Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 7 z 17)

Audioweb.cz » Projekty sloupových reprosoustav » KUmBAjz (Visaton TIW300, AL170, TI100 a KE25SC)

  Stránky: ««« 1 ... 5 6 7 8 9 ... 17 »»»

RSS

Příspěvky [121 až 140 z 327]

(upravil soliton 20. 3. 2009 23:13)

Re: KUmBAjz (Visaton TIW300, AL170, TI100 a KE25SC)

-lepsi drat na basy mela na vystave luicida + biwiring, coz potvrzuje me drivejsi znalosti, a nejen ze tusim, je to opravnene
-divil bych se , ze by vystavovali v NA ty prave civky, co jsou vevnitr, minuly rok to nedelali - byly tam jine nez uvnitr.
bohuzel civky s nulovym odporem nedavaji lepsi vlastnosti... ted nebudu vysvetlovat proc, musel bych premyslet.

proc znely lepe stredy a vysky s lepsim kabelem?
bud byla zdvojena dvoulinka zapojena nejak do krize, ale urcite se zlepsilo tlumeni zesilovace - zaporna zpetna vazba je hadam realna u normalniho zesilovace (napetova) a je pripojena nejbliz ke konektorum repro na zesilovaci.
u tenkych dratu se projevi komplexni vlastnosti a k nalezitemu tlumeni nedochazi, coz se projevi nepresnymi basy a myslim, ze stredy a vysky "plavou" na proudu basu s prislusnym fazovym posuvem
(nejspis nedochazi k plne napetove zpetne vazbe, protoze se napeti snimane pro zpetnou vazbu lisi od stavu na reproduktoru o napeti dane = - fazove_posunuty_proud x impedance_ci_odpor_vedeni).

mel by se pouzit tedy v prvnim priblizeni biwiring (u proudove i rozmerove velkych basaku a nizkoladenych basreflexu)
a potom se uvidi... u ctyrohmovych beden asi urcite kabely tvaru pomlazky na basy,  4 ohmove maji horsi tlumeni.


to s tim q_ts versus tlumeni zesilovace je zajimave, myslel jsem, ze Qts co nejmensi a tlumeni co nejvetsi, ze zpozdeni pretlumeneho basoveho reproduktoru nevadi oproti stavu s prekmitem.
jake ma asi vlastnosti menic v bednach  Velodyne, Backes-mueller BM-35??




pro zvidave: jsem teoretik, ale o vikendu jsem zase jeden basak dal do bedynky - jen tak pro radost... mozna lepe  nez jit na high end. doma nemam nic moc, ale merici zazemi a zesilovace ano, menice taky, repro software jsem jeste nikdy nepouzil. Jen chci rict tou dokonalostichtivosti, ze pokud stavite historii prekonane bedny, tak musite pocitat s tim, ze budou mit hodnotu jen pro vas, stejne jako kdyz si koupite bedny "usher", ktere stavi podobny mastak jako ja - odkoukavanim. Pokud se na nich nenaucite, nema cenu je stavet, leda ze by se kolem toho motal potomek, jehoz deti se nekdy pro to zapali. Je zoufale velka konkurence a casto snahu oceni jen milujici maminka ci manzelka, jako v pripade N.A. nebo ten, kdo se uz spalil, jako nemci, co mi prodali menice a koupili pak uz najisto ty prave bedny.

pro autora kumbajze: mohu se v praze stavet, jezdivam do "ladvi" a do "bohnic".

