Téma: Bedničky k počítači 2

Ahoj, dlouho jsem řešil jaký udělat reprobedny k lampovýmu zesilovači, aby byly malý, mohly bejt v kanceláři v práci, měly jen jeden širokopásmovej měnič a zároveň hodně a nízko basovali.
Nakonec jsem vzal 3" širokopásmovej měnič dayton a udělal mu 8-mi litrovou bassreflexovou ozvučnici naladěnou asi na 50 Hz. Nátrubek je udělanej tak, že prvních asi 9cm je vyrobeno ze dřeva na soustruhu a dál se na to napojuje odpadová trubka která pokračuje dalších asi 10cm a na konci je rozpertlovaná do trumpetky (naražením za tepla na vysoustruženou matrici) Hned jak jsem je poprvé zap a nepohlídal si hlasitost na zesilovači tak jsem se lek co se děje. Provozuju je v práci v kanceláři, v počítači je ekvalizér kde je asi -4dB na 150 Hz (zřejmě bučení bedny z moc lehký překližky) a asi -4dB na těch 50Hz (hrbol bassreflexu, kterej je vidět i v simulaci) hrajou fakt hodně dobře, skutečně jsem tohle nečekal, vubec nic mi v tom spektru nechybí, maj fakt dobrý vejšky (jenom teda v přímý rovině) dobrý středy a basy taky, i těch 40 Hz je slyšet po celý místnosti, tou bednou je to skutečně hodně nahoněný, ale neděje se, že by to nepříjemně dunělo, protože ten hrbol mam vykompenzovanej ekvalizérem, bez něj je to celkem špatný.

https://2i.cz/images/2023/11/05/IMAG6751.jpeg
https://2i.cz/images/2023/11/05/IMAG6741.jpeg
https://2i.cz/images/2023/11/05/IMAG6707.jpeg
https://2i.cz/images/2023/11/05/IMAG6705.jpeg
https://2i.cz/images/2023/11/05/IMAG6708.jpeg

Re: Bedničky k počítači 2

Pěkná práce, gratuluji

Re: Bedničky k počítači 2

Píšeš, že to más v práci, tak pozor na revíziu elektrických zariadení. Obávam sa, že na ten lampový zosilňovač nedá žiadny revízny technik svoju "nálepku". Ak aj áno a nedajbože sa niečo stane, tak v poisťovni tiež nie sú blbí...

Sorry za OT, neber to ako rýpanie, ale dobre mienenú radu.

Re: Bedničky k počítači 2

Ty popisovací štítky na zesilovači jsou mi nějak povědomé.

Re: Bedničky k počítači 2

No jako dobrá připomínka, musim si dát pozor až tu bude nějakej bezpečnostní audit, abych ten zesilovač schoval a moc s nim neprovokovat, aby si ho nevšim vedoucí správy budov. Při odchodu na záchod ho vždycky vypínám, protože ten komunistickej papírem motanej výstupák už se mi v něm jednou za chodu prosek (měl asi 90 Ohm mezi primárem a sekundárem) a kdybych u toho zrovna nebyl a hned to nevyp, tak by to pěkně zahulilo.

(upravil jardag69 16. 3. 2024 16:04)

Re: Bedničky k počítači 2

.

Re: Bedničky k počítači 2

Obdivuji pracoviště, kde vůbec dovolí něco poslouchat. Nám zakázali rádia i jakákoliv mediální zařízení. Prý to negativně ovlivňuje výkonnost. Chtěli i zamezit používání chytrých telefonů, ale to naštěstí neprošlo.
Pokud si představím, že to nemáš v práci, ale doma, tak je to fajn. Jaký reprák jsi v těch bedničkách použil? PC83-4 (8)?

Re: Bedničky k počítači 2

DaVidsob's, bednička hezká, objem obrovský; udělat to o něco větší, mohl by to být skládaný transmission-line s lepším zvukem.


orhore napsal:

Nám zakázali rádia i jakákoliv mediální zařízení. Prý to negativně ovlivňuje výkonnost.

