Re: Nástěnné reprosoustavy
Jasné, myslel jsem tím - v čem simulovat výhybky?
Rád bych zkusil zvuk co nejvíc do "fullrange" zvuku, jako tu tj. co nejmenší řád výhybky.
edit: Omrkl jsem VituixCAD2, data k měničům mám, tak jdu do toho.
Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Reprosoustavy » Nástěnné reprosoustavy
Jasné, myslel jsem tím - v čem simulovat výhybky?
Rád bych zkusil zvuk co nejvíc do "fullrange" zvuku, jako tu tj. co nejmenší řád výhybky.
edit: Omrkl jsem VituixCAD2, data k měničům mám, tak jdu do toho.
edit2: Tak jsem zjistil, že to není vůbec taková prdel, jak to vypadá. Teorie je jedna věc, a v praxi se to stejně udělá tak, aby to fázově navazovalo.
Věnoval jsem tomu pár hodin, abych si to ošahal, ale cosi mi říká, že věnovat se ladění čehosi z datasheetových dat bez oměřených měničů přímo v ozvučnici, je ztráta času.
Kdo by byl ochotný mi to oměřit?
VituixCad je fajn, já ho používám taky.
Ono si člověk může plánovat děličky, strmosti...ale ve finále se to stejně většinou posadí jinak, protože člověk potřebuje dosáhnout nějakého žádaného amplitudového vyzařování. Neříkám, že dělička nebo strmost filtru budou striktně daný. Vždycky se to dá nějak posouvat. Ale většinou ne tak, jak si to člověk původně představoval.
Co se týče simulace podle datasheetových charek - to je reálně dobrý tak k seznámení se s obsluhou simulátoru. Jinak k ničemu. Kompetentní a funkční výhybku lze navrhnout pouze na základě reálných dat. A samozřejmě člověk musí umět i číst v těch grafech, vidět tam souvislosti mezi průběhem a skutečným zvukem. Z praxe vím, že zkušený ladič umí ze souboru grafů přibližně odhadnout, jak to bude hrát a jak se zvukově projeví případné problémy.
Já jsem bohužel zdaleka, takže své služby nenabídnu. A taky jsem si řekl, že už žádný takový kšefty neberu.
To zas ani tak ne, ale nebaví mě ta logistika kolem toho. A třeba u třípásma (i když tohle není ten případ) potřebuju vždycky řešit nějaký prostory pro měření atd. Tady bychom museli řešit posílání z republiky do republiky (já jsem z Trenčína).
V dnešní době si myslím toto řeší zásilkovna
Jasné, respektuju to.
Ale zásilkovna to řeší jen do nějaký hmotnosti myslím. Vešlo by to do toho?
Zásilkovna už umí poslat i nadrozměr/naváhu nad 50cm/5kg za příplatek
Nějaký čas uběhl a mám tento objev:
SB Acoustics - SB12PFCR25-4
SB19ST-C000-4
SB Acoustics - SB16PFCR-00
Co na to říkáte?
SB19ST-C000-4 znám důvěrně (mám ho ve svých domácích 4-pásmech) a neznám v dané cenové relaci lepší malou kalotu. SB12PFC25 mě moc neoslovil...za mě je to takový podobný bláto jako třeba ARN116 nebo ARN130. Lepší je ta 13-ka, ale zas potřebuje velkej objem. Řekl bych, že v rámci těch dostupných levných basáčků je Dayton nejlepší. SB16PFCR-00 OK.
Ok a tu kalotu bys mi k TCP115-8 doporučil 4 nebo 8 ohm verzi?
Vzhledem k potřebě poměrně nízkýho dělení u TCP115-8 (2,5kHz) bych doporučil spíš 1" kalotu. Třeba SB26STC-C000-4, Vifu BC25SC06-04, Dayton ND25FA nebo ND25FW. Jako určitě se ten SB19 znásilnit dá, ale nejsem si jist, jak moc se mu to bude líbit. Já ho zatím vždycky navazoval na 2 nebo 2,5" kalotový střed.
Jinak jestli si zvolíš 4 nebo 8 ohm TCP je na Tobě - zda chceš mít 4 nebo 8 ohmový bedny.
Máš pravdu, jako by to bylo slabší.
Tak se vrátím k původnímu zamýšlenému osazení.
basáček 4″ Dayton Audio TCP115-8
výška 1+1/8″ Dayton Audio ND28F-6
pasiv 6″ SB16PFCR-00
Tak měniče jsou objednané.
Rozložení měničů bych si představoval asi takhle:
Rozměry momentálně 370x236x71mm
Čistej objem 2,7 - 3 litry.
Materiál 10mm překližka.
Je to tak ok, nebo by jste něco změnili?
S bassreflexem to není nijak neproveditelné, jen by se muselo využít bočních stěn (tzn. v programu dát vyšší korekci jednoho konce - k), délka by mohla být do 150 mm. Pasiv má pod laděním strmější pokles, takže u takto vysoko laděných kombinací bych od toho moc neočekával. Hrát to nějak bude, záleží jen, co od toho očekáváš. Případná úprava, pokud by bedna hučela, půjde udělat jen přidáním dalšího závaží; jestli vůbec zbude místo na závitu.
Tady změřené parametry pro simulaci TCP115-8:
https://www.dibirama.it/home-page/mid-w … -wmax.html
Tak díky za rady, o basreflexu jsem přemýšlel na začátku Ale už je objednaný pasiv i ty měniče. Co jsem to zkoušel simulovat, pasivem to dokáže zabasovat na menším objemu než z basreflexem.
A s tímhle šestipalcem to není zas tak kritický na ladění, aspoň podle WinISD.
Co jsem koukal na internetu tak měření tohle toho repráčku mají velký rozptyl hlavně co se týče rezonanční frekvence. Je možné že se ta rezonanční frekvence liší po záběhu měničů? Nebo se může lišit s velikostí výchylky/výkonu při jakém je měřena? Nebo je to rozptyl čínské produkce?
Support mi kdysi odpověděl:
All out-of-the-box Dayton Audio drivers aren't subjected to break-in when you receive them so you can either conduct the break-in procedure prior to install or let them break-in while in use. Either way you can expect a 15-20% drop in the free-air resonance after an appropriate break-in period.
Prostě se budeš muset smířit s tím, co dostaneš nebo kup dražší výrobce.
Při troše štěstí se bude rozehrávat i ten pasiv a tak by se to mohlo držet pospolu.
Audioweb.cz » Reprosoustavy » Nástěnné reprosoustavy