Re: 15" profi do Hifi subu

antonio: a k čemu je tedy mms, cms a vas? 
to ukmitání je ale trochu jetý. pokud se nepřekročí xlim nebo dlooouhodobě xmax, a to tak že zhusta, tak se nemá kde co ukmitat.

Re: 15" profi do Hifi subu

hmotnost, poddajnost, ekv. objem... No a co? Kde je tuhost?

Lehká/tuhá membrána - hliník.
Težká/"netuhá" - třeba z hoven.

Re: 15" profi do Hifi subu

antonio: Jo, Takhle jo. Jde o to, kdo si to jak přebere. Na mě to zapůsobilo jako tuhost zavěšení. Tak to se klidim z pole.... Ukmitání membrány jsem zažil jen jednou na pokusech nějakýho střeďáku po důkladném nabarvení lihovým fixem.

Re: 15" profi do Hifi subu

Selenium má o něco kratší cívku než ostatní - menší hmotnost mědi. Zároveň má největší celkovou kmitací, takže ta hmotnost musela skončit na membráně. Předpokládám, že tam není schovaná patnáctková podložka do dřeva, ale že ta hmotnost byla nějak inteligentně využita - membrána je pevnější než u konkurence.
Většina 15" se dává aspoň do nějakých 120l, 90l je o čtvrtinu míň poddajných (působí na celou plochu membrány rovnoměrnou silou). Pa repro s Cms kolem 100um/N mi přijde docela tuhé, závěs působí na okraj membrány. V malém objemu musí být repro prostě pevnější, jinak mu postupně změkne okraj membrány, až se z něj stane pokračování závěsu.
Přiznávám ale, že vařím z vody, repra jednotlivých značek sem neměl v ruce, takže nevím, jak jsou která pečlivě vyrobena. Osobně mám ale svého favorita jasného, to už sem napsal.

Web

Re: 15" profi do Hifi subu

to je to - reproduktory ve 120l vydrží ten tlak. myslíš že v 90ti litrech ho nevydrží? a co chudáci 18"-21" v hornách? nebo moje delta ve 47 litrech? daleko větší problém se mi checku zdá zajištění právě těch rovnoměrných tlakových podmínek na membránu. několikrát jsem slyšel drhnutí cívky více typů repráků jenom proto že byly ve špatný bedně nebo špatně přišroubovaný, takže to někde ufukovalo, a reprák prostě drhnul.

Re: 15" profi do Hifi subu

Já bych se rozhodně nějakýho ukmitání nebál, neb na pohánění toho repráku mám "jen" SPM250, ale myslím že na domácí použití to bude OK. Zase s tím nechci rozbíjet okna. Bednu budu moct o kousek zvětšit na cca 100 litrů.
Jediný z čeho mám ještě trochu strach je ladění pod Fs, no ale vyzkoušet se to musí smile

Re: 15" profi do Hifi subu

check: Tu pevnost jsi moc neobjasnil, takže zpět příspěvek o hovnech. Ty větší tlaky v menším objemu, to je sice pravda, ale otázka jaká je realita a jak to pusobí, v PA použítí se používají ještě menší bedny a x-krát větší příkony, to jen na doma se dává sto a víc litrů, takže asi blbost, ne?

Re: 15" profi do Hifi subu

Mmd = hmotnost cívky + hmotnost membrány
Selenium tam má míň cívky a víc membrány, takže předpokládám, že je pevnější.
Že se dává i do menších beden mi je jasné, moje maličkost by tam prostě radši viděla pevnější/těžší membránu než měkčí/lehčí. Stejně to Sele vyjde citlivostně nejlíp.
Ohledně simulace bych akorát srovnával hodnoty citlivosti proti frekvenci. Tvar charakteristiky si stejně vyekvalizuješ, jak se ti to bude líbit.

