Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Proč tlumit subwoofer?

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 42]

Téma: Proč tlumit subwoofer?

Proč se tlumí vnitřek subwooferu? Z dřívějška mám výtisk Amatérského rádia A/11 z r. 1993, kde se v článku Karla Rochelta píše o tlumení vnitřního objemu reproboxů z důvodu zamezení vzniku stojatých vln. Ty by ale přeci u většiny subů neměly vůbec vzniknout (pominu-li šílené bedny metr x metr). A tlumení ještě ke všemu snižuje vnitřní objem boxu. Přesto se v některých projektech dočítám o vlněných svetrech, vatě, vatelínu, molitanu atd. Mohl by mi někdo objasnit tuto otázku? Popř přiložit nějaký odkaz na teorii? Děkuji.

Re: Proč tlumit subwoofer?

ač to neříkám rýd tak to sem napíšu, i autohifisti přišli na to že eorie je jedna věc, ale praxe druhá. nikdy nejde jednoznačně říci, že todle je správně a tak se to má dělat. navíc tlumení ti vytváří virtuální prostor, takže to vyjde skoro stejně jako bys přidal nějaký ten litřík do bedny. ale říkám, chce to vyzkoušet smile

Web

Re: Proč tlumit subwoofer?

Tlumení v subu by mohlo utlumit případné parazitní kmity stěn, výztuh, kabelů a pod. A jelikož je obvykle stlačitelné, v rozumném množství objem nesnižuje, takže vlastně není na škodu. Snižuje ale jakost ladění, takže v uzavřence může pomoct při snížení hrbu reproduktoru s vysokým činitelem jakosti. V bassreflexu je díky tomu spíš na škodu.

Re: Proč tlumit subwoofer?

Tlumení je taky docela složitá věda....

Každopádně na naší úrovni je nejlepí sebrat trochu vaty a cpát to tam dle libosti a při nejlepšim výsledku to tam nechat.

(upravil Lukáš33 3. 4. 2008 19:20)

Re: Proč tlumit subwoofer?

Jenž bez tlumení je zvuk takovej dutej.Zkoušel jsem to na svích bednách.
Ono je tam taky(ne jen kvuli tomu) aby se v ozv. tak neodrážel zvuk,když ti vyšle membrána akust.vlnu,tak se odrazí hlavně od zadní stěny (myšleno v kvádr. ozv.)a narazí spět na memdránu,která chvěnín vytvoří parazitní napětí v cívce,zvuk neni pak tak přesný.aspon tak si myslím že to taky múže fachat.

Re: Proč tlumit subwoofer?

Myslím, že to je ze stejného důvodu, proč jsou lepší tlumené místnosti. Kvůli dozvuku. Zkus si někdy v prázdné místnosti pustit hudbu, to je šílená patlanice (i když kytara zní o dobrých pár tisíc dráž).. Jde o to, aby stěny nebyly rovné desky, tlumení tomu pomáhá.

Re: Proč tlumit subwoofer?

Ale ne na basech woe smile Uvnitř subový bedny nejsou řádný vlny, nevejdou se tam...

Re: Proč tlumit subwoofer?

Ad chyna: Virtuální prostor- co to je česky, polopaticky? Znamená to, že čím více tlumení, tím více litrů navíc? Z toho jsem daněk... Ale plně souhlasím, že na něco teorie nestačí a je potřeba trochu laborovat.

Ad 7tech: bral bych to na tlumení kmitů stěn, výztuh apod. Ale nebylo by lepší polepit zevnitř stěny a  výztuhy nějakým pružným materiálem? Třeba něco, jako asfaltové pásy s textilní vložkou na střechy nebo něco přímo určené na akustiku?
Ještě k té stlačitelnosti- myslím, že to není stlačitelnost. Vlákna nebo něco, z čeho je tvořeno tlumení, mají mezi sebou vzduchové mezery a zdánlivá stlačitelnost je vlastně zmenšení těch mezer. Ale samotná vlákna určitě mají svůj, dále podstatně nestlačitelný objem. Možná by stálo za to zjistit, kolik je v tlumících materiálech vzduchu a kolik vlastní, dále nestlačitelné hmoty. Zatím mě ale nenapadá jak.

Ad Frank: Plně s tebou souhlasím. Je to sice dost časově (a hlavně nervově) náročné, ale asi to jinak nepůjde. Jen bych asi nedoporučoval vatu. Někde jsem kdysi četl, že její akustické vlastnosti jsou absolutně nevhodné. To se mi teda opravdu více líbí ten svetr...

Ad Lukáš33: V teorii se píše, že nezáleží na rovnoběžnosti odrazových stěn (zvuk se klidně odrazí od rohu do rohu), ale na vzdálenosti odrazových bodů. ta vzdálenost je důležitá, protože pro různé pazvuky je důležité, aby se maximum vyslané vlny potkalo s maximem odražené vlny. Což u subíků jaksi nepřichází v úvahu. Ale možná to tak v praxi je, na stopro ti tvůj názor nevyvracím.

