Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » hotova vyhybka

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 32]

Téma: hotova vyhybka

z elektriky neviem vela, preto by som sa radsej spolahol na lepsich v tomto smere...je mozne sa spolahnut na taketo vyhybky?
http://eshop.dexon.cz/katalog/konstrukc … hybka.html
tieto kusky uz maju aj repro-svorky
http://www.bsacoustic.sk/index.php?page=6&itm=1022
http://www.bsacoustic.sk/index.php?page=6&itm=1021
pripadne
http://www.e-conrad.cz/frekvencni-vyhyb … a+dp47312/

menice, ktore by mali pripadat do uvahy
vyskac monacor DT-25N http://www.monacor.cz/catalogue-product.phtml?id=3574
stredobas monacor SPH-102KEP http://www.monacor.cz/catalogue-product.phtml?id=2119

v uzavretej ozvucnici (male zadne satelity)

Re: hotova vyhybka

K první části - ne, univerzální výhybky nestojí za nic. Na ně se vykašli.
K druhé části - 102KEP není středobas, ale střed.
Na zadní satelity použij nějaký odměřený projekt s Beymou 5MP60N, nenavrhuj nic od podlahy. Repra jsou alchymie smile

Re: hotova vyhybka

mas recht - midrange nie je stredobas
               - repro su alchymia - ked som si prechdzal clanky na tomto webe, zdalo sa mi to celkom jasne, ale forum mi moju jasnost zahmlilo....

...ide mi v podstate o kompaktny center a zadne satelity vo svetlom odtieni (breza,javor), ale aby to dobre hralo s momentalnym AVreceiverom (ziadne repro ako  genius), prip aj subik...asi si kupim nejaky set od Sony  a prelepim samolepiacou tapetou zelaneho odtiena. Snad nepokazim tak vela smile

dik za usmernenie

Re: hotova vyhybka

Se sony by jsi moc nevyhrál, radši si projdi projekty který tu už jsou, na případný nejastnosti se optej autora a vesele to zkopíruj. Pokud jsi šikovný tak nepokazíš vůbec nic wink

Re: hotova vyhybka

Když to pročítám, všechno kolem výhybek, platí paušálně, že stojí všechny za nic? Na netu jsou k mání i dost drahý kousky... Totiž nezřídka  - já například narážím na to, že buď k výhybkám v projektech již nejsou měniče k sehnání, k čemuž přispěl zánik TVM, nebo nejsou k měničům součástky, a pak někdo tady na fóru psal, že se diví, jaké konstrukce jsou lidi schopni vymyslet, že nejlepší je odladit tovární výhybku. To bych musel najít ale je to tu. Ach jo, není to lehký. Někdy to pročítání těch vláken tady na mě - můj názor - působí tak že nejdůležitější je měření, a měření, je vůbec důležitý poslech? Občas jdu na fotoaparát.cz, tam jsou nekonečné diskuse, jestli má lepší čip Canon, nebo Nikon, ale pokud fotografie nepoložíte vedle sebe na stůl, nemáte šanci to poznat, a kolikrát ani potom ne. Teď jsem třeba do starých beden Akai objednal dvě výšky Monacor DT-99, na blind a světe div se, jsou zvukově stejné, jako ta původní, protože jednu spálil syn člověka od nějž jsem to koupil... To jsem tam na zkoušku měl i ARV od TVM, ale tenhle monacor je suveréně porazí o třídu minimálně. Výhybka zůstala zatím bez úprav, jenom tam povyměňuju kondíky. I na Těch Monacorech je uvedeno 12dB/oct. což podle mě doporučuje výrobce, má to snad spočítáno přímo na takovéto výhybky, Já už jsem z toho jelen, měřit neumím, nevím jak, nemám vybavení a hlavně tu neznám nikoho takovýho, a pak - hlavně jestli by to vůbec bylo slyšet, aby to byl takový rozdíl, že by to stálo za to všechno... Víte co myslím? Jé to teď bude mazec...

