(upravil Thales 20. 3. 2008 23:56)

Re: Širokovásmové reproboxy

Já vím co ten reprák umí. Mám tu jeho kolegu ARZ6604. Vím co umí v různých typech ozvučnic, vím co to udělá když se mu trochu pomůže filtrem a také vím jak ho pohánět. Když po něm budu chtít ze 100mW zesilovače basy tak to sice relativně nahlas hrát bude ale také bude ten zesík na basech pořád v limitaci pokud to nebudeš škrtit.
http://www.thales.adslink.cz/EizoBedna_1.jpg
http://www.thales.adslink.cz/Filtr.jpg

Re: Širokovásmové reproboxy

Ta ARZ6604 bude mít "víc basů" než ta Beyma.

(upravil Niko1ajev 21. 3. 2008 13:46)

Re: Širokovásmové reproboxy

Tak zkoušel sem jednu Beymu v papírové krabici. Zesiloval jsem ji přes zes Sony TA-AX2, který normálně používám na Behringery B2031P. Hned první dojem nic moc, pak mě napadlo do krabice přidat polštář a bylo to hned lepší. Hraje to poměrně slušně ani sem to nečekal. Hned na začátku volume tak na necelou půlku a po chvíli jsem musel ztlumovat ta citlivost je poznat. Nejvíc se mi asi na poslech líbil Frank Zappa nebo B.B. King. Dále jsem zkoušel Metallicu – Master of Puppets- tam bylo moc středů a třeba kopák zněl tak divně tlumeně. Experiment Sepultura a song Lookaway mě taky příjemně překvapil zní to správně agresivně prostě dobrej běs ale Behringery zní živěji. Čistě kytarové věci jako Joe Satriany nebo John 5 zní podle mě přirozeněji než na „monitorech“. Pustil sem si taky jeden díl Pokémonů (myslím to vážně) abych vyzkoušel dialogy a v pohodě. Rozměry krabice byli 350x207x270 všechny otvory byly zalepené lepenkou a uvnitř měkký polštář. Nepoužíval jsem žádný nic dalšího jenom low filter na zesilovači. Pokud to bude znít v ozvučnici z dřevotřísky lepší zvuk a podaří se nějak vychytat to silnější středové pásmo klidně bych si do budoucna postavil lepší širokopásmové bedničky. Zatím to nevidím špatně, jedině porovnání mám ale s Teskáckým ARE 667. Beyma hraje o dost lépe i hlasitěji. Určitě dám vědět jak to nakonec dopadne a bude i nějaké to foto. Jinak díky všem co sem píšou zase jsem pochytil neco nového.


http://img175.imageshack.us/img175/4199/img3454nj6.jpg
http://img178.imageshack.us/img178/4408/img3455rc7.jpg

Re: Širokovásmové reproboxy

Němčouři s ním jak vidno dost dělají: http://www.hifi-forum.de/viewthread-104-1913-1.html

Re: Širokovásmové reproboxy

Satriani woe smile  Vidišto, máš podobnej vkus jako já.

Utlumit středy lze paralelním RLC členem sériově s repro, no probleno.

Re: Širokovásmové reproboxy

Jak koukám na tu "hornu" tak to vypadá hodně dobře. Sice to není to co ted potřebuju ale repro skoro nic nestojí a dřevotříska není problém tak si říkám že to stojí za realizaci. Jinak co přesně za obvod na to stlumení středů?

Re: Širokovásmové reproboxy

Spojíš paralelně 20W odpor, svitkovej kondík a vzduchovou cívku správných hodnot a dáš do série s repro.

Re: Širokovásmové reproboxy

s takym cinitelom akosti je otvorena bedna logicke riesenie... ale basy pod 100Hz necakaj urcite... Byt tebou idem do tej horny... Aspon bude sranda... smile

(upravil Niko1ajev 22. 3. 2008 14:25)

Re: Širokovásmové reproboxy

Tak tu hornu si nemůžu teď dovolit kvůli rozměrům, ale chtěl bych jí časem zrealizovat. Zatím tu mám takovej návrh té malé otevřené ozvučnice. V zadní části bych chtěl umístit vespod terminál na připojení kabelů a taky aby se to za to dalo "chytit".

http://img397.imageshack.us/img397/7300/kostkasq7.jpg

Re: Širokovásmové reproboxy

Pěkné. Hlavně těžkou a masivní čelní desku. Na těch bočních můžeš i přišetřit.

Web

Re: Širokovásmové reproboxy

pocuvaj chces to na HiFi, alebo na ozvucovanie nejakej gitary? smile
takto to nejde...

