Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Impedance zesilovače a reprobeden

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 36]

Téma: Impedance zesilovače a reprobeden

Zdravím, mám problém

koupil jsem si AV Reciever 7x100W Pioneer kterej má impedanci 6-16ohmu ale bedny mám taky poměrně kvalitní ale jen 4ohmy a nerad bych spálil koncák. Normálně bych to nekoupil ale bedny jsem už měl a k zesilovači jssem přišel levně (místo 13tis pouze za 4,5tis). Dá se to nějak vyřešit? Předpokládám že 2 nebo 4ohmy výkonovej odpor kdterej bych připojil do cesty by asi netačil protože v tomto případě se jedná o frekvenční závyslost? Případně pokud by to šlo, jak výkonný by ten odpor měl být?Dokáže někdo poradit jak rozchodit takovou kobinaci? Na netu jsem k tomu nic moc nenašel.

(upravil ondra Ch 17. 4. 2007 10:35)

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

Pokut nejsi "tavič" ,který poslouchá neustále na plnej céres, tak bych se nabál ty 4ohm bedny připojit přímo,ale chce to pouštět s rozumem,nejhorší jsou domácí kalby,kdy hlasitost klesá se směrnicí 3dB na panáka smile Ono ,když se podíváš na průběh impedance některých soustav ,tak se u 8ohm bedny na určitých frekvencích dostaneš klidně na 4 ohm.............vše záleží na tom jak, má ten který  přístroj dimenzovaný koncový stupeň.

Web

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

Tak. NA normání provoz nejlépe DIY věcí, kde si toho člověk fakt váží to bude OK. Ale může se stát...

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

Já mam bedny 4 Ohm, v jedný části impedance klesá na 2,5 Ohm a peru to do 6 Ohm zesíku a drži. Někdy to v rámci TVM ohulim a zvládá to dobře. To mě docela překvapuje. Předtim sem tam měl 8Ohm TVM bedny a ty se po otočení volume zachvíli díky přebuzení zesíku rozchrachtaly. Se 4 Ohm se mi to ještě nepovedlo. A hřeje se to malinko více nooo smile Ale to musí být několik hodin na plno.

Web

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

Mirulu: Ja planujem koupit AV receiver  ma 6 -16 Ohm : http://www.audioexpert.cz/prijimace-zes … -vsx-916-s

a bedny by sem chtel 8Ohm TVM .Myslis ze to neudela to same co udelalo tobe?

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

6.16 reciver a 8bedny je stadardní situace. Mirulovo zesilovač byc d toho netahal. smile

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

No nechci nic říkat ale VSX-916-S je přesně to co mám já a o čem se tu bavíme takže dost dobrá náhoda že?

Dříve jsem měl špičkový Philips asi 25let starej 4x75W (předčí ledacos dnes moderního - zvukově, dokonce na mě dělá dojem že hraje mnohel lépe než zmíněný VSX-916-S) kterej byl na 8ohmu a bedny jsem na tom jel tyto 4ohmové a taky to přežilo ale to byla úplně jiná konstrukce zesilovače resp. asi před 17ti lety jsem ho koupit zničený od blesku za 500Kč vyměnil několik integráčů a předělal trohu koncák na české tranzistory KD??? a jel v pohodě i na 4ohmy míto na 8, tam jsem se nebál protože kdyby schořel tak bych ho bez problému opravil za pár korun.

Ale vzhledem k tomu že VSX-916-S již nemá obyčejné tranzistory za pár korun ale velmi drahé výkonové integrované obvody tak to ryskovat nechci když by se v podstatě trvale přetěžoval koncák. Včera jsem zkusil koupit bezindukční odpory 2ohmy ale meli pouze 15W (bedny mám 75W) a zapojil je na kabel reprobedny (pokud se to osvědčí dlouhodobě a nevymyslím či mi někdo neporadí nic lepšího tak je přidám přímo do bedny). Čekal jsem že budou topit jako blázen a kupodivu jsou téměř úplně studené (po 30minutách hlasitější hudby). Takže po jednom dnu zkoušení zatím mohu relativně takovou věc doporučit. A co to mělo za efekt? Bezesporu jsem ubral jeho maximální hlasitost (v paneláku mi to vlastně vůbec nevadí) ale...  Když jsem poprvé zkoušel připojit pouze dvě 4 ohmové bedny tak ten zesilovač i při vemi tochém hraní byl dost horkej (nevím co je pro něj zatím normální mám ho 1,5 dne)teď tam mám čtyři 4 ohmové bedny ale ještě s těma odporama a zeilovač při podstatně hlasitějším hraní je stále studenej teda aspoň po jednom dnu zkoušení.

