(upravil BlackRider 9. 2. 2024 6:28)

Téma: Virtuální poslechy/poslech u Blacka

Ahoj všem v roce 2024.

Po delší době píšu příspěvek, kterým bych chtěl navázat na tyto hrátky.

Mám takvou upřimnou radost z toho, jak "dlouho" (4 měsíce- to je u mě možná rekord) už poslouchám doma reprobedny (v aktivu) a nic mně na nich nevadí a jen se bavím hudbou. Chtěl jsem se zkusit s váma podělit aspoň formou nahrávky (nebo se klidně stavte, kdyžtak SZ).

Doporučuji poslouchat pouze přes kvalitní sluchátka, přes reprobedny to nemá smysl.

Vzájemná pozice beden a nahrávadla u mě:
https://i.postimg.cc/sDHvTccm/rozmist-n.png


--------------------------------------------------------------------------------------------------

0) Referenční nahrávka no.1 je tady. Průřez úseky několika nahrávek za sebou.
Zkuste to též někdo nahrát u sebe. Na nahrávadle prosím nastvavit vzorkovací frekvenci 44100 Hz a 16-bit hloubku. Aby fungovalo ABX ve Foobaru, musím mít všechny vzorky ve stejné vzork. fr. a bit. hl.. Od vzorku 2) jsou nahrávky porovnatelné metodou ABX testu ve Foobaru.

Zes. + DSP pro aktivní soustavy:
Rotel RMB-1066
miniDSP 4x10HD

Zesilovač pro pasiv. reprosoustavy:
Yamaha R-N602

--------------------------------------------------------------------------------------------------

1) Link na room. Nahrávka BlackRidera - KEF Q300 + Sony SS-G1 bas, bez korekce WALL umístění, pozor-jiná rež referenční nahrávka!
https://i.postimg.cc/KzzSzS8x/1.png

--------------------------------------------------------------------------------------------------

2) Link na room. Nahrávka BlackRidera - KEF Q300 + ARZ668 bas, korekce WALL umístění
https://i.postimg.cc/C1QynPRD/2.png


3) Link na room. Nahrávka BlackRidera -  ELAC Sat M40 zkorigovaných na základě měření, bez korekce WALL umístění
https://i.postimg.cc/c1VHpHYy/3.png


4) Link na room/binaural. Nahrávka dhamana - OB 4W act. 15 v akusticky upravené poslechovce 3x3,5m
https://i.postimg.cc/jS1kXGmX/4.png


5) Link na room/binaural/nearfield. Nahrávka dhamana - KEF LS-50 meta v akusticky upravené poslechovce 3x3,5m
https://i.postimg.cc/T3mk6G9H/ls50-meta.png


6) Link na room. Nahrávka BlackRidera -  KEF IQ7SE ve fabrickém stavu, Yamaha v režimu Pure Direct, bez korekce WALL umístění
https://i.postimg.cc/V6NdtRxf/6.png

Web

Re: Virtuální poslechy/poslech u Blacka

Přiznám se, že jsem neklikal; nemyslím si, že cokoli/jakkoli zaznamenané a poslouchané úplně jiným způsobem by mě mělo přenést k tobě domů a nabýt podobných pocitů. Každopádně úplně rozumím tvému nadšení, poslech musí bavit a jestli to trvá dlouhodobě, hledání přestalo. Mně se to podobně děje s úplně jinou konfigurací, teď se jen všeho zbavit a mám klid. smile

Co osobní poslechovka? smile

Re: Virtuální poslechy/poslech u Blacka

Rád dám po delší době řeč osobně, písnu SZ. smile

Web

Re: Virtuální poslechy/poslech u Blacka

Počúval som to a príde mi to na basoch také dunive prebasovane. Možno len akustika.

