Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Impedance zesilovače a reprobeden

  Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 36 z 36]

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

Kluzo, když už tedy ten ohmův zákon znáš, tak ho taky použij správným směrem. To, že výkon je součin napětí a proudu je sice hezké, ale vůbec to neznamená, že zesilovač je schopen podle zátěže dodat jejich libovolnou kombinaci. V zesilovači dochází k úbytkům napětí, které násobené výstupním proudem dávají tepelné ztráty. Když připojíš poloviční zátěž, budeš muset do ní pro stejný výkon dodávat dvojnásobný proud, ten ale znamená více než dvojnásobné tepelné namáhání obvodů zesilovače. Jestli to předtím bylo 0,5W a potom 1W tak je to fuk, ale na opačném konci stupnice je buď zmrvený zvuk díky aktivované nadproudové ochraně, nebo v horším případě kouř a smrad. Takže opravdu není jedno, co na zesilovač připojíš. A co se týče předřadného odporu, tak nehledě na mrhání výkonem je to také naprostá degradace činitele tlumení, následek tu už asi někdo popsal.

(upravil petrs 19. 4. 2007 13:09)

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

I když ti Kluzo neporadím co bude pro tebe lepší a není to k tomu původnímu dotazu,musím se tě zastat to co napsal kluzo o ztrátovém výkonu napsal dobře.Já ho chápu tak že výkon a ztrátový výkon o kterém píše neplete,myslel to přece obecně jen jako příklad.Michale ty teď po něm vlastně jen opakuješ to co napsal o ztrátovém výkonu a účinnosti.Jak bylo řečeno jestli má zesilovač 4 nebo 8 neovlivní vůbec vzniklé teplo,teplo ovlivní pouze účinnost zesilovače.S napětím a proudem to napsal kluzo taky dobře,když má zesilovač větší impedanci není to nic jiného než to že pustí ven vetší napětí a menší proud než když jí má menší což nemá vliv na teplo zesilovače.Myšleno tak když se porovnávají dvě identické sestavy když by měl jeden 4 a druhý 8 to asi kluzo zapomněl jasně napsat proto to spousta lidí nepochopila.Napětí, proud, odpor to je vše v přímé souvislosti!Ampéry bez voltů nedělaj nic,vlastně bez voltů ani nejsou takže pouhé ampéry teplo nedělají.Ještě se musím zeptat nechápu to s tou cívkou,je pravda že cívka filtruje určité pásmo proto je ve vyhybce ale kluzo psal že tam dává indukční cívku?Naopak psal že tam dává bezindukční odpor takže to co dělá cívka ze silného drátu které nemá žádný odpor a to co dělá odpor který nemá žádnou indukci je přece úplně něco jiného.

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

Nejde o indukci toho odporu ale o jeho ODPOR! A mluvil jsem o tom, co udělá odpor cívky s přenosem basů, né její indukce. Proboha nemějte mě za úplného pitomce. smile
Problém je v tom, že zesilovač je zdroj napětí. Tedy s nižší impedancí bude odevzdávat adekvátně vyšší proud. (stejné napětí - on totiž neví, jakou zátěž má připojenou) Výstupní napětí je řízené úrovní vstupního signálu a celé je to proudově dimenzované na určitou impedanci, tedy při nižší NEDOKÁŽEŠ ZABRÁNIT tomu aby po koncovém stupni nebyl požadován výkon vyšší než kterého je schopen. Tohle se dá akceptovat u nějakého 6ohm reciveru, na kterých maník píchne dvoubasové soustavy se 4ohmy, ale hnát domácí zesilovače do 2ohmů a dohánět to předřadným odporem, to je přeci prasárna.
Přestaňte už o reprosoustavě uvažovat jako o nějaké součástce, která má jenom impedanci. Vždyť ona má svojí dynamiku, kterou musí konec krotit (a v tom mu ten odpor brátní naprosto kapitálně)

Shrnu svůj pohled: Zesilovač má na výstupních svorkách jisté napětí (dané třeba otočením gain a úrovní vstupního signálu). Připojením zátěže o určité impedanci tam poteče určitý proud a tedy určitý výkon.
Pro poloviční impedanci tam bude při stejném napětí vyšší proud. A o tom mluvím. Na to, že budu hrát "potichu" a podbné se přeci spoléhat nedá.

smiřte se s tím, že řešení jak připojit reprosoustavy s nižší impedancí než je minimální zátěž zesiovače neexistuje. Spočívala by jedině v úpravě zesilovače.

