(upravil Anti 13. 4. 2024 19:56)

Téma: Odfiltrování nižších kmitočtů

Potřeboval bych opět radu mimo audio, ale v tomto případě se audia týká. Mám problém se srozumitelností slova v interkomu instalovaném v  motocyklové helmě. Vytlumená helma odfiltruje vyšší kmitočty a žena slyší jen huhlání. Řeším to štěrbinovým bassreflexem(pootevřeným hledím) což samozřejmě není moc optimální. Napadla mě nějaká výstelka toho místa kde je mikrofon, nebo přímo vyměnit molitan na mikrofonu za něco jiného. Máte někdo nějakou radu?

Re: Odfiltrování nižších kmitočtů

Experimentovat. Možná bych prvně vyměnil materiál náušníků; jestli je to koženka, to huhlání by dávalo smysl, pokud přiléhá těsně k uchu a intercom je to nevalné kvality.

Re: Odfiltrování nižších kmitočtů

Čekal jsem jestli zareaguje nějaký motorkář, ale zatím nic. Sytém neznám, takže jen všeobecně.
Kde si myslíš, že je problém? Mikrofon nebo repro/sluchátko? Je mikrofon blízko u pusy a není moc zakrytý?
To samé sluchátko. Je u ucha a není zakryté? Tím začni.

Re: Odfiltrování nižších kmitočtů

když si žena nasazuje helmu, ať si hodí vlasy za uši ... smile

Re: Odfiltrování nižších kmitočtů

Problém bych viděl v tom že se helma chová jako přetlumená uzavřenka. Pokud nechám pootevřené hledí, je srozumitelnost v pohodě. Když do toho mluvím slyším se jak huhlám. Musel bych vyškubat polstrování nebo nasadit fistuli. Napadlo mě polepit předek před hubou co v ní je mikrofon něčím co  by pohlcovalo jen spodní kmitočty. Nebo vyměnit molitan na mikrofonu za jiný materiál podobných vlastností.

(upravil jardag69 15. 4. 2024 11:11)

Re: Odfiltrování nižších kmitočtů

No a nějaké elektronické řešení? Dá se do toho nějak zasahovat? Jak to bylo s řečovým pásmem? 300-3000Hz stačí. Pod 300 to nějak ořezat.
V podstatě by měl stačit kondík před sluchátkem/repráčkem.

Re: Odfiltrování nižších kmitočtů

Anti, běžné materiály fungují z opačného konce frekvenčního spektra - tlumí vysoké a střední kmitočty, ne basové. S mikrofonem nic nesvedeš.

Vidím to taky na přidání kondenzátoru ke sluchátkách podle impedance.

Re: Odfiltrování nižších kmitočtů

vyměnit ženu - vyjde to (pravděpodobně) levnějc

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Odfiltrování nižších kmitočtů

Anti, co píší lidé výše, tlumicí materiál pro nízké kmitočty opravdu neexistuje. S mikrofonem také nic nesvedeš, jedině kdybys měl možnost pohodlně v zařízení najít oddělovací kondenzátor k mikrofonu, který tvoří výhybku do vstupu zesilovače k oddělení "fantomového" napájení elektretu. Vyhráno bys mohl mít, kdyby to byl třívývodový mikrofon - kostra, výstup a samostatné napájení. Pravděpodobnost nula nula nic. Dnešní kapsle pro široké použití jsou dvouvývodové.

Já bych také rozhodně poexperimentoval s kondenzátory jako horní propust k reproduktorkům. Tam je vysoká pravděpodobnost úspěch.
A Antonio motorkář je smile

Re: Odfiltrování nižších kmitočtů

Fajn, matroš co žere jen spodek není, stačí mi to jednou smile
A ano, předpokládám že když se někdo pochlubí novou mašinou, zřejmě je motorkář.
Ano po druhé, interkom je nevalné kvality.
Nicméně, naopak to funguje, já ženu slyším v pohodě. Takže problém bude v krátkých hlasivkách a větší skořepině helmy (4XL).
Kondík je dobrý nápad, můžu zkusit ho někam vetknout. Ještě mě napadlo místo štítu tu helmu otevřít dole-odstranit tu látkovou clonu. Asi mi bude táhnout na bradu, ale je to letní helma.
Jo, a výměna ženy nepřichází v úvahu...