KUmBAjz napsal:

Já jsem docela rád, že se to tu řeší - aspoň to nemusím hledat nikde jinde. Samotného by mě zajímalo, jaký by byl ve zvuku rozdíl, kdybych nějaké ty kabely prostřídal. Nicméně nevím, jestli lepší moje zapojení Quattro Wiring - tzn. čtyři tlusté a ne moc kvalitní dvoulinky Vrchlabského podniku Kablo, nebo "jen" třeba Bi- wiring s kvalitními kabely za několik tisíc. Osobní zkušenosti mám jen ze starých časů, kdy jsme doma měli stolitrové stavěné bedny z TVM (vlastně ještě Tesla) a byli nějak provizorně připojené na zvonkovou bílou slaboučkou dvojlinku a to ještě byl táta línej (mě bylo tehdy asi deset a nerozumněl jsem tomu ani za mák) uříznout rozměr drátu na přesno, takže u každý bedny leželo na zemi klubo asi desetimetrovýho drátu. Vím jen, že jsem místo toho po pár letech dal měděný drát (našel na půdě), který se používá jako síťový ve zdech, měď, v černém obalu, samozřejmě to nebylo lanko. Naohýbal jsem ho tehdy aby držel nějak tvar a jen na konce přiletoval asi deseticentimetrová lanka aby tomu dovolovaly pohyb. Navíc jsem ty dráty (nevím jak se jim odborně říká) dal zdvojeně (takže 2x+ a 2 x-) a rozdíl byl tehdy opravdu neskutenčný. Basy byly tak nějak stejné (což mě překvapilo právě), ale vejšky a středy najednou vylezly a zpřesnily se. Ale o hrozně moc. Samozřejmě ta původní dvoulinka musela mít impedanci jako mimino bobků v plenách...
A pak vím, že i docela drahé repro káble ztroskotaly u známýho na docela drahém aparátu (cd asi 30 000 a zesík asi 40 000 - značku už nevím, je to už drahně let) na asi čtyřicetilitrovém britském dvoupásmu Pro Ac a přehrála je obyčejná barevná čtyřžíla, která se používá na vedení třífázového proudu - ve zdi samozřejmě... spojil dva a dva a naletoval lanka a výsledke byl z drátu za asi 50,-/metr vynikající. U svých atlasů jsem bohužel zkoušet nějak neměl možnost. Než ale laborování z nějakýma ultra drátama bych dal přednost lepší výhybce - tzn. jak jsem psal výš, tlumivce třeba z trojky drátu, jak to má N.A u Lucidů atd. Na cívkách máte tolik metrů drátu a nikdo to skoro neřeší. Pakliže je slyšet rozdíl mezi dobrým a blbým drátem, byť má metr a půl, jak by se asi projevila změna výměny cívky se stejnými hodnotami (výjma impedance), leč z tlustého drátu (když ho tam je několik metrů!!!)
...ale jak říkám, jsem lajk, teorii moc neznám, elektřině nerozumím, jen co jsem viděl, slyšel, zkusil, spálil... - jsem trochu strojař ale živím se motonovinařinou - takže úplně mimo mísu. Muzika (bicí a hi-fi) je hobby.

Re: KUmBAjz (Visaton TIW300, AL170, TI100 a KE25SC)

pro solitona: Rozhodně toho víš o řády víc než já, když se stavíš určitě mi třeba aspoň s něčím poradíš. Takže určitě ano.
Jak jsi na tom tento víkend?

Re: KUmBAjz (Visaton TIW300, AL170, TI100 a KE25SC)

Michale promaž hlavně dementní kecy little, pavelst, tu citaci nade mnou a mě pak smile To dawsoovo povídání prosím hlavně nemazat a někam šoupnout! Čet jsem to 2x a ještě mi to kompletně nesecvaklo.

