(upravil hippol 5. 9. 2009 23:32)

Téma: Typ repra pro sub (hudba) o objemu cca 150l - poradíte?

Zdravím.
Věc se má asi takto. Mám kino a SACD multich. Zesilovač Sony TAVA777ES 5x120W, SCD XA777ES, DVD NS999ES, přední repro 110l Tiw360 3pásmo, zadní Peerless HDS 8" v 55l 3pásmo a centr B&W 16,5cm 2,5pásmo.
Tolik k tomu, jak nízko mi jednotlivé kanály hrají. I přes solidní předky, jsem měl před tím starší tytéž Tiw cca ve 150litrech a bylo to malinko víc zahuhlané, ale na nejhlubších basech daleko úžasnější - a to mi chybí. Místnost je 5,5x 7,5m a mám v koutě hluchý prostor pro bednu cca 150l a víc - čili pro subwoofer, rád bych repro nějakých 15". Ale jaké zvolit? Autohifi, nebo nějaké hifi? Chci hlavně přidat na tom kousku od "neslyším" do 30-40Hz. Bednu bych rád aktivní a víc než o výkon a "duc" (které mi mimochodem velmi dobře hrají hlavní) mi jde o ty nejnižší spodky.
Poradíte mi? Nejsem tolik zdatný v problematice, jako mnozí z Vás, takže se předem omlouvám za "hovadiny", které případně vyslovím a mohou se Vás tím pochopitelně dotknout. Ale říkám si, že do rodiny tohoto webu musí patřit i zanícení hifisti uživatelé s pouze  základními znalostmi, pokud budou spíš naslouchat... - a to bych teď rád.
Proto Vás prosím o radu a zkušený pohled na věc.
Tak a abych svá slova o o neznalosti věci patrně dokázal, napíšu repra, která mě při mém hledání oslovila - bohužel asi z obou poněkud méně vhodných světů a sice autohifi a levné PA.
Berte to proto vy zkušení s rezervou a prosím pomozte vybrat basové repro 15" do cca 150l bassreflex ozvučnice. Cena repra cca 3000-4000Kč max.
Co Vy na to?
Můj prvotní výběr, naprosto nezávazný.
1)
Magnat AD 380
průměr: 380 mm
impedance: 3 Ω  (!!!!!!!!)
citlivost: 92 dB
kmitočtový rozsah: 18 - 2250 Hz
Výkon Magnat AD 380
výkon rms: 600 W
výkon max: 1400 W
Ostatní parametry Magnat AD 380
montážní hloubka: 162 mm
maximální výchylka (Xmax): 22 mm
materiál membrány: sendvič papír/karbon 
- Air Flow technology pro redukci aerodynamických turbulencí 

2)
McVoice PAW-380
Hi-Fi basový reproduktor 15´´.
Hliníkový koš.
Impedance: 8ohm
Výkon sinus: 255W
Výkon hudební: 550W
Rozsah: 20-1500Hz
Rezonanční kmitočet: 21Hz
Dělící kmitočet: 1000Hz
Akustický tlak (1W/1m): 97dB
Průměr cívky: 2,5"
Magnet (DxV): 170x20mm, 100 Oz
Vestavný otvor: 362mm
Průměr: 38cm (15")
Doporučený objem bedny: 100l
Hmotnost: 6,15kg

Ještě chci dodat, že zesilovač s plynulým nastavením děl. kmitočtu má jm. příkon 120W. A že bena bude sloužit převážně pro poslech hudby CD, SACD, DTS, DVD. Filmy neřeším...
Díky předem za pomoc.

Re: Typ repra pro sub (hudba) o objemu cca 150l - poradíte?

Jeden taky special od nepocujem do 40Hz mam na predaj. Novy TC Sounds LMS 12. Je to 12", ale v spravnej bedni to zahra od cca 15Hz. Vhodna je napr. uzavrenka 60L s dobrym zosikom alebo moze to mat special BR, ladenu na 18-20Hz.
Cenou je trochu mimo rozsah, 350Euro.
t
S tym Magnatom sa pod cca 25 nedostanes a s tym McVoice, no neviem, ci vobec hra. Velmi sa podoba na Dibeisi a to nehralo poriadne ani s 500W prikonu.
15" nie je nutny.
Na vyber su i specialy od Dayton ci Peerless.
Za tebou vyhranenu canu sa vsak dole velmi nedostanes, to je pomaly zbytocne nieco kupovat.

Re: Typ repra pro sub (hudba) o objemu cca 150l - poradíte?

