Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Sluchátka » Sluchátkový zesilovač v čité A

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 22]

(upravil hranatybraska 5. 2. 2008 8:05)

Téma: Sluchátkový zesilovač v čité A

Přemýšlím o stavbě sluchátkového zesilovače, a procházel jsem si různá schémata zesilovačů. Moje představa byla co nejjednodušší schéma s minimem koďourů v cestě signálu a s alespoň trochu symetrickou limitací. Nakonec jsem navrhnul tohle. Než se pustím do stavby, tak mi to zkritizujte. Sice to mám nasimulovaný, ale reálný zapojení se chovají jinak. Hlavně si nejsem jistej s velikostí kondenzátoru 47pf ve zpětné vazbě.

Odpor 32ohm představuje zátěž(sluchátka)

Místo odporu 16 ohm/3W by se dal dát zdroj proudu, ale příjde mi to složitější a hlavně by to limitovalo už dřív. Ten odpor mi přijde naprosto v pořádku, protože se v obdobných konstrukcí dává do emitoru trandů odpor 10ohm a někdy ještě na výstup před sluchátka odpor 22ohm. Tranzistor bych asi použil darlington. Klidový proud je 375 mA. Operák použiju nějaký lepší, alespoň NE5534.

http://beatan.ic.cz/uschovna/amp.bmp

Web

(upravil opamp 5. 2. 2008 8:52)

Re: Sluchátkový zesilovač v čité A

Jen tam ten zdroj proudu dej. Zas až tak toho Pása nežer smile A to, co limituje dřív (resp. nejdřív), si nejdřív vyzkoušej, než to takhle jednoznačně napíšeš smile

Není těch 6V málo? Nebo hodláš napájet operáka z vyššího napětí?

5534 je opravdu to minimum, co tam lze dát.

A když už bys tam dával ten druhej trand, proč to rovnou neudělat push-pull (čili normální komplementární sledovač nabiasovanej do áčka - stačil by Ti poloviční kliďák) ? Věříš tomu, že se single-ended konec nějak zvukově projeví, v týhle konfiguraci se silnou celkovou nfb?

Web

Re: Sluchátkový zesilovač v čité A

Máš pravdu, ten single ended konec se nejspíš nijak zvukově neprojeví, ale říkal jsem si, že čím jednodušší, tím lepší. Variantu s komplementárním sledovačem jsem zkoušel taky, ale nelíbily se mě tam ty diody.. Ikdyž by to jinak bylo nejlepší řešení. Jde to i jinak? Třeba tam dát odpory?

Web

(upravil opamp 5. 2. 2008 9:30)

Re: Sluchátkový zesilovač v čité A

Co máš proti těm diodám? smile

Myslíš že způsobí zkreslení? smile

Tak nedávej diody a udělej ten buffer dvojstupňovej, jako "diamond buffer" zapojenej... hlavně nezapomeň na tepelnou vazbu, ať to po ohřátí neodejde do věčných lovišť...

Jinak ty diody mají malej rd, navíc skrz ně bude procházet téměř konstantní proud (pokud to dobře navrhneš, aby s tim moc necvičil Ib tranzistorů), čili zkreslení bude zanedbatelný (úbytek napětí na nich defakto konstantní). A nic Ti nebrání přemostit je koďanama.

nebo použij obvod řízení kliďáku podle DPA - má minimální vnitřní odpor a když se přemostí koďanem, nevíš o něm.

Web

Re: Sluchátkový zesilovač v čité A

Aha..no myslel jsem, že jo. Ale už jsem přišel na to proč. Už mě došlo, že musím využívat lineární oblast charakteristiky těch diod XD. Prostě jsem zmenšil odpůrky v bázích. No a další věc je jestli můžu zmenšit odpory v emitorech toho sledovače, či je úplně vypustit..

Web

Re: Sluchátkový zesilovač v čité A

Kašli na tyhle srágory a postav si to, čemu se teď asi nejvíc řiká výstup CLC1 (woetuněnej diamond buffer). Teď rozespalej to nenajdu, válí se to někde na hifi.slovanet.sk/bb

Re: Sluchátkový zesilovač v čité A

? CLC1 mi to vyfluslo jako aktivní výhybku. Diamond buffer mě nenapadl.. to by mohlo být ono. Jinak mi ale pořád nikdo nevymluví, že single ended konec je na tom co se týče poměru složitost/zkreslení nejlíp.

Web

Re: Sluchátkový zesilovač v čité A

Ono to není až tak odlišný... bráška to jenom okuchal na funkční podstatu.

Já osobně bych se snad vykašlal i na clc1 a postavil to z tpa6120 a 4 odporů smile dost by mě zajímalo, co vlastně umí hrát líp smile

Odpory v emitorech snižují strmost, čímž sice zvyšují výst. odpor ale taky pomáhají udržet kliďák a linearizujou tranzistory. Být to v béčku, bylo by o čem diskutovat, ale když to je ve třídě A tak bych je tam nechal...

