Re: Sub k širokopásmu

junglist: jsem koukal, ze v nastavajicim madisound odberu ste se lidi zblaznili do sirokacu?! smile to je to tak uzasny? ja teda nikdy poradny neslysel, zatim...

Re: Sub k širokopásmu

Škoda že nemaj Jordan JX92S. sad Do toho bych šel.

Web

Re: Sub k širokopásmu

Existuje ve společnosti obecně platná shoda v tom, že teorie platí. Pokud se rozhodně někdo věřit raději svým uším, tak stejně bude nucen podstoupit ten samý výzkum, jaký byl prováděn při vytváření teorií.
Citlivost, řekněme na dolní oktávě, je přímo úměrná objemu. Jestli se ti to nezdá, tak si to propočítej, prosimuluj, proměř, ale dojdeš ke stejnému závěru.
To co předvádí Velodyne nebo jiná spotřebka je akorát o maximální hlasitosti, mě se zdá hodně malá.
Proč má dipol sub větší smysl k k horně s fullrange než k "normálnímu" repráku? To proto, že je to podobně ulítlá konstrukce? Jak může někdo nazvat dipolovou ozvučnici jako subwoofer?
Zajímavé je, že před několika měsíci ta směrovost nevadila a teď už jsou z fullrange třípásma.
Ohledně subu si myslím, že 35l/30Hz na jednu ze čtyř 8" TVM by docela mohlo hrát.
MaBat #68: Jakým způsobem si ty dva měniče porovnával?

Web

Re: Sub k širokopásmu

Jak píšu, měřeno na svorkách jednoho a toho samého ARN, jednou samostatně, podruhý s přiloženým druhým reprákem, magnet na magnet.

Tím 35l/30Hz myslíš co? Taky zřejmě uvažuješ jen buzení frekvenčně nezávislým napětím, ale pokud je k dispozici dostatečně silnej zesilovač, je snad možný trochu objemu za výkon vyměnit...

Re: Sub k širokopásmu

check, keby to tak bolo, v nekonecnom objeme by bola nekonecna citlivost, ze? (pre dany pripad by "nekonecna citlivost" mala znamenat vyrovnany prednes v celom prenasanom pasme) Lenze narast citlivosti na basoch je neumerny narastu objemu, od urciteho objemu ho dalej z praktickeho hladiska nema zmysel zvacsovat.

Dipol preto, ze si myslim, ze v dipole ma impulznu odozvu reproduktor najlepsiu a najmensie skupinove oneskorenie. To kvoli tomu, ze v BR alebo uzavretej bude bas k hornu "pomaly" (najma BR).

Neviem preco by sa mala nejaka konstrukcia povazovat za subwoofer a ina nie. Ako sa bude volat 5p ozvucnica s reprami 18+12+8+3+1", ktora hra od 20Hz?? Potrebuje este taka vobec nejaky subwoofer?

K tomu Velodyne, ked sa ti zda 100dB pri 20Hz a 112 pri 30Hz @2pi malo, to uz je tvoj problem. Pritom skreslenie vdaka servo dosahuje len max.10%.

Re: Sub k širokopásmu

MaBat: Měl sem na mysli Monacora versus Fostexe.
KomarD-Jeay: Jasně, že je to omezený jmenovitou citlivostí reproduktoru, to dá rozum. S nekonečnou citlivostí bych si nehrál, jednak nekonečná být nemůže protože účinnost těžko dostanu přes 100% do 2pí a druhak bych musel mít taky nějakou nekonečnou poddajnost...
Pokud vybírám reprák pro subwoofer (rozuměj zařízení přenášející hlavně kmitočty 20-40Hz s intenzitou odpovídající  ostatnímu pásmu) nestává se, že by se podařila citlivost spodní oktávy stejná jako ta jmenovitá.
Měl sem dojem, že impulsní odezva i skupinové zpoždění vychází z frekvenční charakteristiky. Takže ta či ona ozvučnice ji nebude mít lepší či horší.
100dB na 20Hz odpovídá hladině akustického tlaku necelých 55dB na středech, takže se nedá říct, že by ten subwoofer 20Hz hrál s dostatečnou hlasitostí (křivky stejné hlasitosti).

Web

Re: Sub k širokopásmu

"...100dB na 20Hz odpovídá hladině akustického tlaku necelých 55dB na středech..." neviem ako si na toto prisiel, ale ked sa na tu krivku pozries, pri roznych urovniach akustickeho tlaku ma rozny tvar. Nad cca 100dB zacina byt vyrovnana.
To je aj dovod, preco exituje korekcia LOUDNESS kvoli tichemu posluchu, pre ktory je urcena.
To by znamenalo, ze pre vyrovnanu uroven by musel dat 150dB na 20Hz???
Ukaz mi taky, velmi rad by som to videl, teda pokial nemas na mysli ten generator basov od Danley Labs - The Matterhorn.

