Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Subwoofer s 12BR70

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 42]

Téma: Subwoofer s 12BR70

Ahoj, rozhodl jsem se postavit subwoofer k domácímu kinu s reproduktorem Beyma 12BR70. Jsem začátečník, potřeboval bych poradit s návrhem bassreflexové ozvučnice. V programu lspcad mi vyšlo toto:

Box
  Vol        79.49 l
  Q        15.0
  Fill        0 %
Port
  Length    11.57 cm
  Area    51.53 cm^2
  Dia        8.10 cm
  # ports    2
  Res freq.    37.73 Hz
Additional details:
  -3dB point:     39.51 Hz

Má se ještě k výslednému objemu přičíst objem magnetu? Předem děkuju za rady.

Re: Subwoofer s 12BR70

12BR70 tu byla vyhlasena za "spatnou" a jeji pouzivani budiz pod trestem pranyre a verejne prospesnych praci stihano.

S 12BR70 to mas stejne jako s globalnim oteplovanim. Soucasny "konsenzus" je takovy, ze je to repro na hovno. Jeste pred rokem se pouzivala celkem casto, jako lepsi a levnejsi nahrada ARN312. Potom se ji tady nejakym stastlivcum povedlo znicit a byla tudiz prohlasena za spatnou a naprosto debilni.

Re: Subwoofer s 12BR70

A co byste teda doporucili?

Re: Subwoofer s 12BR70

Doporučil bych ti jí s klidným srdcem použít. Bednu kolem 80 litrů, basreflex asi tak na 40Hz a je to. S odečítáním si moc hlavu nelam... ono je celkem fuk, jestli bude v bedně o litr víc či míň, v takovéhle kisně se to ztratí.

(upravil check 27. 1. 2008 21:45)

Re: Subwoofer s 12BR70

Kdo z Vás praktiků ji měl v BR ozvučnici, že můžete prohlásit, jak je v ní dobrá a jací sou ostatní blbci, že ji zničili? Mám to napsat červeně, podtrhnout a vedle toho se upálit, abyste si přečetli kolikže ta sranda má Xdamage? mad
Bez subsonicu je 12BR70 akorát do uzavřenky a to ještě pouze nová verze s větraným magnetem, stará verze bez větrání odporně fičí. Bassreflex bez subsonicu ani nezapojujte, následovala by přímá cesta do obchodu proaceton. Užít opojných výparů si můžete i tak, stačí nějaký neposlušný spotřebič práskající do beden a zbydou vám jenom oči pro pláč. Adrenalinový sport - stihnout vypnout zesilovač, než se vypnou windows a zvukovka práskne -  taky doporučuju.
Pojem levný subwoofer si představuju jinak a s představou Subseniora za dva tisíce se neslučuje.
Michale a ty speciálně bys měl vědět, že před rokem nikdo nikdo běžně v USA nenakupoval, aby si mohl koupit například Daytona ST305 do BR nebo Peerlesse SLS12 do uzavřenky.
Mír.

Web

Re: Subwoofer s 12BR70

Ja si pred nekolika lety celkem bezne privezl XLS z USA. To jen tak na okraj. A ja porad nevidim duvod to repro nepouzit. Jak rikam, do te doby nez ho nekteri dali do klatby ho jini celkem spokojene pouzivali... To je vse co rikam. O zadnych blbcich jsem nemluvil, rikal jsem stastlivci. SLS nebo toho daytona tu doporucis, aniz bys ho kdy videl jinak, nez na fotce v eshopu. Tak o cem ta debata je?

Re: Subwoofer s 12BR70

A kolik tě stálo poštovný, vyřizování jistě taky trvalo 10minut. Na opravování konce formeru nevidím nic šťastného, tu narážku nezakryješ. SLS má vypouklý pólák, takže větší Xdamage, ST305 navíc i tlustší magnet. Takže kromě jiných výhod, netrpí problemy jako 12BR70.

Web

Re: Subwoofer s 12BR70

Checku, jen co já pamatuju, tak se z ní vesele staví minimálně osm let, na spočítání těch, kterým byla na Dexon fóru, amplionu a bůhvíkde doporučená mám málo prstů! Nikdo si houfně nestěžoval, léta jsem nikde neslyšel, že by se lidem rozpadala v bednách. To akorát poslední dobou si někdo postěžoval, dva se přidali a hned je z ní repro k ničemu. Svýho času ji dexon prodával za tři tisíce a všichni k ní zhlíželi jako o třídu lepší náhradě k ARN312... to koneckonců platilo i o GDN30/100,8 po kterým dneska neštěkne pes. Kupodivu ty reproduktory se nezměnily... změnila se jenom móda.

Jestli potřebuješ repro s pěticentimetrovou výchylkou proto, aby ti vydrželo vypnutí zvukovky... tak to chytáš poněkud za špatnej konec, nezdá se ti?