Jsem za. Ne každý snese rádia natož někoho oblíbený playlist. Obdivuju lidi v naší Bille - poslouchat ty reklamy, Lucku Bílou a další balast, to bych celou směnu nedal. yikes

(upravil ransom 6. 11. 2023 20:29)

Re: Bedničky k počítači 2

Kde je víc lidí (stavby...) tam se zpravidla hraje nějaké běžné komerční rádio, a to bych jim ten tranzistorák s chutí rozmlátil. Nebo třeba takové Penny-life v Penny marketu. Hospody, to je katastrofa.
Na dílně s kolegou máme shodu, nebo jsem tam sám (nebo je tam kolega sám). Takže aparát jede několik hodin denně a dělá se fajn. Kdo takovou možnost má, ať děkuje osudu.

Re: Bedničky k počítači 2

No v tej kanceláři je místo ještě pro dva lidi, jeden z nich je věčně na výjezdu, takže tam prostě neni a třetí místo je rezervovaný pro lidi, který maj místo výkonu práce jinde v republice, když dostanou úkoly na centrále, takže to je taky večně prázdný, takže jsem tam skoro furt sám. V jinejch kanclech má taky každej na stole nějakou soustavu, skoro mam pocit, že se tady měří postavení podle toho, kdo má větší repráky na stole či pod stolem, já to z daleka nejsem. Všichni tam ty repráky ale maj jen vystavený, nic z nich nehraje, nebo možná hodně po tichu, já teda z nich vyhrávám, ale na chodbu či do jinejch kanceláří to podle mě neni slyšet o nic víc než vyřvávání do telefonu od jinejch.
Když tam se mnou ten kolega je, tak to mam puštěný hodně po tichu, ale ani jeden z nás tam nesedíme kontinuálně celej den, takže on to reálně musí poslouchat v součtu tak s bídou hodinku denně.
A jo, je to PC83-4

Re: Bedničky k počítači 2

antonio napsal:

udělat to o něco větší, mohl by to být skládaný transmission-line s lepším zvukem.

yikes  No,tak to si teda nemyslím už v tomto větším objemu v kombinaci s 10W lampáčem to je dle popisu autora bez kontroly a musí se to krotit EQ.
Když už TML tak to navrhnout na 1/8 wl pro rozumný objem a velikost.Je to jen 3 palec s Xmax 2mm a Vas těsně pod 2l
Podobný 3" Visaton FRS8M už roky používám na stole vedle PC v 2 litrové Negative-tapered TML.Krmím to 50W déčkem,nezabere to půlku stolu a nepotřebuje to EQ ani žádnou kompenzaci fr.charky součástkami.

https://eu.zonerama.com/HiiU/Photo/10638033/423263752

Re: Bedničky k počítači 2

Leonardo, nevím jaké ta bedna má rozměry, dalo by se to odvodit, ale nevěnoval jsem tomu tolik pozornosti. Šlo mi o to, aby se do ní dalo poskládat dostatečně dlouhé vedení potřebné pro ladění pod 100 Hz, takže to bude chtít 2-3 přepážky a třeba nebude ani větší, to ale neznamená, že TL takových rozměrů bude mít "ztrátu kontroly" jako má tento bassreflex, jsou to jiné principy.

DaVidsob's, je to PC83-8?

Re: Bedničky k počítači 2

antonio,tvoje úvaha by platila kdyby šlo o čistokrevný basák nebo alespoň šíro větších rozměrů.Potom má smysl jít do většího objemu a dlouhého vedení,ale 3 palec s Xmax 2mm to neuhraje,nevybudí to dostatečně to vedení pro správný efekt a bude to mít takové jalové basy a středy se budou jevit dominantnější a je jedno jaký se použije systém TML.Přínos bude jen v pevnější konstrukci díky příčkám.Je to jen obyčejná fyzika...

Re: Bedničky k počítači 2

Té jalovosti na basech rozumím, s poklesem tam počítám, nebude to boomkiller, ale podání spodku díky principu TL a pozvolnému průběhu a tak minimálnímu GD, bude přesné a poslouchatelné - na rozdíl od jakkoli laděného bassreflexu; sám David píše, že ho musí krotit. Na stole, při vhodném umístění, spodek může stačit, případně EQ přidat. Ještě lepší by bylo, mít možnost vyústění vzadu dole směrovat pod stůl (pokud je od zdi odsunutý nebo je v něm výřez); mám vyzkoušeno s mini OB řešením.

Xmax nemá smysl samostatně řešit, jeho limit je daný a je na obsluze, zda si všimne, že se otočilo doprava už moc.