Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Zapojení zesilovače domácího kina a aktivního subwooferu

Stránky: 1

RSS

Příspěvky [5]

Téma: Zapojení zesilovače domácího kina a aktivního subwooferu

Ahoj, hezké odpoledne, dostal jsem teďka před vánoci jako předčasný dárek domácí kino značky Fenton. V sadě je zesilovač Fenton AV320BT, aktivní subwoofer Fenton SHFS10B a 5.0 reprosoustava Fenton HF5B. I přesto, že jsem totální laik, jsem se po vybalení vesele pustil do zapojování s tím, že svázat dohromady pár repráků drátama snad nemůže být tak těžké, ale laborovali jsme nad tím s manželkou půl dne a nic jsme nevymysleli, takže pro nás asi je.

1) V manuálu k subwooferu píšou (volně přeloženo) připojte input (AUX IN L+R) ke svému zesilovači pomocí přiložených RCA konektorů, jenomže  zesilovač (na obrázku nahoře) vypadá, že asi nemá žádný output pro subwoofer?

2) Navíc nemá celá ta "output" sekce na zesilovači sloužit k zapojení těch zbývajících pěti reproduktorů? Po jejich zapojení už tam žádná volná pozice nezbude. Nebo se těch 5 beden zapojuje do subwooferu?

3) Poslední problém souvisí s tím, že na zesilovači je u výstupů psáno "Minimum load 8 ohms" a u reprosoustavy (Fenton HF5B) píšou "impedance 4 ohm", to je normální?

Dárce to prý koupil jako set na eshopu, snad by to neprodávali dohromady, kdyby to nebylo kompatibilní, ale já už fakt nevím. Dokážete mi, prosím, poradit, jak to celé zapojit, aby to hrálo?

Odkaz k většímu obrázku. Dole subwoofer, nahoře zesilovač.
https://i.postimg.cc/cC0xkmy6/462574282-575682651834042-2833750735658783381-n.jpg

(upravil ransom 14. 12. 2024 19:15)

Re: Zapojení zesilovače domácího kina a aktivního subwooferu

Teoreticky by tady mělo fungovat:
- Výstup hlavních (předních) reproduktorů zesilovače připojit pomocí reprokabelů do svorek na subwooferu, označených jako High Level IN
- Hlavní (přední) reproduktory připojit na subwooferu do svorek High Level Out. Pravý do pravého, levý do levého, dodržet polaritu (červený plus, černý minus).

Subwoofer si signál odvodí přímo z výstupu zesilovače, který projde svorkami dál k reproduktorům
Bude potřeba nastavit u subu správnou úroveň, dělicí frekvenci a fázi. Na to je potřeba trochu zkušeností, nebo prostě laborovat podle ucha. Dokonale nebude takhle jednoduchá věc hrát nikdy, ale mělo by to jít naladit nějak tak, aby to vyhovělo.

V technické specifikaci zesilovače je uvedena impedance 4-16Ω (stáhnul jsem si multijazyčný návod). Trochu bych se divil, kdyby zesilovač 4Ω nesnesl. Neměl bych to říkat nahlas, ale drtivá většina zesilovačů bez problémů 4Ω ukočíruje, i když to nemá uvedeno. Do jisté míry se to dá při rozumném používání odignorovat. Tady bych žádné potíže nečekal.

Nerád by som kazil radosť z nového audio zariadenia ale okrem absencie RCA výstupu pre subwoofer ( toto rieši zapojenie ako odporúča ransom ) vidím ešte slabinu v tom že na zážitok z 5.1 domáceho kina je treba pripojiť dekódovaný 5.1 signál do vstupov označených DVD/AC3 input. Prehrávače s takýmto výstupom sa dnes v obchodoch príliš nevyskytujú, ale je tu ešte možnosť prehrávať filmy z PC ktoré má zvukovú kartu s analógovým výstupom 5.1

(upravil kehaka3450 17. 12. 2024 15:50)

Tak jsme to podle rad od ransoma zapojili a relativně to hraje, ale objevil se další zvláštní problém.

Když hrajeme přes AUX (kabel 2x RCA na 3,5mm jack) z telefonu nebo z PC, tak hraje víc pravá strana. Když se telefonem připojím přes bluetooth, tak hraje víc levá strana. Chová se to stejně na AUX i přes BT, jen se prohazují ty L/R strany. Balance rolítko je samozřejmě na prostředku, ale srovnat to s ním nejde, protože vůbec nefunguje plynule a když pomocí něj skoro vypnu tu stranu, co hraje líp, tak zjistim, že ta slabší hraje proti té silnější tak na 10-15% se skoro nulovými basy, a když to na té slabší straně chvíli nechám, tak se po chvíli dokonce i automaticky vypne subwoofer (má nějaký AUTO režim, kde se po nějaké nečinnosti vypíná).

Zkoušel jsem to ještě jednou celý kompletně rozpojit a zapojit, ale s naprosto identickým výsledkem.

Pro úplnou přesnost ještě dodám, jak to je teda nakonec zapojené.

Zesilovač
CEN, SR a SL OUT -> CEN, SR a SL repro
FL a FR OUT -> subwoofer HIGH LINE IN L a R

Subwoofer
HIGH LINE OUT -> FL repro a FR repro

(upravil jardag69 17. 12. 2024 16:18)

A kdyz to rozhodis a zapojis stereo normalne primo do zesu? Bez subu.
Jen predni bedny do FR+FL

Příspěvky [5]

Stránky: 1

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Zapojení zesilovače domácího kina a aktivního subwooferu

Podobná témata

~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£