Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 11)

Audioweb.cz » Smetiště » Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

  Stránky: ««« 1 2 3 4 ... 11 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 201]

(upravil emge 29. 10. 2023 22:23)

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Re: rvx73 - LibreOffice

lemra79 napsal:

Doma na vsech pc mam win 10 a 11, navim, jak je to mozny, ale me to teda slape bez problemu...

Tu nejde o to, či to funguje, ale ako to funguje.
Či zariadenie s daným OS robí to, čo chcem, nerobí to, čo nechcem, a či si OS viem prispôsobiť podľa svojich potrieb. Alebo či sa ja musím prispôsobovať operačnému systému a riadiť sa pri používaní svojho zariadenia predstavám tvorcu OS.

Začalo sa to vo W8, kde MS zrušil ponuku "Štart" a rozhodol sa vnútiť užívateľom "Metro". Classic Shell to vyriešil a W8.1 je celkom dobre prispôsobiteľný OS.

W10 však zašiel ďalej a prekročil hranicu, ktorú som ja ochotný akceptovať. Ale chápem, že pre každého je tá hranica iná. Windows však jednoznačne smeruje k unifikovanému systému, ktorému sa budú prispôsobovať užívatelia. Čoraz viacej preberá vlastnosti uzavretého Androidu. Nedávno sa mi dostal do rúk počítač s Windows 10S. Verzia S znamená, že si môžeš inštalovať len aplikácie z MS Store. Žiadny softvér "tretej strany" si už bez súhlasu MS nenainštaluješ. Zatiaľ sa to "S" dá vypnúť.

W10 je v prednastavenom stave pre každého náročnejšieho užívateľa nepoužiteľný. A jeho každá nová aktualizácia schovávala možnosti nastavenia a rušila to, čo si užívateľ už nastavil. Ako vidíš, W11 si v prednastavenom stave už ani nenainštaluješ, kým sa neprihlásiš on-line k MS.

Ja preto nemám záujem o OS, ktorý namiesto toho, aby mi slúžil, mi vytvára stále nové a nové prekážky, ktoré musím obchádzať, ak nechcem operačnému systému slúžiť ja.
Na prehliadanie webu používam Firefox a je mi úplne jedno, v akom OS ho spustím. A tak je to s každou aplikáciou.

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

LibreOffice stačí nadoma, ale pro spolupráci s okolním světem - firmy a státní správa už je potřeba plnohodnotný Excel a Word, takže MS Office.

Licence Office stojí na Aukro cca 250Kč a Win 10/11 100-200Kč. Obojí plně legální. Řešení nekompatiblity je časově náročné a absolutně neodpovídá ceně jedné nebo dvou flašek vína.

Takže pokud zůstaneme u kancelářského PC, tak Linux Mint (jedu léta Cinnamon) a do virtuálu (VirtualBox nebo Vmware Player) Win+Office. Kdo na "kancelářském" PC hraje hry, tak dualboot, každý systém vlastní disk, aby se snížilo riziko rozbití zavaděče.

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

proste at si kazdy vybere co chce

uznavam, jsem asi divnej, zatim jsem si nevsiml, ze by me win 10 a 11 omezovali, dnes uz bych se ke starsim win vracet nechtel, ale to je jen moje volba.

pockej, je mi to jasny, to je ten konec demokracie, jak tvrdej dezolati....

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Mám W10 na stolním i NTB a ještě se mi nestalo že by se mi samy o sobě daly do instalace aktualizací a resetovaly se při práci. Zobrazí se upozornění že jsou k dispozici aktualizace a jestli je chci hned nebo odložit. Ne že by se nenašly problémy. Vlastně řeším jen občas že po aktualizaci nejde zvuk. Leze mi krkem že sotva se člověk zorientuje v nových W tak Microsoft zase vše předělá a to vesměs k horšímu. Zatím mi vše chodí a migraci sice zvažuju ale asi zůstane jen u těch úvah. Windows i Office nám taky z druhé ruky (ebay) a chodí k mé spokojenosti.

