Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Dílna » Boucherotův filtr

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [13]

(upravil xVinc 2. 9. 2009 19:47)

Téma: Boucherotův filtr

Poraďte prosím jak navrhnout tento člen, potřebuju vědět pokud možno co nejpřesnější postup.
Vím že R=1,25×Rrep ale jaká vatáž?, jaký C?
K čemu tento člen slouží děkuji.

Re: Boucherotův filtr

Zklamu Tě, jde o značnou empirii...

Některý zesilovač chodí dokoncew bez Boucherotu stabilněji než s ním.

V principu jde o to, zajistit na vysokých frekvencích zeilovači činnou zátěž malé ohmické hodnoty, která zkrotí případné nestability. Dá se to brát i jako pokus o kompenzaci impedanční charky repráku, která má na vyšších frekvencích charakter RL členu, tedy impedance s frekvencí roste.

Pokud jde o velikost R, je to jednoduché - je to nejvýše taková hodnota, se kterou je zesilovač i při buzení obdélníky bezpodmínečně stabilní. Pokud je stabilní i bez zátěže, bude možná chodit i bez Boucherotu. typický příklad: Topologie, využívající kompenzaci kondenzátorem paralelně ke zpětnovazebnímu odporu. Např. TW140 smile

V praxi to je většinou pár ohmů (bez vztahu k impedanci repráku). zatížení? To je jednoduchý, pokud do zesu plánuješ prát obdélníky či jej honit do limitace, musí vydržet výkon, který do něj pustí seriově zapojený kondík. I ty obvyklé 2 watty mohou být málo! Odpor by měl být pochopitelně bezindukční smile Typické hodnoty 1 - 10 ohmů.

Kapacitor takový, aby "dovolil tomu odporu působit" od požadované frekvence (bývá to ca 100 - 300 kHz). Typické hodnoty jsou 22 - 150 nF.

Bez simulace či experimentů s osciloskopem se stejně při návrhu zesilovače neobejdeš! a často je Boucherot zbytečný, zatímco zcela esenciální (pro kapacitní zátěž, hlavní to zabiják stabilty) je paralelní R-L člen v serii s výstupem!

Web

Re: Boucherotův filtr

Jde mi o to, že budu obvod TDA8920B provozovat v můstku a jestli mám mezi out+
a out- zapojit oněch 22ohm a 100n (jako v datashetu při SE konfiguraci), nebo mezi out+ a zem, out- a zem připojit tento člen.
str 21  www.nxp.com/acrobat_download/datasheets/TDA8920B_2.pdf

Re: Boucherotův filtr

Boucheroty proti zemi i v provozu BTL.
OT: plošňák máš doporučený nebo nějak jinak vyzkoušený? V opačném případě přeji hodně štěstí...
opamp: hezky napsáno smile

Re: Boucherotův filtr

plošňák?

(upravil Birkoff 2. 9. 2009 21:28)

Re: Boucherotův filtr

Nevím, zda si rozumíme: předpokládám, že chceš stavět zesilovač s výše uvedeným obvodem, což se zpravidla děje na desce s plošnými spoji neboli na plošňáku. Pokud ho máš již hotový, pak mi není jasné, proč se ptáš kam zapojit Boucherotův člen....

Re: Boucherotův filtr

nepochopil jsem to OT:, nebyl jsem si kistý zda je to pro mě. Plošňák musím navrhnout

Re: Boucherotův filtr

OT = Off Topic neboli něco jako "mimo téma", ale to určitě víš smile Má poznámka "hodně štětstí" byla proto, že mi nějak hlava nebere, že se ptáš jak zapojit boucherot, což signalizuje nevelké zkušenosti v problematice zesilovačů a na straně druhé si chceš sám navrhout plošňák pro 2 x 100W zesilovač ve třídě D. Někdy výrobce obvodu uvádí doporučený plošňák přímo v datasheetu, tady ho však nevidím. Ale co - kdo se bojí, sere v síni. Tak hodně zdaru.

Re: Boucherotův filtr

tak Off Topic, to teda čumim to sem něvděl
Se zes. opravdu nemam velké zkušenosti, ale plošňák snad zvládnu a vždycky je něco poprve.
Dík za odpovědi, takže vždycky mezi zem a výstup a nechat tam ty katalogové hodnoty?

Re: Boucherotův filtr

Ano.

Re: Boucherotův filtr

Bojím, bojím...

Web

Re: Boucherotův filtr

To já taky Ondro. Asi jsem měl napsat: "Proč si ku**a nepostavíš třeba ověřené LMko nebo nějakej jinej idiot-fest lineár zes, když nevíš co je bušerot..." Ach jo.

Re: Boucherotův filtr

Každý svého (ne)štěstí strůjcem.

Ale k názoru "pane da xVinci, postavte si radši nejdřív jednoduchou stavebku s LM3886 a pročtěte si aspoň datasheet k němu, získáte řadu vědomostí, které se budou hodit" se jednoznačně přidávám.

Pokud chceš xVinci sám vyrábět desku, koukni na mý stránky na LaMa Mk2. Už je tam pdf s předlohou. je to modul, kterej postavily desítky lidí a vím jen o třech problémech: jeden člověk zaměnil odpory 2k a 20k (po výměně to hrálo OK), druhý měl vlasový zkrat na desce (po proškrábnutí to hrálo OK) a třetí používal nevhodné trafo, takže mu jeden modul šlehl (bylo nutno vyměnit švába a 10R odpor).

Web

Příspěvky [13]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Dílna » Boucherotův filtr

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£