Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Dílna » Reprobedne, farby, laky, hrúbka vrstvy pre leštenie

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 28]

Téma: Reprobedne, farby, laky, hrúbka vrstvy pre leštenie

Zaujímalo by ma akú máte skúsenosť. Teda pre upresnenie myslím vysokolesklé farby ako biela čierna proste "klavírak". Ja som mal laky alebo teda skôr farby od MILESI a ICLA. Čo sú talianske farby tipujem pre nábytok a materialy ako je MDF určené. Používam zhruba strednú hodnotu doporučeného riedenia. Skúšal som aj rôzne trysky. Mal som asi 2,2mm a teraz používam asi 1,8mm. Ibaže moja skúsenosť je že aj keď farba už má približne tendenciu stekať tak po vyschnutí sú to vždy velmi tenké vrstvy. Nejde nastriekať hrubšie v dobrej kvalite...

Farby sú polyuretánové. Sušinou to nie je na úrovni polyesteru ktorý by mal fakt robiť hrubé vrstvy ale tenké by tiež byť nemali, si myslím, ani s polyuretánom. Už si presne nepamätám množstvo sušiny. Keď tak neskôr doplním ale myslím že okolo 30% to bude. Skúšal som si na materiali leštenie a tie vrstvy sú tenké. Počet vrstiev 4 sa mi zdá dosť  ale preleští sa to pomerne lahko. Kedže pred leštením sa používa obvykle velmi jemný šmirgel aby bol povrch dokonale hladký. Pretože mierne pomarančovú štruktúru má pri kritickom pohlade všetko aj nové autá... No a to sa hubnou vyleštiť velmi nedá.

No dopadlo to tak že som na bedne použil 11 vrstiev vrchu ale to je taký počet že sa s tým človeku nechce. Je to proste masaker big_smile

Otázka teda je. Neoplatí sa viac nejaka farba na autá? Tam sa mi zdá vrstva vždy hrubá a striekajú to len na jeden krát. Prípadne robia sa dnes nejake polyesterové farby?

(upravil Wili 11. 4. 2023 17:55)

Re: Reprobedne, farby, laky, hrúbka vrstvy pre leštenie

Pisal som ti to uz velakrat ale autolak je najlepsi. Dvojzlozkovy akryl Dyna, mne sa s nicim inym lepsie nerobilo. Na drevo ale musis zavriet pory mdfky lakom, alebo viac vrstiev plnica. Vybrusis ho do hladka ze je bedna ako z plastu a na to ti staci jeden autolak, neriedeny, hruba ihla dobra pistol. Ak chces velky lesk a hlbku mozes na to este ciry lak na vrch. Rozlestis a mas hotovo.

Ja som s polyuretanom osobne nemal dobre skusenosti ale videl som s tym velmi dokonale vysledky, potrebujes na to ale spravnu technologiu, vetranie a pistol bez vzduchu. Autolak vela odpusti a staci ti aj vzduch.

Dobrym meritkom aky kvalitny autolak je oproti zvysku… predstav si horuce leto a cierne auto, kapota ma 80~100 stupnov a na to pride letna prehanka alebo krupy. Tomu laku sa nic nestane, je tvrdy ale nepopraska.


Polyester nepouzivaj, je to na acetonovom zaklade, odporne to smrdi a dnes su kvalitnejsie materialy

(upravil mechanik 12. 4. 2023 1:48)

Re: Reprobedne, farby, laky, hrúbka vrstvy pre leštenie

Začnem od konca big_smile Čo sa týka smradu tak na to máš masku čo ti to filtruje. 3M, mám ju už roky. Odsávanie do budúcna už mám vyriešené na úrovni... To odsávanie a kvalitná komora je hlavne o tom prachu, prípadne smrade, si myslím.

Rozhodne nepochybujem o kvalite tých autolakov. Ten polyuretán aj velmi lahko poškrabeš, taký vyleštený. To je mäkkou handrou ak nemá mikrovlákna...

Takže tú techniku by som relatívne mal... Len nerozumiem tomu striekaniu, teda pištoli bez vzduchu. To som volal s oboma výrobcami. Ešte sa ich na to môžem opýtať...

AQ acoustics či nejaka taká firma hovorí že používajú 6 vrstiev farby a práve od talianskeho výrobcu... Ja by som sa 6 bál a dávať viac je proste nezmyselne pracné... Asi nejaky ten autolak skúsim. V rôznych videách čo som pozeral im to ide s kapotami nádherne... Toto ti buď skoro schne alebo steká. Na kapote sa kludne vrátiť po dlhšej dobe a má to ako zrkadlo. Fakt neuveritelné.