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

xor napsal:

LibreOffice stačí nadoma, ale pro spolupráci s okolním světem - firmy a státní správa už je potřeba plnohodnotný Excel a Word, takže MS Office.

Štátna a verejná správa má v SR zakázané v komunikácii s verejnosťou používať proprietálny softvér. Nepochybujem o tom, že aj v ČR. Pre komunikáciu s verejnosťou úrady používajú formáty PDF a RTF. Počas "lokdavnov" som sa stretol s tým, že ponúkali pri tlačive výber formátu DOC a aj ODT.

Súkromná firma si môže v rámci vlastnej firmy používať čo chce, ale pri komunikácii so zákazníkmi a s partnermi je bez predchádzajúcej dohody neslušné posielať dokumenty vo formáte DOC a XLS, a drzé vo formáte DOCX a XLSX. To ja by som im tiež mohol poslať dokument vo formáte ODT a ODS a nestarať sa, či ho firma vie použiť.
Ak firma ignoruje existenciu iných formátov a pozná len MSO, je to v dnešnej dobe prejavom amaterizmu a zaostalosti.

V praxi sa však najčastejšie používa formát PDF a ak je potrebné vymeniť si informácie vo forme tabuliek, tak LO nemá problém s bežnými tabuľkami XLS a MSO s tabuľkami ODS. Problémy tohto druhu sú zriedkavé a slušnou komunikáciou riešiteľné.

LO je plnohodnotný kancelársky balík a používajú ho aj mnohé firmy. Vyžaduje si však logicky uvažujúceho užívateľa, a nie iba zaškoleného klikača. To však vyžadujú aj rozdielne verzie MSO. Schopný užívateľ nemá problém pracovať s hociktorým kancelárskym balíkom.

Samozrejme, firma môže mať nejaký vlastný organizačný systém, previazanosť aplikácií, makrá v tabuľkách... To všetko sú však vnútorné záležitosti, ktoré nesúvisia s komunikáciou s okolím. V prípade serióznej firmy by rozhodne súvisieť nemali.

MSO pre mňa nie je len otázkou ceny. Nechcem ho! Nepotrebujem ho a nebudem podporovať korporáciu MS ani tým, že by som ho používal nelegálne. Je to dnes čoraz viac otázkou prestíže.

(upravil dawsoo 30. 10. 2023 9:16)

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Bohužel ten trend debilizace a unifikace uživatelů je předzvěstí toho co bude dít v celé společnosti i mimo IT, tak je to znát zde často v předstihu kudy se zkouší zas vydávat ,přesně jak tu někdo psal,už nyní bez utilit třetích stran či znalostí skrytých konfigurací je jakýkoliv nový alespoň pro mne MS OS nepoužitelný.Já chci aby se systm choval jak chci já a ne naopak má sloužit mě a ne já být jeho otrokem.

Ono to už pomalu přestává být OS, ale uzavřená platforma kde nad ničím nemáte kontrolu. V momentě kdy WIN bude vyžadovat systémový online účet a zakáže aplikace třetích stran,tak myslím že nejen u mě tím skončí definitivně a nadobro. Trh tu bude a věřím že mezera bude včas zaplněna. V podstatě na co já potřebuji PC: hudba,video,net,provozování sw který potřebuji. Ostatní mě nezajímá a exotický HW při přechodu na USB zvuk už mě také netrápí.

Není co dodávat...

(upravil kaed 31. 10. 2023 3:58)