Ad mekky: V tom případě by asi stačilo vytvořit uvnitř boxu gumové stěny, jak jsem psal výše, a netlumit celý prostor. V obýváku jsem také u nikoho neviděl uprostřd obrovský balík vlny...

Ad Frank: Když se snažím oponovat všem, chtěl jsem i tobě. Ale bohužel, s Tvojí připomínkou souhlasím a jaksi nemám nic, co bych proti Tobě použil...

Pánové, nechci vyvolávat nějaké hádky, v teori i praxi jsem naprostý elév, ale rád bych se dobabral k nějakému rozumnému vysvětlení. Tuším, že tlumení má nějaké opodstatnění, ale fakt zatím nevím jaké. Jakékoliv vaše reakce se budu snažit napadat a hledat v nich nějaké chyby. Ale od toho přeci fórum je. Abychom se dozvěděli něco nového.

Re: Proč tlumit subwoofer?

Tlumení opravdu přidává cosi na objemu, ale není to mnoho a nedá se dost dobře odhadnout kolik. Stojaté vlnění v solidním subu nehrozí, i když zas tak nepředstavitelná ta myšlenka není. Stačí vzpomenout, že ne každý sub se dělí nízko a strmě. Vezměte si sub s děličkou třeba 150Hz oddělený obvyklými 12dB/Oct, oktávu nad děličkou to pořád ještě solidně hraje a stojatý vlnění tu má první mód při délce 60cm. Nic nepředstavitelného. Obecný přínos bude spíš v podstatně rychlejší přeměně zadní akustické vlny na teplo. Představa, že odražená vlna prozařuje skrz membránu je určitě správná, ale vzhledem ke zpoždění v řádu zlomků milisekundy přímo toto problém nebude. Spíš by se na to dalo koukat tak, že uvnitř bedny je nějaká energie difuzního pole a pokud zrovna skončí nějaká hraná pasáž, nebude sub okamžitě tichý, ale bude tento vnitřek slyšet skrz membránu po nějakou dobu dozvuku a právě tlumení tuhle dobu může značně zkrátit. Tak si to představuji já, nevím ale jistě, jestli to tak je. Nepsal k tomu už na tohle téma u sousedů něco pan Sýkora?

Mimochodem, balík vlny uprostřed obýváku není k vidění jen proto, že není moc praktický. Ovšem různé basové pasti do rohů nejsou nic exotického. Ono jde o to, že ovlivnit akustiku místnosti na basech téměř nejde, nic je dostatečně nepohlcuje aniž by toho zároveň nemuselo být neúnosné množství.

Re: Proč tlumit subwoofer?

To, ze se paradoxne u vytlumene bedny "zda" reproduktoru, ze me vetsi bednu je dano tim, co napsal Boramyr. Na membranu se vrati mene energie a pozdeji, protoze se ta energie castecne spotrebuje a rozptyli v tlumicim materialu. Tim se prave snizi Q, coz je v podstate analogie k vetsi bedne.

Re: Proč tlumit subwoofer?

to Michal

trošku offtopic: Prosím tě, mohl bys napsat jakým způsobem jsi vytlumil tvůj sobwoofer (množství, rozmístění a typ materiálu)? Nikde jsem o tom nenašel zmínku... Zajímá mě to, protože mám doma něco velmi podobného a tlumil jsem "od oka" tzn. dost vatelínu za repro i PR. Je to ok? Nebo zkusim ubrat? Případně kde? Děkuji za reakci.

Re: Proč tlumit subwoofer?

Je to pasiv, navic s velmi malym objemem a rozmery. Tlumil jsem v podstate jenom na steny, lehounce, spis pro dobry pocit a uplne normalnim vatelinem. Vzhledem k tomu, ze za aktivnim menicem je komora (vic prostoru) nez za pasivem, mozna by stalo za to zkusit co provede vice tlumeni v te oblasti. Nejake basotecy nebo podobne kosmicke materialy tam podle mne nemaji co na praci.

Re: Proč tlumit subwoofer?

to Michal:

Děkuji, zkusím ubrat... smile

Re: Proč tlumit subwoofer?

Jarobe, s tou vatou bych nebyl tak jistej. V neděli jsem seděl u kulatýho stolu s Velkým Bobem (RNDr. Sýkorou) a mimo jiné byla řeč i o tlumících materiálech. Vata je vhodná záležitost. Checku, jestli to pletu, tak mě oprav.

Re: Proč tlumit subwoofer?

Momentálně si hraju se subem v uzavřený bedně a bez tlumení to zní jako ze sudu, jde asi hlavně o ztlumení odrazu vlny od protější stěny a její dopad zpátky na membránu. Stojatý vlny při rozumným dělení v rozumně velký bedně nemají moc šancí. Určitě by nebylo na škodu i polepení stěn bedny nějakým těžkým materálem, tlumícím vibrace, jako např bitumen a podobný.

Re: Proč tlumit subwoofer?

