Re: 8" do 3p

nikdo nema s ani jednim z tech vyskacu zadne zkusenosti? Nejvic me laka varianta s waveguidem, ale nechci to delat uplne "nablind"

Marcin - zkousel jsem to a sedi to prakticky stejne jako kdyz jsem jako basaky pouzil krivky stredaku. Vic to ted nema smysl resit, az podle mereni ve finalni bedne.

Re: 8" do 3p

Být tebou zapomenu na nějaké "db/2,83v/m". V případě výšek slibuje dostatečnou citlivost většina a většinu budeš muset i tlumit - pokud dole nebude vyloženě citlivá kombinace paralelně. Zapoměl bych i na pokusy s polovičním použitím Celestionu jen jako středu - jeho průběh je sám o sobě komplikovaný a raději bych udělal ve stěně vyměnitelnou desku, do které, pokud nebude FTX0617 vyhovovat, dáš běžnou 2p kombinaci nebo koax s kalotou.

Re: 8" do 3p

Mezitim jsem dosel ke kombinaci dvou paralelně zapojenych sb acoustic 8” na basech a daytonu rst28f ve wg300 na vyskach. No a na stredech bud ten Celestion kde bych zkusil bednu 2v1. Nebo Celestion vratit a poridit Faital 6rs140.

Jakbys bys hodnotil ten celestion treba proti Vismaxum? Stoji za tu slozitou vyhybku? Fyzicky je to moc pekne udelany repro a podle dostupnych mereni obdobne koaxy jinych vyrobcu neprinasi nic navic a stoji vyrazne vic…

Re: 8" do 3p

Nedokážu poradit když vidím, že chceš zkoušet všechno naráz. Ta jednotlivá řešení hrají všechna jinak, jen nikdo netuší, co ti vyhovuje.

Pokud chováš sympatie k nějaké značce nebo řešení, můžeme to dál rozvinout, musíš ujasnit co chceš a nechceš.

Složitá výhybka u Celestionu nemusí být tak složitá, chtělo by to porovnat, jestli je poslechově lepší rovnější SPL nebo průběh filtru.

Re: 8" do 3p

Buhuzel nemam poslechovou zkusenost na zaklade ktere bych umel lepe definovat co chci…znam radu klasickych 2p a 3p a jako atmos mam vestavene 2p s 5,5” koax sicou. Klasickou 3p bych urcite nic nezkazil, ale zaroven me laka PA koax na stredovysky (technicky je to proste pekny reseni)

Pokud bych pouzil ten Celestion pro dve varianty a nelibil se mi zvuk koaxu, nemuselo by mi to byt tolik lito a stalo by me to par stovek na bednu. Stredak tyhle velikosti bych stejne delil strme kolem 1,6-2kHz a dle dostupnych mereni neni v tyhle uloze spatnej. Cekam horsi waterfall, nez by mel nekoaxovy stredak. Teda takova je moje uvaha - rad si necham poradit, na rozdil ode me mas s tim Celestionem zkusenosti. Mezi radky citim, ze ho nepovazujes za uplne nejlepsi volbu.

Takze varianta jineho stredaku je otevrena, jen nejsem mentalne nastavenej dat za reprak 5000 smile technicky povazuju za dulezitou pokud mozno nizsi směrovost a jeji dobrou kontrolu alespoň do 60 stupnu od osy.

Re: 8" do 3p

Nezkoušel jsem s ním všechno, proto tě od něj ani neodrazuju. Je jisté, že dvě RLC potřebuje, k tomu pak 18dB filtr a nějaké odpory. V mém nastavení s jednodušší výhybkou jsem nedostal "ten hifi zvuk", který bych dokázal poslouchat, ALE jak říkám, neměl jsem vše dobře ošetřeno.

