky od DB Audiotechnik-INFRA Bass(3x21") smile
Mixy máme A-H, Yamahu a Midas. Zesy Lab gruppen, QSC, BV audio. Zbytek klasika od DBX až po Rane. smile

Koneckonců ta fotka co mám v avataru je 80kW Adamson Spektrix na hrachovce smile

Re: subwoofer 15"

Ty jo, tak to děláš první ligu, stojíš na opačném konci soutěže než já smile  Jak jsi spokojen s těma RCFkama? To jich máte 40? Kolik lidí se s tím dá uhrát?

(upravil Vojta 30. 9. 2009 17:06)

Re: subwoofer 15"

Nene smile. Největší možná kombinace je 40 vršků a 24 basovek. Čili nějákých 30kW na vrškách a 31kW na basech. Jako jsem s tím schopen uhrát  7-9 tisíc venku na "těžkej" bigbít. (Jednou jsem jel i 14 tisíc lidí, ale to jely vršky naplno a už to bylo moc prostě).
Máme v plánu místo půjčování těch EAW, Funktion one a M-A pořídit RCF Large Venue, cože vlastně TT55  2x12"+10"+3x1,5". K tomu bychom ale už koupili i RCF basovky 2x21". Ale zatím to zvažujeme vzledem k akcím a využití, aby to bylo rentabilní. smile

(upravil ondra Ch 30. 9. 2009 19:23)

Re: subwoofer 15"

Pánové pamětníci smile jak hrály staré PA systémy? Třeba zrovna TURBOSOUND TMS 3? Taková stěna těchto oblud v porovnání s moderníma lineArray systémama? Asi moc dobře ne, to by se jinak banány nedělaly smile

Web

(upravil Lojzek 30. 9. 2009 19:38)

Re: subwoofer 15"

vojto ty jsi z valmezu? toš to máme k sobě kousek smile kurnik fakt to všechno vlastníte jak píšeš v #16 nebo si to pučujete?

Příspěvky [1 až 20 z 24]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » PA a zvukařina » subwoofer 15"

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£