Re: hotova vyhybka

Zdravím, popísal by som tú alchýmiu okolo výhybiek asi nasledovne:

Ak chcete mať niečo lepšie ako Genius repro, pripojením nejakého výškača a basáku ku uni dvojpásmovke už také niečo máte. Ak chete, aby také niečo hralo aj dlhodobo počúvateľne, je potrebné výhybku prispôsobiť meničom. Výšky sú citlivejšie ako basy - chce to tlmiaci článok (odpor, delič). Takisto v závislosti od výškača aj basáku treba určiť optimálnu deliacu frekvenciu. Univerzálnych 3000 alebo 2000 platí len pre niektoré kombinácie. Takže, ak chcete nejako začať, môžete si kúpiť uni výhybku, tak som to riešil ja - máte hotovú DPS, MKT kondy a cievky (aj keď s jadrom, no až bude navíjací drôt, vymenia sa.). Repro s výhybkou som si nahodil do simulačného softvéru (BoxSim pre Visaton repro, dobre sa s ním robí, zadáte si kľudne aj iných výrobcoiv repro zadaním TS parametrov). Nastavíte rozmery bedne, tlmenie a editujete výhybku - na výslednej charakteristike vidíte, že nie je rovná a viete, ktoré hodnoty súčiastok upraviť. S trochou znalostí z elektrotechniky a RLC článkov uvidíte, aké súčiastky k pôvodnej uni výhybke pridať. Vyvàtate pár otvorov na hotovú výhybku, naletujete súčiastky a máte výsledok oveľa lepší, priam neporovnateľný ako iba po pripojení uni výhybky bez ladenia. Tieto výhybky sú tzv. paralelné, niektorí ľudia ich nemajú radi, nie sú to tak excelentné riešenia, no funkciu splnia. Návrh samotnej výhybky, sériovej, od základov, je už trochu iný kumšt a je to na dlhšie. Treba si zvážiť strávený čas, hodnotu repro a celej zostavy, či to relatívne malé zlepšenie na sériovej výhybke bude badateľné. Keď máte slabšiu zvukovú kartu alebo zosilňovač, tie sa stanú potom vašim slabým článkom.

Toť môj postreh

(upravil Jurawood 26. 1. 2011 14:38)

Re: hotova vyhybka

Univerzální vyhybka je počítaná na ideální měniče - s ideální směrovostí, ideální ozvučnici a ještě nesmí být měniče dál než 1/4 vlnové délka.
Takové měniče neexistují!! = Uni vyhybka nemůže fungovat.

Ale existují i velmi drahé vyhybky, to jsou  špatné i ty?
No pleteš hrušky z jabkama viz první věta...
Teď je zima , potřebuješ lyžáky, když ti obchod neřekne velikost-číslo nohy ale řekne jsou velmi, velmi drahé= dobré, ty si je koupíš?

Re: hotova vyhybka

Meranie koreluje s posluchom. S univerzálnou výhybkou to nejako hrať bude, ale z ďaleka nebude využitý potenciál meničov, deliace frekvencie sa posunú, strmosti výhybiek budú nižšie a v spojení napr. s hliníkovou membránou to bude takmer nepočúvateľné.

Re: hotova vyhybka

BoxSim... Zjistím, jak to je. Díky za názor a obsáhlou radu. Ano, mám v tom zmatek.

Re: hotova vyhybka

Musím napsat, že jste měli naprostou pravdu, mám tu staré tesly ARS 9207, a přepojil jsem jednu na jinou výhybku, čtyřohmový univerzál, a nehraje to, tedy ne tak, jako s původní výhybkou. No, ale kdo by mi to tu sakra navrhnul a změřil. Liberecko...