(upravil petrs 19. 4. 2007 13:31)

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

Jak chceš porovnávat ušima odpor cívky když ušima slyšíš jen výsledek indukce té cívky.Nebo ty poznáš co udělal podle tebe odpor cívky a co indukce?Ještě lze změnit impedanci zesilovače tím že bys si navinul příslušný transformátor na každou bednu.Ten umí změnit impedanci na jinou,ovšem v tomto případě by to bylo kničemu pač to by teprve začalo to pravé zkreslení smile Ale používá se to i v praxi ale ne na domácí kino smile Ale leda tak do normálního kina na vyvolávací systém (rozhlas).Tuším že se tam používají 100V rozvody.To jen píšu k větě že řešení neexistuje.

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

Tak 100V sem snad tahat nebudeme, ne? Jsme nohama na zemi, v domácím hifi a mezi tranzistory, abychom teda byli přesní.

A ANO vliv odporu v řádu jednotek ohmů v sérii před basem musí poznat každý, kdo není úplně nahluchlý. Zvlášť na hifi měniči s měkkým závěsem. Zkusils to někdy?

Takže mi chcete říct, že je úplně jedno, jestli v basové sekci výhybky budu mít cívku 2mH s odporem 0,3ohm a nebo 2mh s odporem třeba 1,3ohm?

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

Lidi, mě nezajímá cívka, tepelné vyzařování, ani ampéry, to nechte už stranou - založte si na to kdyžtak novou diskuzi. Mě zajímá jen nejlepší možná improvizace na problém který mi neplánovaně vznikl.

Možnosti:

1) Nedělat nic a ryskovat eventuelně spálení zesilovače. Nezní to tak hrozně když to je o 2 ohmy rozdíl. To je zatím většinový názor.

2) Padl tu odemne ještě návrh použití obyčených skleněných pojistek, ty sice mají také odpor ale ten je tak možná 0,1 ohmu. To by mohloi zabránit alespoň puštění na plné pecky. K tomu se nikdo nevyjádřil.

3) Rezistor - sám jsem psal že vím že to není to pravé ořechové, už jen pro to že tamto je impedance kladená určité frekvenci a toto je prostě jen odpor. Zatím jsem ho tam připojil na zkoušku a zároveň se zeptal na váš názor. Nicméně moc jsem to zatím nezkoušel ale zásadní rozdíl jsem zatím nevnímal. Každý se teda postavil negativně že dochází v nízkých frekvencích ke zkreslení..

Když to shrnu teď pro mě z toho plyne otázka jak velké vlastně to zkreslení bude? Nejlepší by bylo kdyby to někdo dokázal vyjádřit matematicky.  Jde o to jak moc velké zlo to tedy vlastně udělá...

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

Damping factor je "schopnost zesilovače ukočírovat membránu", která se v jistém okamžiku pohybuje vlastní setrvačností a zesilovač jí brzdí. (Situace celkem častá, když není čistě harmonický signál)

DF = impedance zátěže/ výstupní impedance (vnitřní odpor) zesilovače.
typicky DF = 80 = 8 / 0,1.  Příkladně pro "lidový" tranzistorový zesilovač a 8ohm bedny.

A teď si do toho vzorce dosaď ty tvoje dva ohmy. Prostě je dej do série s vnitřním odporem zesilovače.

Tedy tvůj DF (pokud bys měl původní DF zesilovače 80) je 8 / 2,1 = 4

80 proti 4.

Nejlepší řešení je pořád nepřipojovat tam ty dva páry. smile

(upravil kluzo 19. 4. 2007 14:28)

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

Michal: Konečně jsem se dozvěděl něco pro mě zajímavého. Bohužel vnitřní odpor ani DF není ve specifikaci uveden. Pokud to ale odpovídá skutečnosti ten vzorec, tak pak je to celkem i jedno protože vliv na tuto hodnotu je znatelný. Ale bohužel protože údaj DF mi i tak pramálo říká nekožážu si představi zda toto na celkový zvuk může mít vliv třeba 1% a podobně jestli mi rozumíš.
A ještě mě z toho napadá další věc a to je to že když by 6ohm zesilovač hrál na 4ohmy tak to se určitě projeví také nějakým zkreslením a teď je o opět o to jak velkým...

