Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Nezařaditelné » Otazka na dawsoo - slozeni vice basaku

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [19]

Téma: Otazka na dawsoo - slozeni vice basaku

dawsoo, u tveho legendarniho projektu (http://audioweb.cz/vase-dawsoo1.htm) pises, zes chtel puvodne pouzit kombinaci vic mensich basaku (18ks L17RCY/P - takze 9 na kanal?) ala LineArray.

Mohl bys, prosim, malinko rozvest tuhle variantu, co takove reseni obnasi a v cem jsou specifika takoveho reseni? Kdy se to hodi a kdy ne, jake repraky pouzit, jak to optimalne zapojit, jake to ma dusledky pro ladeni ozvucnice (uzavrena/bassreflex), apod., jak se to podle tebe chova akusticky a dat i treba srovnani s pouzitim jednoho velkeho basaku s odpovidajici plochou membrany...

Doufam, ze nebudu sam, koho by to zajimalo.

Re: Otazka na dawsoo - slozeni vice basaku

Jasně že jo,už jsem o tom někde písal,hlavní výhodu vidím ve spoustu pro mě podstatnejch věcech... takže jak já to vidím:

1.Přímkový zářič (LA) má silně směrový vyzařování ve vertikální ose což při dostatečný dýlce v bytovejch podmínkách je velká a významná výhoda... (eliminace nejhorších a nejhůře odstranitelnejch odrazů strop podlaha = výrazný zlepšení v celém pásmu),dále basáky a basy... při jednom basáku vznikne podle jeho vzdálenosti od stropu a podlahy poměrně výrazný zvlnění který se mění s jeho posunem nahoru-dolů (měněj se kmitny součty a odečty při větších vlnových délkách a běžnejch výškách místostí),při znásobení počtu na dostatečný počet  má každej měnič zvlnění jiné což když se peaky a propady všech sečtou a poodečítaj je výsledná chára je pěkně rovná.Dále zlepšení a to výrazné citlivosti,zatížitelnosti a zkreslení v celém přenášeném pásmu... reproduktory i při velkých výsledných akustických tlacích pracujou v lineární části svých dynamických charakteristik a jejich součtová plocha dokáže při zachování rychlosti odezvy vytvořit slušný akustický tlak i na nízkých kmitočtech,narozdíl od jednoho velkýho tato soustava netrpí těmito neduhy: Neprohýbající se membrány z důvodu příznivějšího poměru velikost/tuhost membrány,dále na součtovou plochu poměrně silný pohon který dokáže do vyšších frekvencí plně kontrolovat pístový pohyb membrány (představte si magnet u jednoho velkýho měniče podobné Sd s parametry třeba těch devíti menších v dílčích měničích) a to nemluvím o horizontální směrovce která je stejně dobrá jako u jednoho malýho a s velkým se nedá absolutně porovnat. Co se týče ladění a volby ozvučnic platí stejné/podobné zásady jako u klasických beden čili jestli utzavřená nebo BR je čistě na použitých měničích a volbě konstruktéra.Co se týče vyhýbek tam to bude trošku jinak,ale naprosto bezproblémově řešitelné v pořípadě možnosti měření.

2. LA bych stavěl vždy aby měniče byly zapojeny sérioparalelně (jedině takto se budu chovat elektricky jako jeden) takže teoreticky 4-9-16-25 a tak dále smysl to má až od počtu devíti kousků vejš.pro představu si porovnejte jeden tentýž měnič se dvěma kouskama v de appolitu... je to jinde hlavně na středech a dole a zejména pak citlivostí... takže s 9 kousky je to vcelku těžko představitelný. lol

3. největším problémem bude asi výběr vhodných měničů a to zejména s přihlédnutím k požadavku co nejnižšího fs a zároveň co nejmenšího rozměru... velkou výhodou je že nemusí člověk úzkostlivě sledovat citlivost měniče... ve velkým počtu bude naprosto luxusní i při použití méně citlivých a rovnějších kousků ...já bych volil cestu malých s co nejnižším Qts a případnou dodatečnou úpravou Mms směrem nahoru.

Takže nevím jestli je to dostatečně vyčerpávající,ale pro mne s mojí filozofií a důrazem na určité aspekty co od výsledku očekávám to je pokud nechci dělat opět kompromisy je to asi jedinná cesta dál.

Není co dodávat...

