Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 9 z 9)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač LVA202

  Stránky: ««« 1 ... 7 8 9

RSS

Příspěvky [161 až 165 z 165]

Re: Zesilovač LVA202

JJ, máte pravdu.

(upravil Vasi 30. 12. 2014 0:34)

Re: Zesilovač LVA202

Děkuji za postřehy a to hlavně BV, který mi před časem dal několik rad i pro LVA202.

Tu TPC kompenzaci bych chtěl zachovat. Mám ji použitou i v předchozí verzi a jsem s ní spokojen, ale na druhou stranu, zkusit nasimulovat TMC bych mohl smile
Používám sice jiný simulátor, ale ty CFP v diféráku tam docela snížily zkreslení (hlavně na 20 kHz) a tuším i zvětšily rychlost (v simulátoru se to chovalo stabilně). Ale zkusím to ještě znovu nasimulovat bez nich.
A největší oříšek je VAS. Ten emitorový sledovač za VAS tedy asi dám pryč, nicméně ten před VAS bych chtěl zachovat, protože je tam dosti prospěšný - podstatně sníží zkreslení, podstatně zvýší rychlost. Byl to právě VAS, který jsem chtěl nějak "vylepšit" oproti klasickým řešením, tj. hlavně nepřipojit přímo na diferák a pak už jen brát výstup. I jsem přemýšlel o MOSFETu, ale asi by s tím bylo víc problémů než užitku.

edit1:
CFP na vstupu udělají zlepšení cca 0,002% na 20 kHz, takže pokud by mohly být zdrojem nestability, nebudou nezbytně nutné, a proto je raději vyřadím.
Jinak už zlepšuju opravdu v detailech, když to bude mít THD na 20 kHz  0,006% místo 0,010% a frekvenčku 1,3 MHz, místo 1,0 MHz, tak jsem za to rád.

Možná se na to ještě podívám z jiného úhlu, zkusím se inspirovat podle zesilovače "SuperTIS", vypadá promyšleně.

Web

Re: Zesilovač LVA202

Vasi
Prúdové zrkadlá v symetrickom diferenciálnom vstupe a pri symetrickom VAS sú nepoužiteľné ,prúd cez VAS nie je jednoznačne definovaný, napr. minimálna zmena teploty mení prúd cez VAS aj 5-10x..Musí tam byť nejaká CM slučka, ktorá stráži prúd cez VAS, inak to 100% zhorí. Alebo použiť ako záťaž dif. vstupu odpory..
VAS- radšej než 2 sledovače použi hawksfordovu kaskódu s predradeným sledovačom, bude to oveľa lepšie.

Re: Zesilovač LVA202

Proud VAS není definovaný
Max. proud VAS není omezený

(upravil Vasi 30. 12. 2014 13:00)

Re: Zesilovač LVA202

danhard: děkuji, zaměřím se na tento hlavní problém.
BV: ano je to pravda, ten proud přes VAS musím nějak stabilizovat. Ono ty proudová zrcadla v diferáku tak nádherně vylepší parametry celého zesilovače. Jen s odpory je to pomalé a má to velké zkreslení (když zbytek zapojení zůstane stejný).

Zkusím změnit celou topologii a jak už jsem napověděl, zkusím se vydat zhruba tímto směrem:
http://home.tiscali.nl/data.odyssey/ima … IS-BJT.png

Zkoušel jsem si to simulovat a vychází to poměrně dobře. Rychlost jen o trochu menší, ale zkreslení je větší a to hlavně na 2. a .3 harmonické. Snad to půjde doladit.
Zároveň jsem si hrál s kompenzacemi (OMC, TMC, TPC), tak jak autor v článku. V simulátoru mi tedy jednoznačně vyšla nejlépe TPC.

Web

Příspěvky [161 až 165 z 165]

  Stránky: ««« 1 ... 7 8 9

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač LVA202

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£