Juraj: Jen pro případ že si koupíš ten VSX-916-S tak chci upozornit že se tam přepíná kombinací POWER + SPEAKERS odpor beden a to 6ohmů nebo 8ohmů (u toho 8 se nastavuje 8 pro 8 a více ohmů). Je to v manuálu popsané. Já jen abys to třeba němel na 6ti a nejel na 8 ohmové bedny.
K tomuhle jsem chtěl ještě dodat že by se nic zásadního ale nestalo protže když máš odpor beden větší než odpor zesilovače je to v pořádku tím nic nespálíš jenom se sníží maximální hlasitost ale opačně je to špatně a to je to co tu vlastně řeším.

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

kluzo napsal:

...teď tam mám čtyři 4 ohmové bedny ale ještě s těma odporama...

Upřesni, co tímhle myslíš a jak to máš zapojené.

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

Na každé reprobedně jeden 2 ohmovy odpor do série s reprobednou (v cestě červenému drátu). Momentálně mám 4.0 takže čtyči odpory, v příštích měsících se to zvíší na 5.1. Sice impedance 6ohmu je myšlená trochu jinak než klasický odpor ale myslím že je to stále lepší než nic.

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

Kluzo:

A kdyby sem chtl aby zesilovac netopil pri hlasite hudbe a aby maximalni hlasitost byla taka jaka ma byt?Co mam proto udelat?Pripominam ze zesilovac je od 6-16Ohm a bedny 8Ohm.

Nebolo by lepsi radeji investovat do 4Ohm zesilovace a 4Ohm beden?

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

Kluzo: Tušil jsem nejhorší. Víš co teď právě způsobuješ? Kolikawatový odpor tam máš?

A víš vůbec proč se tohle nemá dělat a NIKDO rozumný to nedělá?

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

juraj: Podle mého názoru je to doma úplně jedno jestli máš 4, 6, 8 homů. Hřát to bude pořád stejně (pokud se to nepřetěžuje jako v mém případě), důležité je aby obojí mělo stejnou hodnotu. Rozdíl mezi 4, 8 atd. se projeví jen tím že ti tím kabelem protoče jinej poměr voltů ku ampérám což v domácích podmínkách podle mě je úplně jedno (možná má někdo jiný názor). Na to se kouká spíš u koncerů, diskoték, kde jsou velké výkony nebo taky v autech kde je konstruktér zesilovače omezen 12V z baterie.

Michal: 15W bezindukční (jiný neměli), čekal jsem že se upeče ale zdá se že v praxi ne, psal jsem to víše. To celé momentálně mám jako pokus. Pokud poradíš něco lepšího mimo výměny zesilovače či beden tak budu jedině rád. Proto jsem začal tuto diskuzy. Nahoře jsem psal že bych normálně do něčeho takového nešel ale náhodné okolnosti mě přivedli na tuto cestu, pokud jsi to četl.

Pokud vím tak způsobuji snížení hlasitosti (nevadí mi), úbytek výkonu (nevadí mi), zbytečné teplo (které jsem zatím při zkoušení nezaznamenal) a kdyby ten odpor měl indukci, což nemá tak zkreslení zvuku.

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

Ani výkon, ani teplo ani nic dalšího mi nevadí. Vadí mi ten odpor před bednou jako takový. Víš, jaké to má následky? Proč se v cívkách před basákem honí co nejmenší odpor a proč se motají co nejsilnějším drátem? Proč se přívody k bednám dělají s relativně silnými průřezy? Proč se všemožně snažíme šroubovacími terminály odstranit přechodové ODPORY?

Celkově se snažíme minimalizovat odpor mezi zesilovačem a měničem. A tys tam prásknul Votpor.

Ještě mi řekni, že tam máš nějaký bedny spolu v sérii...

Ještě k tomu tvému poměru voltů k ampérám... problém je v tom, že zatížení a teplota je pouze odvislá od AMPÉRŮ, volty jsou jí buřt. Znamená to, že při nižší impedanci to prostě kurvíš víc. Fyzika je sviňa. Napětí nic nezahřeje, proud ano. Nebo máš doma vařicí zásuvky?

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

kluzo:

Veskera snaha o nejvysi DF bude tihle odporem razem k nicemu. Doporucoval bych to pripojit na primo bez odporu a spise se krotit s hlasitosti.

