Téma: Širokovásmové reproboxy

Chtěl bych postavit boxy osezené reproduktory Beyma 8AG/N. Tyto reproduktory jsem zvolil pro nízkou cenu a velkou citlivost, nemohu si však dovolit ozvučnici obrovských rozměrů jaké jsem našel při hledání na webu. Představoval bych si rozměry kolem 400x250x250 ale nemám vůbec představu jak to bude hrát. Samozřejmě nečekám žádný zázrak a jsem ochoten akceptovat absenci kmitočtů pod 100Hz.
Bedny bych chtěl provozovat jako provizorní řešení ozvučení v kombinaci s letitým zesilovačem Technics o výkonu 2x25W převážně na poslech akustické hudby popř. sledování filmů. Občas bych je využil na ozvučení mluveného slova v menších prostorách ale to není priorita. Pokud to shrnu potřeboval bych slyšet váš názor ohledně ozvučnice pro tyto reproduktory. Materiálem by byla pravděpodobně dřevotříska kterou mám možnost mít zdarma. Budu rád za jakékoli další názory a doporučení.

Re: Širokovásmové reproboxy

Reproduktory už mám doma. Podobné ozvučnice jaké jsou použity v projektu s Visatonem BG20 by se mi líbili ale jak už jsem psal na začátku potřebuju pokud možno co nejmenší rozměry.

Re: Širokovásmové reproboxy

A co vnitřek něčím vytlumit po stěnách, nebo celou bednu něčím "vycpat"? Uvažoval jsem taky jestli by ten menší objem trošku nevyrovnalo použití bassreflexu. S tím vytlumením se dá experimentovat ale bassreflex už je pak natrvalo, jde to sice něčím ucpat ale prostě už je to zásah na ozvučnicích. Říkám ale je to jenom takový nápad spíš jenom uzavřenou ozvučnici.

(upravil sumac 20. 3. 2008 17:24)

Re: Širokovásmové reproboxy

sory ja ti nechcem kazit radost, ale repro s Q=1.15 a Fs=105Hz v malej uzavretej bedni je VELMI zle riesenie. na bassreflex ani vobec nemysli! smile

Re: Širokovásmové reproboxy

Tak samozřejmě vím o tom, že se nejedná o idealní řešení. Jedině je zkusit o něco vyšší (60 cm) ale to už je opravdu maximum, nevím jestli to bude vůbec poznat.

Re: Širokovásmové reproboxy

Nepude,ani kdyby si to dal do 100litrů.

Re: Širokovásmové reproboxy

Otevřená = hrb kolem 80hz malá zatížitelnost.

(upravil elipsa 20. 3. 2008 21:07)

Re: Širokovásmové reproboxy

http://img30.picoodle.com/img/img30/4/3 … c77730.jpg
Toto je asi nejmenší možný rozměr takové"bedny". I bez zadní stěny je při vhodném umístění v místnosti kousek od rohu ,slyšet "bas". Zadní stěna zhoršuje srozumitelnost ,což je nejlépe patrné při reprodukci mluveného slova.

Web

Re: Širokovásmové reproboxy

Já bych se přimlouval za otevřenou ozvučnici. S ní bude hrb nejníž. Kdyby byl problém s Xmax, použít subsonic.

Re: Širokovásmové reproboxy

Tak otevřené ozvučnici bych se rozhodně nebránil. Se stavbou bych začal někdy tak za měsíc a nebyl by takový problém vyzkoušet dvě nebo tři různé ozvučnice je to jen otázkou času. Srozumitelnost v oblasti mluveného slova je pro mě důležitá. Zase taková "kostička" jaká je v odkazu od elipsy není nutná, maličko větší rozměr nevadí. Nemám ale žádný přehled o rozměrech v otevřených ozvučnících takže bych byl vděčný za nějakou konkrétní radu.

(upravil Frank 20. 3. 2008 22:02)

Re: Širokovásmové reproboxy

Zkus něco trochu naštudovat a pak se podívej na cenu surový dřevotřísky s OBIaumaxhausukdekoliv i s nařezánim a nech si navikat rovnou 6 možností a zkoušej.

http://www.linkwitzlab.com/models.htm




...odkud jsi?

Re: Širokovásmové reproboxy

No. Ještě k té kostičce. Pokud se rozhodneš pro otevřenou možnost, tak asi nejdůležitější jsou Tvé možnosti ohledně rozměrů. A dovoluji si drze tvrdit , že  zvětšením na 1M !!! čelní stěny ,těch "basů " o moc víc nezískáš. Opravdu i ta "kostička " dodá spodek.  Pro mne dobré... A pokud ji budeš hulit, tak některá repra ten subsonic potřebují.

Web

Re: Širokovásmové reproboxy

Tak většinu času trávím v Plzni, ale bydlím kousek od Domažlic. Jinak s tou hlasitostí to přehánět nebudu ten Technics kterým to hodlám krmit taky není nejvýkonější příkon sice 300W ale výkon opravdu kolem těch 2x 25W.

Re: Širokovásmové reproboxy

Do citlivého repra bude i O,1Watt (100miliwat) hrát nahlas. To je ten Technics opravdu tak nenažranej ?

Web

(upravil Niko1ajev 20. 3. 2008 22:27)

Re: Širokovásmové reproboxy

elipsa: jo je to už starší model konkrétně SU-Z1 ale není v nejlepším stavu (potenciometry chrastí, občas špatný kontakty atd...) Takhle vypadá ale to foto není moje mám ho prostě v horším stavu.

http://img138.imageshack.us/img138/7709/technicssuz1mc8ny2.jpg

Re: Širokovásmové reproboxy

Jo, na středech a výškách ale na basy je to málo. Tedy pokud to nechceš na tichý poslech někam do kanclu.

Re: Širokovásmové reproboxy

Thales: ty basy snad nějak přežiju.

(upravil elipsa 20. 3. 2008 22:36)

Re: Širokovásmové reproboxy

Jo v tom Ti neporadim. To patří do jiného "vlákna".  Jsem minimalista. Zes tak na 5V DC(max 15cca) . Omrkni v zesilovačích. V tý "krabičce " je ARO6604.Ty jo, dát tam takhle pěkně foto ,jsem ještě nezvládnul.

Web

Re: Širokovásmové reproboxy

No tak to je pro mě daleko. Basy tam samozřejmě nebudou, ale ten pocit třebas jo. Navrhni si přijatelnou vejšku bedny a laboruj s šířkou bedny a hloubkou polozavřenýho zadku. A přečti Linkwitze.

Re: Širokovásmové reproboxy

Pokud přiblížíš své ucho blízko ke "krabičce" tak i ten BAS tam je . To se to ještě nestačilo odečíst. Jako ten předek se zadkem. Nebo jak to vyjádřit....Přibližováním k bláně jdeš do hloubky ....  opět doporučuji!!!!!!!!!!potichu!!!!!!!!!! jde o zdraví        nás všech

Web