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

reaguju na úvodní příspěvek. Je vidět, žes dlouho žádný linux distro nezkoušel. Linux mint nebo ubuntu jsou fakt klikací a user friendly distribuce.
- různá překvapení po aktualizacích, zejména při dual a více bootu ??? proč dualboot? v linuxu si spustíš svoje oblíbené win7 ve virtuálním stroji. Má to jenom výhody proti dual bootu, už třeba to, že neřešíš ovladače k HW. A nemůžou ti ty wokna pošahat instalaci linuxu. Protože jsou ve virtuálu celkem pěkně zamčený... Jinak jsem nikdy po aktualizaci u linuxu, na rozdíl od woken, problém nezaznamenal (víc než 10 let)
- absence portací mnohého uživatelského sw do Linuxu ??? zkus něco konkrétního. Jediný, kvůli čemu reálně pěstuju ve virtualboxu ty win7 je účetnictví. Spousta sw pro wokna jde spustit přes Wine na linuxu jako by se nechumelilo. třeba oblíbený winemine, nebo solitaire smile naopak mizernej eagle 7.2 jsem nahradil kicadem, dnes 7.0 a je to o několik levelů lepší sw. podobně bez problému funguje na 3d modely frecad a na 2d cad používám librecad, hlavně když musím do nějakýho dwg něco někomu domalovat...
- neručení takřka za nic - ano, podobně jako mrkvosoft, taky se ničeho nedovoláš, je potřeba tak jak tak zálohovat a zálohovat. Poruchy HW jsou systémově nezávislý smile
- absence grafických nástrojů pro správu???? cože? možná před patnácti lety.
- zatížení nutnou expertností pro případ jakéhokoli selhání ??? 10 let jsem žádné závažnější selhání neřešil, dokonce i migrace na novej HW mi přide jednodušší, s woknama to dycky bylo na týden, tady mi stačí jedno půldne. A když nevím, zeptám se  (ne google, ale duckduckgo) a většinou rychle dostanu odpověď jak nějakej problém vyřešit. Že by nikdy nenastal netvrdím, ale tohle obvykle zabere.

Takže co ti brání používat nějakou distribuci linuxu? jenom zvyk, a to, že ty vidle byly v PC nacpaný už při prodeji, tj lenost... Aspoň si na flashdisk nahraj nějakou live distribuci, ať si můžeš ověřit, že už dnes jako uživatel prakticky nepoznáš rozdíl, nebo rozdíl k lepšímu, pokud nejseš extrémně zkostnatělá struktura, kterou rozhodí jinej vzhled ukazatele myši... A aktualizace linuxu? třeba teď jsem nějakou aktualizaci spustil. Možná mě za chvíli slušně neagresivně požádá o restart, protože PC nevypínám ani když jedu na několik dní pryč (to by se z toho wokna zbláznily, jak si zasírají odpadem paměť)  ale když se mi nebude chtít, tak PC pojede tak dlouho, jako já budu chtít a restartuju to třeba až za dva dny. Spousta aktualizací dokonce ani restart nepožaduje, třeba jenom slušně požádá o ukončneí a nové spuštění firefoxu, pokud byl součástí aktualizace. Pro woknaře nepředstavitelná věc. A co navíc nechápu, že ve firmách tohle trpí, že ráno pracovníci hodinu sedí u kafe a na obrazovkách se jim objevuje: aktualizace 1z... a trvá to a trvá. A další kolo proběhne na padla, "probíhá příprava aktualizace, nevypínejte PC". S woknama jsem skončil kvůli tomu, že se někde pod oknem s programem objevila pro mě neviditelná hláška, že se PC za x sec. restartuje kvůli aktualizaci a mě se to vyplo v půlce práce, bez uložení dat. Děkuji, nechci ani zadarmo. a to už je víc než 10 let, dnes už nevím, ani kde se co na woknech nastaví, přístup k různejm nastavením se podle mě hrozně zkomplikoval...
Jak funguje IOS nevím, nikdy jsem neměl. Ale přijde mi to, že to tak trochu sekta a náboženství.
A trocha kritiky linux mint 21: nějak zprasili zařazování tisku, PC než odešle celej dokument do síťové tiskárny, tak je jak opařenej. Možná jsem si to nadrbal sám, zkoušel jsem zprovoznir starou konica minolta 185 -  - teď jsem tomu věnoval pár minut, a problém odstraněn, https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=242306 . celkem dost návodů je i česky, když se zeptáš česky... Podobná věc když se ti stane s woknama, tak už je to leckdy řešitelný jenom přeinstalací.