Re: Otazka na dawsoo - slozeni vice basaku

Díky moc,

nevím, jestli jsi zahlédl vlákno, ve kterém jsem byl právě od podobného řešení silně odrazován (http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=2846). Takže mě mě zajímalo, jestli to bylo jen konkrétní-nevhodnou realizací, nebo celým principem. Právě, že vím, že jsi už několikrát tohle řešení zmiňoval...

Pořád mi ale není moc jasná jedna věc - proč tolik záleží na té pravidelné sériovo-paralelní kombinaci (4-9-25...). Pokud bych měl řekněme zapojení 2-2-2, místo 3-3-3, v čem se to bude lišit z hlediska návrhu? Bude na tom něco zásadně špatně, nebo se tím jen změní parametry celé kombinace oproti jednomu reproduktoru? A případně jakým směrem a v závislosti na čem. Prostě nemám elektro vzdělání, tak se ptám...

Ještě jednou díky za trpělivost, vážím si toho.

(upravil dawsoo 12. 1. 2008 1:57)

Re: Otazka na dawsoo - slozeni vice basaku

Matbat:
V pohodě nemáš vůbec zač ...
ale k dotazu:
Zásadně špatně určo ne,ale 2-2-2 šest je málo... jedině že bys použil větší měniče např 8 palce ale pak bys to musel dělat vícepásmový připomínám že celý v LA střeďáky i vejškáče kde jdou na vejškách použít prakticky jen pásky... kaloty možná mikroprovedení v neodymu ale nejsem si tím jist.. vlnnová dýlka je už malá u vysokejch frekvencí takže by jich bylo opravdu potřeba moc a střeďáků taky ...což je už opravdu dost extrém nákladově ale  i rozměrem výsledným...dále při jiném než sérioparalelním budeš mít buď atypickou vyšší nebo malou impedanci pokud bude převládat spíše lepší paralelní řazení,pokud bude převládat spíše sériové půjde dolů citlivost a taky se měniče navzájem budou více el. ovlivňovat...plus nenakrmíš to tak dobře hlavně výkonově zsíkem, ale rozumně by šlo by i zapojení s osmi kouskama - dvě sérioparalelní čtveřice paralelně s 16 ohm nebo 8ohm měničema méně už než osm u menších nemá smysl... ztratí to kouzlo a nebude to homogenní... nebo to bude krátký LA a výhoda popsaná v první části rozbití stojáků už nebude moc dobré... zvedne se a srovná spíše jen určíté pásmo... souměrné sérioparalelní řazení se mi líbí i v tom že člověk dostane elktricky systém chovající se jako jeden měnič plus se může i propojit  takovým jakoby matrixem jestli mi rozumíš... že všechny měniče jsou spojeny jak v řádkách tak i ve sloupcích... tím se vyeliminuje asi nejvíce rozdílnost v měničích a ovlivnění ve všech sériových větvích. Proto pokud bych chtěl bejt nekompromisní volil bych právě 9ks coož je ještě realizovatelná šílenost big_smile

Ten odkazovanej thread se omlouvám,ale asi ho ponechám raději bez komentáře smile ten "rádoby" levnej miniprojekt LA s RBT a spl. jsem chtěl zkusit realizovat jen pro zajímavost a prakticky to jen zkusit a ověřit prakticky v mý malý místnosti,ale nakonec jsem od toho upustil z důvodu že dost jsem načerpal již při stavbě-ladění-měření toho velkýho projektu s velkejma páskama, kde mi po čase velmi vadilo kompromisní použití jen jednoho basáku místo původního plánu s devíti menšími.Výhledově budu stavět tedy už jen finál, kdy to je jen otázka financí a času na obojí to bude hodně náročnej projekt.

V tomto uspořádání jsem slyšel dvoje soustavy... Dali Megaline v německu v roce 96 a pak v roce 2005 Šroll Soundgarden oboje pro mě byly nedostižnou referencí za částky který bych si nemohl nikdy dovolit vydat,takže jsem celou dobu stejně podvědomně k této koncepci směřoval a jsem vnitřně přesvědčen že je to konstrukční filozofie a přístup se kterým se mohu 100% ztotožnit.Jsem asi bohužel moc náročnej a nemam dost peněz na to to udělat pořádně hned.

Není co dodávat...