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

Takže když si vytvořím sluchátkový výstup tak, že paralelně vyvedu dráty od výstupu k reprosoustavám (přepínatelné), pak připojím odpory o takové hodnotě, aby hlasitost ve sluchátkách byla stejná jako v reprosoustavách při stejně nastavené hlasitosti, tak je to taky špatně? Já jen, že zvuk v těch sluchátkách není něják zhyzděný...:)  Jen při vypnutí zesu se pak ozve táhlý zvuk někde v oblasti vyšších frekvencí, který postupně utichá...Nevíte, čím to je způsobeno a jak se toho zbavit? Díky

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

Sluchatka nejsou reproduktor, hmotnost kmitaciho systemu je nesrovnatelne mensi a tim padem i pozadavky na tlumeni, da-li se to v tomto pripade takhle vubec nazvat.

(upravil kluzo 19. 4. 2007 9:32)

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

Michal: Pořád akorát píšeš víš, víš, víš, ale důvod nenapíšeš. To máš někde přečtené a ani ten důvod nevíš nebo proč ho z tebe nemůžu dostat? Podle mě je jeden z hlavních důvodů to že se na tom ztrácí výkon a to v podstatě při velkém výkonu. Když budu mít 4ohmový zesilovač a bedny a na vedení vznikne 1ohm může se tak při 500W ztratit klidně 100W. Což samozřejmě každému vadí ale v mé situaci ne protože nemám 500W a ani nepotřebuji v paneláku vysoké výkony. Jde mi v podstatě jen o to zda nevznikne nějaké kreslení zvuku a když ten rezistor je bezindukční (je metalizovaný nikoli drátový) tak se domnívám že by žádné výrazné zkreslení vzniknout nemuselo - pokud si mysli někdo něco jiného tak prosím o přesné vysvětlení a to je to co se snažím zjistit či zda by to nešlo řešit i jinak. Jinak reprobedny v sérii samozřejmě nemám ale nebylo by to nic špatného v praxi se to někdy dělá. Dokonce mám doma odstavený hi-fi zesilovač kteréj to přímo umožňoval (já toho nevyužíval). Konkrétně stereo zesilovač kterej měl výstup 2x 8ohmu a nebo se do toho stejného konektoru strčili jen 4ohmy a vele byli ještě další dva konektory do kterých se strčili další dvě STEJNÉ bedeny po 4ohmech a vevnitř se to samo přeplo na sériové zapojení a vzniko zase 8ohmů neboli 4+4 a 4+4ohmy.

Michal, Juraj: To co jsi napsal o těch voltech a ampérách, nezlob se na mě ale to je taková hloupost že žasnu. Z toho by se dalo usoudit i to že tě nemůžu brát moc vážně. Ani volty ani ampéry nedělají teplo ale kombinace obojího neboli výkon. P=U*I (pro lajky W=V*A) když budu mít 1V a 100A je to 100W když budu mít 1000V a 0,1A je to zase 100W, chápeš? Ampérama ani voltama si buřta nepečeš nebo cos to tam psal o buřtech. Pak tu máme ještě ohmův zákon - šikovná věc. Ten říká R=U/I Když budeš chvíli počítat tak zjistíš že když budeš mít malej odpor tak poteče velkej proud a malé napětí, když budeš mít stejný výkon a ten odpor bude vysoký poteče velké napětí a malí proud. To je to co jsem se snažil vysvětlit. Je doma jedno jestli bude zesilovač s bednama na platformě 4 nebo 8ohmu, zesilovač bude hřát stále stejně při stejném výkonu jen se změní poměr mezi voltama a ampérama. Při 4ohmech a vyšším výkonu bude maximálně potřeba kvalitnějšího vedení protože na velký proud potřebuješ silný drát a dobré kontakty jelikož sebemenší odpor mu ukousne hodně výkonu (ohmův zákon). Teplo vyzařované zesilovačem (pokud ho někdo nepřetěžuje menší impedancí než na co je konstruován jako právě já) záleží na konstrukci neboli účinnosti zesilovače, nikoli na tom jeslti je na 4 nebo 8 ohmů v domácích podmínkách. To celé v podstatě jen pro JURAJe aby věděl jak to je když ho tu takhle mateš.

Dunkeracek: Upřesni prosím pojem DF. Varianta bez rezistoru samozřejmě ze hry nevypadla, musím to ještě pořádně odzkoušet ale jak jsem spal výše, zdá se že to dost topí při 4ohmech a s rezistorama se zdá že podstatně méně (při normálním poslechu) jinak bych to možná ani neřešil. A taky jde o to že na to nemám záruku a že když třeba přijde návštěva (i za mé nepřítomnosti) nemohu zajistit to že to někdo nebude chtít otestovat co to dá aby si to vyzkoušel když to mám nové že... Proto se snažím zjistit jaké jsou ještě možnosti. Pak mě ještě napadla varianta kdy by se tam dala normální pojistka na každou bednu pak při nechtěném vytočení volume by rupla a bylo by to ale to zase neřeší permanentní přetěžování a nadměrné hřátí koncáku.