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Co máte furt s těmi aktualizacemi? U nás v domě je 6 kusů Win a nestalo se mi že by si aktualizace sama restartovala. Jen to udělá ikonku že je třeba restartovat a to je vše. Co se týče průběhu a rychlosti aktualizace, mám vcelku šunky a i tak to trvá cca desítky sekund. To mě nazabije.

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

To ti nikdo nemůže uvěřit ani po  ránu, natož večer smile

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Já to mám stejně, ten problém s oktualizacema byl často popisován ze začátku ale nikdy jsem se s tím že by se W samy restartovaly nesetkal.

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

kaed napsal:

PC nevypínám ani když jedu na několik dní pryč (to by se z toho wokna zbláznily, jak si zasírají odpadem paměť) .

To jde videt ze s dlouhodobym provozem win nemas zadne zkusenosti. Tohle se naposledy tykalo winxp.  Mini notebook s obstaroznim atomem, ktery mi ridi doma topeni jede cely rok (win7) bez sebemensich problemu v kuse. Sprava pameti (zvlast u win11) je uz na solidni urovni. Duvod proc pouzivat linux je jen jeden...je zadara....

(upravil emge 31. 10. 2023 12:01)

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Súhlasím s kaed a mám len zopár upresnení k W10.

Súhlasím aj s tým, že užívateľ nemusí mať problémy s reštartami pri aktualizáciách. Ale je potrebné si správne nastaviť čas "aktívneho používania", zapnúť "upozornenie na reštartovanie", ktoré je v prednastavenom stave vypnuté!, a včas reagovať na upozornenia na potrebu reštartovania.
Bežní užívatelia vo firmách si však väčšinou nič nenastavajú (často ani nemôžu, lebo nemajú administrátorské oprávnenie) a často ignorujú pri vypínaní možnosť "aktualizovať a vypnúť". Tá aktualizácia sa dá pár dní odkladať, potom ju však Windows uskutoční aj s reštartom, či sa to užívateľovi páči, alebo nie.

S W10 prišli aj "kumulatívne aktualizácie", ktoré sú vydávané 2x ročne a sú "obrovské". Bežne vyše 500 MB dát. Už sťahovanie dát spomaľuje (kancelársky) počítač a znepríjemňuje prácu. Ak si užívateľ nevšimne potrebu aktualizácie a nespustí ju vo vhodnej dobe (kedy to je počas pracovnej doby?), tak mu ju Windows spustí sám pri štarte počítača. Čo je vo firme väčšinou ráno. Tú kumulatívnu potom inštaluje aspoň 1/2 hodinu, bežne aj viac. Ak sa podarí na 1. krát, čo nemusí byť. Čo sa však ale občas stáva je to, že pracovník zapne počítač a ide zatiaľ robiť niečo iné (variť kávu...). Keď sa vráti, tak nájde len čiernu obrazovku, prípadne sa mu tam "točí" ten známy symbol, nevidí však žiadnu informáciu o aktualizácii. A keď to tak trvá 5 - 10 minút, tak ho napadne tvrdý reštart.

Dá sa na to pozerať aj tak, že je to chyba užívateľa. Že sa dostatočne neprispôsobil "modernému" operačnému systému.
Lenže tieto "vymoženosti" prišli až s W10. Takže iný pohľad je ten, že OS je zle prednastavený, že "kumulatívne" balíky aktualizácií boli zavedené za účelom unifikácie OS a obmedzovania individuálnych nastavení, pričom tie univerzálne nastavenie sú užívateľsky "naser friendly".

Ako som už písal predtým, všetko sa dá nastaviť, aj tie "povinné" automatické aktualizácie sa dajú vypnúť. Ale prečo by som mal viesť neustály boj proti operačnému systému, ktorý mi má slúžiť?
Vrcholom je, ak mi OS v rámci "balíka aktualizácií" nainštaluje neželané aplikácie, či zapne bulvárne debiliny, ako "novinky a záujmy".

(upravil therion 31. 10. 2023 12:25)

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Tak si spusim Editor objektu zasad skupiny , nakonfiguru si jak se ma system chovat.  Joo az tohle nepujde konfigurovat , potom nastane doba temna.