Že sme to riešili si ani nepamätám ale dakujem za rady.   

Inak samozrejme tá MDF je ako z umelej hmoty než začnem vôbec so základom smile Skúšal som imprednačné laky aj striekacie tmely. Bez toho to ani nejde... Ak to má byť bez nejakych chýb tak celá bedna na 45° a bez jedinej šrouby alebo väčšieho tmelenia vôbec pod plničom... Inak to vylezie...

Re: Reprobedne, farby, laky, hrúbka vrstvy pre leštenie

Polyester nepouzivaj

Právě že ten polyester je jako "plnič" nejlepší. Dá se ho nastříkat velká vrstva a tolik se nepropadá. Souhlasím s tebou, že strašně smrdí.Nastříká se vždy vrstva a "v době gelu" zase další. Ne dřív, ne později. Pod klavírák se musí brousit nejlépe po několika dnech.
Polyuretanové základy v Evropě vyrábí snad jen dvě firmy, takže pokud si koupíš nějaký PUR lesklý vrch, bude to v jádru vždy to samé. Ať je to ICLA, Milesi, Sayerlack ..... prostě musíš toho vrchu nastříkat víc, ať je co brousit. Tenké vrstvičky, třeba pět ..... šest, nechat vždy trochu odvětrat a další. Každá další může být silnější. Jo a hlavně ..... musíš mít v "lakovně" teplo. Nejlépe tak 25°C, v 15-18° se nedá stříkat.
Toť asi tak moje zkušenosti.

Re: Reprobedne, farby, laky, hrúbka vrstvy pre leštenie

Ja bych na vrch pur nikdy nedal. Ani akryl. Pekne bazi a zalakovat. K tomu lakovani, neni to prdel a fakt vim o cem mluvim. V domacich podminkach to jde, ale musis vedet co delas, proc to tak delas a co si muzes jeste dovolit a co uz ne. Cim vetsi plocha, tim vetsi sance ze se to podela. Uplne nejlepsi je na bazi nastrikat dve vrstvy laku nejakym vyrobne starsim lakem, tema uplne novyma to na dve vrstvy uz nejde. Na tech fotkach je spies hecker 8034. Pote prebrousit P1000 a dalsi dve vrstvy a bude to masakr. Bohuzel neni jedno cim lakujes, ale fakt za malo penez a za ty prachy hooodne muziky je cinsky klon GTI s TE20. Ja mam saty x5500 hvlp a rp a s tema je to zase jinde, jde to s nema snaz. Ale to si nikdo nekoupi jen tak.

https://i.ibb.co/sqKGsyv/IMG-20220722-171854.jpg https://i.ibb.co/5hYpyRQ/IMG-20220722-170841.jpg

Re: Reprobedne, farby, laky, hrúbka vrstvy pre leštenie

Lidi, to co řešíte, je z mého pohledu těžce profi a máte můj obdiv. Potřeboval bych poradit, jak připravit dřevo pro nastříkání sprejem na auto. Je mi jasný, že je to fušeřina, ale kvůli jedný kytaře si všechen ten vercajk pořizovat nebudu. Jde prostě jen o to, čím to napatlat jako první, aby se to dobře chytlo a čím to pak stříknout (opět spray) pro srovnání provrchu (plnič ?) Myslel jsem, že úplně první vrstva by byla normálně štětcem více nařaděné (něco), aby se to dobře vcuclo.

(upravil mechanik 12. 4. 2023 11:42)

Re: Reprobedne, farby, laky, hrúbka vrstvy pre leštenie

Tom_L, milesi predáva rýchle a pomalé riedidlo. Aspoň ja mám skúsenosť že keď použiješ čisto rýchle v takom teple ako píšeš tak ti jedna strana už bude schnúť kým to stihneš nastriekať celé.

TomasT, dík pozriem. Nič mi tie názvy nehovoria.

Elox, v prvej rade či to má mať farbu alebo byť priesvitné. Póry v dreve mi dobre kryl aj priesvitný polyuretánový lak od ICLA. No ideálny by bol polyester. Rozhodne nevhodný je taký ten bežný dvojzloźkový epoxidový lak. Má málo sušiny, dlho schne a sadá hádam týždne. Každopádne póry v dreve by si neprekryl ani 20 vrstvami. Osobná skúsenosť z roku asi 2013 big_smile

Niektoré striekacie tmely doporučované tu na AW sa mi neosvedčili. Taký ten biely s konzistenciou sádry. Asi polyester. Zle sa mi to striekalo. Tiež na tom zle drží polyuretanová farba. Či to dobre drží na MDF si tiež niesom istý. S tou konzistenciou sádry sa to podla mna vôbec nevpije do MDF. Mám dobrú skúsenosť s polyuretánom od ICLA. Hrubé vrstvy, pevný. Drží na MDF aj farba na ňom drží. Len pri vrstve viac ako asi 0,5mm na jeden krát môže praskať...