Re: hotova vyhybka

dnes jsem listoval jedním číslem StereoVideo, je to květnové číslo 2007. V něm jsou sloupy Reference 3A Veena. A teď to hlavní, co mi vrtá hlavou.Středobasový měnič je napojen přímo na vstupní svorky, a výškový měnič má předřazen jeden jediný papírový kondenzátor. Článek se dále zmiňuje - cituji - "výhody jsou zřejmé, výhybky s větší strmostí zanášejí do reprodukce zkreslení, hlavně v oblasti dělících kmitočtů, a s rostoucím počtem pasivních součástek přibývají fázové posuny, jež negativně ovlivňují přenosové vlastnosti soustavy.
K samotnému hodnocení těchto soustav. podání středů a výšek, s přesně definovaným zvukovým obrazem, s velmi dobrou předozadní lokací.... ...vyjímečné podání středního pásma. Při vhodném výběru hudby je reprodukce mistrovská, poradí si i se zvukově velmi členitými nahrávkami.
Celkové hodnocení - Vynikající.
Když tak listuji těmi čísly, je mi divné, že výhybky v těch top modelech jsou od tohoto jediného kondenzátoru, po jednoduché kousky se třemi, čtyřmi součástkami až po plošné spoje velikosti zesilovače.
Velice zajímavé, hmmm.
Jestli se vliv výhybky až příliš nedémonizuje. Někdy, nezlobte se prosím, mi ale přijde, když tak pročítám ty projekty tady, že obecně tady platí - čím složitější výhybka, tím lépe.
Teď  ještě píchnu - fakt musím - sorry, ale z diskusí cítím všeoobecné opovržení bassreflexem, ale skoro všechny projekty tady ho mají.
Jak vůbec můžete posoudit něco, co jste nikdy neslyšeli? Jak můžu napsat v diskusi k projektu, že to je na pikaču, když jsem to neslyšel zahrát? Někde jsem tu četl, že BowersWilkins je špatná soustava, a dokonce tuším že autor projektu svoji práci nadřazoval těmto reprosoustavám, protože on použil Seas.
Prosím já vás nechci shazovat, ani se vás někoho dotknout, ale tak nějak tuším, že tu cestu budu muset hledat sám.
Fakt se nezlobte, ale mám v tom maglajz.

Re: hotova vyhybka

Možná kdybys přestal číst jenom časopisy typu stereo&video a snažil se do problematiky zakousnout pomocí odborných článků, tak bys to celé pochopil. Použít jednoduchou výhybku lze jen u velmi kvalitních a drahých měničů. U těch levnějších (které DIYeři většinou používají) to ale tak jednoduché není. Co se týče fázových posunů...zkus si někdy nastartovat třeba LSPcad, zaveď si tam charky měničů (včetně fáze) a zkus napojit jen přes kondík, jestli ti ta fáze sedne. Předpokládám, že vůbec. Ta výhybka je často taková komplikovaná už jen proto, aby si ty fáze sedli a jednotlivá pásma se fázově správně napojili. To nemluvím o tom, jak s tím jedním kondíkem bude vypadat celková charakteristika soustavy. Co se bassreflexu týče...nevím, nejsem tady dlouho, ale nevšiml jsem si ,že by se tady opovrhovalo nebo dokonce brojilo proti BR. Jen se tady často upozorňuje, že ne každý reprák je vhodný na užití v BR ozvučnici. Bohužel mnoho lidí najde nějaký reprák s Qts=1,0 a víc a chtějí ho dát do bedny s BR. Tam je pak jasný, že každý, kdo trochu přičichl k serioznějšímu návrhu bedny ho s tím pošle dopr... smile Ale jsou reproduktory, kde to zase bez BR dobře hrát nebude.
Co se týče posuzování bez poslechu...hele, pokud už v papírech kupř. magnetofonu vidím, že nahrává od 80Hz do 8kHz v toleranci 10dB s celkovým odstupem ruš. napětí 35dB, tak se ani nemusím poslechem zabývat, je mi jasný, že to bude hrát úplně na hovno. Když ale uvidím normální statické paramtry, pak se mi vypaltí si to poslechnout a udělat závěr, zda se mi to líbí, nebo ne. Tím jsem tedy chtěl vysvětlit, že pokud je už na papíře zařízení mizerný, tak v reálu to bude většinou ještě horší.

