Téma: TESLA AZS 222 a 223 - závady a tuning
Mám tu výše zmíněný zesilovač s vadou a k jejímu odstranění bych se chtěl dopracovat logicky a ne metodou pokus omyl takže popíšu vše od začátku. Kdo by se chtěl podívat na schema je zde www.thales.adslink.cz/AZS222.gif rozdíl mezi schematem a skutečností - místo tranzistorů T15 a T16 jsou tři diody v serii na chladiči, C45,46 není 22p ale 47p a místo KC810 jsou dvě samostatná KCčka spojená k sobě bužírkou. Další možné rozdíly jsem nekontroloval.
Majitel tvrdil že zesilovač normálně fungoval, nechal ho zapnutý přes noc ale nehrál. Ve 4 ráno ho vzbudil velký brum z jedné reprobedny. Tak to vypnul a pak odnesl ke mě. Zjistil jsem, stejnosměrnou složku na výstupu jednoho kanálu. Při bližším průzkumu zjištěn proražený tranzistor T14 (KD138). Na nic jiného jsem nepřišel. KD138 jsem neměl tak jsem tam dal KD140 což by mělo být totéž až na to že má vyšší Uce což je OK. Zesilovač měl ale na výstupu SS offset asi 1,3V což jsem předpokládal že může být výsledek rozdílného zesilovacího činitele oproti původnímu typu a tak jsem to doladil trimrem který jsem přidal mezi bázi a emitor toho tranzistoru paralelně k R86. Zesilovač hrál ale ukázal se značně nestabilní. Měnila se SS složka na výstupu od nuly ke 3V v závislosti spíš na době spuštění než na teplotě součástek. Soudím tak dle toho že když jsem zes vypnul a hned zase zapnul tak na výstupu byla nula a po nějaké době (asi tak 5min) to zase vylezlo s občasnými špičkami (lupanci) 8V ss. Poté nějaké době se tranzistor opět prorazil. Předtím hřál víc než ten v druhém kanále (oscilace?). Nevím proč protože na bázi i emitoru napětí odpovídalo schematu. Jestli tam byly nějaké špičky nevím protože na osciloskopu jsem to neměl - měřeno analogovým voltmetrem. Vzhledem k tomu že to už je druhý kus s touto závadou mohlo by se jednat o nějakou výrobní chybu (nebo mojí blbost). U toho prvního stačilo vyměnit ten tranzistor a šlapalo to dál a nehřálo to. Spoje kde by se dal očekávat studeňák jsem propájel. Nerad bych udělal nějakou botu. Kde by mohla být chyba?