Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » Reproduktory » Určení výkonu reproduktoru

  Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 34 z 34]

Re: Určení výkonu reproduktoru

Rozdiel medzi 100W a 150W nie je vyznamny akurat z pohladu hlasitosti, ale pre reprak to spravi dost, to je 1,5x viac vyziareneho tepla. Z pohladu tepla nie je rozdiel tak medzi 900 a 1000W, vtedy sa 100ka strati.

Reprak "wataz" nema, reprak ma prikon.

Nie je ani celkom pravda, ze pocut, ked ma reprak dost. Tepelne sa moze pretazit skor, ako velkou vychylkou. Najma ak ide o daky sunt, co sa nevie hybat.

Re: Určení výkonu reproduktoru

Skoro vo všetkom s tebou súhlasím. Otázka bola ako určiť výkon (správne je to príkon), a ten je limitovaný aj priemerom cievky. Odhadnúť sa teda dá. Priemerom cievky je to najjednoduchší a najprístupnejší spôsob.

Áno, nemusí byť počuť kedy má reprák dosť. Ak bude cievka navinutá na papierovom formery (ako staré tesly) tak zaťažitelnosť 2-násobok priemeru s velkou pravdepodobnosťou neprežije, pretože tepelná zaťažitelnosť bude nižšia.

Áno, reprák má príkon. Prečo potom uvádzaš ako mernú jednotku watt? smile

Hranatybraska potrebuje zistiť kolko repro dokáže spapať bez deštrukcie - predpokladám. Na to je metóda priemeru cievky použitelná.

Re: Určení výkonu reproduktoru

Ano, prostě se potřebuju vyhnout situaci, kdy spokojeně poslouchám muziku a najednou něco zasmrdí a je konec. Jen proto, že jsem reproně úspěšně přetěžoval. Foto dodám až v úterý, zítra mám pracovní pohovór. smile

Web

Re: Určení výkonu reproduktoru

Jeste jeden detail - k cemu to cislo bude? Jak bude platne v souvislosti s aktualnim prikonem? To mas na zesilovaci nejake cislo, ktere mu rika "ted tece do basaku zrovna tolik a tolik watuch" nebo proste poridis zesilovac, ktery nedovede odevzdat ani o "VoltAmper" vic, nez dlouhodobe tepelne snese basak?

PA je samozrejme neco jineho.

Re: Určení výkonu reproduktoru

Já třeba taky nemámvůbec tušení jakej příkon maj basáky v mých bednách a bylo je a bude m to stejně jedno. Souhlas

Web

(upravil hranatybraska 15. 6. 2009 17:52)

Re: Určení výkonu reproduktoru

Jejdamane, vy mi nerozumíte.
1) Nejde mě o čísla.
2) Nejde mi o waty.
3) Jde mi o to, aby mi nevyhořel reprák

Michal: Spíš mi jde o to, abych to nenapích na zes, kterej do toho natlačí 2x víc, než reprák snese a v delší basové pasáži mi to shoří A ZǍROVEŇ bych ctěl ten reprák alespoň trochu využít, tzn. abych do toho nepouštěl 6W a on by přitom byl býval zvládl třeba 60W.

Možná mi něco uniká, a ptám se na píčoviny, ale myslím si, že ne. Pokud opravdu jo, tak mě to napište a já to po sobě smažu.

Web

Re: Určení výkonu reproduktoru

varianta 1)
slabý zes - reprák bude kmitat zbytčně ze strany na stranu protože ho zes neuhlídá- možnost zničení repráku vlivem limitace zesilovače
varianta 2)
výkon zesu = příkon repra - repro bude celkem s přehledem hrát do maximálního výkonu zesilovače,k maximu zesilovače bude klesat jeho schopnost uhlídat basák, relativně spolehlivý provoz
varianta3)
silnej zes- slabší repro - zesilovač uhlídá reproduktor dokud bude zvládat. zesilovač by neměl poškodit reproduktor limitací ale jen velkým výkonem puštěným do něj.

mě osobně je příjemnější poslouchat zkreslovat repráky než zesilovač, takže bych volil výkonější zesilovač v tvým případě na 8" repro stačí do 100W jmenovité impedance, to není zas tak moc navíc...

a jak tu bylo psáno, pokud se jedná o starší repro s cívkou na papíře, tak bych volil ještě slabší zesilovač do cca 60W

