Téma: sub ARN 312/8

Dobry den,stavim sub pro znameho,nechal jsem si udelat bednu  o objemu 110l.Vnitrni rozmery 40*55*50 dovnitr prijde zes a repro,tak objem je cca 105l.Natrubek jsem objednal z dexonu ten vysoce zaobleny 98*202mm jde prej regulovat,tak se ptam na jakou delku to mam nastavit na dobry prubeh??Jo a jeste jak bych to mel vytlumit,nejakej obrazek z malovani by se hodil,dekuji moc za odpoved.Dneska se na to vrhnu kdyztak dodam foto smile.

Super,tedka jsem si prohlizel reprak a je u gumoveho zavesu malinka direcka vyrobni vada,hmm to chcu videt co na to reknou z dexonu.

Re: sub ARN 312/8

105 litrů ne strašlivě moc! Ideální bude tak 60 až 70 litrů, víc ne. Kdybys nebyl líný a použil bys na tomto foru vyhledávání dozvěděl by ses to. Uže se tu několikrát řešily ozvučnice různého typu pro tento repropduktor. Proto se nebudu dále rozepisovat - hledej. Každopádně buď tu bednu zmenši a nebio do ní dej ještě druhou ARN312 tak aby tam byly dvě. Pak to bude OK.

Re: sub ARN 312/8

Co jsem koukal do projektu,tak tu maj kolem 100litru a jeste tam bude aktivni zes a trafo atd.Nemate nekdo soubor parametru do winISD,bych si to naladil.Vim ze to tu bylo na stazeni na strankach,ale uz to tu neni.

(upravil 7tech 12. 4. 2008 16:37)

Re: sub ARN 312/8

Říká se, že ideál je do 90 litrů bassreflex nebo 60 litrů uzavřená. S laděním bassreflexu bych se netrápil. Jestli budeš mít nátrubky s proměnnou délkou, tak si je stejně doladíš až v místnosti. Tenhle reprák se ladí dost nízko a tam je vliv místnosti rozhodující. TS parametry jsou na webu výrobce. Pro bassreflex na 30Hz vychází délka Tvého nátrubku cca 20cm. Čím budeš ladit výš, tím víc poroste hrb kolem 60Hz. Je to přeci jen reprák spíš do uzavřenky.

Re: sub ARN 312/8

Klidně dej i těch 90 litrů. Jestli máš, už hotovou ozvučnici a máš těch cca 110 litrů, dej tam víc výztuh.

Web

(upravil joker 6. 5. 2008 21:51)

Re: sub ARN 312/8

Repro doma,ale ted resim jak to vytlumit kde a kolik,mam rockwool na vyplneni,nevite jestli to pousti castecky?Bedna je klasicka,repro na hore a natrubek pod reprakem,na zadni strane bude aktivni zes.
                  _______
                /             /I
              /             /  I
            /_______ /   I
           I   ***    I      I
           I  *    *   I      I 
           I *  0  *  I      I
           I  *    *   I      I
           I   ***    I      I
           I     _     I      I
           I    (_)    I     /
           I            I   /
           I--------- I /

Re: sub ARN 312/8

nikdo nic??

Re: sub ARN 312/8

vyzkoušet smile

Re: sub ARN 312/8

V mém subu nemám volně v prostoru žádné "tlumení". Mám přepážku uprostřed ozvučnice, kde v jedné půlce mám nalepenou na stěnách vatu a v druhé nelepen vafix. Řekl bych, že vata je hodně dobrý tlumící materiál. S rockwoolem Ti neporadím …

Web

Re: sub ARN 312/8

TVM 312 určite do uzavretej, vlastne skusenosti, taktiež dobre poznam tie nastavitelne natrubky z Dexonu, strašna blbosť

Re: sub ARN 312/8

312 samozřejmě s BR, nechceš-li být ochuzen o nejnižší oktávu. V těch tvých 90l to taky pojede, nátrubku ubereš tu jednu část a mělo by to být laděné k 30Hz. Průměr je fakt minimum, ale je zaoblený, tak by mohlo fungovat... S tlumením si nedělej vůbec hlavu, po stěnách 4cm vatelín, trochu zmuchlat doprostřed a hotovo. Reprák je to spíš na kino.

Pxy: Proč blbost?

Re: sub ARN 312/8

Ej Pxy:  ako som si vsimol, ty pises o rperoduktoroch TVM uplny opak co vacsina tu na webe. je to zaujimave, ale ako sa v tom ma clovek potom vyznat: smile

(upravil Ej Pxy 22. 5. 2008 20:13)

Re: sub ARN 312/8

Ano to som si aj ja všimol že vela ludi ma na TVM opačny nazor no ja tie repraky doma mam a aj kamarat, každy mame ide zostavy a prešli sme už niekolkými variantami a preto vychádzam z vlastných skúsenosti.

Nedavno som počul 312 s BR a nebola to zrovna katastrofa ale ani dobre to nebolo no nasledne sa to prerobilo na uzavretu a je to onmoho lepšie.

(upravil Sobik 22. 5. 2008 23:35)

Re: sub ARN 312/8

Podla mna ma Pxy pravdu, 312 je do uzavretej, lowcut na 25-30 Hz, pri 70 litroch a kope tlmenia nie je co riesit. V tvojom pripade by kombinacia 2x312 mohla byt skutocne zaujimava. Skusal som ho bez lowcutu ale to je cosi strasne, tak isto ako ARN 860x aj ARN312 potrebuje aktivny lowcut. V opacnom pripade prednes uplnych spodkov pripomina plandave nohavice smile

BR ci neBR. Je to vyrazne subjektivna otazka, TSkami ma 312 blizsie k uzavretej, ale da sa pouzit aj s. Potom je uloha LC este dolezitejsia. Mne osobne sa 312 s BR nepacila. Pokial ho tam hned spociatku nespravis a napocuvas ako bude zniet bez (nadbytocny objem vytlacis starym oblecenim wink, nemozes nic pokazit. Diera sa da spravit vzdy.

V minulom obdobi som kupil podobne BR ako planujes ty (nie z dexonu, ale to je jedno). Ked budes vyrabat dieru na BR daj si velmi zalezat aby bola presna. Inak budes sklamany z rezonancii ktore vzniknu kmitanim samotneho BR. Ked ti mozem poradit, investuj trocha viac a zaobstaraj si BR ktore sa da nasrobovat. Idealne by bolo nerobit ho vobec wink

(upravil Starter 23. 5. 2008 11:19)

Re: sub ARN 312/8

Já se v tom teda moc nevyznám, ale 860x se taky dávají do closed, a podle mě je dost podobná 312 a ta má asi ještě o něco těžší membránu. Zatížení je sice jinde, ale normy jsou už taky jinde.

Re: sub ARN 312/8

Repro je uz asi tyden hotove,ma ho i svuj majitel.Poresim fotky,aby jste me mohli ukamenovat smile.