Skupinove spozdenie je urcene aj frekvenciou, nie len, samotna charakteristika je len tvar odozvy na nejaky signal. Preco ma potom jeden reproduktor v ozvucnici na 40Hz spozdenie 5ms a iny 16ms?? Preco ma niektory pri jednotkovom impulze 2 zakmity a iny aj 5 a viac?

(upravil check 30. 6. 2008 17:31)

Re: Sub k širokopásmu

100fonů (100dB na 1khz) a 20Hz je ekvivalentní hladina akustického tlaku téměř 130dB. Že takovou frekvenci obtížné přenášet s takovým akustickým tlakem neznamená, že by sme se na to měli vykašlat.
Proto tvrdím, že 100dB na 20Hz je prt, protože to odpovídá nějakým 50fonům.
Pokud mají dva různé reproduktory v různých ozvučnicích stejnou charakteristiku, pak mají i stejné skupinové spoždění.

Web

Re: Sub k širokopásmu

Checku, lidé se zkušenostmi mění, myslím, že každý z nás aktivních DIYerů, kteří na toto fórum již nějaký čas chodí, jsme se posunuli směrem kupředu i ty tímto fórem vědomostně nepřímo rosteš. Každý máme své preference, někdo potřebuje sub který zahraje 20Hz, někdo potřebuje podpořit širokopásmo, aby mu nechyběl 40-50Hz spodek. K tvému popíchnutí týkajícího se směrovosti, které mířilo očividně ke mně, ti mohu za sebe říci, že mi to vadilo u fullrange od samého začátku a nijak jsem se s tím nikdy netajil, ale byly a jsou tu i jiné výhody, pro které stojí za to o téhle koncepci uvažovat. Na myšlenku předělání NoBoxu na třípásmo, mne přivedl Dawsoo i přes to, že 8" na středech a relativně vysoko dělená 3/8" kalota, nejsou vůbec na první pohled k sobě ideální. Byla to výzva se kterou jsem si hrál půl roku a nakonec se to, za přispění několika členů tohoto fóra podařilo optimalizovat k velice slušnému výsledku. Co se týká dipólu, nevidím důvod, proč jej jako basový systém nepoužít, vidím zde jednoznačné plus v nezabarvení zvuku vlivem ozvučnice a také v jeho rychlosti a přirozenosti reprodukce. V mém případě nastupuje pokles v této konfiguraci na 50Hz a v pásmu 40Hz, má stále ještě dost síly a vše bez ekvalizace. Je to exotické řešení, ale to já prostě rád.

(upravil MaBat 30. 6. 2008 15:03)

Re: Sub k širokopásmu

Plan B:
Rozloucit se v tuto chvili s Fostexem jako "main" speakerem a udelat z toho (drobnym "truhlarskym" zasahem to lze na stavajici konstrukci, z cehoz vychazim) nasledujici:

Na basech 4xARN6688 v roli sproste pumpy, po dvou v cca 30l closed, aktivne ekvalizovat na 30-35Hz/q=0.7, naproti sobe z boku bedny. Na stredobasech 6" (SB17) v cca 10l closed. Bud se podari najit pouzitelnej vejskac delitelnej na 2 - 2,5kHz (mam doma 27TFFC), nebo bych se pokusil dat jeste neco mezi to, pro pasmo cca 800 - 3500Hz (treba zrovna ten Fostex).  Delici frekvence 100-120 (aktivne) / 2500 (varianta A), nebo 100 / 800 +/ 3500 (varianta B). Na Variantu C SB17 + Neo8 si moc netroufam.


BTW vcera jsem si na pocitaci pustil DVD Ebeni v zahrade, pres 2.1 Creative Labs a musim uprimne rict, ze uz hodne dlouho jsem si muziku tak neuzil smile

Re: Sub k širokopásmu

Zorg #81: Jestli je to úžasný, nevim tongue Každopádně mi "zvuk" (prej spíš ale zkreslení) vyhovuje, takže nemám důvod měnit vítěznou sestavu. Pro dvěstěšestku bych rád v budoucnu spíchnul Jericho Horn, a 126tku jen tak do desky a pod ní Visaton W 200S v bassreflexu, jestli je teda Michal dodá roll

(upravil MaBat 1. 7. 2008 15:28)

Re: Sub k širokopásmu

Ještě se vrátím k tomu měření - přijdou vám hodnoty, ke kterým jsem došel pro to ARNko (pro ostatní kusy jsou +- stejný) jako normální/běžný? Měření jako takový by mělo být v pořádku, pasivní součástky to měří v souladu s jejich nominální hodnotou (a tolerancí), to vždycky kontroluju, tak předpokádám, že ta naměřená křivka bude OK.

