Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Tesla 637A "SEXTET"

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [19]

Téma: Tesla 637A "SEXTET"

Zdravím všechny odborníky, chci poprosit o jakékoli připomínky. Dostal jsem tento přijímač, je zachovalý a plně funkční. Zajímá mě, jak byste ohodnotili koncový zesilovač. Není použit IO MBA810, jako např v podobném typu SOPRÁN (aspoň tuším, že tam to tak bylo), ale dikrétní konec s párem KU611 na kanál. Na poslech mi to přijde příjemnější než např. IO řady TDA 20x0. Je to jen dojem, nebo je to třeba i použitelné na poslech rozumnou hlasitostí? Předem Díky za jakoukoliv odpověď, názor...

Nějaké informace:

Odkaz na nějaké info

(upravil opamp 16. 6. 2009 15:42)

Re: Tesla 637A "SEXTET"

Když jsem byl dítě, měli jsme to doma.

Omlouvám se za to, co řeknu, ale ten koncák je totální mrdka.

Dobře to hraje asi zejména díky solidně navržené fyziologické regulaci hlasitosti, využívající tříodbočkový potenciometr.

Snad by pomohla předělávka na komplementár (s náhradou stávajících KU611 za páry KD334/335 nebo jak se to jmenovalo). Problém je též v tom, že koncové trandy jsou k desce připojeny asi 30 cm kablíky, navíc dosti tenkými, proto je celý zesilovač náležitě "zatlučen" - zvuk na výškách hovoří za vše.

O vlivu výstupních vazebních kondenzátorů, neobtažených celkovou zápornou zpětnou vazbou, se asi rozepisovat nemusím.

Věřím tomu, že náhrada těch koncáků i oním TDA2050 na dobře navržené desce bude krokem vpřed.

Nerad kritizuju výrobky TESLA, ale tady jsem musel.

Web

Re: Tesla 637A "SEXTET"

Díky za rychlou odpověď. Za unáhlený první dojem se omlouvám, bylo to jen rychlé srovnání. Ptal jsem se jen pro zajímavost, tušil jsem, že to tak nějak dopadne.

Re: Tesla 637A "SEXTET"

K těmto starším přijímačům Tesla mám nostalgický vztah. Tesla Sextet 637A je dobrý přijímač se slušnou selektivitou a dobrou zvukovou odezvou. V mých příjmových podmínkách chytnu na CCIR velké množství stanic na kus drátu ve velmi dobré kvalitě. Co se týká zvukového projevu Sextetu, určitě hraje - pro mne – s příjemnějším, lahodnějším zvukem,  nežli Tesla 814A HiFi, která se mi zvukově jeví ostřeji. U mých dvou funkčních 814A je zřetelněji slyšitelné přechodové zkreslení oproti Sextetu 637A. Samozřejmě vím, jaký zesilovač obsahují tato rádia, páž jsem je všechna nějakým způsobem restauroval.
Něco z mé sbírky, kde jsou i Sextety 637A:
http://audioweb.cz/uploads/thumbs/84_t-sextet_637a_v_dilni.jpg
..v dílně tento Sextet hraje téměř trvale smile
Jiný mám u postele v baráku
http://audioweb.cz/uploads/thumbs/84_t-sextet_637a_u_postele.jpg
A další Sextet v hromadě jiných přijímačů
http://audioweb.cz/uploads/thumbs/84_t-sextet_637a_v_sestavi_poijimaeu.jpg

Re: Tesla 637A "SEXTET"

OMG, přesně tohle jsme měli (máme?) doma! Z přiložených budek mám testovací ozvučnice, receiver skončil neznámo kde. A přesně jak říká opamp, vejšky šílený, basy rozmázlý, dunivý.
Betarone, ty koaxy jsou úžasný, ty bych chtěl do sbírky smile

Re: Tesla 637A "SEXTET"

Betarone, čo to je za bedňu? ARS850? Na ktorej je Sextet na prvej fotke.

Web

Re: Tesla 637A "SEXTET"

Jedná se o soustavu ARS-704 s raritními reproduktory ARO665 o impedanci 90 Ohm!! Šest kousků zapojených paralelně dává výslednou impedanci 15 Ohm. Ale původně byly bedny zapojeny přes vestavěnou vyhybku se 100V trafem k MONO 50 a před léty se tím ozvučovaly komunistické manifesty na nádvoří národního podniku MEZ Brumov.
http://audioweb.cz/uploads/thumbs/84_ars_704.jpg
http://audioweb.cz/uploads/thumbs/84_ars704zm.jpg

Re: Tesla 637A "SEXTET"

Zvonku mi boli moc povedomé smile Díky za ozrejmenie situácie.