Re: Reprobedne, farby, laky, hrúbka vrstvy pre leštenie

Bude to barva a vybroušené je to do hladka, nepotřebuju žádné silné vrstvy. Spíš mi šlo o to, čím ten povrch napustit, napenetrovat, než začnu stříkat, aby to dobře chytlo. Jak jsem psal, jsem odkázaný na spreje, takže to žádný zázrak nebude. Jenom nechci, aby se to za rok začlo loupat smile

(upravil TomasT 12. 4. 2023 15:55)

Re: Reprobedne, farby, laky, hrúbka vrstvy pre leštenie

Cimkoliv ve spreji je to jistota ze to bude k nicemu. Pokud na to jednou sahnes sprejem uz ti to nikdo nespravi, nebo spravi ale z ceny si sednes na zadek. Fakt to nedelej. Nepujde to sprejem. Nebo pujde, ale bude to katastrofa. Matros do pistole ti klidne muzu odlit, ale bez praxe napoprve to nema cenu, nedas to dokonale, a to myslim ne ze bych se chtel vysmivat, ale prosel jsem si tim protoze mne to nejak zacalo moooc bavit. Po roce kazdodenniho lakovani nemuzu rict ze bych byl v takove kondici jak borci co lakuji dvacet let. Fakt to odnes nekde do lakovny, za par tisic ti to nekdo foukne. Tipuju ze tak okolo 4k by to mohlo startovat.

Jde to udelat i takhle, ale urcite ne sprejem. je to plechovka postavena na moji nalakovane kapote... Jakozto stara limuzina si takovy lak muze dovolit mit. A jde to jeste vic, ale stoji to silenou raketu penez a casu a tolik do toho sypat zase nehodlam. Je uplne fuk jestli to je kytary bedny nebo cokoliv, nalakovat jde vsecko.

https://i.ibb.co/s6gtNt9/MVIMG-20230114-173817.jpg

(upravil Elox 12. 4. 2023 15:58)

Re: Reprobedne, farby, laky, hrúbka vrstvy pre leštenie

Za čtyřku koupím celou kytaru smile Ale o prachy nejde, nemám sílu na to s někým se dohadovat a čekat, jak to dopadne. Chci si to dokurvit sám.
Jo, ta plechovka je dobrá. Hele, kdybys byl v Praze, rád Ti to svěřím a dobře zaplatím. Ale cestovat nehodlám a posílat něco poštou, to už vůbec ne.

(upravil mechanik 12. 4. 2023 23:00)

Re: Reprobedne, farby, laky, hrúbka vrstvy pre leštenie

TomasT, vyzerá to super. Ale inak najkritickejší pohlad je sledovať na nastriekanom materialy vzdialeni dobre osvetlený rastrovaný odraz smile Napríklad na lesklom boku bedni tak 3 a viac metrov vzdialený odraz zalúzie na okne natočenej tak že je vidieť z 50% von. Vtedy fakt vidíš či je farba hladká a okraje zalúzie sú presné alebo "strapaté" a či je rovina materialu dobrá. Napríklad aj pri excentrickej keď sa používa stále tá istá "trajektoria" tak tam vzniknú stopy. Výhoda kapoty je že vždy je trochu do oblúku a to hrozne vela vecí oproti rovnému materialu zakryje. Napríklad som zistil že na velkom oblúku ani technicky nie je možné nastriekať "pomaranč" Na takom oblom BR to mám vždy dokonalé aj bez leštenia.

Tu je moja vzorka s ICLA, takmer 2 roky stará fotka, leštené takže dokonalé:

https://i.postimg.cc/qvHLc126/20210809-192253x.jpg

Tu by stačili kludne 4 vrstvy polyuretánu. So 150mm kotúčom to človek nepreleští ak je aspoň kus opatrný na hranách.

