Téma: Akustika

Vidím zde spoustu projektů, měření, teoretizování zabitých nulovými úpravami akustiky. Poslechem v nevyhovujícíchc podmínkách. Ucho si přežvýká ledasco, ale lepší je mu tu práci usnadnit a poslouchat v alespoň trochu upravné místnosti.
Za posledních 10 let se akustice plně věnuji, tak posílám jak to zrovna teď vypadá u mě.

Nové panely VMAudio Photoecho Matrix Balls. Obsahuji binárně difuzní mřížku a každy k tomu navíc cca 500 ks dřevěnýh polokoulí. Celkem v místnosti 4500 ks polokoulí. Klasické vatové panely místnost na výškách přetlumí a zvuk postrádá detaily. Matrixy zatlumí vyšší basy, středy. Nejvyšší kmitočty tlumí na 50 %, druhých 50 % plochy tvoří difuzi. Výšky jsou polokoulemi rovnoměrně rozráženy do všech směrů. Všechno pro zachování prostorovosti na výškách.

http://www.vmaudio.cz/download/vmaudio_poslechovka.jpg

https://youtu.be/hOlvrm8OIKs

Web

(upravil Elox 27. 6. 2023 22:41)

Re: Akustika

Zajímavá varianta, většinou bývají bedny na některé stěně, tady je to přes roh.
Postřehl jsem z toho videa správně, že na levé straně je volný prostor - pokračování místnosti ?
Ty dřevěné polokoule jsou, předpokládám, schované v krabicích zakrytých látkou. Je to tak ?
Photoecho Matrix Balls jsem zatím na webu v nabídce nenašel, je to tedy zřejmě připravovaná novinka...

Re: Akustika

esteticky hezký jsou jen ty tabla s různě vysokými špalíčky z masivu, to bych si na zeď i dal, i jen jako dekoraci, kdyby ovšem bylo kam...má to dřevíčko nějakej akustickej smysl, když to bývá jen cca kolem 60 na 60, či trochu rozměrnější?

(upravil Otas 28. 6. 2023 15:42)

Re: Akustika

Jo, ti hifisti, ti si žijou. V ozvučování člověk občas dojede na místo a zjistí, že je tam ozvěna jak na Humprechtu nebo v kostele. A udělej s tim něco sad...
Ale právě proto hodnotím dotaženou akustickou úpravu vysoce kladně - hezky to vypadá a věřím, že se to musí i velmi dobře poslouchat, když to nepřidává moc odrazů. Jen to chce tolerantní partnerku, ne každá takovou úpravu v klidu rozdejchá.

Plný souhlas s potřebou akusticky upravené místnosti se stejnou mírou dopadu jako mít kvalitní měniče. Škoda, že tu není na nalévání - tříbení vědomostí z akustiky otevřené téma.
Pamatuji si, jak jsme kdysi otevřeli téma slušné nazvučení tělocvičny a otevřel se tím prostor pro konflikty.

Re: Akustika

Elox:místnost je čtvercová a navíc průchozí - hodně dveří, do rohů by to ani nešlo. Na fotce to sice vypadá na první pohled nestandardní řešení z nouze, ale zvukově výsledek je super. Ano na levo pokračuje malá chodbička, ale díky bohu není slyšet díky akustické úpravě.
Dřevěné polokoule spolu s Matrix deskou jsou schované za látkou. Matrixy na webu jsou, Balls ještě přidám.

kal: No vidíš, ale jsou dost na prt protože 1/ velký rozměr špalíku 2/ opakující se délky (většinou to při konstrukci zaokrouhlují) 3/ malá plocha. Když uděláš akustickou úpravu difuzory 2 ks 60x60 cm tzn 0,72 m2 v místnosti s plochou stěn 100 m2 je to prostě malá změna.

Otas: Místnost dělá víc než 50% zvuku, takže to je základ...

Web

Re: Akustika

check napsal:

...Když uděláš akustickou úpravu difuzory 2 ks 60x60 cm tzn 0,72 m2 v místnosti s plochou stěn 100 m2 je to prostě malá změna...

To zní logicky. Když se podívám na fotku a video, zdá se mi, že stěny jsou upravené možná z 80%, strop tak z poloviny, jenom ten koberec by mohl být chlupatější a po celé podlaze. Super poslechovka. V reálném obýváku je na akustické úpravy obvykle méně místa.

Re: Akustika

check napsal:

... Když uděláš akustickou úpravu difuzory 2 ks 60x60 cm tzn 0,72 m2 v místnosti s plochou stěn 100 m2 je to prostě malá změna. ...

To je síce vo všeobecnosti pravda, ale niekedy aj malý (30x30cm) poťah na poštárik na vhodnom mieste vie spraviť veľkú zmenu.

https://mrba2.synology.me/~mr/foto/Postarik.jpg

https://mrba2.synology.me/~mr/foto/PorovAkust30x30.jpg

A software (Dirac Live Processor) to vie ešte vylepšiť

https://mrba2.synology.me/~mr/foto/PorovAkustDirac.jpg

Qobuz,NAS,Tidal>PC(win10+lasso+Roon+REW+FocusFidelity\DiracLive)>cwDAC1USBm\E50\D300>>PRE90>PA300SSE>DIY RS52+>2xSVS SB1000Pro+Velodyne SPL 800R

Web

(upravil dawsoo 29. 6. 2023 10:20)

Re: Akustika

Pánové tyhle řeči o "hifistech" alespoň zde na AW myslím že není třeba,to že má bejt místnost kde se poslouchá muzika optimálně co nejvíce zabydlená víme a hlavně slyšíme snad všichni trochu příčetní odjaktěživa,ten hlavní a velký problém, který dříve tolik nebýval, jsou tzv moderní i pro žití zcela debilní uplně holé interiéry, kde často krom stolku s hifi a křeslem a nějakou komodou s chlastem defakto nic jiného není (některé fakt debilní hifi značky to ještě mají často takto prezentováno v reklamách) a tam je opravdu třeba to radikálně a nákladněji řešit což není nic jednoduchého a už vůbec ne levného, jak by se mohlo na první pohled zdát a zde právě nastupují odborníci s vybavením,měřením a následným řešením na míru aby to nějak vypadalo a zároveň reálně fungovalo.

