Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » Ostatní technika » DC filtr - brum toroidů

  Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 37 z 37]

Re: DC filtr - brum toroidů

V Japonsku 3 instalace plazmatronů, výměna elytů ve vstupním usměrňovači SMPS zdroje 500kW po 20-ti letech.

Re: DC filtr - brum toroidů

PMA:
Njn, ono je to o tom jaký elyty a jak a kým ten zdroj je postavenej ... mrtvý aktivy co umřely na smps do 3-7 let jsou můj denní chleba. Klasika osazená podobným asijským hnojem tak 15-35. Kvalitních spínaných zdrojů co vydží aspoň 10-15 je bez ohledu na výrobce je tak 5% a to i v tom nejnákladnějším segmentu. U spotřební elektroniky s plánovanou limitní životností 3roky,která ten binec v síti vesměs v lokalitách kde se víceméně jen bydlí produkuje,nepředpokládám že jsou tak kvalitně udělané a osazené značkovým materiálem.

Xhibit:
Zkus nějakej vintage stroj, zda bude za stejných podmínek ticho nebo ne,abys neutrácel další prachy za něco co ti nepomůže.

Pamatuji že dřív rušilo max spínání lednice a nebo výtah.

Našetěstí jsem bydlel vždy daleko od jakékoliv trakce či průmyslové výroby.

Není co dodávat...

(upravil kaed 7. 5. 2024 22:24)

Re: DC filtr - brum toroidů

Čtu o tom rušení ze Solaxu: Už několik let jedu přes měnič, ale DYCKY S TRAFEM. A je jedno, jestli to byl mizernej přesycenej toroid v čínským měniči, nebo Multiplus od Victronu, nikdy jsem žádný zvuky z traf u audia nepozoroval, ale na druhou stranu provozuju jenom sestavu Yamaha z komponentů cca 1990, a multikanál JVC k domácímu kinu. Spoustu věcí mám přímo na 48V DC a nebo se spínaným zdrojem. A to, že napětí v síti jistě není sinusovka, když Novar (regulátor kompenzace) v malé fabrice ukazuje zkreslení napětí 12% a u proudu 35% , tak to už něco značí. Aktivní PFC v SMPS je další zdroj bordelu, klasický SMPS generují směrem do sítě víceméně jenom vyšší harmonický, aktivní PFC širokopásmovej bordel, ale nad 20kHz, takže není slyšet, ale třeba zrovna ty kompenzační kondenzátory to likviduje zcela spolehlivě. Proto se jim předřazují tlumivky, aby ten vf bordel v síti zůstal a neničil kondenzátory v kompenzacích. Ve výsledku je to celý zvrácenost, chtělo by to znovu přejít na DC rozvod, tam není problém aplikovat filtry bez vlivu na nosnou 0Hz...

Re: DC filtr - brum toroidů

kdysi dávno tady psal ten, jehož jméno se nesmí vyslovovat, že si zrobil zdroj čisté sítě (siloviny) ze silného AB zesilovače Tesla krmeného sinem 50 Hz + nějaké další fičůry  a používá ho v dílně pro menší-střední odběry jako čistý zdroj 230V/50Hz
nešla by taková "pračka sítě" zbastlit? hledat na netu? (otázku bezpečnosti nechme stranou), myslím, že by o to byl zájem

(upravil Xhibit 8. 5. 2024 9:48)

Re: DC filtr - brum toroidů

Tak se ta diskuze nějak rozjela... Pro mě tedy závěr, rušení ze sítě neodfiltruju bez pračky co si vytvoří vlastní sinus. Přijde mě že jen DC filtr nemá vůbec smysl.. Nebo použít aspoň oddělovací trafo s filtry, které vychytá ten všechen bordel? O kolik musí mít větší výkon dejme tomu na napájení těch 600W?

Toroid je teď už dva dny celkem v klidu. Normálně je ok, není třeba snižovat vstupní napětí jak psal třeba BV. Je hlučný jen když se objeví binec v síti. V plné zátěži jsem ho ještě nezkoušel, ale když bude hučet to už mě nevadí jelikož to nemá šanci být slyšet..

Když zadávám výrobu trafa v audio provedení, tak předpokládám že je dělán na max. tichost.. Jinak jak tu byla zmíněna impregnace plechů, mám to na "lakovaném jádru", mělo by to opět snížit hlučnost.

O SMPS jsem nikdy neuvažoval, přesně jak je psáno, nevěřím dlouhodobé spolehlivosti. Váha zdroje s toroidem mě nevadí, nikam ty stroje nepřenáším a je to prakticky na věky..

A nějakou vintage mašinu na zkoušku nemám.. Měl jsem v tu dobu zapojen i jiný zesák, 2x400W toroid, bez DC filtru, stejné provedení traf akorát motané před cca. 15ti lety, hučelo to úplně stejně..

A  co se týče toho Solaxu, fakt nevím, třeba minulý rok tu měnily část sloupů a vedení, co chvíli byli odstávky, vždy jsem jel na EPS výstup střídače, včetně připojení boileru (i když jiného než dnes) a žádné hučení se nekonalo. Musel bych to nasimulovat, ale u toho musím přepojovat v rozvaděči dráty, což se mě nechce.. No ono mě to jednou zahučelo stejně i když byl ten zesák na síti.

Re: DC filtr - brum toroidů

A co nějaká seriová tlumivka? 200W/6-10A na plechu? A za tím svitky 2-10u?