OB 4 pasmo aktiv 15" H frame ala Linkwitz | rpi4 moode + CamillaDSP | ESI GIGAPort eX | 4x HYPA10 (pasiv KEF LS50 meta | CW DAC1 | HYPA17)

Re: Virtuální poslechy/poslech u Blacka

I na sluchátkách?
Jinak ale je to basovější, protože 90% posloucháme doma potichu. Je tam cca +4dB na 100 Hz s širokým Q. Plus místnost... smile

Web

Re: Virtuální poslechy/poslech u Blacka

Včera jsme s Hanzim byli u BlackRidera a musím říct, že to bylo skvělé! Každý má jiné chutě, ale tohle mi sedlo, fakt vynikající lahodné koláčky a perník s čokoládovou polevou! Chválím ženu. Přiznám se, že jsem sežral většinu. Zvuk už byl horší. cool

Poslouchali jsme koax KEFy v původních malých bednách přes MiniDSP a 6kanálový Rotel. Jako basový doplněk fungovala uzavřená bedna s původním 10" Videotonem (později pak s gumovým ARN 668). Pro lepší podání to chtělo odtáhnout bedny ode zdi, byl to takový "naléhavý" těžký zvuk, spodek bylo potřeba stáhnout o několik dB. Aktivně ekvalizovaná TESLA měla překvapivě příjemnější (nehučivý) zvuk a obojí umí jít hezky dolů. U středovýšek mně chyběly detaily - zajímalo by mě, jak ten koax hraje v původním stavu hnaný klasicky přes pasivní výhybku. Boxového zvuku u koaxu bych se snažil zbavit skládaným tlumeným TL s minimální plochou na konci (mohlo by se to do jedné bedny vměstnat). Jako celek to byl mohutný zvuk s wow efektem na začátku a velkým potenciálem, přidal bych určitě vhodné prvky pro lepší akustiku a zkusil strop, když to jinde nejde.


Díky za super akci.

(upravil BlackRider 22. 1. 2024 6:30)

Re: Virtuální poslechy/poslech u Blacka

Hele, žíje. smile

Původní 10" byl tento (MB Quart 480 Konvex):
https://i.postimg.cc/34tdkspc/75219722075244057363-original-3ef6a443c70b481bb4be82fb6a5a5b84-1.jpg

S tím, že basák byl napřímo a dělen v aktivu.

Pak jsme přehodili na ARZ668 na gumě s větraným košem, čili konec 60-tých let v malé uzavřené bedně 15+ litrů od Grundigu:
https://i.postimg.cc/s2GTFj3h/maxresdefault-1.jpg

A za mě ARZ velmi příjemně překvapilo. Myslím, že můžu říct, že nikdo z nás nečekal, že bude hrát příjemněji než 10" od MB Quart.

Díky za návštěvu a příjemné odpo chlapi. Zas se někdy domluvíme. Mohli bysme poslechnout v aktivu 3p s tím RFT s obřím magnetem, kaloťákem z Grundigů výše a Seas 25 TAFCD nahoře, hraje to velmi dobře na mé uši. A snese to nesmyslnej náklad, kupodivu.

Ke zvuku, za mě - stačí, že se to dá poslouchat dlouhodobě, umí to zahrát nahlas a hlavně je to koax, od čehož si asi už neodvyknu. Jinak to mám s Hifi jak jsem vám říkal. big_smile Ale po včerejšku jsem ubral na basech a vůbec mi to nevadí, naopak je to čistší a basy nechybí. Umístěno vedle TV u zdi.

Žena je šikulka, myslím že to na mě je i vidět. Žena říká, že mám fajn kámoše, tak dobrý. smile

Přidám ještě simulaci z Vituixu (shelving na basech jsem dělal po včerejším session, ARZ je 8-mi ohmové, KEF koax 4-ohmový, impedance v aktivu neřeším):
https://i.postimg.cc/FFSL8kvV/actual-SP.png

Web

Re: Virtuální poslechy/poslech u Blacka

Ty prudké změny ve filtru mně smrdí fázovým zkreslením. Zkusil bych pokus s menšími Q filtrů za cenu hrbatější frekvenčky, jak se to bude jevit; nějak takto:

https://i.postimg.cc/zfXtT7SM/actual-SPs.png

Re: Virtuální poslechy/poslech u Blacka

Díky Black Riderovi za super poslech a jeho ženě za super pohoštění. Slaný koláčky byly fakt luxusní. Moc příjemně strávený odpoledne!
K poslechu: záměna 10" MBQ za 8" ARZ překvapivě ve prospěch menšího basáku. Skoro bych řekl, že ta desítka vybudila nějakej mód místnosti a ta osmička už ne. Místnost by si trochu zatlumení zasloužila. Pomohlo i stažení basů o 6 db. Možnost úpravy digitální výhybky během poslechu je super - v tom má aktiv obrovskou výhodu. Myslim, že by se s tou sestavou dalo v pohodě žít, akorát jak dojde na všelijaký cinkátka, tak ten detail se ztrácí. Jestli je to výhybkou nebo vlastnost vejšky neumím posoudit. Na druhou stranu, takový nastroje v naprosté většině nahrávek co poslouchám, vůbec nejsou. Dobrá práce!