6688 má inzerováno Qts 0.7

Edit: jsem konečně přišel na to, jak se dá přejmenovat vlákno smile

Re: Sub k širokopásmu

Při pořádném rozehrání by se tam měl dostal, dej mu nějakých přelaďovaných 10-15Hz při větší výchylce, nech celý den a změř, taky po vychladnutí.

(upravil check 1. 7. 2008 16:08)

Re: Sub k širokopásmu

Jarous napsal:

Co se týká dipólu, nevidím důvod, proč jej jako basový systém nepoužít, vidím zde jednoznačné plus v nezabarvení zvuku vlivem ozvučnice a také v jeho rychlosti a přirozenosti reprodukce. V mém případě nastupuje pokles v této konfiguraci na 50Hz a v pásmu 40Hz, má stále ještě dost síly a vše bez ekvalizace. Je to exotické řešení, ale to já prostě rád.

To zabarvení basů ozvučnicí bych si rád poslechl. Rozsah, který popisuješ, zvládne kdejaký dvoupásmo, proto takovou konstrukci nepovažuju za subwooferovou. Podívej se na humblehomemadehifi, co u subu vyzkoušel a kde skončil Tony Gee.
Tím se dostávám i k druhé části problému, turbulencím. Nevětrané repro tažené nízko v uzavřence nehraje dobře, protože sou slyšet turbulence uvnitř magnetu a za prachovkou. BR by tomu znatelně pomohl a nikdo neříká, že musí být laděný na rovno. 4ARN tu ve spáleném stavu mám, tak jestli se podaří vyměnit cívku, vrtnu jim i magnet a něco z toho uplácám.
Do části membrány pod prachovkou je možné vystříhnout dírky, což pomůže.

Změř a ukaž celá TSka, vsadím se, že tam ještě máš tvrdý závěs a nízké Vas. V bedně by to proti rozehranému stavu bylo pouze nepatrně horší.

Web

(upravil MaBat 1. 7. 2008 15:58)

Re: Sub k širokopásmu

Čili že bych se s tím "přídavným" magnetem mohl dostat někam pod 0.6? To by nebylo špatný.

check: ad turbulence - při těch výchylkách, do kterých v tomhle případě ty 4ARN půjdou, bych se toho nebál..
Na měření Vas nemám technologii...ani uzavřenku, ani přesnou váhu. Jedině přilepit mince... Jak to děláš ty?

Re: Sub k širokopásmu

Chce to nějakou modelínu, mince jsou kovové...

Re: Sub k širokopásmu

check: pod středičkou? ne pod prachovkou?

(upravil check 1. 7. 2008 16:12)

Re: Sub k širokopásmu

ARN6614
RN6614 s priplacnutou ARN5604 odpudive
Potřením středičky acetonem se dá s Qms jít níž, pod 3,5 určitě.
Mince stačí, hmotnosti sou u mě. Lepší je uříznutá hajzltrubka přilepená na třech bodech oboustranou lepící páskou. Pokud nemáš dostatečně přesnou váhu, můžeš třeba zvážit metr dlouhou trubku a uříznout z ní poměrnou část...

Jo pardon stříhat do části pod prachovkou smile. A turbulencí bych se bál; když sem si pustil nevětranou 12BR70 v uzavřence, vytáhlou rovně na 40Hz byl to děs. 4ARN8" sou sice větší plocha, ale stejně...

Web

(upravil MaBat 1. 7. 2008 16:18)

Re: Sub k širokopásmu

Schválně dej Tvoje hmotnosti mincí, porovnáme to s Tomanem...
Potřít středičku acetonem, říkáš? big_smile

jooo, "u Tebe"... sorry

Re: Sub k širokopásmu

Checkuv web napsal:

Osobně při měření používám přidanou zátěž - mince. Hmotnosti českých mincí jsou takovéto: 50h 0,9g; koruna 3,6g; dvojkoruna 3,7g; pětikoruna 4,8g; desetikoruna 7,62g; dvacetikoruna 8,43g; padesátikoruna 9,7g (výrobní tolerance od 1/10g až po 1/4g).

Zdroj CNB
No aceton trochu rozpustí impregnační nátěr té textilie, je potřeba ale hlavně tomu nechat nějakých třeba 20Hz plný rozkmit freeair, několik hodin, aby se rozehrála guma.

Web