(upravil dawsoo 8. 5. 2024 10:51)

Re: DC filtr - brum toroidů

xhibit:
Ono by to se smps šlo Petře,já to řešim tak, že jednoduše přeosadím ty spínáky kvalitníma kondama hned na začátku (low ESR high ripple s dlouhou životností nejlépe 125st) a pak to vydrží dlouhodobě (dělal jsem tak kdysi i zdroje do svých počítačů a jedou i přes 15 let). ta cena navíc v kusovce když to děláš pro sebe je zanedbatelná proti starostem když to lehne.  I z těch opravených se mi zdatím ani po 10 ti letech nevrátilo na kondíky nic. Dobrej postřeh má i Kaed s (dostatečně dimenzovanýma tlumivkama před to) protože ty kondy selhávaj a vysychaj hlavně na vf kterej je griluje zevnitř.

Něco na ten způsob  jsem párkrát použil a vf smetí to slušně odfiltruje navíc je to ve stíněný krabce hotový.
https://www.hadex.cz/g616-odrusovaci-fi … a-50-60hz/

Není co dodávat...

Re: DC filtr - brum toroidů

Co tuto? Mám to v práci, takže to můžu přemístit a už mě to i párkrát napadlo, ale ta gelová baterka má asi tunu.
https://www.abctech.cz/zalozni-zdroj-mh … 36384.html

Re: DC filtr - brum toroidů

A klasicky odelovak 230/230V min.2kW jsi zkousel?

Web

(upravil PMA 8. 5. 2024 12:58)

Re: DC filtr - brum toroidů

Bastl: Musel bys to otestovat. Na blind bych tomu nevěřil.

Re: DC filtr - brum toroidů

Obě řešení vyjdou na celkem dost peněz. V prvním případě stojí i ta nejmenší doporučená baterie více jak celý záložní zdroj. A tak velké oddělovací trafo je ještě dražší.

(upravil dawsoo 8. 5. 2024 15:06)

Re: DC filtr - brum toroidů

Průser bude pokud je to tak blbý, že by asi bručel i ten oddělovák,musí se to fakt zkusit a až pak na základě nějakýho výsledku vybrat řešení. Minimálně pujčit nějakej starej stroj s poctivým EI trafem,oddělovák nebo to odměřit aspoň škopkem co se tam děje když to dělá.

Nadálku asi fakt nelze nic doporučit ,záleží na místních podmínkách a podle popisu to asi je nějaká anomálie když to je jen někdy ale tak moc. Rozhodně bych to pokud to bude dál blbý řešil s poskytovatelem elektriky,umí to změřit a najít a pokud to dělá nějakej bastl někde u někoho v okolí, osolej ho aspoň pokutou.

Není co dodávat...

Re: DC filtr - brum toroidů

Ještě k UPS: dneska už jsou prakticky všechny UPS v HF provedení, tj napřed zvyšující měnič na cca 310V a za ním můstek buzenej SPWM (sinus PWM). Tj nikde není napsaný, že se povede nulová DC složka a nikde není napsaný, kolik z toho leze vf bordelu, obvykle tyhle krámky chodí s nosnou od 25 do cca 50kHz, novější možná vejš...

(upravil BV 9. 5. 2024 7:56)

Re: DC filtr - brum toroidů

2 PMA

Přechod na moderní řešení zdroje, tj. SMPS. Tunám železa v audiu opravdu odzvonilo.

Na HEF ( vlákno sledujete) sa Fidji pochválil novými monoblokmi, kde je na konci nejaký Purifi modul, a zdroj lineárny, teda nie PWM.. wink

(upravil PMA 9. 5. 2024 8:25)

Re: DC filtr - brum toroidů

Modul sám pokud vím žádný zdroj nemá

https://purifi-audio.com/shop/1et9040ba … odule-2004

Ev. Evalkit

https://purifi-audio.com/shop/eval4-eva … l-kit-2121

Záleží co tam OEM výrobce přidá za zdroj.

Ten Apollon monoblok má Hypex SMPS

https://apollonaudio.com/product/purifi … -pet1200m/

Za hodinu jedu měřit zdroj DC 500V/600A, spínání >20kHz, PWM ….

Re: DC filtr - brum toroidů

Bohužel musím v tomto dát za pravdu PMA, je to čím dál větší problém, někde ten DC filtr pomůže, ale asi spíš proto, že se chová jako vložená impedance (V tomto ohledu je tedy lepší, když je ta kapacita menší než ty desítky tisíc uF) a někde to nepomůže vůbec.
Projevuje se to i na výstupu zesilovače jako les při měření, to to ani nemusí být ještě slyšet z trafa, najednou vyskočí hřebínek od 50Hz nahoru až po 1k, pak zase postupně odezní, možná je to i z části HDO signál, nepátral jsem víc do hloubky, každopádně ten problém je na celém území ČR, někde více, někde méně.
Zajistit aby v klasickém zesíku byly trafa neslyšná, je už téměř nesplnitelná disciplína. A paradoxní je, že na to ani to menší sycení a vinutí na větší napětí není úplně lék (BTW, je potřeba taky říct, že trafo s menším sycením je větší, dražší a taky je to měkčí zdroj), ale alespoň to situaci zlepší.

Re: DC filtr - brum toroidů

PMA napsal:

Za hodinu jedu měřit zdroj DC 500V/600A, spínání >20kHz, PWM ….

Ten zdroj byl tedy maso smile. Můžu částečně poreferovat, kdyby byl zájem.

Příspěvky [21 až 37 z 37]

  Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » Ostatní technika » DC filtr - brum toroidů

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£