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Editor objektu zasad skupiny

to je zase co??? Asi nějaká wokenní vyymoženost, bez které klidně víc než 10 let žiju...

(upravil therion 1. 11. 2023 7:23)

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

nj nadavat na wokna, kdyz ani nevim jak je nakonfigurovat to je potom tezky : ))))

https://i.postimg.cc/3xzQzt2c/akt.jpg

(upravil rvx73 1. 11. 2023 8:17)

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

No je fakt, že konfigurace widlí není úplně user friendly. Spousta věcí se dělá přes registry, ve kterých se BFU většinou neorientuje

(upravil emge 1. 11. 2023 8:52)

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Local Group Policy Editor, spustí sa príkazom gpedit.msc. Spomínal som ho v súvislosti s vypnutím (nastavením) automatických aktualizácií.

Ale nie každá verzia W10 ho má, niekde ho treba doinštalovať. Pre bežného užívateľa sú tieto nastavenia dôkladne schované. Pred verziou W10 si ich mohlo každý nastaviť v Ovládacom paneli. Aj ten je už vo W10 schovaný a vo W11 je schovaný ešte dôkladnejšie.

Ale v zásade je to všetko stále ten istý Windows. Len iné omaľovánky (stále škaredšie), poschovávané nastavenia a stále viacej naser friendly.

(upravil kotel 1. 11. 2023 9:32)

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

therion napsal:

Tak si spusim Editor objektu zasad skupiny , nakonfiguru si jak se ma system chovat.  Joo az tohle nepujde konfigurovat , potom nastane doba temna.

Však ani tohle nefunguje. Kdyby to fungovalo, tak není co řešit. Nefunguje to ani na windows server, kde je předpoklad, že firma nechce, aby se jí vypínalo účetnictví. Chová se to úplně stejně jako win10. Restart při aktualizaci bez možnosti odložení nebo vypnutí. Řešil jsem to mnohokrát na podpoře windows, na root.cz atd... Nikdo to nedokázal vyřešit.
Ale jak jsem psal, vyřešil to externí program (po tom, co jsem se to pokoušel 3 roky vyřešit přes gpedit apod.), který firma vyvíjí i pro server verze, kde je stejný problém (kdyby byla taková možnost v nastavení, tak ten program bude k ničemu).
(https://www.winupdatestop.com/)

chemik napsal:

Já to mám stejně, ten problém s oktualizacema byl často popisován ze začátku ale nikdy jsem se s tím že by se W samy restartovaly nesetkal.

To jsi šťastný člověk. Já jsem si zvykl mít třeba pootvíraných 20 oken s poznámkami a kvůli nějakému pošahanci z MS jsem o ně xkrát přišel. Microsoft pak sice postupně pořešil, že aplikace, které byly v tu dobu zapnuté, se po startu znovu zapnou, ale poznámky byly fuč. Plus samozřejmě tuna rozdělané práce v jiných aplikacích. V roce 2018 jsem si kvůli tomu naprogramoval vlastní poznámkový blok, který se průběžně ukládá.

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Restart po aktualizaci OS je best practice. Ale i aplikací, zažil jsem nefunkční Exchange, protože admin nasadil opravu, ta obsahovala novou DLL, jenomže proces používal starou.. takže incident, stovky uživatelů nadávaly a restart to vyřešil.
Aktualizace jsou na všech platformách. Opravují bezpečnostní chyby a běžní uživatelé by je měli nasazovat co nejdříve. Odkládání vede akorát ke kompromitovaným kompům a v horším případě ztrátě dat.
Firmy si před aktualizací mají dělat zálohu, aby mohly udělat rollback.

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Ale ikdyby. Pokud nechci aktualizace hned, zakazu port kterym update komunikuje a je po problemu. Az potrebuju tak update povolim, zaktualizuju a je. Nicmene zasady umoznuji zakazat reset pri prihlasenem uzivateli coz povetsinou staci.

Příspěvky [21 až 40 z 201]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 ... 11 »»»

Audioweb.cz » Smetiště » Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£