Re: hotova vyhybka

Stiglitz, každá liška chválí svůj ocas, a ta, co ho nemá, tvrdí, že tak je to nejlepší.

Web

Re: hotova vyhybka

Taky názor. No jo, něco na tom je.

Re: hotova vyhybka

Velmi obecně, abych míň tápal, prosím, kondenzátory zadržují nízké kmitočty, je to úměrné kapacitě? Vyzkouším to, ale nemám krabičku plnou součástek.

Re: hotova vyhybka

Velmi obecně, kondenzátor je součástka měnící svůj odpor v závislosti na frekvenci. Čím vyšší frekvence tím nižší odpor. A pokud se jedná o chování dvou různých kondenzátorů na stejné frekvenci, tak čím vyšší hodnota kondenzátoru (čím víc uF), tím nižší odpor.

Pro výpočet platí vzorec
Z=1/(2*3,14*f*C)
kde Z=odpor kondenzátoru, f=frekvence procházejícího signálu, C=velikost kondenzátoru

Re: hotova vyhybka

O.K. Díky, tohle jsem nenašel, zatím nikde, omlouvám se a děkuji. Možná určitě jsem nehledal pořádně, nebo nepozorně.

Re: hotova vyhybka

Ještě, jestli si mohu dovolit zeptat se, abych si mohl některé věci odvodit.
Budu Vám vděčný. Je, prosím možné (a pravděpodobné) že jsem nečetl pozorně. Dovolte, abych se předem omluvil, za to že někomu z vás seberu pár minut času.
- jak se bude měnit zvuk, když  připojím odpor, kondenzátor k reproduktoru sériově, je mi snad jasné. Ale co se bude dít, pakliže totéž připojím paralelně?
Na jeho vývody?
-vidíte nějaký smysl, když si pořídím krabici součástek, abych mohl experimentovat, byť si výsledky nebudu moci ověřit, alespoň prozatím, měřením?
Za tyto dětinské dotazy se omlouvám, vycházejte, prosím z toho, že jsem pořád laik, třebaže teď hodně čtu, něco mi proklouzlo, a asi jsem něco nepobral. Dík.

Re: hotova vyhybka

Něco zkoušet s kopou součástek je na prd. Stáhni si LspCAD, nauč se s ním dělat a můžeš si hrát a zkoušet co má na co vliv doalejuja. Ani nemusíš měřit reproduktor, stačí stáhnout jakýkoli už změřený (dávalo se tady toho nedávno dosti ve vláknech kde vystupovala osoba s nickem MaBat, nevím, jestli se dají naměřená data reproduktorů ještě stáhnout).

K tvým otázkám:
1) odpor paralelně k holému reproduktoru sníží citlivost reproduktoru v celém kmitočtovém spektru. Při vhodně zvoleném odporu (protože se výsledná impedance skládá z paralelně složených součástek, tedy se snižuje) vyzkoušíš, jestli u je zesilovače dobře navržená ochrana proti přetížení. Když připojíš odpor k reproduktoru zapojeném za výhybkou, rozladíš si výhybku.
2) kondenzátor paralelně k holému reproduktoru sníží citlivost reproduktoru na vyšších kmitočtech - tady je to trošku složitější než u odporu, protože reproduktor (jehož náhradní schéma je tvořeno kombinací indukčností, odporů a kondenzátorů) vytvoří s kondenzátorem rezonanční obvod a proto se navíc mírně změní jeho vlastní frekvenční charakteristika. Ostatní, co je napsáno u bodu 1) platí i zde, s tím, že kond 10uF má na 20kHz odpor 0,8 Ohm, což pro žádný zesilovač nepředstavuje vhodnou zátěž.

Re: hotova vyhybka

Díky. Ten program stáhnu. Vidíš, a to jsem původně jenom, před rokem chtěl udělat tužší bedýnky k minisystému. Manželka rezignovala, tak to vidíte.

Příspěvky [1 až 20 z 32]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » hotova vyhybka

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£