Cenu jsem takto zvolil právě na základě vyhlédnutých kusů, které se v podobné relaci pohybovaly. 12" repro je nabídka větší a klidně bych volil peerless, nebo taky Visaton, kdybych chtěl subem doplnit nějaké regálovky a klidně bych  připlatil, ale domnívám se, že kdybych šel do 300mm - fungovala i Beyma. Chci ale zkusit klasiku, velkou membránu a adekvátní objem. Dobré 12" repra mám v hlavních bednách... Cena samozřejmě není dogma, ale nechci se dostat do spirály, s níž skončím na 20 000Kč jen za repro...
Dík ale za nabídku, reprák je to pořádný, klidně bych si jej dal  jako sub do Hummera, kdybych ho měl smile, nicméně 350 euro zatím dát jen za reprák nechci.

Re: Typ repra pro sub (hudba) o objemu cca 150l - poradíte?

monacor SPH-390TC, ten je v cene a ucel by nejspis splnil a je urcenej jako sub navic je pomerne citlivej.

Jinak se obavam, ze na tohle pouziti budes hoodne tezko hledat kandidaty v cenach kvlaitnich 8-10". Smysl bych videl jen v specialech k tomu urcenych od daytonu, peerlessu (mozna aura) nebo proficich jako je 18sound 21LW1400. Cena se ale urcite bude pohybovat lehce nad 10tisic za repro.

Re: Typ repra pro sub (hudba) o objemu cca 150l - poradíte?

Selenium 15SWS800, 120l, 25Hz, mezi preamp a konec integrační článek na 55Hz.

Web

Re: Typ repra pro sub (hudba) o objemu cca 150l - poradíte?

Děkuji pánové za námět k zamyšlení.., oba měniče jsou zajímavou volbou, jenže teď mi vyvstaly otázky, na které neznám odpověď.
1. docílím slušným 12" stejného výsledku jako přibližně stejně drahým, tedy o něco horším, 15"?
Tím výsledkem je rozsah cca 20-40(50)Hz s malým poklesem.
2. Selenium 15SWS800 ve mě budí větší pocit solidnosti, takže se kloním k němu, ale má docela vysoký rez. kmitočet, tedy proti některým 12" a nakonec i proti Monacoru SPH-390TC. Docílím s ním v daném objemu stejný výsledek, jako s Monacorem, nebo Monacor půjde o něco níž?
Díky.

Re: Typ repra pro sub (hudba) o objemu cca 150l - poradíte?

Takový sub bych řešil 15/18/21" PA s nizkým Q a Fs, přidat mu vhodnou hmotnost (ne moc!), dát do uzavřenky a el. regulací (propustí) utlumit vyšší kmitočty.

Re: Typ repra pro sub (hudba) o objemu cca 150l - poradíte?

Tu je zaujimave porovnanie subov, aky dali akusticky tlak a aku vychylku pri tom dosahovali. http://www.baudline.com/erik/bass/wsr_s … rison.html

Z toho vyplyva, ze ak chcem dosiahnut cca 100dB na 20Hz, tak 15" musi mat Xmax aspon 9-10mm., 12" musi dosiahnut az 12mm jednym smerom. Cim nizsie tym ide vychylka rapidne hore.
8 a 10" nema vobec vyznam hladat.

Re: Typ repra pro sub (hudba) o objemu cca 150l - poradíte?

A co tohle : http://www.parts-express.com/pe/pshowde … tab=2#Tabs  ?

(upravil check 6. 9. 2009 15:21)

Re: Typ repra pro sub (hudba) o objemu cca 150l - poradíte?

Pokud se bude porovnávat stejná aproximace (stejný tvar charakteristiky) ve stejném typu ozvučnice, je citlivost přímo úměrná objemu, přičemž bassreflex může být ve svém pásmu proti uzavřence až o 8dB účinnější a mít o 12dB vyšší zatížitelnost.
Porovnávat rezonanční frekvence má velmi malý smysl a to ještě pouze v uzavřeném objemu. Přidávání hmotnosti funguje pozitivně v měřítku dvojnásobku Mms, kde při lokální aplikaci hrozí únava materiálu/odpadnutí a při globální se posunou rezonanční módy membrány podobně dramaticky níž.
Selenium je proti Monacoru mnohem silnější - dosáhne v tebou požadovaném rozmezí objemu o 3,5dB vyšší citlivosti.

Web

Re: Typ repra pro sub (hudba) o objemu cca 150l - poradíte?