Web

(upravil sinclair 17. 6. 2009 8:28)

Re: Tesla 637A "SEXTET"

Umíte si někdo vysvětlit, proč kvůli tak podprůměrné bedně schválně motali 90-ohmové repráky a pražili je paralelně?
A proč zrovna šest a ne osm, když je to taková stolitrová almara?
Nebylo by ekvivalentní, či lepší použít osm zcela sériových a ve velkých kvantech vyráběných ARO667 v sérioparalelním zapojení s přijatelnějším výsledkem 8 ohm?
Nad některýma věcma z Tesly mi fakt zůstává rozum stát.
Kdosi odsud z fóra mi už kdysi před dvěma či třemi lety poslal převodní trafa z těchhle ARS704 - to je taková fušeřina, že by mě musela hanba fackovat, kdybych měl takhle namotat jen blbý převoďák ze 100V na 15 či 8 ohm. Sice to má jádro jak hovado /myslím EI40x40/, takže do basů to šlo dobře, ale jen jeden primár a na něm jedním tlustým 1,8mm klackem namotaný jeden sekundár, čili takové trafo muselo končit někde u 8kHz a to ještě už s poklesem. No hnus...

Nebo jestli někdo znáte venkovní reproduktorový sloup ARS503 - je to takový plechový válec s mřížkou vpředu, bývalo to hodně na náměstích a stadiónech.
Tak tenhle ARS503 má prosím pěkně osazení 5xARO667 PARALELNĚ, to jest s výslednou impedancí pod jeden ohm. Čuměl jsem na to jako blázen. Převodní transformátorek EI25x32 uvnitř je némlich to samý, jako v předchozím případě té ARS704 - jednoduchý sekundár má myslím jen dvacet závitů, ale dvojky drátu...daleko menší ztráty ve vinutí by měli, kdyby použili aspoň osmiohmové reproduktory.
U některých věcí tehdy ve Valmezu fakt přemejšleli vocasama...

Web

(upravil godz 17. 6. 2009 9:09)

Re: Tesla 637A "SEXTET"

Ale veď vieš ako to mohlo byť. Na sklade mali nasratých kvantá nejakých ARO. Prišiel nejaký súdruh a povedal, musíme znížiť skladové zásoby, poraďte si s tým, pretože nebudú prémie. A potrebujeme vyrobiť nejaké vonkajšie ozvučovadlá. A tak sa vymýšľalo. Tu repro tam trafo, že je každé na niečo iné to nikoho netrápilo. Zlátali to z toho čo mali po ruke.  Prémie boli vyplatené a my sa po tridsiatich rokoch čudujeme aké zázraky v Tesle vyrábali. Áno, aj takto vyzeral reálny socializmus. Ešte dnes sa mi otvára nožík vo vačku ...

Re: Tesla 637A "SEXTET"

Třeba to byla "intelektuální sabotáž" designerů těchto beden. Určitě byli na bolševika nasraní jako kdokoliv jiný.

Totálně nasazení za druhý světový dělali totéž smile

Web

(upravil jean 17. 6. 2009 9:53)

Re: Tesla 637A "SEXTET"

Jak keby sa to dnes robilo inak... Len dnes si kvôli tomu firmy platia oddelenie marketingu, ktoré odbúrava lámanie hláv zákazníkov, že načo im to bude.

Re: Tesla 637A "SEXTET"