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

Co bys chtěl slyšet? 7.385883%? smile
Vždyť i třeba THD je téměř abstraktní hodnota, ty sis nějak vyzkoušel, že třeba pod procento je to OK a přes něj už ne? Věř, že kdybych měl odhadnout tak každý 1ohm ti přináší nějakých 10procent (Pro rejpaly: to neznamená, že při 10ohmech už bude jenom zkreslení smile ) navíc ke zkreslení na nejnižších basech a to zkreslení bude tím větší, čím víc se bude signál lišit od harmonické funkce. Prostě tlumicí (ta hlavně) a pohonná síla zesilovače bude pomalu převažována servačnou silou hmotnosti membrány. Ale teď jsem se teda provinil proti všem svým zásadám, tímhle odhadem. Fakt je, že mít odpor před 4ohm bednou který bude mít třeba 4ohm/20W tak si ta membrána basáku dělá už v podstatě co chce, protože činitel tlumení půjde pod 1.
zkus si zkratovat svorky basáku a pak zatlač na membránu - půjde proti svorkám naprázdno velmi ztuha. A pak si to samé zkus když to zkratuješ tím 2ohm odporem - půjde mnohem snáze, v podstatě nerozeznatelně od rozpojených svorek. Už?

Edit: smile ale stejně, dokud neteče proud zátěží, tak si napětím nezatopíš. smile

EDIT2 Jestli DF není uveden, znamená to, že s enení čím chlubit a tedy očekávej hodnotu tak kolem 50ti a míň do minimální impedance. Pozor - jak sis mohl všimnout je DF závislý na impedanci zátěže, takže když tam prdneš bedny s poloviční impedancí, zase jsi snížil DF na polovinu. Přidáním odporu sice zvedneš DF zesilovači, pro soustavu (odpor-bedna), ale bedna bude mít na svorkách patrný DF tak, jak jsem ho popsal výše, tedy rapidně snížený tím odporem. Hustý, viď. smile

(upravil Dunkeracek 19. 4. 2007 14:53)

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

kluzo:

Nejlepsim resenim asi bude, kdyz si to vyzkousis zapojit jednou s odporem a jednou bez a poslechnes si jestli se nejak zmenila kvalita reprodukce. Pokud ten rozdil pro tebe nebude nijak slysitelny tak tam ten odpor klidne nechej a aspon bude mit jistotu ze konec vydrzi. Takhle bych to resil ja.

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

Dunkeracek: Toto je také zajímavý nápad. Mám na CD generátor širokého spektra frekvencí včetně růžového, bílého šumu atd. takže bych to mohl i zkusit.

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

A co si na tom třeba pustit hudbu?

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

Víme už, co je to za bedny a jak nahlas hrají? Pokud jde o malá dvoupásma bez basů, navíc ještě relativně potichu poslouchaná, tak ten problém s předřazeným odporem nebude tak horký.

K tomu odporu mezi reprem a zesilovačem, ať už vřazenému, nebo u cívky ve výhybce můžu říct asi tolik, že rozdíl mezi reprem přímo na zesu a jedním ohmem mezi tím uslyší snad i nahluchlý děda. Měl jsem svoje škatule jak aktivně, tak i v pasivu z dost mizerných cívek, takže vcelku vím o čem mluvím. Věřím dokonce, že někomu by se to mohlo i líbit... nevím jak je tomu u větších odporů, ale při tom cca 1R je rozdíl zejména v tom, že bedna začne mít víc autotunerských hustobasů. Takové ty měkké rozmazané, a to i v uzavřené bedně, co by to dělalo v basreflexu si radši ani nepředstavuji. Ta ztráta elektrického tlumení pohybu membrány je tam citelná i při blbém 6,5" basáčku a malé výchylce... s větším gumákem by to bylo pravděpodobně dost mizerné.

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

Michal ma pravdu, odpor pred basakem musi byt co nejnizsi. Jinak by vubec nemelo smysl resit velikost damping factor zesilovacu, privody velkymi prurezy, minimalizovani prechodovych odporu. Velky odpor bred bednou muze zcela zmenit Qtc bedny se vsemi negativnimi dopady - nejspis se toto projevi posunutim mezniho kmitoctu bedny smerem vzhuru s vytvorenim hrbu na charce, dunenim a huhlanim basu a podobnych "nadhernych veci".  Nejlip jsou na tom, co se tyka basu, subwoofery s aktivnim zesilovacem primo v bedne, kde je reproduktor pripojen nekolika decimetry vodice a prechodove odpory minimalizovany. K tomu vystupu 6-16Ohm na receiveru - vyrobci se sychruji pred prasackymi konstrukcemi pasivnich vyhybek, kdy u 8Ohm beden klidne pada v nekterych castech prenaseneho pasma impedance pod 4Ohm. Dobra a poctiva DIY konstrukce, kde ma impedance 4Ohm bedny dobry prubeh s vychylkami spis do plusovych hodnot od 4Ohm se neni ceho bat to pripojit k zesilovaci 6-16Ohm na stitku, pokud se nebude tento honit na doraz, coz pro domaci pouziti snad ani neprichazi v uvahu u zesilovace s ~ 70-100W/6Ohm.

