Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » spojování více traf

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [17]

Téma: spojování více traf

Zdravím. Jako holoprdelník přemýšlím nad ďábelskou myšlenkou použít více malých, nebo nevhodných traf místo jednoho (dvou) pořádného.

A) Konkrétně tu mám dvě plochá trafa EI 220, 240/27V 2,85A s jednoduchým výstupem. Bude problém když je zapojím do série a udělám si odbočku?

B) A pak tu mám ještě mnoho toroidních traf  230/16,3V 3A. Těch můžu mít hodně, co jich poskládat 8 aby mi dali 2x32,6V 6A? To už je asi hodně kacířská myšlenka. Ale je nějaký důvod proč by to nemělo makat?

C) A jedna úplně kacířská myšlenka, co použít min. dva zdroje od notebooku? Bývají 19V/4A Vím že se na zesilovače spínané zdroje nedoporučují, ale proč?


Jenom prosím neraďte abych si koupil pořádné trafo, to není odpověď na otázku. To o čem píšu můžu vyřazené sehnat zadarmo.

Re: spojování více traf

A) - Žiadny problém

Web

Re: spojování více traf

To mě víceméně bylo jasné, spíš mě zajímají body B a C. Je to šílenost, ale kdyby to mohlo makat, jdu do toho

(upravil opamp 28. 8. 2009 23:29)

Re: spojování více traf

a) pro jistotu doplním, že primáry budou paralelně smile

b) problém je v tom, že ty trafa jistě nemají úplně stejný sekundární napětí. Spojíš-li paralelně dva zdroje různého napětí, co se stane? Blbý rozdíl 1 V Ti při vnitřní impedanci trafa dejme tomu 0,1 ohmu vygeneruje vyrovnávací proud 10 ampér tekoucí neužitečně mezi trafy.

c) První důvod - vf rušení, které z toho leze. Druhý důvod - často blbá odezva na dynamické jevy (změna odběru apod.) Obojímu by se dalo trochu pomoci dodatečnou filtrací nějakými LC filtry - tím se dostaneš s rozměry a cenou nad úroveň klasických traf.

Web

Re: spojování více traf

Jasný, paralelní zapojení není dobře. Pak už jedině použít 4 do série...

Re: spojování více traf

add B) ze čtyř 50W traf si můžeš složit  2x32,6V-3A no problem, pokud ti nevadí rozměr a váha..

add C) píčovina

Web

(upravil kazzatel 29. 8. 2009 0:35)

Re: spojování více traf

Kdysi jsem četl o jakýsi ruský polární expedici, který se posralo rádio, protože tam odešel jakýsi odpor. Ale ruský člověk je vynalejzavý : sbalil z novin trubičku a její konce omotal drátem. Nakonec postupným čmáráním tužkou na tu trubičku vytvořil odpor kýžený hodnoty...
Ale tam šlo koneckonců vo kejhák, takže to se cení. Ale spojování traf jenom proto, že jsou zadáro a že jsi línej zvednout prdel a jít si na něj vydělat, je prasárna těžkýho kalibru... lol

Re: spojování více traf

Linej nejsem, makam jak cernej, ale je vic veci ktere stoji tezce vydelane penize. Jinak Vase odpoved s ruskym polarnikem je krasna zajimavost, ale Vase konstatovani ze je to prasarna je trochu moc dogmaticka. Postrehl jsem pri procitani fora ze by jste mel byt expert, takze bych cekal ze vysvetlite co a jak a az nakonec napsat ze je vlastne kravina. Jinak diky za odpoved, treba mi nekdy priklad ruskych polarniku zachrani kejhak.
Mirek

(upravil blade6591 31. 8. 2009 9:59)

Re: spojování více traf

OT: Keď makáš jak černý, mm.. tak to asi veľmi nemakáš smile Teda myslím tých skoročiernych ..

Re: spojování více traf

kolin #8: A proč by měl znovu opakovat to, co už tady je pár dnů napsaný? smile

Web

Re: spojování více traf

Dobrá díky.
Ty vetší trafa zapojím do série a bude pokoj. Ty malá zkusím použít vždy čtyři do série pro každý kanál. Dám vědět jak to dopadlo.
Jinak k těm spínaným zdrojům, to se vážně nedá použít? Spínané zesilovače mívají spínané zdroje. Pro AB to vážně použít nelze, nebo to ještě nikdo nezkusil? Jinak doma zatím hraju na T-Amp, neboli emgoton ixsound 7, neboli Tripath TA 2024 se spínaným adaptérem 12V 2A (ale poměrně kvalitním) a dobrý. Mimochodem, jak tenhle integrac hodnotite? V porovnání s mikrověžičkou Panasonic je to svatý a to i repráčkách od té věžičky.

(upravil opamp 31. 8. 2009 13:49)

Re: spojování více traf

Použít to samozřejmě lze - viz autozesilovače vyšších výkonů. Otázkou je kvalita.

Měniče pro autozesilovače jsou zřejmě jiné topologie než měniče pro notebooky.

Web

Re: spojování více traf

Měl jsem rozdělanou levnější spotřebku. Tuším že to bylo pro domácí kino, napájené to bylo spíňákem.
Každopádně koukám že ne každý se řídí tím, že když už si něco chci postavit tak co nejlíp... Nj lidi jsou různé roll

Web

Re: spojování více traf

Bylo by myslím nejlepší ty trafa prodat a koupit takové jak potřebuješ.

Web

Re: spojování více traf

Tak jsem objednal 2x SPS50. pokud použiji 4 ty toroidy, dva a dva do série, po usměrnění budu mít dva nezávislé zdroje 2x22V/3A což mi pořád vychází na cca 50W/4ohm. To by snad mělo fungovat, ne? Navíc si je budu moci spárovat aby byly co nejsymetričtější. Není to ideální, ale když si to porovnám s "hifi" věží, bude to pořád úplně jinde, ne? Navíc to mám do práce kde s tím budu honit ARZ6604 v 22l bedně.

Re: spojování více traf

Ale jo, fungovat to bude.

Web

Re: spojování více traf

tomu ARZ stačí orezať spodky a vôbec do neho potom netreba tlačiť veľký výkon....

Web

Příspěvky [17]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » spojování více traf

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£