Tak ten poslední kandidát =Dayton TIT400C-4 15" Titanic Mk III, vypadá úžasně a klidně bych do toho šel, ale v jiném vláknu jej Check moc nedoporučoval, tak nevím. Navíc nevím, kde bych jej koupil, s obchdováním v rámci zahraničních internetových shopů zkušenosti nemám a proto ani tomu přizpůsobené účty.
Dobrá, shrňme to:
- Dayton se mi líbí, ale nevím, jak bych se k němu dostal a nevím jakou skříň a s jakým výsledkem by měl mít, přesto bych to docela rád zkusil, pokud by to bylo smysluplné a byla by šance k jeho získání za rozumný peníz.
- Selenium je cesta, kterou bych šel, kdyby se nic lepšího, nebo zajímavějšího nenašlo.
Takže zkusme porovnat Dayton a Selenium?

Re: Typ repra pro sub (hudba) o objemu cca 150l - poradíte?

Možná to bude od věci, ale když se pohybujete i u 12" co zkusit LAB 12? BR na 25Hz.? v cenové relaci by to sedělo...

(upravil NNNTomas 6. 9. 2009 17:38)

Re: Typ repra pro sub (hudba) o objemu cca 150l - poradíte?

Ten Dayton je "hifi" basák, tudíž jde o dost níž než PA reprák, stačí mu o dost menší objem, ale zase nemá takovou citlivost...zkušenosti s ním nemám. Rozhodně nevím jak bez čachrování s "přidanou homtností" na membránu, ekvalizací, apod. se dostat s PA reprákem na 20Hz/-3dB. Tudíž bych osobbně nevolil něco z PA repráků, pokud chci jít takhle nízko - možná jedině 15TBX100, prostě něco s velkou výchylkou aby se to dalo aspon tu ekvalizací "zvednout".

Já mám doma Kappu 15LF, a jde tak na 35Hz/-3dB (pokud bych přidal asi 50g tak 28Hz/-3dB, jenže už to nebude typický PA)

Re: Typ repra pro sub (hudba) o objemu cca 150l - poradíte?

Díky za další příspěvky, nicméně nějak se to pro mě zamotává. Zkusím si to tedy ujasnit. Mám docela přesné basy z těch mých 30cm basáků v hlavních bednách a hrají i přiměřeně hluboko - myslím, že v tom objemu hrají opravdu slušně. Nechci rozpoutat debatu o PA charakteru, jak ho znám z kapely, nebo Hifi, jak ho znám z obýváku,  jsou to tak trochu dva světy a navíc hodně se prolínající - s ohledem na žánr (jazz, klasika, rock, folk, pop..).  Když to řeknu blbě, tak toužím po tom  nejspodnějším hutném zvuku, který sice pravda není na každém CD, ale když je, a zazní (a to i při nižší poslechové hlasitosti) tak je to úžasný zážitek. Mohu srovnávat, takže vím, že starší TIW 30cm mi to ve větší skříni zahrály, i když možná trochu na úkor přesnosti. Nicméně, když to zahrály Hifi 30-ky, tak mi to přece hifi 38cm basák v pořádné bedně musí zahrát taky, když bude hrát navíc jen to. Takže na základě této mé zkušenosti bych volil asi HIFI basák a z toho, co tu zaznělo vypadá nejlíp ten Dayton. Myslím, že když budu hladat najdu s ním na netu i nějaké aplikace.
Nicméně nabízí se zásadní otázka, kde ho koupit. Odkazy s shopy např. v USA mi ale moc nepomohou... Nic jsem takto, jak už jsem psal, nekupoval, takže zkušenost nemám. Chce to radu od někoho, kdo ví, kde se dá u nás, nebo v nejbližším okolí koupit, nebo ideálně, kdo má zkušenost s nákupem takového repra. Zkoušel jsem hledat, ale zdá se, že to u nás nikdo nevede...  Najde se někdo takový, kdo mi poradí i s nákupem, když už je teda vybráno? Díky.

Re: Typ repra pro sub (hudba) o objemu cca 150l - poradíte?

Oni hlavně chtějí za poštu asi 270 dolarů... z nákupem ti neporadím.
Taky myslím, že bude vhodnější hifi basák - už jen kvůli větší výchylce. Třeba taková Lab12 by taky nebyla špatná, nebo dvě smile

(upravil Zorg 7. 9. 2009 0:49)

Re: Typ repra pro sub (hudba) o objemu cca 150l - poradíte?