Problém nastal keď som (nastriekal a) potreboval leštiť tie úzke 30mm pásy:

https://i.postimg.cc/PxPLgM04/20220802-015016.jpg

(Pretože zvyšok bedni mal trochu inú farbu...) Nedá sa na to pri brúsení s excentrom. S ničím. Jedine ručne. Ručne sa šmirgel zanáša. Ručne sú stopy po brúsení vždy výraznejšie. V AKU vrtačke/šroubovačke s rotačným pohybom som to preleštil... Urobil som teda zmeny. Zo 4 vrstiev vrchu na 11. Tiež špeciálny a ešte jemnejší šmirgel aby sa nemuselo tolko leštiť. Nakoniec som kúpiť ešte mini leštičku na cca 15-25-30-45mm kotúče. Pre istotu excentrickú... Ale zdá sa mi to na hrane vyrobitelnosti, takáto babračka...

Z toho dôvodu tie farby na auto. Polyuretán robí vrstvy občas tenké až ako nejaky igelit...


Ešte jedna vec. Strašne zle sa mi strieka biela na bielu. Konkretne keď prebrúsite lesklú čiernu tak je z toho hnusná sivá matná. Vidím dokonale čo som nastriekal a čo nie. Keď prebrúsite bielu tak je stále rovnako biela a že sa neleskne ale je matná nie je občas ani na prvý pohlad vidieť. Na bielej vôbec neviem či už som určitú plochu nastriekal dostatočne alebo nie. Idem len tak po pamäti. So svetlom som experimentoval dosť. Optimum by bolo vidieť v tom dobre odraz niečoho... Uvažujem že si dám na striekaciu pištol také to svetielko ako majú vo videách keď striekajú autá...

Re: Reprobedne, farby, laky, hrúbka vrstvy pre leštenie

V prvni rade, z lakovny se neodsava, do lakovny se pousti cisty filtrovany vzduch.
Jako lakovna muze slouzit i kuchyne bez manzelky, neni li to mozne, tak lakovnu v kuchyni nelze provozovat.
Dulezite je mit dostatek igelitu a lepici pasky.
Ventilator a krabici z filtracnim fluvalem, dobre svetlo, hadici do mistnosti a foukat tam vzduch pres filtr, na otevrene okno dat prosteradlo, aby mohl jit smrad ven, ale ne dovnitr prach.
Lze i navlhcit. Jak fluval v krabici, tak i to prosteradlo.
Strikani tlakovou pistoli bez vzduchu, je narocny proces, ponevac se jedna spis o gravitacni sedani barvy a ne kazdy lak, nebo barva se na tento proces hodi.
Strikani pistoli se vzduchem, ma lepsi dynamiku, barva se take castecne rozprasi, ale da se delat hrubsi vrstva hustejsim lakem.
....
p.s.
co se kytary tyce, ja bych klido zkusil nitrocelulozovy lak.
Fender to delal, nebylo to uplne ok, vrstvit se to da jen malo, ale dobre se to lesti a sundava dolu.
Kvalitni PU lak, nevim ze by byl ve sprayi, ale vyborne vysledky mel lak na parkety, To je velmi odolny a dobre lestitelny lak.
Problem je, ze sem dlouho nevidel prodavat tyto vice slozkove laky.
...
Pmatujte si, ze aceton do barev nepatri, je pritomen jako technologicky zbytek v redidlech, ale jenom minimalni mnozstvi.
Misi se neomezene z vodou a zpusobil by u laku mlecne zakaleni, nebo hrudkovani u barev.

Jedine cisty bezvodny aceton se pouzival na redeni nitrolaku, zejmena napinacich a lepicich laku a pod.
Tam ale nevadilo, ze se castecne objevilo pri suseni mlecne zbarveni, technologicky to nevadilo, casem to odvetralo.

(upravil mechanik 13. 4. 2023 17:49)

Re: Reprobedne, farby, laky, hrúbka vrstvy pre leštenie

wimshurst, no neviem ale bol som v tom že odsávanie je k tomu aby ti ešte po 15-30 minútach rozptýlená farba vo vzduchu - hmla, nesadala na čerstvo nastriekaný material. Tak isto prach. Aj keď som zaigelitoval celú miestnosť a väčšinu podlahy bez stropu tak špeciálne pri striekaní riedšej farby ti tam občas nejaky prach sadne a urobí hrbol. Toho sa zbavíš jedine leštením a ako prvý krok to musíš prebrúsiť. Bohužial robiť to doma bez poriadnej techniky je podla mna mimoriadne náročné, človek sa namaká a výsledok sa bude vždy len blížiť špičkovému so skutočnou technikou. Kto to myslí vážne musí si kúpiť vhodný kompresor, pištol, trysky, masku, odsávanie, osvetlenie, vymyslieť uchytenie a tiež kvalitné farby s doporučovanými riedidlami a okrem toho to dostať do ruky množstvo riedidla, tlak a dalšie veci si skúsiť na vzorkách ešte pred finálnym striekaním. No a excentrickú brúsku. Ideálne viac typov alebo velkostí. Do nej hromadu šmirglov rôznej zrnitosti a tiež nejake špeciály na ručné brúsenie. Ja to takto mám a stále sa len učím...