Re: Subwoofer s 12BR70

12BR70 je špatná. Delta 12LF je taky špatná, o ARN 312 nemluvě. taky špatná. odsoudit, VINEN! big_smile

(upravil check 27. 1. 2008 23:12)

Re: Subwoofer s 12BR70

Svýho času si lidi dali k ARN150 ARV104 nebo highendový GTC na skoro vzorečkovou výhybku, chrochtali blahem a přitom měli třeba na děličce nulu. Kolik z chlapů dokáže přiznat, že něco koupili špatně? Kolik lidí je  schopno o něčem drahém prohlásit, že stojí za hovno a naopak? Může být levné víno dobré?
Pěticentimetrovou výchylku nepotřebuju, zato nějakou rezervu možné nelineární výchylky nebo aspoň dostatečně limitující závěs bych ocenil. Ten závěs by se dal splést s tím u vyhlášených gumáků - XLS12, LAB12. Repro dostanu na dno malíčkem ruky, věc u ostatních repro nevídaná.

Web

Re: Subwoofer s 12BR70

Coz ovsem taky znamena, ze tak mekky zaves ve mezich Xmax bude delat sluzbu dobrou.

Checku, vysvetlil bys neznalym, jakou ze nulu na te delicce meli?

(upravil check 27. 1. 2008 23:12)

Re: Subwoofer s 12BR70

Zajímavý, že u Seasů s Xmax6 si nikdo na poloviční závěs nestěžuje a měření vypadají dobře. Velikost závěsu sice může zvyšovat jeho linearitu, začíná ale hrát roli jeho plocha, jako přídavný proměnný povrch měniče a zkreslení zase zvyšuje.
Nulu nebo něco podobně nepěkného uvidíš, když se podíváš na první změřenou charakteristiku tvých prcků (před pozdějším přepólováním).

edit: VOX je taky zničil.
edit2: Co bylo potřeba říct, sem řekl. Přebrat už si to musíte sami.

Web

Re: Subwoofer s 12BR70

Ale co to checku je, ta "nula"...

Debata je o tom, jestli je 12BR dobra nebo ne.

Lidem leta stacila. Ted najednou nestaci. A nemyslim si, ze by tady v CR tak najednou DIY zazivalo boom kvuli par objednavkam z USA.

Re: Subwoofer s 12BR70

Sorry že se do toho pletu neb nejsem klasický subwooferista s kdovíjakými zkušenostmi, nicméně nedá mi to abych k tomu něco neřekl.
12BR70 jsem v ruce nikdy neměl, přesto si troufám tvrdit že jsou aplikace kde poslouží naprosto bez problémů. Nevím co pořád řešíte Xdamage když třeba já ať homa hulím bedny sebevíc (na pro mě úsnosnou hlasitost) tak výchylka basáku nepřeleze několik milimetrů. Kolik to přesně nevím neb nemám jak to rozumně změřit ale k centimetru to má sakra daleko a to jsem ještě přeháněl. Jestliže mě to stačí pak předpokládám že se najdou lidé kterým to bude stačit také a ta 12BR70 to zvládne. Ne každý chce totiž bourat barák (hudba) a ne každý po tom bude chtít výbuchy v podobě subu k domácímu kinu. Pro jistotu dodávám že tím v žádném případě neházím všechny do jednoho pytle a netvrdím že to musí stačit všem. jen že si své místo najít může aniž by tím reprák nebo majitel nějak trpěl.
A co se týče lupance co ti dělá zvukovka Checku? Moje zvukovka je při vypínání ticho tak nevím o jakém sprintu k vypínači to tu mluvíš. Jestliže máš takový problém je mi to líto ale opět bych to nevztahoval na ostatní.
Ale abych nebyl tak zlý tak je dobře že to tu všechno zaznělo na jedné hromadě, pozitiva i negativa, nechť si to každý přebere sám. Jen možná ne tak militantně a se závěrem který vypadá jako jediná možná pravda.

Re: Subwoofer s 12BR70

Thales: postav si před reprák stojánek s papírkem a pusť repro- papírek přibliž tak aby se těěěsně dotýkal při amplitudě membrány vrchlíku, pak zvuk vypni a změř vzdálenost papírku od vrchlíku big_smile

Re: Subwoofer s 12BR70

Až teď sem si tohohle vlákna všimnul a musím uvést věci na správnou míru!!!

Za prvé 12BR70 opravdu používám v konstrukci typu VOX a tímto použitím sem ji NEZNIÆIL!!! Funguje naprosto bez problémů a nepodařilo se mi ji nijak poškodit, abych toho dosáhl, už by to musel být takový kravál, že by se mi to jednak nelíbilo a druhak by mně vynesli v zubech sousedi. Nicméně už sem ji párkrát procvičil...

