Téma: Hi-fi sub

Mám v plánu postavit subwoofer, který by vhodně doplňoval moje regálovky ms902i. Nepotřebuji obrovské výkony, stačí mi tak 200w. Důležitý parametr je především přesnost a rychlost basů. Proto bych nešel nad 12 palců. Jestli jste někdo slyšel dynavoice sw10, tak víte o čem mluvím. V současné době používám kompletně předělaný subwoofer logitech z2300 (( jemně vytlumený, zatmelené spáry, spd100 , kabeláž, 3 hroty, to celé zatížené 2x betonovou dlaždicí na vrchu (asi 20kg), povrchovka atd. )). Je tam firemní reproduktor, tuším, že logitech odebírá od firmy tang-band. Je to osmi palec s obrovským závěsem, který umí nechutnou výchylku. Problém je zatížitelnost. Občas mám pocit, že membrána vyskočí z bedny. Reproduktor zvládá papírově 125w. Reálně bych řekl tak 80w. Pak už je to o život, i když bez slyšitelného zkreslení, dostaví se mírná ztráta tvrdosti a rychlosti basů. Ani tak to není žádně ořezávátko, když pustím Tiesta, tak hrají i tašky na střeše smile . Proto bych radši přezbrojil na větší průměr. Mělo by to hrát tak do 125-150 Hz, i když nyní mám výhybku hozenou na 80 Hz a spodky tak do 30-35 Hz. Investoval bych 8 - 10 000 Kč. Máte nějaké návrhy? Sub bude především na hudbu (rock, metal, DnB, trance, ale i Jazz). Přemýšlel jsem o 12br70, ale jak pročítám forum, zjišťuji, že prd vydrží. Do měniče bych investoval klidně více, tak 3-3500. Žádný takový projekt jsem tu neobjevil, proto otravuju. Prosím poraďte.  Vince

Re: Hi-fi sub

15" PA na tom bude s rychlosti a presnosti daleko lepe, nez kterykoliv 12" vysokovychylkovy gumak.

(upravil chyna.cz 20. 8. 2009 14:03)

Re: Hi-fi sub

vhvince napsal:

Nepotřebuji obrovské výkony, stačí mi tak 200w

big_smile

viděl bych to na labku a k tomu SPV250
škoda, že tě předěhl dagus? který kupoval http://audioweb.cz/vase-mirulu2.htm za 12 včetně zesilovače.
určitě bych ale udělal štěrbinový BR s větší plochou než 10cm roura.

Web

Re: Hi-fi sub

To bych byl na 10 litrech jenom za součástky big_smile

Re: Hi-fi sub

to určitě ano a možná i víc, ale možná bys to dělal naposled. Já měl k MS 906i ten jejich sub s 8" v BP a uplně to k tomu stačilo. Uplně by ti stačilo si myslim okolo 70W a nejaká 10"

Web

Re: Hi-fi sub

Takže ta beyma by mohla stačit?Přemýšlel jsem i nad použitím více reproduktorů ( třeba dva za sebou jako xavian basso ). Pak bych to mohl napojit na tu 250tku od aldaxu. Se stavbou něčeho takového nemám ale vůbec žádné zkušenosti, takže výpočty atd. - někdo by mi musel pomoci.

Re: Hi-fi sub

Prosímvás lidi, jak se určuje rychlost basů ?

Web

Re: Hi-fi sub

Jak se měří rychlost basů nevím, ale určitě to bude souviset s IQ. Podle výše uvedených příspěvků musí mít rocková či metalová skupina na koncertě sakra pomalé basy, když používají repráky větší než 12".

Re: Hi-fi sub

Na tomto subu (PD-2150 + 600W monoblok + Velodyne SMS-1) nějakou "pomalost" basů nepozoruji smile

http://s4.postimg.cc/g0mj8k989/99_sub_pd_2150.jpg

(upravil MaBat 21. 8. 2009 13:46)

Re: Hi-fi sub

Servit
Wow! smile Nezkoušel jsi ty bedny natočit směrem k sobě a poslouchat je mimo osu, po té jejich "vnější" straně  (tj. tak, jak by měly být, pokud jsou správně udělaný, umístěný)? Tím by se dál eliminovaly brzký odrazy od bočních stěn... Pravda, no, přibudou další od těch věcí, co jsou mezi nimi. Taky by se tím mohl eliminovat sweet-spot, pokud je.

Hezký, co špunty do těch zvukovodů? Co vím, check se koukal po vhodných materiálech a možná bude něco kupovat...

Jen škoda toho jednoho velkýho subu (nepochybuju, že pro jedno poslechový místo to takhle vyhovuje...).

Re: Hi-fi sub

OT: Servit? Co je v těch satelitech?

Re: Hi-fi sub

Ty bláho, to je masakrální, hlavně ten subwoofer.

Re: Hi-fi sub

Tak myslím, že to je sub jak víno wink Nevím jak hraje, ale vypadá perfektně! Dej to do projektů.

Web

Re: Hi-fi sub

Nemusíte chodit daleko: http://www.humblehomemadehifi.com/Serious-Sub.html s  21" reproduktorem PD-2150. To, že basy velkých reproduktorů nutně musí být "pomalé" či "rozpliznuté", nebo "pod dekou" je pouze pověra. Sám jsem žil léta s dvěma subwoofery "Almighty" od Tony Gee v sestavě DK se 7 repry "Proteus" a nikdy jsem tyto pocity neměl ( http://www.humblehomemadehifi.com/Proteus.html ). Ty "Almighty" byly co do objemu ještě větší a byly osazeny 15" reproduktory JBL 2226H. Když autorovi napíšete e-mail, promptně zašle výkresovou dokumentaci. Já jsem podle něj ještě dělal rack a je též perfektní.

Re: Hi-fi sub

servit: Popiš blíž ty satelity, to je Daytoní WG? Co je v ní a pod ní? smile

Re: Hi-fi sub

no pripomína to 10LW30/N cool ale také velké to asi nebude big_smile

Re: Hi-fi sub

Taky to tipuju na desinu...

Re: Hi-fi sub

OT:
musim si osetrit palce u nohou...spadla mi brada jak jsem to videl

Jeste to tak slyset.... s tim subem se da jiste najit velmi rychle hnedy ton big_smile

Re: Hi-fi sub

MaBat: Šedivá je teorie, zelený je strom života ... smile
antonio a ostatní: Zakázkové speciály 10" + 1,4"

Re: Hi-fi sub

Tím nás neuspokojíš. Co to znamená zakázkové speciály smile