S tím SE to není pravda. Za předpokladu, že to je biasovaný do áčka, je komplementár resp. push-pull na tom s linearitou líp. Vždyť si to představ, jak se ty prohnutý charky sečtou a srovnaj (teda resp. vynulujou se sudý harmonický). Jinak - když v SE bude místo zdroje proudu odpor, bude to zkreslovat jak kráva a jen si uvědom, jak "hezky" to bude tahat zápornou půlvlnu smile

CLC1 - jo, je to jeden z modulů aktivní vexle.

ideový schéma bezproblémovýho sluchátkáče je taky v Audioamatéru 04/93 - ke stažení na CzechAudiu. Já bych tam ještě dal místo R5, R6 proudový zdroje.

Web

(upravil hranatybraska 5. 2. 2008 19:13)

Re: Sluchátkový zesilovač v čité A

Ok, neber to jako rejpání, jen mě moc zajímá, jak to funguje. Ať o tom přemejšlím, jak přemejšlím, nemůžu si pomoct. To, co popisuješ s tím zkreslením, by fungovalo podle mě ale jen kdyby ty odpory v emitorech trandů v push-pull byly rovny nule. Ale beru to tak jen intuicí.. tak mě nekamenujte.

Web

(upravil Tonda 6. 2. 2008 0:03)

Re: Sluchátkový zesilovač v čité A

Tady je odkaz na CLC1. Výstupní modul jde použít jako velmi kvalitní sluchátkáč. PCB snad ještě jde objednat u kazzatele.
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph … light=clc1

Nebo doporučuji zkusit PIMETU. Hraje pěkně, PCB se dá objednat....
http://tangentsoft.net/audio/pimeta/

Další možnost je na stránkách pana Macury:
http://web.telecom.cz/macura/buffer.html

Bohužel ten BUF634 je malinko dražší... sad

EDIT: I když jak teď čtu začátek, ty jsi spíš chtěl připomínky k Tvému návrhu. Nevím, mohu jen potvrdit že druhá dvě zapojení hrají pěkně a na CLC1 se chystám až bude PCB.

Re: Sluchátkový zesilovač v čité A

Tady je ještě áčkovej sluchátkáč s fetama na konci.
Obsahuje řadu fatálních chyb (u nás to s příslušnými erraty někde publikoval pan Belza) ale pro inspiraci třeba poslouží.

http://web-ee.com/images/hpart.pdf

Web

Re: Sluchátkový zesilovač v čité A

To snad nemyslíš vážně, Ondřeji ? smile Mimochodem, kdy a kde v ten pátek ?

(upravil opamp 6. 2. 2008 20:48)

Re: Sluchátkový zesilovač v čité A

Dyk říkám, že tam sou boty!

A PŘÍŠTÍ pátek - nejspíš U Bansethů kdesi v Nuslích, já to tam neznám, prý vynikající Plzeň... Dám včas vědět, slibuju!

Web

Re: Sluchátkový zesilovač v čité A

Sluchátkový zesilovač v činžáku u mojí ženy využiji na 100%. Už nad tím vážně uvažuji.
Mám několik 6N1P, už dříve jsem se díval na tento projekt:
http://headwize.com/projects/showfile.p … er_prj.htm

Sinclaire zajímalo by mne řešení v napájecím zdroji pro žhavení elektronek. Na sekundárním vinutí je 6,3V, po usměrnění 6V. Takto odebírat napští přes kondenzátor proti zemi by mě nenapadlo.
Nebo raději nechat namotat trafo se 4,3V na sekundáru a bez tohoto kondenzátoru?

Re: Sluchátkový zesilovač v čité A

No, nebude to náhodou pořádný zkreslovadlo?

Web

Re: Sluchátkový zesilovač v čité A

Od kdy je 6,3V ~ po usměrnění 6V = ??

Na 6,3V= žhavení bych plácnul za usměrňovač LT1084CP-05 vyrabovaný ze staré základovky (486) podepřený dvěma diodama a je vymalováno.

Re: Sluchátkový zesilovač v čité A

Betarone to je hovadina, 6,3V po usměrnění schottkama SB260-SB360 a filtraci kolem 10G/16V dává i po zatížení proudem 1A kolem 7V. Stabilizovat žhavení je podle mě blbost, zbytečnost.

Web

(upravil Thales 11. 2. 2008 14:14)

Re: Sluchátkový zesilovač v čité A

Já bych ho tam nedával ani tak jako stabilizaci ale spíš jako low-drop srážeč napětí. Vím trochu luxusní řešení a na tohle je toho škoda. Použít nový by mě vzhledem k ceně nenapadlo ale z těch starých základovak se dají prima tahat.

Sinclaire mohu OT dotaz? Jak je to se životností tantalových kondů co se také vyskytují na starých základovkách (když už jsme u toho). mají nějaké přirozené "opotřebení" podobně jako nekvalitní elektrolyty? Nebo je to držák podobně jako MKT svitky?

Re: Sluchátkový zesilovač v čité A

No tantaly obecně vydrží mnohem víc než obyč AL elyty, ale je otázka, jak jsou na tom čínské...

Web

Re: Sluchátkový zesilovač v čité A

Našel jsem tohle.. myslím, že by to mohlo bejt celkem schopný. http://www.headphoneamp.co.kr/bbs/data/ … nd_634.gif

Web

Příspěvky [1 až 20 z 22]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Sluchátka » Sluchátkový zesilovač v čité A

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£