KUmBAjz: a co kdyby se u tebe udělal příští stmeláč? tongue Předpokládám že ty 4p bys jinam stejně dotáhnout nemoh big_smile

Re: KUmBAjz (Visaton TIW300, AL170, TI100 a KE25SC)

...a co obnáší takovej stlmeláč? kolik lidí - mám malinkej pokoj a nedostatek židlí  lol  lol

(upravil kyselym 21. 3. 2009 1:27)

Re: KUmBAjz (Visaton TIW300, AL170, TI100 a KE25SC)

zorg: dawsoo tim chtel rict ze neexistuje idealni rdc civky, Df zesilovace, Qts repraku atd... obecne. Musite se nato divat jako na celek a resit jako celek.
Kabely jsou hold jen jedna promena v pomyslny rovnici.... Snahy o "zneviditelneni" kabelu chapu pouze jako snahu o eliminaci jedne promene v pomyslny rovnici.

tomu littlovy by to snad chtelo zakazat i prispivat big_smile

edit: z vlastni zkusenosti- paklize pouziju primereny kably k bedne (napr. obyc 4x2.5 krizenou), nechavaj me kably celkem klidnym a myslim ze jeste dlouho budou smile

Re: KUmBAjz (Visaton TIW300, AL170, TI100 a KE25SC)

Kabely jsou hold jen jedna promena v pomyslny rovnici.... Snahy o "zneviditelneni" kabelu chapu pouze jako snahu o eliminaci jedne promene v pomyslny rovnici.
Velmi přesné , díky.

Re: KUmBAjz (Visaton TIW300, AL170, TI100 a KE25SC)

Děkuj spíš za tohle wink

kyselym napsal:

z vlastni zkusenosti- paklize pouziju primereny kably k bedne (napr. obyc 4x2.5 krizenou), nechavaj me kably celkem klidnym a myslim ze jeste dlouho budou smile

KUmBAJz: jó to záleží kdo by vážil cestu. Podle mě tak max. 20ks, spíš pokud by každej měl takový boudy jako ty, tak bude v místnosti přetlumeno lol - jak že jí máš velkou?

kyselym: nebudu se pouštět moc daleko nebo mě rozcupujete, ale myslel jsem, že pokud neudělám kix v ozvučnici vs. vhodnej reprák do toho, pak už je to jedno přeci? Prostě "na vstupu" by měly bejt všechny bedny rovnocenný, aspoň tak to chápu já: velký qts do CC a napěchovat, malý q do BR bez tlumení atd. Přece by pak neplatilo, že když reprák s nízkým q připojím na zesilovač s mizerným DF bude hrát líp než na kvalitnějším zesu...

Re: KUmBAjz (Visaton TIW300, AL170, TI100 a KE25SC)

Little, byly časy kdy jsem tvoje příspěvky četl rád a připadal jsi mi fajn. Ovšem už nějakou dobu mi připadá, jako by jsi prodělal lobotomii, či co. Myslím si, že prostě nemáš co psát k věci, ale chceš být viděn...

Re: KUmBAjz (Visaton TIW300, AL170, TI100 a KE25SC)

Pánové, je to prosté, neobjevujte ameriku, vykoukáte to i z té Tomanovy knížky. Reprák má mechanicky dané Qms, s tím nic moc neuděláte, ale datasheetové Qes je udáno pro zkratované svorky. Pokud zkratované nejsou, ale jsou zatížené cívkou, kabelem, přechoďáky a výstupní impedancí zesu, tak je to ve finále stejné, jako by se o tyhle odpory zvedlo Re samotného reproduktoru. Pokud to bude dělat například +15% na odporu, tak se také o patnáct procent zvedne Qes. Jelikož Qts je většinou dáno převážně právě Qes, můžete počítat se stejnou změnou. Najednou je z datasheetových 0.6 pro které jste si nasimulovali bednu ve skutečnosti 0.7 jen kvůli výhybce a vedení.
Reproduktor s Qts 0.3 je právě díky nízkému Qes sám o sobě přetlumený, odezva na impulz je pomalá. Vyšší frekvence, na které není třeba výchylka hraje bez problémů, ale basy nikde. Pak se skutečně může stát, že takovému repráku mizerná špulka a zesík s nízkým DF k těm basům pomůžou. Právě tím, že mu navýší dodatečným odporem Q. Takový případ je ale spíš ukázka nevhodné kombinace repra a ozvučnice.