Re: Otazka na dawsoo - slozeni vice basaku

zaujimave vlakno! tiez by som chel prediskutovat par veci...
Najprv k tomu co bolo... Dawsoo: pises spravne, ze jedna z vyhod LA pri pouziti doma je obmedzenie vertikalneho vyzarovania.. To vsak je samozrejme frekvencne zavisle a zavisi tiez na vzdialenosti od zdroja.. Prakticky pri priblizne 2m vysokej LA (ktora zaroven pokryva min 70% vysky miestnosti) efekt linioveho ziarica funguje az dole na nejakych 100Hz (prave vdaka odrazom od zeme a stropu smile ).. Nizsie to aj tak v malej miestnosti nehra rolu ci je ten ziaric bodovy alebo liniovy. Dalsou vyhodou je pokles hlasitosti o 3dB s dvojnasobkom vzdialenosti oproti 6dB pri bodovom ziarici... (plati pre blizke pole). Preto kombinacia vela basakov+plus jedna vyska nieje rozumne riesenie a da sa odladit iba na konkretnu vzdialenost a uz to vlastne ani nieje LA.
Stale by ma zaujimalo v com konkretne by mal byt problem v serio-paralelnej kombinacii viacerych menicov.. Teoreticky by bolo mozne zvysovat pocet menicov do nekonecna a dosiahnut tak nekonecny akusticky tlak???? Co damping factor?
Mozno by sme mohli skusit navrhnut nejaku rozumnu LA za slusny peniaz a mozno nakoniec to niekto aj postavi smile a mozno to budem ja smile  Moj navrh by bol: 10 tychto: http://www.madisound.com/catalog/produc … 8db0c933f4  a k tomu 30 tychto: http://www.partsexpress.com/pe/pshowdet … er=275-025 . Delenie okolo 2400Hz 48dB/okt . Pri takom mnzstve by to tie vysky mali zvladnut. Cena bude tesne nad 5000 na bednu za menice. Do troch metrov vzdialenosti bude splnene kriterium blizkeho pola. Vyskove reproduktory su vzdialene dost malo na to aby isli uspokojivo nad 15kHz. Desat 5" basakov by na solidne basy aspon dole na 45Hz mohlo stacit..
Co vy na to?

Re: Otazka na dawsoo - slozeni vice basaku

Dawsoo, dovolil bych si polemizovat. Nevím jestli je na místě nazvat liniový zdroj silně směrovým. Nepamatuji si přesně, ale směrový index u něj odhaduji tak na 2 (v ideálním případě). Přesto souhlasím s tím, že to je znatelná pomoc pro malé a akusticky špatné místnosti ve kterých všichni bez výjimky posloucháme. Co se týče hřebenového filtru, který spolu tvoří odraz od stropu a podlahy s přímým signálem nemyslím si, že to je to nejhorší co nás může potkat. Po změření to vypadá sice příšerně, ale v lidském uchu naštěstí funguje velmi slušně mechanismus, který umí rozlišit a utlumit signál přicházející shora/zdola a vnímat ten první přicházející v horizontální rovině. Tím, že uspořádáš reproduktory do vertikály tento hřebenový filtr "srovnáš" jen ve frekvenční doméně, ale v časové doméně jich tam ještě pár přidáš, protože každý jeden reproduktor má svůj přímý a odražený signál.

Re: Otazka na dawsoo - slozeni vice basaku

Methman:
jasně,ale jak říkám pro co nejméně kompromisní výsledek jsem já dlouhodobě došel k tomu co jsem zde napsal, jak studiem různých pramenů,tak hlavně pak PRAKTICKÝMI VÝSLEDKY, které jsou pro mne asi nejvíce relevantními,neboť jsem si je sám ověřil (poslechem i měřením) a přímo porovnal s jinými variacemi (rovněž poslech a měření). Takže mé přesvědčení že právě toto uspořádání je jednoznačně to nejmenší zlo pro domácí náročnější poslech ,a to opravdu ze všech možných či nemožných variant, mě nikdo nevyvrátí proto asi z mé strany k polemice nedojde já v tom mam jasno.