Za druhé, jednu 12BR70 sem opravdu poškodil a to tak, že při zkusmém testu ještě v době kdy sem bedny neměl já, ale jenom sem je dělal pro otce, tak jsme ji, bohužel jenom strčili dovnitř a nepřišroubovali, držela jenom na medvědím hovnu který před ní zbylo na okraji otvuru po ARN312 aby jsme vyzkoušeli jaký je rozdíl ve zvuku. Jenomže sámoška medvědí hovno povolilo, což se dalo předpokládat, takže než sejm ji stačil chytit už ležela na zemi košem nahoru a s urvanýma přívodama. Samozřejmě jak letěla dolů, tak práskla do skleněných dveří od hifárny, načež tyto se kompletně rozbily a všechny střepy, a že to byly kurva velké kusy, napadaly do té beymy, ani jeden střep neprošel košem. Takže potom následovala operace vy smyslu vyříznutí vrchlíku skalpelem, odizolování zbytku přívodu k cívce co zůstal pod vrchlíkem, přiletování původních přívodů na tento odizolovaný konec. Trvalo to delší dobu to zaletovat, bo ta cívka je namotané fakt na hliníku a bere to teplo jak čert. Když sem to mněl přiletované, zpátky sem přilepil ty původní packy 6,3mm na místo a pohyblivý přívod od nich sem chytnul k membráně podobným stylem jako to bylo předtím za pomocí chemoprénu a po zachnutí ho přebarvil černým fixem. Potom sem zase přilepil zpátk původní vrchlík dokola zase chemoprénem, ale bezbarvým. Takhle opravená Beyma jede bez problémů v mých nynějších VOXech.

Ano sypu ještě dneska popel na hlavu jaké sem trotl....

Web

Re: Subwoofer s 12BR70

Jo o tom vím.

Re: Subwoofer s 12BR70

Provozovat jakýkoliv subbas v bassreflexové ozvučnici bez patřičného subsonického filtru je hovadina a  rozklepaný former není vina toho reproduktoru ale obsluhy. I PA subbasy s příkonem v řádu stovek až tisíců W mají Xdamage p/p třeba 25-30mm a úplně to stačí. Přesto se dají poměrně lehce mechanicky poškodit i zesilovačem mnohem slabším. Tohle ale snad patří mezi naprosto základní vědomosti a úplně se stydím to tu psát...

(upravil John370 28. 1. 2008 16:37)

Re: Subwoofer s 12BR70

Taky se přidám: já bych ten reprák tolik nehanil,není to čistikrevnej reprák do subu to ne,ale použít se s trochou rozumu dle mě dá a bez problému(nutno SubSenior mít jak sem pochopil)...Sám jí mám koupenou od Checka za 900kč s přidaným magnetem,a udájně s Fs 24Hz.Já sem jí kupoval do subu s tím,že toto repro pak dám do auta.Sám jí na "zkoušku" budu provozovat ve 100l a Br ladit kolem plus mínus 30Hz,připomínám,že tahle bedna bude dělaná na Tiw 300 od Visatonu,beyma 12BR70 tam bude na zkoušku,dokud nebude na Visaton.Je pravda,že asi jiné použití,než v br nepřichází v úvahu...Možná v nějakých 60l-70l jako basák v třípásmu jak píše Sinclair v jiném topicu,a asi má nejspíše pravdu a notnou zkušenost.Tak bych jí neházel tím pádem do bahna,za ty peníze je to dle mě solidnější repro s dobrou citlivostí,samozřejmě má své nevýhody a tou je hlavně relativně malá Xmax.Když si to tak vezmete tak co jiného vlastně použít (pokud tedy o kousek dražšího profíka) v subu,ne každej má čas a chut čekat na hromadný objednávky asi tak bych to řekl,určitě sou za ní jiné adekvátnější náhrady,ale na českém trhu jaksi málo nebo vůbec nedostupné.A pořád mít lepší sub s 12BR70,než si koupit komerční šitové suby za 5000kč z internetu.A to že jí někdo  zničil či připekl cívku,to je dle mě částečně i jeho vina..Nevím co bych k tomu nadále řekl,tak končím prozatím.

P.S. napsal sem čistě svůj subjektivní názor na věc(problematiku).

Web

Re: Subwoofer s 12BR70

Možná trošičku odbočím a možná jsem podobnou debatu tehdá také vedl. Zkuste do tohodle porovnávání tehle dvou repro vnést Deltu 12LF. Mám jí doma a chtěl bych  z ní udělat sub, ale zatím nemám finance na
elektroniku Aldax 250SPM ....... . Mě totiž občas napadnou myšlenky, jestli by třeba tahle Beyma nebyla na
sub domů vhodnější, jde podle mě trošičku níž.

Příspěvky [1 až 20 z 42]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Subwoofer s 12BR70

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£