S řešeními na bázi různých DSP mam zkušenosti rozporuplné,ve většině případů kde je nativně blbá akustika místosti to nefunguje a jsou jen taková tzv řešení spíše jen nějakýma nepodařenýma zkratkama napravovat důsledek nikoli příčinu a čistě akustické řešení toto z principu nikdy nemůže nahradit.

Mám různé zkušenosti a to nejen z práce a ty hovoří zcela jasnou řečí, že i sebelepší DSP s možnostmi jemné a přesné s vysokým rozlišením FFT ekvalizace v mnoha bodech, je věc vhodná pouze na menší doladění, spíše nedostatků reprobeden a opravdu jen menších jednotlivých anomálií na dolním konci pásma,ale rozhodně nikoli jako hlavní řešení,kde často bez dsp je zvuk lepší a méně deformovaný než s ním. ,Aby to teoreticky mohlo fungovat, to by se muselo měřit opravdu ve více až velmi mnoha bodech (ideálně nekonečně) a algoritmem vše zprůměrovat, což opravdu u blbé akusticky nevhodné místnosti viz výše by nic beztak neřešilo ale jen problémy přesunulo jinam a nové vytvořilo.

Pokud z nějakých důvodů nelze řešit tyto věci rozumně odpovídajícím způsobem na akustické straně, zbývá jen poslech typu velmi blízký nearfield a nebo na sluchátka,což lze provozovat prakticky v jakékoli akusticky nevhodné kobce.

PS: zde jak poslal Martin první foto je rozumnej příklad jak to může vypadat při kompromisu, kde je požadován tzv prázdný interiér a zároveň slušnější chování na akustické straně vhodné pro reprodukci hudby .... je tak i díky tomu otevřená možnost rozmístit repro pro někoho možná netradičně tak, aby vznikalo i v geometricky blbé cimře (čtverec) přirozeně co nejméně stojáků (či se spíše vzájemně co nejvíce překrývaly a rozbíjely) navíc podpořené kombinací panelů s akusticky pohltivými materiály a různě zatlumenými reznonátory.

Není co dodávat...

Re: Akustika

Místnost mám akusticky úplně na prd tak holt musím poslouchat sluchátka.Zvuk z beden jsem trochu doladil dspéčkem ale sluchátka jsou o dost lepší.

Re: Akustika

lada5: nevhodna miestnost aj na blizky posluch, napr. so studiovymi monitormi?

Re: Akustika

mrba: může být. Někdy se dají hrany nábytku takto odlovit. Ale na impulsce jsou takto vidět jenom odrazy na vysokých frekvencích...

Web

Re: Akustika

Řešení akustiky v rozměru 60x60 cm může řešit některé malé problémy, ale ne zvuk jako celek. Jsou potřeba rozněry akustické úpravy hrubým odhadem alespoň srovnatelné s podlahovou plochou místnosti. Ne na jedné stěně. Rovnoměrně rozmístěné v místnoati zejména na místech prvních zrcadlových odrazů.  Často se musí  složitěji akusticky rovnaz asymetrické rozmístění nebo supořádání místnosti. Asymetrická okna, dveře a zejména průchody jsou problém. Ale řešitelný.

Web

(upravil mrba 19. 7. 2023 17:20)

Re: Akustika

S tým súhlasím. Ja som len ukázal odstránenie toho jednoho odrazu. A išlo hlavne o frekvencie 2 kHz a vyššie.

Qobuz,NAS,Tidal>PC(win10+lasso+Roon+REW+FocusFidelity\DiracLive)>cwDAC1USBm\E50\D300>>PRE90>PA300SSE>DIY RS52+>2xSVS SB1000Pro+Velodyne SPL 800R

Web

Re: Akustika

Co se týká rozdílů, zlepšení a postupu k ideální zvukové kvality. Odhaduji procenta vlivu jednotlivých částí řetězce asi  tak 0.5% kabely,  1,5% předzesilovač, 5% dac, 3%  koncový zesilovač, 40% reprobedny, 50% akustika. Vliv popisuji absolutní, tedy vliv na celkový zvukový výsledek oproti maximu dosažitelného jako reference.
Člověk je schopný vnímat velmi malé rozdíly relativně jako obrovské. Často se popisuje jako výměna jedné části řetězce jako posun zvuku na novou úroveň. Zvuk dostane úplně nový rozměr, zklidní se, přibudou detaily, člověk objevuje znova celou sbírku hudby, pozoruje nové zvuky, i terpreti, kteří nebavili, najednou baví. Klidně se taková změna může zdát jako posun o 100%.
Člověk se nakalibruje na zvuk, který poslouchá, ten je to správný, do chvíle než zjistí, že něco vadí. Následuje soustředěné hledání ve zvuku, následuje ještě soustředěnějším hledáním jak vylepšit sestavu, aby to hrálo lépe. Změna v sestavě  přinese pak kýžené zlepšení a posun ve zvuku o 100% relativně, ačkoliv se jedná o absolutní zlepšení o 1%. Následuje proces zvykání objevování a proces se opakuje s hledáním dalšího zlepšení.
Naznačuji, cestu největšího vlivu na zvuk tzv od konce. Akustika, reprobedny, až pak železo. A asi jako úplně poslední třešnička na dortu kabely, když se člověk maximálně nudí.

Web