(upravil BlackRider 24. 1. 2024 8:14)

Re: Virtuální poslechy/poslech u Blacka

Hanzi,
Ideálně tu sestavu mít tak měsíc doma a v klidu si to poslouchat.
Výšku z KEF Q300 bedýnek jsem docela hejtil, ale až se povedla ta varianta filtrů, kterou jsme poslouchali, přestal jsem. Byl to pro mě trochu kulturní šok, v dobrým. smile
Tesla zůstala, ubrané basy zůstaly a jak říkáš - můžu s tím žít. Respektive při dobré nahrávce mi to navozuje jenom příjemné pocity a emoce.
Jak popisujete ty detaily u vejšky - nějak mi stačí přesně ty informace, co z ní lezou. Nemám potřebu hledat nedostatky. Tak asi dobrý. Něco na porovnání bych tu měl, ale nějak mě to - kupodivu, ani neláká.

S tím módem místnosti to podle mě není špatná úvaha, pokusím se to někdy změřit. Každopádně, jak jsem vám říkal, "něco" mi na té 10" MBQ nesedělo hned od začátku...

antonio,

Můžu zkusit ty filtry více "zakulatit", ale nejsem si jist, jestli jsem dostatečný hifi-mág, abych slyšel rozdíl. smile

Hodně mě zaujala ta aperiodická ozvučnice pro středobas toho koaxu, jak jsme se na místě bavili. Mluvil jsi o "boxy" zabarvení zvuku, co přesně jsi tím myslel? Do tohoto momentu jsem se s tímto typem ozvučnice nezabýval, ale nemáš třeba tip na nějaké čtení o tom?

Web

(upravil mechanik 23. 1. 2024 17:01)

Re: Virtuální poslechy/poslech u Blacka

No z tej nahrávky hodnotiť nie je dobré. Ale keď už tak ja tam počujem vela vyšších basov, žiadne nižšie. Nepočujem plochu na nižších stredoch a výšky majú taký ten klasický trochu zrnitejší HiFi charakter. Ale zasahuje do toho akustika a A/D prevodník. Možno to hrá v mnohom v realite inak.

Kamarát mal doma Kef Blade a nepáčilo sa mi to. Na výškach to ktovie čo nebolo. Stredy bolo poznať že ich hrá malá plocha a basy boli hrozne predunené okolo 80Hz. To je presne to keď natlačia 4 repráky do malého objemu... Verím že tie koaxy majú pekné mimosové charakteristiky ale v realite ich akékolvek BW rady 800 prehrajú s prstom v nose.

DSP má v kvalitnej zostave zmysel len s jedným viackanálovým DACom. Robiť D/A, A/D, D/A... hromadu prevodov nie je rozumné ak ide skutočne o kvalitu zvuku.

Re: Virtuální poslechy/poslech u Blacka

mechanik napsal:

… a basy boli hrozne predunené okolo 80Hz.

To zrejme nebolo sposobene bednami, ale miestnostou. KEF Blade nie su prave nahrbene, aj na impedancnom priebehu vidno, ze to maju kompenzovane.

(upravil mechanik 24. 1. 2024 2:06)

Re: Virtuální poslechy/poslech u Blacka

No basy to malo hrozné. Počúvali sme to traja. BW rady 800 som počul umiestnené rovnako a práve tých basov bolo skôr menej ale nič tam nevadilo. Sice z poklesom ale občas z toho išiel dosť pohodový, hutný a uvolnený spodok, hlavne 800D2, 800D3 už tušim menej... Pritom BW mávajú tiež tej energie okolo 100Hz viac ale zvukovo to tam tak nevadí. Ono na 4 basáky je tá bedna už dosť malá. Ono dať tam potom repráky s extremnym Bl a MMS má svoj zvukový charakter a nepáči sa mi ani že je to celé z plastu. Na výstave kedysi v Prahe to bolo podobne blbé. Nižše stredy žiadne, na vyšších basoch to bučalo a spodné basy opäť žiadne. Mne to pripomína moje pokusy s extremne malou uzatvorenou ekvalizovanou bednu. To tiež nikdy dobré nebolo... Tušim to stálo 20-30 tisíc eur (tie kefy) ale mne to vadilo už od prvého počutia. Ale na výstave to stále patrilo skôr k tým lepším veciam. Bohužial zvuk rozhodne nie je len o smerovkách.