Když jsme tady na foru otevřeli téma i o přijímačích, nedá mi to abych nezmínil, proč mám právě jistou náklonnost k rádiím.
Když jsem začínal s radiotechnikou, tak to byly nejdříve různé krystalky včetně tahání měděných drátů přes celou zahradu, aby anténa měla co nejlepší zisk.pro příjem signálu. Pak bylo období různých reflexních přijímačů s feritovými anténami v radiokroužku na ZDŠ. Na učňáku byl taky radiokroužek, tam začala stavba zesilovačů. Později na strojní průmyslovce v Gottwaldově si mne odchytili vojáci do předvojenského výcviku a dva roky jsem musel chodit do Svazarmu přijímat a vysílat Morse značky. Q-kódy samozřejmě taky smile. Na vojně po tříměsíčním intenzívním kurzu radistů mě ihned lampasáci z divize PVOS šoupli na „sál“. A už na ostro přijímat pozice všech létajících objektů na západ od naší hranice včetně sledovaných poloh u nás. Tzv. „vozduchy“ byly předavány pátračům, kteří celou leteckou situaci kreslili ze zadu na obrovské pleximapy pro SOD (starší operační důstojník, obvykle podplukovník, plukovník).
Takže za dva roky na vojně mám za sebou 305 služeb ve 24hodinovém režimu! (vždy tři radisté na směnu) a vychytanou radistickou třídnost 2. V přijímací místnosti radistů jsme měli 4ks záznějových přijímačů R4-Labe a hlavní radiopřijímač R-154-2M MOLYBDEN. Na kopci nad štábem byly ještě instalovány antény k legendární soupravě R-118 s výborným příjímačem R-154 AMUR. Na „sále“ musely být zapnuty trvale tři přijímače kvůli opakujícím se zvláštním situacím, např. když letěl z Polska do Žatce MIG-21 a vidíme, jak ztrácí výšku a posléze zmizel z radarů (vysoký a nízký). Za tři dny jsme ho našli zapichlý v křovinách 6 metrů pod zemí nedaleko od jednoho našeho oddílu, aj….
Co se týká mého příjmu Morse; ke konci vojny byla rutina už taková, že jsem si dokázal zapamatovat až dvacet znaků a zpětně je dopsat do záznamu smile a při tom ještě poslouchat na jedné z R4 naladěné rádio Luxembourg big_smile

Re: Tesla 637A "SEXTET"

smile

Web

(upravil Zorg 20. 6. 2009 1:31)

Re: Tesla 637A "SEXTET"

Sakra, jak se ta jednadvacítka dostala pod zem?! ..tak hluboko big_smile

(upravil e-man 20. 6. 2009 8:20)

Re: Tesla 637A "SEXTET"

Jednoduše - nadzvuková rychlost + pádová energie + vlastních pár tun +letová  výška = 6 m.  Doufám , že stačil
ten Mig opustit . Ješťě k tématu Sextet = erotika příbuzných . V době své premiéry to byla ceněná a poměrně drahá
mašina. Eto uže davno , sejčas amerikanskie  imperialističeskie aparaty.

Re: Tesla 637A "SEXTET"

Vidím Betarone, že na vojnu vzpomínáš s nadšením lol - ještě chybí výčet tvejch odměn ( při kterejch jsi musel vykřikovat " Sloužím socialistické vlasti ! " ).... mě vojna neskutečně srala, ty zelený mozky všude kolem...byl jsem taky u radistů, ale u odposlechu imperialistů, kterejm ale nechyběl smysl pro recesi, protože volací znaky skladů atomovejch bomb byly Cemetery 1 až x.... hnusná doba, přestože jsem byl mlád.... lol

(upravil Betaron 20. 6. 2009 14:41)

Re: Tesla 637A "SEXTET"

Kazzateli, s tím nadšením jsi to poněkud přepískl lol; „vojín“ po celé dva roky!
Přeci Ti musí být jasné, že buzerace politruků a jiných zelených gum byla především v kasárnách. Pokud se jednalo o radiotechniku a zajištění bezproblémového provozu, lampasáci-technici měli poněkud jiné myšlení než gumy přes PŠM a ideologii.
Co se týče oněch dvou zabitých roků: v mém případě se to dalo vydržet. Ta radiotechnika nebyla tak nezáživná a ve volných chvílích mezi službou jsem se mohl věnovat bastlení. Na učebně za „sálem“ jsem postavil baskytarový zesilovač kopie Marshall, a jiné drobnosti.
http://audioweb.cz/uploads/thumbs/84_marshall_hand_made.jpg
Pokud jsem nebyl ve službě mé druhé zařazení bylo – muzikant (to místo jsem tam měl zajištěné už před nástupem na vojnu). Hrál jsem ve vojenské kapele na basu, pop - rock. Jezdívali jsme zábavy, svatby, karnevaly pro děcka, ASUTy aj. po západních Čechách od Žatce přes Prahu až po Plzeň. A pak taky na altsaxofon s civilní taneční kapelou.
http://audioweb.cz/uploads/thumbs/84_milan_altsaxofon.jpg
Za dva roky jsem byl doma jen 4x lol
Takže Kazzateli, záleželo i na schopnostech, jak si to kdo uměl zařídit či zorganizoval, aby nebyl imrvere nasraný po celé dva roky big_smile

Re: Tesla 637A "SEXTET"

MARSHALL ??!? To byla propagace kapitaliznu jak vyšitá . Divím se , že tě nezastřelili před nastoupenou jednotkou .
Taky jsme měli kapelu a mrskal jsem zesilovače aby bylo na co řvát.

Příspěvky [19]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Tesla 637A "SEXTET"

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£