Web

Re: 15" profi do Hifi subu

Antonio: No podle křivek z LspCADu se mi jeví jako nejlepší BC, a Selenium hned v těsným závěsu, i přes tu těžkou membránu. Možná to díky ceně to nakonec Selenium vyhraje. I tak si myslím že to bude lepší než 12BR70.

Re: 15" profi do Hifi subu

Checku tys něco požil!? Jak sakra můžeš vědět, že je pevnější než u jiných? Řeknu ti, že mám dvě repra, jedno s těžkou a druhou lehkou membránou. Ty na mě hned automaticky vyplivneš, že ta těžší je pevnější? A co když ti řeknu, že ta těžší je z gumy a druhá z plechu?
Pokud bych ladil podle toho, co jsem napsal v prvním příspěvku, parametrický ekvalizér bych ani nepoužil, přes 70Hz bych to totiž netahal.

Paolo.n: Řešíš jednotky Hz, což je v podstatě nic. smile

Re: 15" profi do Hifi subu

Jak jste přišli na ukmitání membrány v domácím prostředí?Nebo ty ten sub budeš tahat do kulturáku?Chtěl bych vidět doma ukmitanou membránu od 15TBX100,dřív bych odnesl ukmitané okenní tabulky ke sklenáři.Nechte už té teorie.

Re: 15" profi do Hifi subu

Co PD1550? Nejakym divnym zpusobme me ten menic fascinuje...

Re: 15" profi do Hifi subu

to asi proto že docela je proč... ale do basreflexů to strkat, nevim nevim.

Re: 15" profi do Hifi subu

JirikVH: souhlas
... to se tu zase rozjelo tema, ktery je naprosta chimera,,, membrana u subu na doma rozhodne vydrzi u vsech repro, to spis by driv opadala omitka na baraku...
Navic hornove profi suby maji za reprakem komoru klidne i 30-50 litru a problemy s tim taky nejsou...

Re: 15" profi do Hifi subu

Tak jsem nakonec šel do toho BC 15TBX100, včera jsem ho namontoval do provizorní bedny, takže se teprve rozehrává. Bohužel kvůli mizerný akustice místnosti jsem musel hned ucpat basrefkex, takže hraje v uzavřený a hraje moc dobře. Mám ho membránou k zemi a zdá se mi že tohle umístění je zatím nejmíň náchylný a rezonance v místnosti. Akorát jsem ale musel bednu dát na 15 cm vysoký hranolky.
Teď teprve je poznat jak ta Beyma při trošku vyších hlasitostech nestíhala. BC hraje takzvaně s prstem v nose a jde hezky hluboko a s patřičnou razancí.

Mimochodem, kdo jste tenhle kousek viděli, ten silikon na středícím vlnovci tam má bejt?

Pár fotek:
http://img338.imageshack.us/img338/3720 … 242po9.jpg
http://img507.imageshack.us/img507/591/pict08292mw8.jpg
http://img502.imageshack.us/img502/8624 … 312do4.jpg

Re: 15" profi do Hifi subu

Já u 18PS76 mám na středičce taky silikonovej poprašek.

Web

Re: 15" profi do Hifi subu

Ha, už jsem to našel v datashitu - "double silicone spider". Nojo to jsou ty technologie, který z Hifáků neznám smile

Re: 15" profi do Hifi subu

jj silikon má bejt. taky jsem na to u 12TBX koukal smile Teď malinkato taky lituju že jsem nekoupil 15kovej... ale v autě by to nešlo.

Re: 15" profi do Hifi subu

paolo: Krasavec, ale ty fastony... sad

Vyfoťte někdo ten silikon.

Re: 15" profi do Hifi subu

Jojo, mě se taky líbí takovýhle robustní konstrukce, než nějaký plecháče. Holt to v tom profi musí něco vydržet.
Ten silikon se bude blbě fotit, já jsem si ho všimnul jen díky tomu, že tam byla ukápnutá kapička, jinak je spíš jakoby vsáknutej v materiálu tý středičky, která je z takový tý klasický žlutý tkaniny smile.