Tento thread je jen o tom že na normální otázku proč a jak jsem chtěl sdělit matbatovi svoji vizi ,nic více nic méně. Spoustu lidí co dělají a vidí tyto věci jinak semnou nemusí vůlbec souhlasit a to je v naprostém pořádku...jinak by na světě byl jen jeden typ beden a byla by to nuda big_smile takže to bude spíše o tom, že existuje mnoho konstruktérských přístupů a řešení a z nich je mě svou koncepcí a vlastnostmi nejblíže jednoznačně tento,na druhé místo za to bych pak ještě zařadil vícepásmový koaxiální uspořádání (virtuální bodový zdroj = měl jsem možnost rovněž slyšeti pár povedených kousků a dobrý). Vše ostatní je pro mne už bohužel pro opravdu top projekt již nepoužitelný Ale máš pravdu v tom že ucho či spíše mozek je tolerantní a dobře spolu fungující adaptivní filtr,avšak s připomínkou jedné maličkosti, že je třeba ale brát v potaz fakt, že každej člověk slyší jinak a každého mozek má samozřejmě i jinou míru tolerance a práh kde to je dobrý a stačí a kdy už ne, plus každýmu vadí patrně i jiné deformace a zkreslení reprodukované nedokonalosti. smile

Jinak abych nevypadal jak magor...zdůrazňuji že jasná věc je, že chtít z beden slyšet živou hudbu je naprostá utopie a kravina,ale každej se pachtíme za alespoň mírným vylepšením toho co nejvíce komu na reprodukovaný hudbě vadí ...mě třeba silně vaděj děličky,fázovej neklid a změny při pohybu u klasickýho uspořádání,špatný podání transient a z toho plynoucí úzkej sweetspot pro poslech. A...a...aaa vo tom to je lol

Není co dodávat...

Re: Otazka na dawsoo - slozeni vice basaku

Napsal jsem pozitivní příspěvek do diskuse. Nabídl jsem jiný pohled na věc. Nestojím primárně o to, abych tě přesvědčil ke změně tvého názoru. Domnívám se, že občas píšeš bludy, které si chybně dovozuješ na základě PRAKTICKÝCH VÝSLEDKŮ. Očekával jsem od tebe, jako respektovaného člena tohoto fóra, že takového jednání budeš chtít vyvarovat alespoň kvůli ostatním, když ne kvůli sobě.

(upravil mengel252 16. 1. 2008 17:32)

Re: Otazka na dawsoo - slozeni vice basaku

fakty a mýty o line array
http://www.meyersound.com/pdf/support/p … _array.pdf
http://stevebunting.com/downloads/linearrays.pdf

Re: Otazka na dawsoo - slozeni vice basaku

Nejsou to spíš mýty o M3D ? smile

Web

Re: Otazka na dawsoo - slozeni vice basaku

Ten prvý, skôr áano, ale ten druhý, ani nie. nšiel to google, ja som to nejak podrobne nečítal. Dal som to sem skôr ako študijný materiál.

(upravil dawsoo 18. 1. 2008 1:23)

Re: Otazka na dawsoo - slozeni vice basaku

MethMan naposledy:
1. Bludy nebludy,dobře narovinu tedy,to samý já mohu subjektivně tvrdit o některých tvejch postech,ale o tom to ale přeci není se tu předhánět a dohadovat se čí pravda je víc nebo míň(nebo tedy alespoň já o přeměřování pér nestojim) big_smile ne teď tedy vážně... každej to vidíme jinak,vycházíme z jiných zkušeností a pramenů,pro mě je vždy nejvíce podstatnej vždy jen a jen výsledek,čistá teorie je jistě pěkná věc,ale bez praktického ověření ne vždy vše funguje na 100%,protože je příliš mnoho proměnných což pokud jsi něco ralizoval tak předpokládám že víš...

2. a k tomu ověřil a proměřil... ano určité řešení jsem nejdříve navrhl s tím že jsem od toho něco očekával...po praktické realizaci vše co jsem předpokládal a spočetl mi sedělo s pro mne dostaečnou přesností... zkoušel jsem experimentovat všechna realizovatelná myslitelná řešení a toto mi vyšlo jako č.1, takže na základě toho já si troufám obhájit svý tvrzení a považuju to za argument, takže tvůj druhej ryze osobní post byl uplně zbytečnej a dost OT....