Mal som tú česť doma porovnať dva rôzne typy reprákov ktoré podla simulácie boli uplne zamenitelné ale zvukovo vôbec. S basmi som sa vyhral asi ako málokto... TS teda mali rôzne, jeden mal brutálne silný magnet, tažkú membránu a neskutočne tuhý závez. Druhý bol normálnejší a v simulácií na základe mnou zmeraných TS tam bol rozdiel max 1db dole.

(upravil BlackRider 24. 1. 2024 8:16)

Re: Virtuální poslechy/poslech u Blacka

Ještě z k původnímu záznamu:

Zásadní důvod "přebasování" bylo to, že jsem poslouchal v průměru hodně potichu - kolem 100 Hz jsem s širokým Q přidával ~ 4dB.(dodal jsem grafy do 1. příspěvku, aby to bylo i vidět). Tím, že bedny nemůžu mít na zemi kvůli malé dceři, mám je vedle TV na skříňce u zdi, přičemž jsem původně nekompenzoval nadbytek basů tímto umístěním. Původní nahrávka je s 10" z reposoustav Sony SS-G1

Takže jste mě vyburcovali k nahrání nového záznamu, udělal jsem průřez různými nahrávkami a tady je výsledek (KEF Q300 + ARZ 668 v aktivu, s korekcí průběhu na basaech vzhledem k umístění u zdi). Bohužel jsem musel nahrávat potichu, protože ještě všichni spí. Zkusím to zopakovat až bude prostor, ať to není tolik utopené v šumu.

Do prvního příspěvku jsem nahrál i ref. nahrávku, kterou budu odteď používat.

Web

(upravil mechanik 24. 1. 2024 17:25)

Re: Virtuální poslechy/poslech u Blacka

Keď počúvam potichu tak nepotrebujem pridať nič. Ak bedni niečo chýba tak by to malo chýbať pri každej hlasitosti. Keď už pridať basy tak aj výšky, ako loudness...

(upravil marcin 25. 1. 2024 2:36)

Re: Virtuální poslechy/poslech u Blacka

Mechanik: este raz od zaciatku: hovoril si, ze Blade boli predunene okolo 80Hz. Ked sa pozrieme na spinaramu, ziadne prevysenie tam nie je. Co je vidno a je velmi diskutabilne, je ten priebeh do 4pi, ktory vyzera celkom dobre, ale v beznej ciastocne akusticky upravenej miestnosti narobi paseku. Jednak tu bude brutalne zvyraznenie pod 100-150Hz, co hned ovplyvni vnimanie nizsich stredov a celkove vyvazenie voci zvysku pasma. Ak sa do toho pridaju mody miestnosti moze to sposobit to, co popisujes.

Naopak tie BW, ktore maju do 4pi pokles vykonu pod 300Hz voci zvysku pasma, mozu v rovnakych podmienkach zniet lepsie.

V nicom nevidim rozpor a plati, co som napisal.

A aby som nebol uplne offtopic, tak to suvisi s tymi korekciami, ktorych grafy uviedol BlackRider v prvom prispevku. Tiez som s tym trochu experimentoval. Najnovsie pasivne bedne budu mat mozno prepinac dvoch rezimov ladenia na basoch bez toho, aby tam bola dalsia vyhybka. Ale ked to najprv odladim v aktive, tak mozno aj nie.

