Téma: Jak inteligentně přidat hmotnost?

Přemýšlím jak inteligentně přidat hmotnost na papírovou membránu.
Nechci modelínu, to chytré řešení není, ale přemýšlel jsem, že by se dala hezky rozložit na celou membránu v podobě těžkého měkkého laku, co by nepraskal. Je však třeba přidat 220g. Jedná se o 112Nd/W, což je obdoba 12LX60. Ve výsledku fs klesne na 23Hz, Qčko se vyhoupne nad 0.5 a ubude tomu 10dB. Použitelnost tedy v 80l uzavřence s výborným GD oproti BR, menší výchylkou a neposledně dolnějším kmitočtem s pozvolným klesáním (23.5Hz/-6dB), kde by se hlavně nesrala roura, která by byla s původním stavem až příliš citlivá.

Re: Jak inteligentně přidat hmotnost?

Není to dobrý nápad. Dal bych plastelínové závaží nad spoj kmitačka-former (pod kopuli), nebo něco podobného. Kolega dával i olověný drát, přilepený silikonovým tmelem na stejné místo. Těžký měkký lak se mi nezamlouvá, 220g bude hodně, navíc se obávám tvarové deformace membrány při pohybu.

Web

Re: Jak inteligentně přidat hmotnost?

já bych taky viděl jediný řešení, kterýby mělo nějak vypadat- schovat pod kopulku
třeba nějaký kroužek a přidělat pomocí lepidla.

Web

Re: Jak inteligentně přidat hmotnost?

Jde na to jít více způsoby,záleží jaké máš představy o konečném vzhledu.V každém případě to už bude úplně jiný reprák,jak parametry tak zvukově.Těch 220g je dost a souhlasím se Sendym,těžký měkký lak z toho udělá gumovou membránu a někde se to zbortí.Detailní konstrukci toho repráku bohužel neznám,dělal jsi nějaké simulace co ta zátěž bude dělat s tou membránou v zamýšleném frekvenčním pásmu?

Re: Jak inteligentně přidat hmotnost?

ja bych udelal napr. z preklizky zebrovani, ktery by bylo spojeny s membranou a uplne brutalne ji tak zpevnilo. a kdyby to nestacilo, tak jeste neco priplacnout kolem formeru... stejne to pujde pouzit jen na uplne nejnizsi basy

Re: Jak inteligentně přidat hmotnost?

Nebylo by lepší to zkorigovat elektronickou cestou, určitě by ten reproduktor mněl vyšší životnost, a šel by snadno zaměnit za jiný.

Re: Jak inteligentně přidat hmotnost?

Sendy: Pravda, lak asi není nejlepším řešením. To olovo mě zaujalo, nechci vrchlík sundávat a tak mě napadly olověné kuličky/broky po celém obvodu v místě spoje vrchlík-kónus.

luikas: To si nedokážu představit.

FilipAudio: Měl-li by být v CC, není to reálný.

Re: Jak inteligentně přidat hmotnost?

Olověné kuličky v plastelíně na tom spoji kdosi už měl, ale jenom dočasně. Na vyzkoušení by to možná šlo, a část toho dát třeba dospod membrány nad středítko, pokud toho bude moc. 220g je docela váha, bez sundání kopule a nalepení na konec formeru se stejně asi neobejdeš.

Hlavně nic nelepit na vrchlík, ten spoj s membránou bývá ož tak namáhaný.

Web

Re: Jak inteligentně přidat hmotnost?

Ak lak, tak primiesat donho nejake kovove piliny. Natrete by to muselo byt tak, ze smerom k okraju by sa mnozstvo zmensovalo, najviac laku by bolo v strede. K okrajom je membrana tensia a mohlo by sa to prehybat a vlnit.Ako zaklad by som dal skor velmi tvrdy lak, tenku vrstvu.