Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 11 z 11)

Audioweb.cz » Smetiště » Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

  Stránky: ««« 1 ... 9 10 11

RSS

Příspěvky [201 až 206 z 206]

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Trosku to posunu zpek k HW. Jedu ted na obstaroznim i7-4740S. 8mi vlakno s 65W. Pri bezne cinnosti se motam kolem 10W. Pri komprimaci winrarem cca 22W. Dostal se mi do ruky levny set i9-11900 s tdp 65W.  Rikal jsem si: IPC posune aplikacni vykon za tech nekolik generaci solidne kupredu, tak stahnu ty nesmyslne boosty PL2 nekde k 80W a mam vymalovano. Ale ouha, pokud menim PL1 vys nebo niz od zakladnich 65W vse v poho, cpu podle toho nastavuje vrekvenci i napeti. Ale jakmile hrabnu do PL2 a chci jej zredukovat z nesmyslnych 224W niz, vede to pri vetsim zatizenim k nekompromisnim padum. To same, kdyz nastavim nizsi limit proudu. Setkal se stim uz nekdo?

(upravil dawsoo 12. 5. 2024 19:22)

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Bohužel ano,proto jedu doma na starým I7 6700 (95W) + ještě starší desktop s I5 2400S a v práci mam ještě starší workstation mašinu s dvěma (115W) Xeony po 8jádrech (16 vláken každej) s turbem 2,5G, (má hodně PCI-E linek tak proto) ještě o generaci starší než ta I7 4740s,kde se ale jádra daj hw povypínat a namapovat a nežere to pak skoro nic při naprosto perfektní stabilitě..

Nový pokud by mě něco fakt nutilo upgradovat, bych asi bral dnes opět raději platformu od AMD. Intel mi připadá že se trochu dostává zas někam do doby P4, kde to aby stačil výkonově tlačí na krev. Je možný že se pletu, HW už delší dobu nesleduju,ale překvapilo mě to taky u mladýho co si stavěl v zimě novej komp s I7/9 a grafikou na hraní, že to není žádnej zázrak, chce to jen silnější zdroj a reálnej výkonostní posun o pár generací není vůbec nic extra proti tomu co měl předtím.

Není co dodávat...

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Technické aspekty jsou celkem srozumitelné, názory se různí, to je pochopitelné. Dovolím si přidat ještě jeden pohled. Je důležité, aby počítač byl nástrojem k něčemu, nikoliv cílem sám o sobě. Tedy aby zprovoznění a údržba zabralo co nejméně času a sil.
Také mě vytáčí praktiky Mrkvosoftu, vnucování nežádoucích věcí a překážky v nastavení. Ale s pomocí komunity se většinou daří najít řešení.
Pokud jde o šmírování, fakticky je to pouze problém nadbytečné zátěže systému a síťového provozu. Shromažďování dat mě nechává v klidu, co si na mě vezmou ? Tak se dozvědí, co mě zajímá, co nakupuju a můžou cílit reklamu. A má být ? Na reklamu kašlu, kupuju co já chci. Zdá se mi, že OS Windows, přes veškeré známé nevýhody a nedostatky, je prostě cestou nejmenšího odporu a umožňuje více se věnovat aplikacím a samotné práci, než soubojům s větrnými mlýny, které nelze vyhrát.

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

je prostě cestou nejmenšího odporu a umožňuje více se věnovat aplikacím a samotné práci, než soubojům s větrnými mlýny, které nelze vyhrát.

S témhle zásadně neosouhlasím a mám přesně opačný názor. Netvrdím, že linux based OS jsou dokonalý, ale komunitní podpora funguje asi i líp než u woken, a nikdy jsem neřešil třeba to, že někde pod oknem s programem se "zobrazila" pro mě neviditelná hláška, že se "PC za 15s restaruje", a bez varování jsem přišel třeba o 4 hodiny práce.
Stejně jako neznám hlášku "příprava aktualizace" a podobný věci při startu PC, která tam je třeba půl hodiny, a já potřebuju jenom pětminut práce. Ne že bych na linuxu nespouštěl aktualizace (zrovna co to píšu jede aktualizace na pozadí), ale většina jich proběhne na pozadí, maximálně končí s hláškou "co nejdříve restartujte PC" což je pro mě podstaný rozdíl v použitelnosti PC. Navíc už za těch 10 let (nebo víc?, sám už nevím) ty novoty ve woknech neznám, poslední wokna, co jsem používal a uměl aspoň trochu zkrotit, byly win7...  P.S: aktualizac edoběhla za celý tři minuty, kdy mě to nijak neomezovalo v práci, a restart systému (je tam nová verze jádra, tak ho to požaduje) proběhne jako každej start systému, tj do 20s...
A znovu a znovu musím napsat, že pro moje použití není prakticky žádná aplikace, která by nebyla ve variantě pro linux (nebo jede přes wine), s výjimkou účetnictví a ovladače pro 20 let starou A3 GDI tiskárnokopírku Minolta...

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

dawsoo: Nezda se ti to. Ta i9 11900 ma pri 65W dvojnasobny vykon proti i7-4740S. Coz po 8 letech a 7 generacich nezi zas takovy zazrak. 90% vykonu je nahnany jen zdvojnasobenim poctu vlaken. Samotny IPC zadny velky vykonovy posun neprinesl.

kaed: aktualizace 7 byly vopruz,  gor po ciste instalaci to trvalo nekdy i cely den. Mam uz 11 na vsem vcetne Ivy bridge a neni stim zadny problem. HW naroky stejne jak u 10.  Aktualizace probihaji v tichosti s nizkou prioritou a system ceka na restart uzivatele. Samovolne se mi jeste nestalo, ze by restart spustil sam. Co je otravne, tak ten nedotazeny hybrid mezi 7 a 11 , kdy porad nemaji ty rezidua ze 7 predelany. Kdyz se u instalacky 11 povypinaji ty hovadiny s online uctem a koupim si licensi na Pro verzi na 90,- kacek , tak je to vpohode pouzitelny a bezi na tom vse.

(upravil kaed 13. 5. 2024 21:43)

Re: Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

řekl bych to nějak tak: základní školu jsem opustitl a už se do ní nikdy nebudu vracet, jenom při srazu tam nahlídnem, že se nic nezměnilo a je vlastně všechno při starým, jenom mají jiný nástěnky. A tenhle dojem mám z woken. A s tím výkonem mám podobnej dojem, že to zdvojnásobování už skončilo, protože není proč. Na druhou starnu nikdy jsem neměl i7 ani i9, kdysi intel atom, celerony, pozděj i3 a teď  i5..., momentálně i5-10500T CPU @ 2.30GHz v minipc od HP s příkonem pod 20W celá krabička...

Příspěvky [201 až 206 z 206]

  Stránky: ««« 1 ... 9 10 11

Audioweb.cz » Smetiště » Kterou platformu pro kancelářský (výkonný domácí) počítač dnes?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£