Web

(upravil jik 16. 6. 2009 8:01)

Re: Určení výkonu reproduktoru

Chyna to napsal dost srozumitelně a vidím to taky tak. Jenom bych k té variantě 1 dodal, že zničení hrozí především výškáče vlivem limitace. Ještě je zde fenomén platící pro všechny varianty (jak píše Chyna s tím uhlídáním) a to činitel tlumení. Bez ohledu na výstupní výkon. Určitě se Vám někomu stalo, že si postavili zesilovač s integrovaným obvodem a nemohli jste se dopracovat k čistým pevným basům. Pořád to nějak zahuhlávalo, basy byly gumové, byť hlasitost už byla dost silná a třeba to ještě vůbec nezkreslovalo. Potom ta samá bedna při přepojení na tranzistorový zesilovač začala hrát úplně jinak - líp a to při menší i velké hlasitosti.

Edit: Takže jsem hledal ve svých materiálech takovou tabulku, ale nenašel. Byla to tabulka velmi hrubých odhadů příkonů hluboktónových reproduktorů za předpokladu moderní konstrukce. Pamatuji si z ní ale, že pro basový reproduktor to bylo 1x až 2x -násobek průměru cívky (W; mm). To, že to nelze brát jeko dogma, je snad jasné i dítěti.

Re: Určení výkonu reproduktoru

Vidis. Ja mam doma ted zesik 200W/8 a provozuju na tom 6.5" basacky. A jeste jsem je neupekl...

Re: Určení výkonu reproduktoru

KomarD-Jeay napsal:

Nie je to len dako blbo pochopene? Ako to presne povedal on?

Vo vseobecnosti je take "pravidlo", ze cievky 1" maju prikon do cca 100W, 2" do 300, 3" do 600 a 4" do 1000, ale to je uplne zovseobecnenie.

Chvíľu mi trvalo kým som to našiel. Amatérske rádio B 5/93, strana 186 v strede

http://s4.postimg.cc/ljjpduwjd/185_bobo_citat.jpg

(upravil KomarD-Jeay 16. 6. 2009 21:56)

Re: Určení výkonu reproduktoru

Povodny clanok nie je dakde z 80tych rokov? Tak mi to pripada. Vtedy by to platilo. Este neviem, ci s v hentom pripade bavime o klasickom signale a prikone RMS.

Nakoniec sme sa od povoleneho prikonu dostali az k DF... trochu odveci, nezda sa vam?

Posti sem foto, nech vidime, co to mas a budeme mudrejsi.

Re: Určení výkonu reproduktoru

čus kluci a chlapci kdo píše že to pozná tak že to usliší tak je to kravina na 1000% nesmisl každá hudba nebo písnička je o něčem jiném takže se to nedá taklen poznat když má někdo 100w domácí kino a dá cd z hudbou nikdy nikdy nedá na plno protože to není čistota protože každá hudba prošla ve studiu a pochibuju o tom že si kupujete origo cd takže to stahujete ve formátech a každej formát má jinou kvalitu mp3-mp4-wma je dost rozdílné takže kdo má sestavu jakou chce od jaké koliv značky tak nikdy nedá jakou koliv hudbu do plna muj názor

ale zajímá mě jedna věc

auto zesilovače maj víkon 1000w není to náhodou blbost? mám 18palcové bass rebro na menší a střední sáli kamarád se semnou vsadil že mi ho odpálí jak nic tak sme ho zapojili a sotva to hrálo 8ohm auta maj jen 4ohm proč teda 1000wat podle mě žádný auto zesilovač nemá tolik watu nemá aní 200w protože to je nesmysl kde by bral tolika proudu z 12v baterie asi stěžka takže na závěr max podle mě v autu zesilovače je jen 100w a to horko stěžka bude to mít jen 2ohm a né 4ohm já používám omnitronick p1000 čus to je vše

Re: Určení výkonu reproduktoru

pole28: ty jsi chorvat?

(upravil Dalča 5. 11. 2013 15:15)

Re: Určení výkonu reproduktoru

třeba mu na klávesnici chybí čudlík který obvykle píše ipsilon

A velký problém bych cítil někde mezi tou neúplnou klávesnicí a židlí.
A taková přesnější dislokace té "závady" bych hledal někde kousíček nad 1. obratlem

Příspěvky [21 až 34 z 34]

  Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » Reproduktory » Určení výkonu reproduktoru

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£