Btw suhlasim, ze zvuk nie je rozhodne len o smerovkach. Kto to tvrdi? smile

(upravil mechanik 25. 1. 2024 3:43)

Re: Virtuální poslechy/poslech u Blacka

Chcel som len povedať že tie bedne (Blade) hrali strašne zadunene a že sa to zle počúvalo. Nič iné som tým povedať nechcel. Podobný názor mali další dvaja ľudia čo to tam počuli... 80Hz bol odhad. Dosť možné že zlý. Chcel som tým len povedať že išlo o vyššie basy. Tak isto som v tej miestnosti počul BW 802 a BW 800 a aj najnovšie BW 801D4 a nikdy sa mi zadunené nezdali. Je fakt že niekde okolo 100Hz mávali klasicky BW rady 800 "viac energie" aj na meraní. Ale nejako extra mi to zvukovo nevadilo. Teda rozhodne nie v porovnaní s tym čo predviedli tie KEFy. Pri BW mi zase vadí že uplne dole majú vždy značný pokles. Ale to má mnoho bední. 

K poslednému odstavcu. Tak to je tušim hlavný dôvod pre ktorý sa vývíjajú tie obrovské zvukovody a pod ne sa dávajú tie obrovské PAčka (často aj 12") s rozsahom 7" HiFi v malom objeme... Rozsah smerom dole to nemá, citlivosť doma velmi nevyužiješ, je to velmi velké a elegantné to tiež velmi nie je.

Sme tu mimo. Proste tie KEFy hrali basy strašne. Pri kamarátovi som toho počul už viac ale z KEFov som si odniesol hlavne toto. Ale ak nesúhlasíš tak mi to nevadí.

BlackRider, prepáč asi som tie KEFy Blade ani nemal spomínať. Ak ti to tu vadí, kludne popros antonia o zmazanie.

(upravil BlackRider 25. 1. 2024 7:00)

Re: Virtuální poslechy/poslech u Blacka

Já za sebe si 100% nejsem jist, co dělá místnost a co je vlastnost bedny a zdá se mi docela divný, že hned s jistotou víš, že duní KEFy a není to způsobeno spíš tím prostorem, do kterýho ta bedna hraje. Jak vypadá měřeni Blade už si nepamatuju. Jinak o "cestě zvukovodové" toho moc nevíš, páč k tomu máš očividně nějakou averzi. big_smile

Směrovky mi u Q300 v aktivu vychází velmi dobré (výborná konstrukce koaxiálu), ale nikde netvrdim, že je to jen o nich. Smrdí mi to otvíráním starších diskusí "zvukovoďáci vs. kaloťáci".



Zkusíte někdo nahrát referenční nahrávku u sebe? To mě zajímá.

Edit:
Přidal jsem vzorek 3) do prvního příspěvku, což jsou mikro/malý dvoupásma 4"? v BR plastové bedýnce + 3/4" textil, viz foto nahoře.

Web

(upravil dhaman 25. 1. 2024 11:49)

Re: Virtuální poslechy/poslech u Blacka

Ahoj ak to pomoze nahral som 2 nahrávky cez 2 rozne mikrofony u mna v mieste posluchu.

Zoom H1n Interny mikrofon
link zoom-h1n

Roland CS 10EM Binauralna nahravka
link Binaural


Ak to ma zmysel mozem nahrat cez vikend KEF LS50 meta.

OB 4 pasmo aktiv 15" H frame ala Linkwitz | rpi4 moode + CamillaDSP | ESI GIGAPort eX | 4x HYPA10 (pasiv KEF LS50 meta | CW DAC1 | HYPA17)

Re: Virtuální poslechy/poslech u Blacka

Ahoj, díky za ochotu. Fajn je znát i jak to slyší ucho na místě, díky binaurální nahrávce.

K nahrávce ze Zoomu:

Jaké +/- bylo postavení beden a nahrávadla? Ptám se protože mi tam docela chybí výšky, ale na Rolandech je to lepší. Líbí se mi basy - ty jsou pěkně prokreslený, jdou dobře odspodu a nějak zásadně do toho nekecá místnost. Budou to bedny co maj větší plochu na basech, tomu docela věřím. big_smile

Jestli mohu obtěžovat, tak LS-50 mě též rozhodně zajímají.

Nahrávku ze Zoomu přidám do prvního příspěvku, jestli neva. Kdybys měl printscreen z Vituixu frekvenčky jak tam dávám, přidám taky.
Zarovnám všechny záznamy v prvním příspěvku stejně, ať se pak dá dělat ABX ve Foobaru.

Web