(upravil pibi 19. 4. 2007 9:40)

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

Odpor před reprobednou Ti velice zhorší kontrolu membrán zesilovačem.

Edit: Nezdá se mi, že by Michal psal blbosti ohledně tepelných ztrát. Když vezmeš v úvahu, že v zesilovači je konstantní zdroj napětí, tak není jedno, jestli jej zatížíš 4 nebo 8 Ohmy. Proud bude různý, tím i ztrátové teplo.

(upravil opamp 19. 4. 2007 9:38)

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

A tím mimochodem dost naroste i zkreslení, nejen v okolí rezonance basáku, ale díky intermodulacím v celým audio pásmu... Ne že by zkresloval ten odpor, ten jenom připraví "živnou půdu" pro zkreslovací mechanismy, který jsou jinak drženy na uzdě právě nízkým vnitřním (výstupním) odporem zesilovače (jinými slovy -jeho vysokým DF).

Sorry že melu základní věci který většina z vás dávno zná.

Web

Re: Impedance zesilovače a reprobeden

Kluzo nepochopils mě. Pes je zakopanej vedle. Pleteš ztrátový výkon na chladiči s výkonem zesilovače. To, co "hřeje" zesilovač je přeci odpadní teplo, vycházející z účinnosti koncového stupně a ostatních součástek na chladiči a s výkonem konce souvisí jenom nepřímo (tou účinností - 100prc účinný zesilovač může mít kilowatt, a nemusíš ho chladit, že). Problém je, že chladič není lineární, takže není schopen odvádět větší množství adekvátně tak jako menší. Tedy pokud uchladí 8ohm a 4ohm, nemusí už uchladit nižší - kvůli vyšším proudům - které jsou příčinou většího ztrátového tepla na tranzistorech.

A trvám na tom, že napětí nemá na teplotu čehokoliv vliv. Vliv má odpor a proud. Napětí je jenom rozdíl potenciálů, jehož důsledkem je proud. P=Z*sqr(I). Co zabilo srnku? Rychle jedoucí auto (proud) noha na plynu? (napětí)

Pokud jsem úplně mimo, tak mě někdo zkušený uveďte na pravou míru, nemám diplom z elektrotechniky.
Ohledně toho zapojení beden do serie se nebudeme bavit, předpokládám, že víš, jak je konstruovaná výhybka v bednách. To ,že nějaký zesilovač "něco umožňuje" je věc jedna, že je to tak správně je věc druhá. Spojit dva basáky do série můžeš, ale práskni tak dvě vícepásmové bedny. Jo, něco z toho poleze, bude to hrát, v tom máš asi pravdu.

Co se týče DF, už to tu bylo objasněno milionkrát takže ještě jednou. Poměr impedance zátěže a výstupní impedance konce. Pokud máš trošku šajn o regulčních obvodech, dá se v tom najít analogie v systému řízení servo-motor a zesilovač-reproduktor. Každopádně jakýkoliv odpor před basákem (před středy se dát mohou, před výšky taktéž) - jde o regulaci velké hmotnosti basové membrány - která logicky vyžaduje velké proudy a přesnou kontrolu od konce) je parazitní a rapidně snižuje přesnost podání nízkých basů. Nikdy sis nezkusil, co dokáže basák přímo na konci - aktivně a s pasivní výhybkou tvořenou nějakou rozumně vinutou cívkou? Nepřišlo ti to jako rozdíl?

Nemá smysl tu na sebe dělat ramena, pokud mě tu uargumentujete, budu jenom rád, aspoň se něco dovím, ale zatím mám pocit, že mám pravdu.

EDIT: A ještě detail. To tvoje "víš, víš víš" píšu proto, že apriori nemůžu předpokládat tvojí znalost problematiky. Třeba máš doktorát z elektroakustiky a já bych si zbytečně namáhal prsty. Proto jsem se tak opatrně zeptal na ten odpor před bednou. Proč myslíš, že jsi nic nenašel na netu? Protože Ti, co na netu publikují alespoň trochu relevantní informace by před basák nebo celou bednu odpor v životě nedali, proč už jsem ti vysvětlil a dunkeráček to tu taky nakous. A proč bych měl automaticky hned všecko do detailu vysvětlovat? Upřímně mám stejně pocit, že ať tu budu říkat cokoliv, tak si budeš mlít svou a budeš topit napětím a dávat před bedny odpory. To není nic osobního, jenom mě trošku zarazilo to co jsi napsal o pár příspěvků výš.

Příspěvky [1 až 20 z 36]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Impedance zesilovače a reprobeden

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£