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

Připojovat 4ohm zátěž k zesilovačům, které mají předepsánu nejnižší dovolenou zatěžovací impedanci 6 ohm VŘELE NEDOPORUČUJU. Pokud se nejedná o přístroj z cenové kategorie od cca 20.000Kč výše. Tato vyšší kategorie totiž obsahuje také nadproudové jištění koncových stupňů, kterážto u aparátů kolem 10.000Kč zcela pravidelně chybí. Koncové stupně se tak nemají eventuálně čím bránit, pokud se k "6ohm" přístroji s připojenými 4ohm soustavami přiblíží někdo jiný, než majitel a pootočí kolečkem volume víc, než je zdrávo. Přístroje tohoto druhu z nižších cenových kategorií jsou dnes konstruovány tak, že dostanete jen přesně to, co si zaplatíte. Jinak řečeno koncové tranzistory pracují při 6ohm zátěži na hranici svých možností, transformátor přístroje je dimenzován právě na tuto zátěž a poměrně nízký průměrný výkon ze všech kanálů, chybí proudové jištění, ochrana proti ss napětí atd. Pokud se náhodou Bůh smiluje nad koncovými tranzistory a nechá je i při 4ohmech žít, odesere to většinou EI síťový transformátor a to shořelým primárem. Ten je totiž navržen také "tak akorát" a nejaké větší přetížení nesnáší /tak jako toroidy/, protože má zatraceně špatný odvod tepla zvláště z prostředních vrstev vinutí, kde je pořád ještě primár. 
Výstupní relé jsou u těchto aparátů ne proto, že by měly chránit zátěž při průrazu koncových tranzistorů, ale proto, že zatraceně úsporně navržené koncové stupně prostě při zapnutí práskají.
Nebezpečná je i situace, kdy se k takovému přístroji prostě natvrdo připojí 4ohm soustavy s tím, že "o tom vím a budu si dávat bacha". Po půlroce na to prostě zapomenete, jaké že to jsou bedny či kolik tam má být správně ohmů a při nejbližší příležitosti, kdy to budete potřebovat zesílit-prásk.
Sériový odpor se soustavami je z hlediska čistě elektrického i elektroakustického naprostá píčovina. Čistě teoreticky se tím sice doporučená impedance dodrží, ale elektroakustické vlastnosti soustavy zesilovač-reprosoustava se zhorší tak, že to není /alespoň pro mě/ k poslouchání. Můžeš si to vyzkoušet při rozumné hlasitosti, jak ty soustavy /třeba jen přední/ hrají s odporem a bez něj. Stačí k tomu dvoupólový páčkový vypínač, kterým odpory na zkoušku zkratuješ. Pokud rozdíl v reprodukci nepoznáš, tak pak jsou jen tři možná vysvětlení:
1. bedny jsou naprosto na píču,
2. koncové stupně toho aparátu jsou tak mizerné, že to není poznat,
3. jseš tetřev hlušec v toku a od toho není pomoci, leda až v důchodu.

Toť můj názor a postřehy coby servisáka.

Web

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

kluzo:Docela s velikým úsilím se ti všichni kluci tady snažili napumpovat nejzákladnější informace.Reakce z tvé strany je,že tě nezajímá cívka.Tvůj problém vzniknuvší z nedostatku informací před nákupem sice cenově výhodné,avšak nekompatibilní konfigurace zesilovače versus beden pomíjíš.To,že děláš nevěstinec v připojení bedniček k zesilovači,se snažili odborně vysvětlit všichni.
Shrnu:zesilovač s výstupem 8 Ohm nelze připojit na 4-6-ti Ohm reprobednu korektně.Vždy hrozí problém při vybuzení.Nevadí jsi-li doma nebo ne.
Předřadným odporem před repro  rozházíš výše uvedené.Přečti prosím důkladně znovu předchozí příspěvky pro tebe
Příspěvky od sincalir zvláště v posledních 3.bodech platí téměř 100%
Opravdu tě nenapadlo proč všichni připojují repro nejkratšími vodiči s co největším průřezem a malou kapacitou ev. indukčností mezi sebou? :| a =|

Příspěvky [21 až 36 z 36]

  Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Impedance zesilovače a reprobeden

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£