Nechci sejčkovat, ale když neřešíš kino, na muziku by ti ty dva visáče měly stačit. Sám píšeš, že ty freq. na moc CD nejsou, většina se takhle ani nemastruje, už se tu o tom debatovalo. Tak možná vážná a nebo synťáky. Sub přinese další starosti. Ale zase máš celkem velkou místnost...
A proč se ti ten Dayton tak líbí? Podle mě je spousty lepších repráků za míň peněz...

Re: Typ repra pro sub (hudba) o objemu cca 150l - poradíte?

Hippole s 15" a 150 litry v rohu se dá dosáhnout prakticky cokoli. Kup si SW reproduktor s co největším magnetem s vysokou mezerou a relativně velkým průměrem cívky. Vzhledem k tomu, že potřebuješ rozsah jen 1 oktávu naměř si kde jsou módy 1,0,0 a 0,1,0 a nalaď si rezonanci ozvučnice mezi tyto módy.  V případě, že budou velmi blízko u sebe nalaď ji nad ně. Použij v každém případě ozvučnici, která se chová jako monopól i pod frekvencí nejnižšího módu - uzavřenou (viz. antonio #7), velmi nízko naladěný BR nebo optimálně bandpass 4. řádu, který bude oproti uzavřené podstatně citlivější. Ušetříš si tím výkon zesilovače. Požadovanou Xmax reproduktoru dostaneš z požadavku na SPL, ale nezapomeň na to, že hraješ prakticky do čtvrtiny prostoru a v blízkosti rezonance SW jsou módy místnosti, které podstatně přidají na účinnosti.
Předposlední věc: potřebuješ ještě nějaké řízení SW pomocí specializovaného preampu nebo DSP.
Poslední věc: Tebou zvolené řešení je obvyklé a neoptimální.

Re: Typ repra pro sub (hudba) o objemu cca 150l - poradíte?

MethMane, díky za reakci - chvíli se tím budu prokousávat, než úplně všemu porozumím, ale pokusím se to nastudovat. Nicméně zeptám se jenom na jedno - než začnu - (píšeš obvyklé a neoptimální...) jaké je to optimální řešení ? Samozřejmě, když pominu něco jako 5x  Nautilus, Utopia apod...  Existuje ještě jiné, bez úpravy stávajících předních, zadních beden a centru?
Zesilovač mám na desce kompletní tovární 120w včetně regulace hlasitosti a nastavení  filtru, automatického režimu zapínání, možnosti změny fáze, vstupu a výstupu cinch, jištění atd..

Re: Typ repra pro sub (hudba) o objemu cca 150l - poradíte?

120W není moc, kór při použití ekvalizací...

Osobně bych zkusil buď/spíš toho Daytona (nebo něco podobnýho) nebo 15TBX100 - s ekvalizací půjde pěkně, ale chce to aspoň 500W zes big_smile

Re: Typ repra pro sub (hudba) o objemu cca 150l - poradíte?

Marketingem mě prosím neoslňuj.
Pokud umíš anglicky je pro tebe celá věc jednodušší - podívej se na stránky Harmanu a Infinity do whitepaperů, které se týkají akustiky malých místností. Tam najdeš populárně a lehce pochopitelně podané základní věci.
Pokud ne, přiznám se, že nemám sílu to tu podrobně psát.
Optimální řešení je s více zdroji NF. Čím více jich máš tím vyrovnanější charakteristiku na NF můžeš dosáhnout, pokud je můžeš patřičně nastavit/umístit. Vůbec se to netýká L,C,R - ty mají jiný účel než hrát NF (pokud hrají samozřejmě nevadí). Je třeba pochopit, že místnost se na nízkých frekvencích chová zcela odlišně od toho jak se chová na středních a vyšších kmitočtech. Že má nějaké vlastní rezonance a proč je má, jak jsou k sobě vázány, kde mají svá minima a maxima, jak jsou buzeny nebo utlumovány. Ty jsou, spolu s umístěním SW a posluchače, rozhodující pro to jak celé NF pásmo bude dobré. Všimni si, že nikde nezmiňuju frekvenční charakteristiku SW, protože prakticky nehraje roli. SW je jenom obyčejný tlakový zdroj. Nic víc.
K zesilovači - 120W může stačit (za předpokladu relativně masivního zdroje). Nevím kolik si představuješ SPL, ale mě by to s 90dB citlivostí stačilo. EQ do plusu raději nepoužívat. Máš možnost dost velkého objemu, tak si to navrhni tak, aby jsi žádnou nepotřeboval.