Re: KUmBAjz (Visaton TIW300, AL170, TI100 a KE25SC)

Mathes: Souhlasím. Navíc mi připadá komické, že kluk, co má ještě teplou občanku a jedno až dvouletou praxi v oboru, poučuje čtyřicetiletého člověka s dvacetiletou praxí.

Boramyr: Pěkný příspěvěk, hezky vysvětleno, díky.

Re: KUmBAjz (Visaton TIW300, AL170, TI100 a KE25SC)

Ono možná kdybych si nakreslil náhradní schéma a ujasnil si, kde mi co udělá ozvučnice, výhybka atd., asi by to bylo jasné hned...

Re: KUmBAjz (Visaton TIW300, AL170, TI100 a KE25SC)

KUmBAjz: kde si kupoval tie Visatony?

Re: KUmBAjz (Visaton TIW300, AL170, TI100 a KE25SC)

všecko jsem kupoval přes pana Rochelta z Mariánských lázní

Re: KUmBAjz (Visaton TIW300, AL170, TI100 a KE25SC)

maju web? kolko stala ta TIW 300? pripadne kolko stoji TIW360 alebo TIW 250?

Re: KUmBAjz (Visaton TIW300, AL170, TI100 a KE25SC)

Český web visaton.cz nemá s rocheltem nic společného. je zastaralý a věci na něm se už ani nevyrábí... rochelt stránky nemá bohužel... TIW 300 mě stála 8200,- dnes bude tak nějak přibližně na stovku stejně... asi jak u jakého prodejce. TIW 360 se již nevyrábí, třstovka je mu náhradou, hranatý TIW 250 se také nevyrábí, náhrada je TIW 250 XS, moderní výkonný... stával asi 6000,- myslím - plus mínus

Re: KUmBAjz (Visaton TIW300, AL170, TI100 a KE25SC)

hmm, skoda, ja zhanam prave hranaty

Re: KUmBAjz (Visaton TIW300, AL170, TI100 a KE25SC)

jupííííí
konečně se mi rozehrálo pořádně cd (novej usher cd-7) - říkali 40 hodin tak asi, moc sem na to nevěřil (u beden to je jasný, repro se fyzicky rozhejbe) nechápu jako co se může rozehrát u cd - že si ten proud v těch součástkách vyšlape lepší cestičku... ??? ale fakt to hraje úplně jináč! Docela změna.. jemnější středy a vejšky, přitom jich je víc, a přestalo to dunět, celkově je to přesnější..
radost radost smile
..a dal jsem na rady a zadal soustružníkovi výrobu duralovejch hrotů (3 na bednu), tak to teda bude snad i pěkný bez těch kol, dyž do mě všeci ryli že sem to jima zprasil smile

Re: KUmBAjz (Visaton TIW300, AL170, TI100 a KE25SC)

Dal bych 4 na bednu. Pro inspiraci: http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=1458 big_smile Železo, 8.5cm na výšku, 7cm průměr, váha 750g každej lol

Re: KUmBAjz (Visaton TIW300, AL170, TI100 a KE25SC)

Clovece, elektrika si vyslape lepsi cesticku... paralelne zase asi lip zavre vratka, ne? smile To jsou hrozny formulace.

Re: KUmBAjz (Visaton TIW300, AL170, TI100 a KE25SC)

KUmBAJz: Nemůže to být třeba že ses líp vyspal, vyčistil sis uši, nebyls celý den v bordelu-hluku, atd.? A to zcela vážně. Já když přijedu z práce, tak jsem většinou k ničemu a o víkendu se mi najednou komponenty rozehrají do brilantních středů a bryskních výšek big_smile

Příspěvky [121 až 140 z 327]

  Stránky: ««« 1 ... 5 6 7 8 9 ... 17 »»»

Audioweb.cz » Projekty sloupových reprosoustav » KUmBAjz (Visaton TIW300, AL170, TI100 a KE25SC)

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£