Re: Širokovásmové reproboxy

Obávám se, že horna, desková ozvučnice ani otevřená, ti nebude, tak, aby se to udělalo správně, nikdy vzhledem k finálním rozměrům ozvučnice vyhovovat. I desková a otevřená ozvučnice, má při svém návrhu nějaká pravidla. Vzhledem k tomu, že je to reproduktor určený k montáži do stropních podhledů k ozvučování veřejných míst, není problém ho dát do uzavřené ozvučnice a objem zvolit takový největší, jaký si můžeš dovolit a bednu silně vytlumit, bohužel vzhledem k jeho vysokému Qts, bude charakteristika ve spodním pásmu a takových rozměrech vždy vyhrbená, těžko tady radit při tvém požadavku něco konkrétního. Dobře tento reproduktor zahraje v této konstrukci http://www.hifi-forum.de/viewthread-104-1913-1.html

Re: Širokovásmové reproboxy

Jarous: tak tahle konstrukce vypadá opravdu dobře, ale takové rozměry opravdu moc velké. Plánuju to někdy v budoucnu vyzkoušet, reproduktory nestojí tolik a na pohled je to "monstrózní", navíc věřím, že i projev bude zajímavý. Zkusím nejdříve tu otevřenou od oka jak jsem se pokoušel o ten 3D model, když to nebude stát za nic tak pak nějakou uzavřenou a vytlumit.

Re: Širokovásmové reproboxy

Tak mám tu fotky toho jak to nakonec dopadlo. Zrealizoval jsem otevřenou ozvučnici z 18 dřevotřísky. Na čelní straně je nalepena taková střibrná folie a před reproduktory kovová grily kvůli ochraně reproduktorů, zadní část je pak pouze do půlky a je zde terminál pro připojení kabeláže. Tak a teď ke zvuku... umí to vykouzlit dost slušný kravál a jsou tam slyšet i nějaké ty nižší frekvence, starší okna to rozklepat dokázalo. Vzhledem k ceně a nenáročnosti zvuk hodnotím kladně. Jsou ale věci které tomu vyloženě nesedí, třeba taková Metallica. Poslouchal jsem toho víc namátkou třeba Ozzy Osborne, Frank Zappa, Jimi Hendrix, Joe Satriani, Mike Oldfield ale i treba KoRn nebo projekty Mike Pattona. Často mě opravdu překvapilo co to umí.


http://img232.imageshack.us/img232/1603/1beymanb5.jpg
http://img382.imageshack.us/img382/1814/img3530jd7.jpg
http://img231.imageshack.us/img231/4499/img3527te9.jpg

Re: Širokovásmové reproboxy

Moc pěkné. Kde jsi řezal desky a hlavně tu čelní? Napiš prosím jakou máš zkušenost s mluveným slovem-dunění a srozumitelnost ,když něčím zacpeš ten zadek a když je to takto pootevřeno.  A laborování s umístěním v rozích. dik

Web

Re: Širokovásmové reproboxy

Vše je řezané na cirkulárce, původně jsem chtěl desky slepit ale moc to nedrželo tak je celá konstrukce zpevněná vruty. Přední a zadní deska jsou z obyčejné dřevotřísky a na té přední je akorát nalepena fólie. Kdyz je zadek zacpaný zní zvuk víc utlumeně a poměrně dunivě, nejlepší je to takto s napůl otevřenou ve vzdálenosti asi tak půl metru od rohů místnosti. Mluvené slovo je naprosto bez problémů, zní výrazně a je mu dobře rozumět. Zkoušel jsem i filmy, není to na domácí kino ale určitě lepší než zvuk z televizních reproduktorů nebo malých setů k PC. Ještě přes ně chci zkusit kytaru, myslím totiž, že i na tento účel by bylo možno tohle repro použít. Dnes jsem tyhle bedničky poslouchal celý den a je to přesně to co jsem hledal svůj účel budou myslím plnit dost dobře. Časem si chci postavit hornu ale to je ještě na dlouho.

Re: Širokovásmové reproboxy

jak by hral tenhle reprak v uzavrene bedne (sloup), cca 60l ? chci si postavit nejake efekty ke kinu a chci sloupy a nechce se mi toho moc vymyslet, nejake zbytky drevotrisky mam smile

Re: Širokovásmové reproboxy

xman: Tak oproti té otevřené to nadělá menší kravál a nebude to tolik "basovat", ale to by jako efekt nemělo vadit. Jako ekonomická konstrukce proč ne.