Provedením je to krásný kousek a od jiných značek v této velikosti nečekám něco vyloženě jiného. Lepší dojmy bych předpokládal od 12-15" verzí, ale i tak pochybuju, že neutralitou zvuku se přiblíží kvalitní kombinaci s oddělenou hornou. U koaxu obměnit kalotu driveru za jiný materiál spíš nejde, tvar zvukovodu je daný a nikdy ne s rychlým rozvinutím, a k tomu část kmitá. To je daleko od ideálního stavu. Nějak to hrát ale bude. Zkus si. Není nad vlastní zkušenost. smile

Pokud chceš minimální směrovost, potřebuješ nahoře malé věci - 19mm kalotu a 3-4" střed.

(upravil luikas 10. 12. 2023 19:24)

Re: 8" do 3p

Nizkou smerovost chci ze tri duvodu -
1. pri kinu potrebuju pokud mozno co nejlepsi vysledek i mimo poslechovou osu (ne kazdy sedi ve sweetspotu)
2. bedny nepujdou natocit, budou rovnobezne se stenou (ve sweetspotu tedy cca 20 stupnu v mem pripade)
3. z moji zkusenosti jsou bocni odrazny vyhodne - jejich spektrum by melo byt vyrovnane a podobne primemu zvuku

6,5" + waveguide ma (spravne udelany) krasne rovnomerny pokles ak tlaku k vyssim frekvencim (s 8" po bocich klidne uz od 300 Hz) i s vetsi kaoltou, coz povazuju za lepsi reseni nez 4" se 3/4", kde to do 4 KHz nebude smerovat skoro vubec a pak pomerne vyrazne (relativne ke smerovani niz)

Re: 8" do 3p

Pokud ti vyhovuje směrování s pozvolným poklesem, ok. Poslechově to takto mimo osu může být lepší, to já ale nevím. Já jen že většina informací je do 10-12 kHz a tam 19mm kalota zahraje vždycky víc.

S WG jsem moc nedělal, snad jen doporučím se vyhnout WG300 - je to levný kus plastu. WG148R nebo WG220x150 od Visatonu by měl být kvalitnější a navíc je mělčí, což je lepší pro menší směrovost.

Re: 8" do 3p

antonio napsal:

Pokud chceš minimální směrovost, potřebuješ nahoře malé věci - 19mm kalotu a 3-4" střed.

To uz dnes neplati, napr.: https://purifi-audio.com/blog/tech-note … og_content

Re: 8" do 3p

to je hodne pekny, presne neco takovyho potrebuju smile

Re: 8" do 3p

akorát ta vejška je prej nějakej prototyp, jestli to chápu se svou mizernou angličtinou správně...

Re: 8" do 3p

a hlavne cenove uplne mimo vody kam mirim, ale technicky to vypada super

Re: 8" do 3p

druha alternativa na podobnu siroku smerovost (tusim o 10° mensiu ako od purifi) je kombinacia
- https://www.soundimports.eu/en/bliesma-t34b-4.html (800 EUR/ks)
- https://cults3d.com/en/3d-model/various/ath-dome-t34b (3D model zvukovodu)

info k tomu je roztrusene na roznych miestach:
- https://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.p … 675#354675
- https://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.p … 760#354760
- https://www.diyaudio.com/community/thre … st-7354055

Re: 8" do 3p

Tak osazeni vybrano. Na basech jsem se nakonec rozhodl pro     SB Acoustics SB23NRXS45-8 (2ks paralelne), na stredech Celestion a na vyskach dve varianty - Celestion a Dayton RST28F ve WG300 (prohlidl jsem si ho nazivo a na me pusobi robustne , 2-3mm plastu vcelku pekne zpracovaneho - vyliju ho nejakym mamutem/silikonem a udelam mezikrouzek z mdf). U vyskace se necha sundat faceplate s tou mrizkou a dat novy hlinikovy pasujuci na wg300. Na diyaudio tuhle kombinaci zkouseli a vysledky vypadaji dobre.

Mate u wg300 nekdo zkusenost, jestli je lepsi nechat ho jak je, nebo o 2-3mm ubrousit hrdlo, aby se zacal rychleji rozevirat?