Re: Reprobedne, farby, laky, hrúbka vrstvy pre leštenie

V tomto vláknu lakování pro profíky trochu odbočím na lakování pro "amatéry".
Čeká mně povrchová úprava Uniboxů. Moje zkušenosti s lakováním jsou malé - štětcem okna, dveře a něco málo sprej.
Zvažuji zda bedny polepit folií, nebo lakovat.
Nemám žádné super nároky na vzhled a tak by mně vyhovovalo po tmelení dát nějaký silnější základ, přebrousit a vrchní lak nejlépe nanášet válečkem (nevadí i strukturovaný povrch nebo matný lak). Rád bych se vyhnul stříkání pistolí, kterou bych musel koupit a učit se s ní...
Neměl by někdo radu jaké barvy a "nářadí" použít ??

(upravil 4mike 31. 5. 2023 15:02)

Re: Reprobedne, farby, laky, hrúbka vrstvy pre leštenie

netuším jak silnější základ máš na mysli, obvykle vystačím s plničem ve spreji na vyhlazení škrábanců,
např: https://www.bauhaus.cz/dupli-color-cars … 68302a2da1

na váleček by šlo použít tohle
https://www.dumbarev.cz/produkty/na-dre … ur-pu-aqua
každopádne doporučím uzavřít hned na začátku všechny odhalené řezy materiálem (ať už MDF DTD či překližky epoxidem a zabrousit)

(upravil miran50 31. 5. 2023 20:06)

Re: Reprobedne, farby, laky, hrúbka vrstvy pre leštenie

4mike: díky za odkazy.
na viditelná poškození jsem již aplikoval dvousložkový tmel s přísadou dřevní hmoty.
Myslíš, že bych pro finální předúpravu povrchu mohl ještě použít akrylový tmel ??
Jaký váleček použít pro vrchní lak ??
Čím zakrýváte při lakování a broušení otvory ??

(upravil 4mike 1. 6. 2023 11:25)

Re: Reprobedne, farby, laky, hrúbka vrstvy pre leštenie

poslední používám Presto plnić, ona je to spíš dobrá základovka, (tolik materiálu k broušení jako akryl tmel od Duplicolor to nenastřiká),
pak už je to jen na brusnou houbičku.
Plotrovou samolepkou v metráži nebo samolepící tapetou, co je po ruce.
https://ibb.co/ZSbcy0v
Takhle to vypadá vybroušený po napuštění epoxy , na to už přijde jen základ a vrchni dvousložka

Re: Reprobedne, farby, laky, hrúbka vrstvy pre leštenie

Dávám link na to Presto, viděl jsem to v reálu na nastříkaném čele a vypadá to hezky a je to tvrdé a vhodně kontrastní proti běžné finální barvě. Pro dobré roztečení barvy na hranách se hodí nahřát horkovzdušnou pistolí - to je know-how od 4mikeho.

Presto Plnič a základ 400 ml, červenohnědý
https://www.obi.cz/oprava-laku-a-karose … /p/4461521


miran50 napsal:

Čím zakrýváte při lakování a broušení otvory ??

Mám k tomu vystřižený karton a v hranatém bassreflexu natlačený molitan.

(upravil 4mike 2. 6. 2023 14:33)

Re: Reprobedne, farby, laky, hrúbka vrstvy pre leštenie

antonio napsal:

.....Pro dobré roztečení barvy na hranách se hodí nahřát horkovzdušnou pistolí - to je know-how od 4mike....

To plati pro napouštění epoxidem, on se krásně vsákne, barvě by to nesvědčilo
Je to dobré i na zafrezované plochy, pěkně se to pak vrtá
https://ibb.co/FYCKT5n

Re: Reprobedne, farby, laky, hrúbka vrstvy pre leštenie

Aha, to se týkalo jenom epoxidu. Já myslel, že i ten stříknutý filler má tendenci se držet na hranách a jemným nahřátím by se líp roztekl. Epoxy nahradím šelakem, vybrousím, Presto, vybrousím a pak tu Sigmu válečkem, jen bych raději něco matného.

Příspěvky [1 až 20 z 28]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Dílna » Reprobedne, farby, laky, hrúbka vrstvy pre leštenie

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£