A co skusit dat nepravidelne priecky? Pomohlo by to proti stojatemu vlneniu?
Ako vy ste tlmili tvar - gulu? (ako napriklad Cabasse Sphere) ak vobec by to bolo nutne.

Re: Proč tlumit subwoofer?

Používám k tlumení všeho, co jsem vyrobil, tzv. geofilc. Je to taková slisovaná cca 2 cm silná deka-filc z různých textilních odpadů (nitě, kousky hadrů atd). Vylepím s tím bednu, hlavně velké stěny. Na poklep je bedna uplně tupá a celkově je zvuk mnohem příjemnější, i objemově malé bedničky s tím hrají o poznání mnohem lépe. Nevím, co na to znalci, ale funguje to..

Web

Re: Proč tlumit subwoofer?

Vatex - Tym tlmim uz davno...

http://danacoustic.sk/prislusenstvo_tov … 5&od=4

Web

Re: Proč tlumit subwoofer?

Ten geofilc mám pod kobercami v aute, a je aj v bedniach ARS1014... Matroš je to veľmi dobrý.

Web

(upravil check 16. 4. 2008 19:14)

Re: Proč tlumit subwoofer?

Při stlačování vzduchu dochází k nárůstu teploty, tím opět narůstá tlak. Čím víc se snažíme stlačit vzduch v nevytlumené ozvučnici, tím menší má poddajnost. Takže čím větší je Vd v poměru s objemem prázdné ozvučnice, tím nelineárněji se systém chová. Adiabatická - bez výměny tepla s okolím -  je nevytlumená ozvučnice, protože se s okolím stýká na malém povrchu.
Naproti tomu ve vytlumené ozvučnici je styčný povrch s okolím (rozuměj vlákna tlumení) velký a teplo se stačí předávat. Takže vzduch se sice stlačí, ale teplo z něj se odvede a tlak vzduchu se pak dál nezvyšuje, což má za následek stálou poddajnost. Tlumení funguje jako úložiště tepla, které vznikne při změně tlaku v důsledku vychýlení membrány z rovnovážné polohy.
Logicky má potom význam takové tlumení, jehož vlákna jsou co nejjemnější, proto jsou různé minerální, kamenné, i ty obyčejné a další podobné vaty vhodné. Panuje prostě snaha dosáhnout co největší styčné plochy. Ale zase takové tlumení z nanovláken už nefunguje, protože je ve srovnání se vzduchem jemné až příliš a vzduch ho vidí "jako hajzlpapír ... a je ten hajzpapír čistý? ... smile".
Takže, abych odpověděl na původní otázku, tlumení subu má smysl, aby se zajistila linearita systému a větší akustický objem. Je ale potřeba upozornit, že mě podle měření vyšel objem čistých 30l akusticky jako 48l a BR na 48l vypočítaný potom seděl jako prdel na hrnec. Stojaté vlnění v subwooferu samozřejmě nastane, ale přímo je nemá cenu tlumit, protože je mimo přenášené pásmo.
Co se týče vlastních stojatých vln - ty je potřeba tlumit v kmitnách, které nemusí být jenom na stěnách, ale pro různé frekvence se nacházejí prakticky všude. Řešením je, kromě povšechného vytlumení, ozvučnice taková, aby stěny byly rovnběžné minimálně. Jako materiál útlumu přímo stojatých vln je výborná slaboučká plastová folie (bublinky, sáček?), ale není to s ní úplně jednoduché, nemusí se totiž chovat úpně lineárně.
Pro tlumení vlastních kmitů stěn platí poučka, že tlumící materiál by měl mít pevnost stejně velkou jako materiál tlumený a tento by se měl nacházet na povrchu bedny. Potom je absurdní si myslet, že se tecsoundem, bitumem nebo jakoukoliv vatou dá zatlumit rozumně tlustá stěna reprosoustavy. Pokud se uvyžuje o různých tlumících materiálech, dojde se nakonec vždycky k tomu, že po řádném vytlumení by se zvýšila celková tuhost na hodnotu dostatečnou, která tlumení nepotřebuje... Vlastní kmity vadí pouze u materiálů s nízkým vnitřním tlumením, nejenže pak nastává částečný akustický zkrat, ale stěny mají ještě po signálu dokmity, což se MDF, DTD a dalších materiálů netýká.
Tou styčnou plochou rozumím vzduch/tlumení (ono nějakou tepelnou kapacitu má), a vzhledem k tomu, že tlak se mění periodicky kolem atmosférického teplo se nemusí odvádět, ale stačí ho skladovat (tlumení zvyšuje tepelnou kapacitu).
Velký Bobo ví, snad sem ho poslouchal dobře

Doporučená literatura může bát např: Kuba, F: Teorie pružnosti a vybrané aplikace - má ji pražská, městská, ústřední knihovna, vrátím ti ji tam, stejně tomu nerozumím (matika)
pak existují simulační programy, o kterých by mohl něco povědět mirulu

udělal sem edit, edit2
... sešel s Velkým Bobem

Web

Příspěvky [1 až 20 z 42]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Proč tlumit subwoofer?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£