(upravil miero 14. 12. 2023 1:28)

Re: 8" do 3p

Ako chces dosiahnut "spíš širší vyzařovací charakteristiku" pomocou toho zvukovodu?

https://i.postimg.cc/mtphvkbr/SB26-ADC-WG300-H.webp
https://i.postimg.cc/mcBxV301/xt25-horizontal-9.webp

Zdroj: https://pkaudio.webnode.cz/wg-meas/

Resp. preco nevziat rovno vyskac s vhodnym zvukovodom, napr. tento:
- https://www.reproobchod.cz/dayton-nd25fw-4/

Re: 8" do 3p

No asi jedinej vyskac s vhodnym zvukovodem je Satori TW29BNWG-4. Asi neni tezke uhodnout, proc jsem ho nevybral smile

Cilem zvukovodu je predevsim sjednotit smerove vyrazovani strefaku a vyskace kolem delicky - to ten dayton rozhodne nezaruci. Dale potrebuji vyskac zvladajici deleni kolem 1,7khz  coz dosti zuzuje vyber. Waveguide na miru by byl urcite lepsi, ale ten Monacorackej je dobre dostupny a mam referenci, ze funguje s danym vyskacem. Smerovost s a bez waveguidu na rekneme 10kHz je dost podobna...

Re: 8" do 3p

řešilo se to kdysi tuším na repromanii, mám z té doby vytištěný zvukovody na tuším SB26ADC, a podle měření je to dost dobrý od 2kHz, zvukovod je poměrně malej a nehlubokej, tj akustickej střed podle mě bude sedět +- s nějakým 4". A tohle https://repromania.net/domains/reproman … 911#p98911 skončilo u mě v obýváku s dálee uvedeným sica 6.5h 1.5cp, podle mě dost dobrý, a když vidíš měření, tak 1 kHz není problém, akorát to nebude na diskotéku, abys tu kalotu na spodním konci neutavil. na naroubování SB26ADC se zvukovodem jako je tenhle se teprve chystám: https://www.diyaudio.com/community/attachments/dsc_4992-jpg.1028539/

Re: 8" do 3p

Vypada to pekne, ale bohuzel nemam pristup k 3d tiskarne... to vlakno jsem cetl, no nezbyva nez experumentovat

Re: 8" do 3p

Jestli chceš, jistě se najde někdo, kdo ti to printne, navíc se tím zabejvá spousta firem. Stačí na to i průša mini, na aliexpresu tuším okolo 5kKč stavebnice. Ale časem zjistíš, že je to málo, tak větší a další... Taky jsem si myslel, že tuhle věc nepotřebuju, a dnes je to nejčastější prostředek, za pomoci kterýhpo něco vytvořím, je to celkem jednoduchá přeměna myšlenky do hmotné podoby smile

Re: 8" do 3p

Je tu na foru zajem o to, abych sdilel info jak se projekt vyviji?

Rad se o to podelim, nicmene pripada mi, ze cela diy komunita je v tezke kreci (srovnavam s dobou 12-15 let zpatky)... Pripada mi, ze kdo tomu rozumi a ma zkušenosti, snazi se svoje knowhow pretavit v business a moc neprispiva (nejvtipnější mi připadá, že někteří autoři ke svým zveřejněným projektům dopíší, že je zveřejňují jen pro nekomerční účely - jakoby za dveřmi měli zástup velkých výrobců lačnících okopírovat jejich projekt big_smile Takový trochu specifikum hrdých CZ/SK autorů smile ) a nových členů je také pomálu.

Přitom jsou k dispozici intuitivní poloprofi SW (REW, Vituix...), repro i součástky jsou skvěle dostupné, vybavení do dílny je za pár korun - ta vstupní bariéra je prostě nižší než kdy dřív. Jasně, na bazaru lze koupit slušný bedny za pár korun - ale opravdu to vyhovuje vsem?