3. Když už jsme u toho, tak tvá argumentace doposud v tomto konkrétním případě je rovna téměř nule... takže propříště, buď se rozepiš k tématu a konkrétně a věcně na základě čeho ty tvrdíš...a hlavně pak k věcem který znáš a máš ověřený.... tvý spekulace jestli já si něco chybně dovozuju nebo ne, když mě neznáš,neviděl jsi ani z dálky podobně koncipovaný reprobedny,jinak bys takhle nemluvil,plus můj projekt full line array (nyní jen ve fázi návrhu na papíře) ani neviděl a ani neuvidíš, nemáš páru o použitých měničích, jejich uspořádání a děličkách,jejichž výběr a volby jsou naprosto rozhodující pro to, aby se měniče chovaly co nejblíže ideálnímu přímkovýmu zářiči ,takže prosím nechtěj po mě abych tě bral vážně ....pokud jsem tě předtím (opravdu nechtěně) nasral,je mi líto,ale teď se jdi schladit a na tyhle přitroublý kecy se příště radši vyprdni. smile Na to fakt nejsem zvědavej...

All:
tímto se omlouvám všem za OT z mé strany, ale toto je poslední k tomuto threadu co napíšu.Pokud je to kravina tak to Tondo a Michale klíďo pak smažte celý ať teda dle mistra methmana neblbnu lidi .

Svý teorie,know-how a znalosti si odteď nechám pro sebe.

Není co dodávat...

Re: Otazka na dawsoo - slozeni vice basaku

Ono postačí, když se od sebe budou teorie, know-how a znalosti důsledně oddělovat... smile

Re: Otazka na dawsoo - slozeni vice basaku

Nebudte jako mali.

(upravil check 18. 1. 2008 14:57)

Re: Otazka na dawsoo - slozeni vice basaku

Pánové, pánové, já sem rád, že ste se našli, ale chtěl bych, aby to vypadalo jinak.
Davide, Methman se sice vyjádřil v tom smyslu, že LA vlastně tak úžasné není, nicméně se vyjádřil myslím dost slušně na to, aby ste dál mohli diskutovat jako lidi. Methman má taky svoji vizi takřka ideální reprosoustavy, asi taky na papíře. Dokud je to stále na papíře, můžete se snad bavit objektivně, bez toho, aby ste za každou cenu museli mít pravdu.
Tudíž bych ocenil, kdyby ses Davide pokusil vyvrátit Methmanovy námitky ohledně časové domény. Že Ti něco zní lépe, ještě nemusí znamenat, že je to lepší. I když bych rád věřil, že seš schopný objektivního poslechu, přecijenom nějaká teorie by měla závěry podporovat.
Je potom, trochu kruté když uchometricky výborny zesilovač kmitá...
Ano, ta možnost, že už dál psát nebudete a spokojíte se s vlastní pravdou, tu je, ale trochu posmutnělá.
Pokud ste se všechno vždycky naučili jentak sami, mlčte si. Vsadím se ale, že nějaká ta pomoc, literatura či postrčení správným směrem za vašimi znalostmi stojí. Bylo by nefér toto neoplatit.

Web

Re: Otazka na dawsoo - slozeni vice basaku

Dawsoo, v prvním příspěvku jsem nenapsal nic jiného, než že se vlny při křížení neovlivňují. Přesto, že jsi asi jiného názoru, i nadále to platí, a bez dokazování. Druhý příspěvek byl sice osobní a jen velmi lehce ironický k formě zbytněléhu ega velkých písmen, ale rozhodně ne agresivní. Nejsem v tebou odhadovaném rozpoložení, hádáš se sám se sebou a opakuješ se. Tvoje zbytečně silná reakce a konečné rozsudky jsou něco co opravdu nechápu.

Re: Otazka na dawsoo - slozeni vice basaku

sorry ale napsat mi nekdo ze pisu bludy tak se zachovam asi uplne stejne a reknu si tak kdyz sou to bludy tak si je necham pro sebe a vy "odbornici" se ridte dal svyma "nebludama".

Re: Otazka na dawsoo - slozeni vice basaku

Ani jeden z nas tu nema patent na pravdu.

Re: Otazka na dawsoo - slozeni vice basaku

Tak přesně toho výsledku jsem se bál. Kluci neblbněte a podejte si ruku! Vždť je to jen koníček, co koníček! Kůň jak řemen vás obou tak tady neblbněte jako byste se hádali o holku! Hlavně ty Davide. Vím že tě to moc nepotěšilo co sis přečetl ale nemuselo to hned odpálit atomovku ne? Prostě klídek jo?

Příspěvky [19]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Otazka na dawsoo - slozeni vice basaku

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£